• Akvarisztika Kezdőknek

Az aranyhal az egyik legnépszerűbb akváriumi hal, melyek számtalan színben, formában és méretben léteznek. Díszállat kereskedések túlnyomó többségében kapható.

Sajnos a legnagyobb probléma az aranyhallal is az, hogy a leendő gazdák nem néznek utána az aranyhal tartás szabályainak, és a kereskedő is nagyon sok esetben nem világosítja fel a vásárlót, hogy az aranyhal tartása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy hiszik, és nem is a legolcsóbb.

Ezért nyakra főre vásárolják a kezdő akvaristák az aranyhalakat, és tartják olyan akváriumokban, amelynek sem a mérete, sem a szűrése nem alkalmas ezeknek a halaknak a tartására.

A legrosszabb az, hogy amikor egy facebook csoportban feltűnik egy-egy videó vagy kép a helytelen tartásról, a "felelősségteljes” gazdinak felhívják a figyelmét arra, hogy ez így nem lesz jó, három válasz szokott érkezni.

 

 

Kicsik még, jó ez a méret nekik, ha megnő lesz nagyobb akvárium!
(Általában nem lesz! Előbb pusztul el a szerencsétlen állat, mint méretet kellene váltani. Ez azért van, mert nincs tisztában vele, hogy ez a hal mennyire szennyez, és a szűrő mérete is kicsi, mert arra aztán sajnálja a pénzt.) 

Az aranyhalak akváriumban tartásának szabályai

 

 

Köszönik szépen nagyon jól vannak! 
(Azt te honnan tudod? Hiszen azt sem tudod, hogy kell egy aranyhalat tartani!)

 

 

 

Eddig nem volt semmi gond! 
(Persze, hogy nem volt. Eddig bírták. A te egészséged sem fog azonnal leromlani, hanem szép fokozatosan épülsz le. Addig a pillanatig, lesz "jó" ameddig ez a romlás nem lesz látványos.)

 

Ez sarkalt arra, hogy összehozzak egy hosszabb lélegzetvételű írást az aranyhalakról.
Higgyétek el, legszívesebben ezt a témát nagyon kibontanám, de az olyan terjedelmes lenne, hogy nem lenne ember aki elolvasná, ezért próbálok általánosságban írni az aranyhal tartásáról.

Ha te tényleg felelősségteljes gazdája szeretnél lenni ennek a gyönyörű állatnak, akkor elolvasod ezt a tartalmat, és veszed a fáradságot, és az általad választott fajról tovább informálódsz!

 

Aranyhal történelme - eredete

Kína és Japán voltak az elsők, ahol felismerték az aranyhalak háziállattá válásának lehetőségét. A Tang-dinasztia (Kr. u. 6. század) idején háziasították az ezüstkárászt, majd mesterséges szelekcióval kezdték el a tovább tenyésztését, hogy más színeket és formákat hozzanak létre.

Ne tévesszük össze az aranyhalakat nagyobb rokonukkal, a Koi pontyal, amely az aranyhal rokona. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a Koi csak nagyobb változatai az aranyhalaknak. Pedig két különböző fajról van szó!

 

KOI
KOI

 

Teleszkópszemű aranyhal
Teleszkópszemű aranyhal

 

 

Érdekesség ként, az aranyhalak dísztárgykénti tenyésztése olyan széles körben elterjedt Kínában, hogy csak a császári család birtokolhatott sárga színű példányokat. A közrendű emberek viszont a narancssárga változatokat tarthatták. Eredetileg kerti tavakban tartották, majd később bekerültek a házakba.

Nincs pontos feljegyzés arról mikor került be előszőr Európába, de az 1611 és 1728 között valamikor. Pompadour asszonyság korában már Franciaországban jelen voltak, ezt dokumentumok is bizonyítják.

Az évszázadok során végzett tenyésztés oly mértékben átformálta az aranyhalak testét, hogy eredeti formájukra ma már semennyire nem hasonlítanak. Sajnos manapság a torzult alakú változatok iránt nőtt meg a kereslet. Ilyenek például azok, amelyeknek úszói, különösen a farokúszójuk, rendkívül hosszúra nőttek, ezeket fátyolfarkú aranyhalaknak nevezik. Mások magasak, zömökebbek, gömbölyded testűek, kidülledő szemekkel. Nagyon népszerű még a Japánban kitenyésztett oroszlánfejű aranyhal, ami szerintem jobban hasonlít egy csernobili atomsugárzást elszenvedett égési sérültre mint egy halra.

