• Akvarisztika Kezdőknek

Minden amit tudni szeretnél az akváriumi algákról

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

 


 
Az akvarista egyik legnagyobb gondja az algák megelőzése. Ha az algák megvetik a lábukat egy akváriumban, és nem tudod időben kezelni, nehéz lehet kordában tartani. Ebben a menüpontban megnézzük a különféle algákat, amelyek gondot okoznak a növényes, vagy társas akváriumokban. Leírjuk mi stimulálja növekedésüket, és hogyan tarthatjuk kordában az elszabadult algákat. De először hasonlítsuk össze a vízi növényeket az algákkal, hogy megértsük a hasonlóságokat és különbségeket.

Akváriumi növények vs. algák az akváriumban

Fontos megérteni, hogy mind a vízi növényeknek, mind az algáknak fényre és tápanyagra van szükségük a túléléshez. Ha látsz egy gyönyörű beültetett akváriumot virágzó vízinövényekkel és tiszta vízzel, ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed algamentes. Minden felületen, beleértve a növényi leveleket is, algák, baktériumok, férgek és más mikroszkopikus élőlények élnek. A tiszta akvárium vízben valójában hemzsegnek az algák. Ebben a helyzetben az algák növekedése szépen egyensúlyban van a növények növekedésével. Egy akváriumban nem lehetséges, sőt nem is kívánatos minden alganövekedést megszüntetni.

Agancs alga Compsopogon sp. (Staghorn Algae)

Az algák az akvárium táplálékláncának fontos részét képezik, és az egészséges biológiai egyensúly fenntartásában is hasznosak, ami végül egy gyönyörű akváriumot eredményez. Bizonyos algák megjelenésének természetes sorrendje is van, ahogy az akvárium öregszik. Normál körülmények között különböző típusú algák jelennek meg és tűnnek el, ahogy az akvárium érik, és egyensúlyba kerül.

 

 

 

Az alganövekedés minimalizálásának a kulcsa, hogy olyan környezetet hozzunk létre, amely kedvez a növények növekedésének és az algákat elnyomja. Ez általában azt jelenti, hogy állandó szén-dioxid-szintet kell fenntartani, és a tápanyagokat szigorú ellenőrzés alatt kell tartani, hogy a növények fejlődjenek és az algák "éhezzenek".

 

Mi okozza az algák túlszaporodását?

 

Mint minden növény, az algák is három alapvető szükségletből élnek: víz minőség, fény, tápanyagok. Ha ezen változók bármelyike kibillen az egyensúlyból, akkor az algák úgy növekedhetnek, mint a kertben a gyomok.

Az algák elszaporodásának néhány gyakori oka:

  • Túl alacsony vagy erős fényintenzitás, túl hosszú világítási idő.
  • Az akvárium olyan helyen van, ahol közvetlen napfény éri
  • A halak túletetése
  • Túl hosszú idő telik el a vízcserék között
  • Magas vagy alacsony tápanyagszintek
  • Rossz vízparaméterek, rossz vízminőség
  • Koszos akvárium

 

7 általános módszer az algák elleni védekezésre és megelőzésére

 

Hét általános módszert írunk most le neked, amire figyelned kell az algák elleni védekezésben. A leírások alapján, specifikusabban adunk tanácsot az adott alga megszűntetésére. A 7 pont abban segít, hogy mi az amikre általánosságban figyelj!

1. Fény csökkentése: Ne helyezd az akváriumod olyan helyre, ahol közvetlen napfény éri. A napfény elősegíti az algák növekedését. Mesterséges fény használatakor ügyelj arra, hogy az ne legyen erősebb sem gyengébb a szükségesnél, és ne legyen bekapcsolva naponta nyolc óránál többet. Használj időzítőt az akvárium világítás be- és kikapcsolásához. A szükséges fény mennyiségről itt olvashatsz bővebben.

2. Megfelelő mennyiségű eledel adagolása: A kezdő akvaristák többsége túleteti a halakat, ami növeli a víz szennyezettségét. A túletetés, növelheti az ammónia, foszfát szintet is. Kis adagokban etess, figyeld, hogyan esznek a halak. Ha öt percen belül nem eszik meg az összes ételt, akkor túl sokat adtál. Szedd ki az étel maradványokat ami nem fogyott el. Amit nem érsz el, bízd takarító személyzetre, garnélák, csigák, talajlakó halak. Élőlények telepítésénél mindig figyelj arra, hogy ne telepítsed túl az akváriumot.

3. Heti vízcserék: Az algák elkerülésének legfontosabb módja a rendszeres vízcsere. Hetente cseréld az akvárium vizének 30 százalékát, hogy csökkentsed a víz tápanyagtartalmát. A vízcsere továbbá eltávolítja az akváriumokban felhalmozódó anyagokat pl. nitrátot.

4. Ismerd meg a vized: Teszteld a csapvized. A csapvíz rengeteg tápanyagot tartalmazhat. A tápanyagok eltolódásával, hiányával, vagy többletével, az algák ugrásszerűen növekedhetnek. De ne csak a tápanyagokat teszteld (nitrát, foszfát, ammónia, vas), hanem a víz keménységét is, GH és KH paramétereit. Gondold azt is végig, ha egy magas nitrát vagy foszfát tartalmú csapvízzel cserélsz vizet, van-e egyáltalán értelme használnod a csapvized. Ilyen esetekben érdemes meggondolnod az RO szűrő beszerzését.