Oroszlánfejű aranyhal

 

Mennyi ideig él egy aranyhal?

 

Általánosságban elmondható, hogy akár 15 évig is elélnek, ha jó körülmények között tartjuk őket, de tavakban tartott társaik nem ritkán 20-30 évet is megélhetnek. Sajnos jó körülményeket nagyon kevesen biztosítanak az aranyhalnak, így leromlott immunrendszerük miatt, betegségekben 2-5 év alatt elpusztulnak. Mivel túltenyésztettek, ezért fogékonyabbak a betegségekre, mint ősük. A betegségek kialakulásában nagy százalékban a vízminőség tehető felelőssé.

 

 

 

Mekkora akváriumra van szüksége az aranyhalaknak?

Az aranyhalak akváriumának kiválasztása fontos és alapos tervezést igényel, mely számos kritikus paramétert tartalmaz. Az akvárium mérete különösen fontos, hiszen sok probléma könnyen elkerülhető a nagyobb akváriumok megvásárlásával.

A nagyobb akvárium nagyobb víztömeggel rendelkezik, így a szennyezés mértéke is eloszlik. Ezért fontos, hogy minimálisan 200 literes akvárium alá ne menj, aranyhalak esetében. Itt jön be az aranyhal tartásában a nagyobb költségek.

Az aranyhalak mérete változat függő, így 15-35 cm-es testhosszuk is lehet (A farok méretet aranyhalak esetén nem számolják bele).

A nagyobb akváriumok megvásárlása többe kerül. Minél több halat szeretnél, annál nagyobb akváriumban kell gondoskodnod róluk. Úgy számolhatsz, hogy a 200 literben 3-4 db halat tarthatsz. Ha további halakat szeretnél tartani, akkor minden további halra számolj 100 liter vizet! 200 literben tarthatsz pl, páva farkú aranyhalat és rizses aranyhalat.

Miért ennyi?

Az aranyhalak aktív úszók, és sok helyre van szükségük a mozgáshoz, ezért ne spórolj az akvárium méretén! Továbbá a már többször említett szennyezéssel is számolnod kell.

Az osztottfarkú aranyhalak akár 20-25 cm-re is megnőnek. Itt már a 200 literes akvárium is bébi méret. Ezért ott már minimum 500 literes akvárium mérettel kell számolnod. Ezek a fajták pl. a gombafejű, kalikó, oroszlánfejű, égneknéző, hólyagszemű, és a teleszkópszemű aranyhal.

Gombafejű aranyhal
Gombafejű aranyhal

Vannak a kifejezetten tavi aranyhalak, amelyek mérete elérheti a 40 cm-t is, így nekik minimálisan is 2000 literes akváriumra lenne szükséged! Ennél a méretnél, egy halra már akár 300 litert is számolhatsz!
Tavi aranyhalak pl. Üstökös farkú aranyhal, Shubunkin aranyhal, (Jikin aranyhal), közönséges aranyhal, és az ősi aranyhal.

 

Mi történik, ha túl kicsi az akvárium?

Egy túl kicsi akvárium esetén az aranyhalaknak nem lesz elég helyük úszni és felfedezni az akváriumot, ami stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezet. Az aranyhalak nagyon aktív halak és sok helyre van szükségük az egészséges élethez. 
Ezért tud dühíteni, amikor azt olvasom a facebook csoportokba, a 60-100 literben tartóktól, hogy "Köszöni szépen, jól érzik magukat! "

Aranyhal- tútelepített akvárium

 

Aranyhalak gondozása

 

Álltalában mikor elhozod a kereskedésből, sokszor azt hallod, hogy az aranyhalak gondozása könnyű, pedig ez nem teljesen így van. Az aranyhalak gondozása időt és energiát igényel, de ha egyszer beállítottad a megfelelő körülményeket, a gondozásuk viszonylag egyszerűvé válik, de ehhez tisztában kell lenned, hogy pontosan mit igényelnek.

Az aranyhalak gondozásának legnagyobb része az akvárium tisztítása és a vízminőség fenntartása. Az aranyhalak nem kis mennyiségű táplálékot fogyasztanak el, emiatt nagy mennyiségű hulladékot termelnek, ezért akváriumban tartásuk esetén, nem elég egy nyúlfarknyi belső szűrő vagy egy kisebb külső.

A szűrőnek nagy teljesítményűnek kell lennie nagy űrtartalommal, hogy a baktériumok el tudják végezni a nagy szennyezés eltakarítását, és a méregtelenítést. A vízcsere sem félvállról vehető az aranyhalak tekintetében. Érdemes rendszeresen nagyobb mennyiségű vizet cserélni, főleg akkor amikor kisebb 200 literes akváriumba zsúfolod be őket.