5. Tartsad tisztán az akváriumot: Ha azt látod, hogy algák kezdenek növekedni az akvárium üvegén, szikláin vagy más kemény felületén, kezd el az eltávolításukat. Ezzel megelőzheted az algavirágzást. MINDIG tartsad tisztán az akváriumod, ne hagyd megülni a talajban az ételt, szedd ki a bomló növényeket, tartsad tisztán a szűrőd, az üveget. A koszos akvárium nem csak látványban ronda, hanem táptalaja az algáknak. Facebook csoportokban sok akvárium képet látok, amelyeket a felhasználók küldenek be. Vízkőcsík, amin látszik, hogy nem pár napos, lefolyások az üvegen, retkes, koszos dísztárgyak, összetapogatott, vízlefolyt üveg. Haver, ha nem vagy képes tisztán tartani az akváriumot, akkor ez a hobbi nem neked való.

6. Élő gyorsran növő növények telepítése és egészséges állapotban tartása: Az élő növények sok tápanyagot felszívnak, amelyekben az algák fejlődnek. Ha kevesebb felesleges tápanyag van a vízben azt jelenti, hogy az algáknak is kevesebb jut, így lassítható, de teljesen meg is állítható a szaporodásuk. 

7. Algaevő halak, csigák, garnélák tartása: A sziámi repülő róka, otocinclus, plecostomus vagy más algaevő hal tartása segít csökkenteni az akváriumban lévő algák egy részét. FONTOS, hogy ne vásárolj össze vissza minden halat, nézd meg az igényeit, és ne terhelt túl az akváriumot. Csigák garnélák rettentő hatékonyak tudnak lenni az akvárium tisztán tartásában.

8. Ne írtsad ki a szűrő baktériumaid a felelőtlen takarítással: A szűrőbaktériumoknak nagy szerepe van az akváriumban keletkező ammónia lebontásában. Az ammónia a legkönnyebben felvehető tápanyag az algák számára. Az ammónia felhalmozódásával nem csak az algáknak adsz könnyen felvehető tápanyagot, de a halakra nézve méreg. Soha ne mosd ki a szűrőanyagaidat csapvízben, vegyszerekben, csak és kizárólag akvárium vízben tisztítsad.


Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)

Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)

Mi a zöld pontalga, hogyan szabadulhatsz meg tőle?

A zöld pontalgákat a kinézetükről nevezték el. Kicsi, kör alakú zöld foltok. A legtöbb más algával ellentétben a zöld pontalgák nem nőnek magasra, lapos és kemény tapintású.

Agancsalga (Staghorn Algae) okai, kezelése az akváriumban

Agancsalga (Staghorn Algae) okai, kezelése az akváriumban

Compsopogon sp. (Staghorn algaként, vagy agancsalgaként is ismert) a Compsopogonaceae családba tartozó édesvízi vörös alga. A természetben ezek az algák széles körben elterjedtek az egész világon mert nagyon könnyen alkalmazkodik mindenféle körülményhez, de leggyakrabban a trópusi és szubtrópusi régiókban fordulnak elő, és esetenként kiterjednek az északi mérsékelt égövi régiókra is.

Olajos az akvárium vizének felszíne? Okok és kezelése egyszerűen

Olajos az akvárium vizének felszíne? Okok és kezelése egyszerűen

Az akvárium folyamatos karbantartást, odafigyelést igényel ahhoz, hogy az élővilágod rendszere stabil és egészséges legyen.
Sajnos az egyensúly nem mindig áll fent, így az akvárium azonnal jelzést küld, hogy valami probléma van. Ilyen az olajos vízfelszín is. Most megtudhatod mi okozza a felszín olajosságát, és kezelését.
 

Ködös, zavaros, zöld vagy barna az akvárium vized?

Ködös, zavaros, zöld vagy barna az akvárium vized?

Ködös, zavaros, felhős, zöld vagy barna az akvárium vized?
Van megoldás! Az újonnan indított akvárium tulajdonosok egyik leggyakoribb kérdése, hogy miért lett zavaros ködös, felhős, tejes, zöld vagy barna az akvárium vize. Ebben a cikkben három jelenséggel is foglalkozunk, egyik a ködös - felhős akváriumvíz, a második a zöld színű akváriumvíz, és a harmadik a barna színű akvárium víz.

Ecsetalga – Audouinella sp. (Black Brush algae, BBA) kezelése

Ecsetalga – Audouinella sp. (Black Brush algae, BBA) kezelése

A növényvilágban a vörös algák családjába tartozik. Úgy néznek ki, mint a sötét hajfoltok, és általában a levelek szélén, uszadékfán, köveken nőnek. A  (Black Brush) fekete alga nevével ellentétben lehet fekete, sötétzöld vagy sötétvörös színű. A BBA szívesen nő a nagy áramlású területeken, de megtalálható az alacsony keringésű területeken is. Jellemzően a lassan növekvő akváriumi növények, például az Anubias,  Java páfrány leveleinek szélein nő, és ha egyszer a levélre kerül, nehéz teljesen kiirtani. Az ecsetalgától nehézkes megszabadulni, de nem lehetetlen.

Barna alga – Hogyan szabadulj meg tőle

Barna alga – Hogyan szabadulj meg tőle

Barna alga - Kovaalga - Diatoms

Ha valaha is tartottál már akváriumot, akkor nagy eséllyel futottál már bele a barna algába. A barna alga az algák egyik leggyakoribb formája, az akvarisztikában. Rendszerint az új akváriumok indítása után az első hónapjában találkozhatsz vele. A barna alga körülbelül 1-3 hét után jelenik meg az újonnan indított akváriumokban.