Az alapvető biológiai folyamatok menüpontban már olvashattál róla, hogy a szűrőbaktériumok végzik el a nitrifikációs folyamatot. A szennyezés növekedésével, megnő az ammónia, és ezt ahogy a baktériumok oxidálják, a nitrát szint is jóval magasabb tud lenni, aranyhalas akváriumokban. Ezért nagyon fontos a vízcsere gyakorisága. A vízminőség fenntartása létfontosságú az aranyhalak egészségének megőrzéséhez.

Az aranyhalak hosszú és egészséges életet élhetnek, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számukra. Néhány fontos tényező, amit figyelembe kell venni a gondozásuk során!

 

01 Megfelelő méretű akvárium

Az aranyhalak nagy halak, és mozgásigényesek, amelyek sok helyet igényelnek a mozgáshoz. Egy túl kicsi akvárium korlátozza a mozgásukat és stresszt okozhat, ami rövidítheti az élettartamukat. Ezért nem tarthatod, MÉG AKKOR SEM AMIKOR KICSIK egy 50-80 literes akváriumban.

02 Megfelelő minőségű és hőfokú víz

Az aranyhalaknak tiszta, oxigéndús vizet és megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani. A szennyezett víz betegségeket okozhat, míg a túl hideg vagy túl meleg víz stresszt okozhat (az tavi változatok esetén a hideg annyira nem számottevő).

03 Megfelelő étrend

Az aranyhalaknak változatos étrendre van szükségük, amely magában foglalja a száraz, élő/fagyasztott, valamint a zöldségeket is. A nem megfelelő étrend hiánybetegségeket okozhat. Mivel nagy mennyiségű ételt fogyasztanak, itt is ki kell hangsúlyozni, hogy nagy a szennyezésük. Valamint a legtöbb hal számára kapható eleségek nem megfelelőek az aranyhal számára. A legtöbb ilyen méretű hallal ellentétben, az aranyhal képes planktoni táplálékot is fogyasztani ivarérett korában is.

Aranyhalak etetese
KOI - etetés (a kép ilusztráció)

04 Időben történő etetés

Az aranyhalakat rendszeresen (érdemes napi háromszor), de kis adagokban kell etetni. A túletetés elhízáshoz vezethet, ami rövidítheti az élettartamukat.

 

Ha ezeket a tényezőket figyelembe vesszük, az aranyhalunk hosszú és boldog életet élhet. Ebből a rövidke felsorolásból is láthatod, hogy mennyire nem egyszerű az aranyhalak tartása és társítása más halfajokkal. Ha már csak az etetést nézed, a trópusi halakat naponta kell etetni kicsi mennyiségben, éhező napot is érdemes tartani. Ha aranyhalakat és a trópusi halakat összereszted, és az aranyhalak etetési ciklusait számolod, a trópusi halaidnak nem teszel jót. Az aranyhal emellett nagyon gyorsan nő, és csipkelődős, ami ha meghalad egy szintet, átmehet kannibálba is. Mint akváriumunk „csúcsragadozója” szép kis irtást végezhet állományunkban.

 

 

 

 

Az aranyhalas akvárium szűrése

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az aranyhal nagyon szennyez. Tudom már többször is említettem ebben a cikkben, de ebből is érezned kell, hogy az aranyhalas akváriumok szűrése mennyire fontos. Nem veheted félvállról, nem rakhatsz bele egy belső szűrőt vagy egy icuri picuri külsőt, mert azt volt az olcsó! Ezért sem lehet olcsón megúszni az aranyhalas akváriumokat, mert nem egy 10.000 Ft-os szűrő kategóriáról beszélünk, hacsak nem saját magad készíted el. Ezt itt egy videóban láthatod!

 

Vízminőség és szűrés

Az aranyhal nehezen kielégíthető étvágyú és ezért bőségesen is ürít. Ezzel elkerülhetetlenül mérgező környezetet teremtve. Ennek elkerülése érdekében gyakran kell cserélni a vizet, és megfelelő méretű szűrést választani. Az aranyhalak betegségeinek kialakulásának fő oka a nem megfelelő szűrés, és a túltelepítés.

 

FIGYELEM!

Soha ne azt nézd, hogy milyen akvárium méret van a szűrő dobozára írva. Az aranyhalas akváriumoknál fontos, hogy óránként a 8 szoros vízforgatás meglegyen. A szűrőközeg mérete pedig az akvárium űrtartalmának legalább az 5%-a. Ezzel megakadályozod, hogy az akváriumban pangó állott víz legyen, az aranyhalaknak fontos oxigéndús vizet biztosítson, és az akváriumban felhalmozódjon a táplálék maradéka és az ürülék. A még jobb oxigén ellátás érdekében légpumpa használata is ajánlott.

 

 

A szűrő két fontos feladatot fog ellátni ez a mechanikai és a bakteriális biológiai szűrés. Erről nem írok részletesebben itt, az alábbi menüpontban az Akvárium szűrése, megtalálod a válaszokat.

Hogy indítsad el az aranyhalas akváriumot, a szűrő terhelésének figyelembevételével

Alapból, 3-4 hetet érdemes halak nélkül már a növényekkel és dekorációval járatni az akváriumot, hogy a megfelelő szűrőbaktérium számot elérd. Viszont a szűrőbaktériumok mindig csak egy adott tápanyag szintig fognak megtelepedni, hiszen, ha nincs étel, nem fog megélni a baktérium sem. Ezért mikor kivártad az a bizonyos bejáratási 3-4 hetet, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG FOKOZATOSAN TERHELD A HALAKKAL AZ AKVÁRIUMOT. SOHA NE EGYSZERRE TEDD BELE A KÍVÁNT HAL MENNYISÉGET, HANEM FOKOZATOSAN. Így a baktériumoknak lesz idejük felvenni a terheléssel a harcot.

Aranyhalas akváriumban, mindig javaslom, hogy legyen készleten, ammónia teszt, és a telepítéseknél érdemes figyelni az ammónia szintet. Ha megugrik azonnali vízcserére van szükség. Az aranyhalak szennyezése miatt az aranyhalas akváriumban, gyakrabban előfordul az algásodás problémája. Az algák a legegyszerűbben az ammóniából táplálkoznak. Így, ha nem megfelelő a szűrésed számíthatsz egy nagy csatára az algákkal is.

Fátyolfarkú aranyhal
Fátyolfarkú aranyhal

 

Hogyan rendezd be az akváriumod az aranyhalak számára

 

Talaj

Az aranyhalakat akár talajjal, vagy nagyobb kavicsokkal ellátottan is tarthatod, könnyebb takarítani az akváriumot a lehulló tápanyagoktól és az ürüléktől. Azt viszont vedd figyelembe, hogy ne használj olyan kavics méretet ami megakadhat a szájában vagy a torkán. Az aranyhal szeret túrni, amivel még természetesebbé varázsolhatod az akváriumát. A szemcsemérete 0.8-1.2 mm legyen. Használhatsz erre a célra akár medence szűrő homokot is. Ezért is érdemes a növényeket a talajba helyezett kaspókban tartani. Így a talajporszívózás nagyon egyszerűvé válik.

 

Növényzet

A növényzet az akváriumban nagyon fontos szerepet tölt be. Sokan használnak műnövényt, főleg aranyhalas akváriumokban, mert megrágják a növényeket az aranyhalak, vagy a szennyezés miatt az algákat könnyebb letakarítani.

Teleszkópszemű aranyhal
Teleszkópszemű aranyhal

Fontos megérteni, hogy az akvárium biológiájában a növényzetnek hatalmas nagy szerepe van. Nem csak egy táplálék forrás a halaknak (a vékonyabb finomabb levélzettel rendelkező növényekre előszeretettel rájárnak), hanem a biológiai körforgásban is szerepet vállal. Felveszi a keletkezett nitrátot, ammóniát, oxigént termel, és biztonságos búvóhelyet nyújt az aranyhal számára. Ezért érdemes helyenként dús növényzetet alkalmazni az akváriumban.

Anubias, microsorum, átokhínár, Limnophila sessiliflora, Lindernia rotundifolia, Pogostemon erectus, Nymphoides sp. 'Taiwan' mind szóba jöhet a 200, 500 literes kategóriánál. A nagyobb, 2000-es kategóriánál már csak Anubiasok jöhetnek szóba, mint „állandó növény”.

 

Fűtés

Az aranyhalnak nincs szüksége külön fűtőtestre, kivéve télen, hogy egy minimum 15oC-os vizet tudj neki tartani. Amit nem visel ez az aranyhal az a hirtelen vízhőmérséklet változások. Figyelj oda, hogyha más halakkal tartod együtt, akkor a másik halfaj is  el tudja viselni akár a 15oC-s vízhőmérsékletet.

 

Milyen egyéb hallal társítható az aranyhal?

Sajnos sokszor tapasztalom, hogy az aranyhalat társítják különböző trópusi halakkal. Hidd el ez nem annyira jó ötlet. Nem csak a hőmérsékleti, és vízparaméterekben térhet el az igényük, de táplálkozásban is.

Gondolj bele, hogy az aranyhalak miatt, nagyobb mennyiségű ételt teszel az akváriumba, azok a pici trópusi halak, folyamatosan degeszre eszik magukat, ami egészségügyi problémákhoz vezetnek.

Továbbá amikor megnő az aranyhal a kisebb halakat akár meg is eszik.

Ezért azt javaslom, hogy trópusi halakkal egyáltalán ne társítsad az aranyhalat. Sőt törekedj arra, hogy az aranyhal változatokat se társítsad össze.

Igaz békés halnak van titulálva az aranyhal, de tud csipkelődni. Ha minden áron társítani szeretnéd akkor nem túl kicsi, nem túl gyors halakkal lehet párosítani mellé, pl. ancikkal, nem túl kényes páncélosharcsákkal, torokátummal, nagyobb dániókkal, plecoval.

 

Összegzés

Az aranyhalak tartása komoly odafigyelést és befektetést igényel. Nagy helyre van szükségük a mozgáshoz, ezért az akváriumuknak legalább 200 literesnek kell lennie. Emellett nagy teljesítményű szűrőre is szükség van, hogy kezelni tudja a halak által termelt nagy mennyiségű hulladékot. Az aranyhalak nehezen társíthatók trópusi halakkal, így gondosan meg kell fontolni a társítást. Minden fajta aranyhalnak megvannak a saját specifikus igényei, ezért mindig tájékozódjunk alaposan az adott fajta igényeiről, mielőtt beszereznénk őket.

Az aranyhalak tartása kihívásokkal teli, de ugyanakkor rendkívül jutalmazó is lehet. A megfelelő gondozás és környezet biztosítása mellett ezek a színpompás lények éveken át örömet és szépséget hozhatnak otthonunkba. Az aranyhalak gondozása nemcsak a halak egészségének megőrzését jelenti, hanem a természet szeretetének és tiszteletének kifejezését is. Minden erőfeszítés, amit az aranyhalak boldog és egészséges életének biztosítására teszünk, hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük és értékeljük a természet csodáit.

 

 

Lektorálta: Ádám GyöngyiAranyhal tartása akváriumban

Az aranyhalaknak minimálisan 200 literes akváriumra van szükségük. A nagyobb akvárium nagyobb víztömeggel rendelkezik, így a szennyezés mértéke is eloszlik. Az akvárim mérete fajonként változtat.

Egy túl kicsi akvárium esetén az aranyhalaknak nem lesz elég helyük úszni és felfedezni az akváriumot, ami stresszhez és egészségügyi problémákhoz vezet.

Az aranyhalaknak változatos étrendre van szükségük, amely magában foglalja a száraz, élő/fagyasztott, valamint a zöldségeket is.

Általánosságban elmondható, hogy akár 15 évig is elélnek, ha jó körülmények között tartjuk őket, de tavakban tartott társaik nem ritkán 20-30 évet is megélhetnek.

A legnagyobb probléma az, hogy a leendő gazdák nem néznek utána az aranyhal tartás szabályainak, és a kereskedő is sok esetben nem világosítja fel a vásárlót, hogy az aranyhal tartása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy hiszik. A költségei is magasak, mert nagy szűrőre, és rendszeres karbantartásra van szükség.

Az aranyhalakat rendszeresen (érdemes napi háromszor), de kis adagokban kell etetni. A túletetés elhízáshoz vezethet, ami rövidítheti az élettartamukat.

A növényzet az akváriumban nagyon fontos szerepet tölt be. Felveszi a keletkezett nitrátot, ammóniát, oxigént termel, és biztonságos búvóhelyet nyújt az aranyhal számára.

A szűrőnek nagy teljesítményűnek kell lennie nagy űrtartalommal, hogy a baktériumok el tudják végezni a nitrogén ciklust. A szűrőnek képesnek kell lennie a víz legalább 8 szoros átforgatására is.

Az aranyhalakat 18-23 Celsius fok közötti hőmérsékleten kell tartani. A túl magas hőmérséklet rövidítheti az élettartamukat.

Nem ajánlott az aranyhalakat trópusi halakkal társítani, mivel az aranyhalak hűvösebb vízben élnek, és a trópusi halak hőmérsékleti igénye eltér az aranyhalakétól. Továbbá a táplálkozái szokásaik is eltérőek.