• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

 

Miért érdemes magasnyomású CO2-t alkalmaznod az akváriumban?

 

A széndioxid beoldása hatalmas nagy témakör, és rengeteg kérdést felvet az akvaristákban.

 

Miért kell CO2?
Hogy kell beoldani?
Milyen hatásai vannak?
Miért kell egyáltalán egy vízi növénynek a széndioxid?
Mit kell hozzá beszerezni?

 

Az akváriumokban a CO2 jelentős szerepet játszik a növények növekedésében és életben maradásában. CO2 hozzájárul a növényi sejtek növekedéséhez, a növényi pigmentek és színeinek formájának javulásához. 
CO2 hozzájárul a fotoszintézis folyamatához, amely alapja a növények táplálkozásának és növekedésének.

Magsnyomásű CO2 az akváriumban

 

 

A fotoszintézis során a növények a CO2-öt, valamint a napfényt és vizet használnak fel, hogy glükózt és oxigént termeljenek. A glükóz a növények számára szükséges tápanyag, míg az oxigén a halak és más élőlények számára elengedhetetlen. 

Buborékozó növények, magasnyomású CO2 beoldás
A CO2 beoldás hatására buborékoznak a növények

 

Más tényezők is fontosak a növények számára, mint például a megfelelő fényerő, a megfelelő tápanyagok és a megfelelő pH-érték. A CO2 csak az egyik tényező a növények növekedésének és életben maradásának biztosításában. 
Ha az akváriumban kevés CO2 van jelen, akkor a növényeknek nehéz lesz fotoszintetizálni, ami lassabb növekedést és gyengébb színeket eredményezhet
A növények hajlamosak a betegségekre, és kevésbé ellenállóak a stresszhatásokkal szemben, amikor kevés CO2 van jelen az akváriumban. Ha túl sok CO2 van jelen az akváriumban, akkor a pH értéke leeshet, ami a halak és más élőlények számára káros lehet. 

Ezért fontos, hogy az akvárium CO2 szintjét rendszeresen ellenőrizzük, és ha szükséges, hozzáadjuk vagy eltávolítsuk az akváriumból, hogy a növények növekedését és életben maradását biztosítsuk, miközben a halak és más élőlények számára optimális környezetet biztosítunk. Egy jó CO2 adagoló rendszer segítségével meg lehet tartani az optimális CO2 szintet az akváriumban.
Az akváriumban a pH érték egy fontos mutató, amely jelzi a víz sav-bázis egyensúlyát. A pH skála 0-14 közötti értékeket jelöl, ahol 7 a semleges érték, az alacsonyabb értékek savasak, és a magasabb értékek lúgosak.

CO2 beoldás diffúzoral

A CO2 hozzájárul a szénsav képződéséhez, ami segíti a pH szabályozását. A CO2-nek van egy közvetett hatása a pH-értékre, hozzáadásával növelni lehet a szénsav mennyiségét a vízben, ami növeli a képződött karbonát ionok mennyiségét, ami csökkenti a pH értékét. Ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy a pH értéke csak egy mutatója a víz minőségének és a CO2 szintnek, így egy magas pH érték esetén is szükség lehet CO2 hozzáadására.
Általánosan elmondható, hogy majdnem minden tápanyag felvétele 6.0 – 6.8 pH értéken a legoptimálisabb, a növények számára. A legtöbb halfaj, és növény savas és alacsony pH-s környezetben él. Ezért, ha külön széndioxidot adagolsz az akváriumodba, csökkenteni tudod a pH szintet is.

 

 

 

Az alacsonyabb pH tartalomnak még egy nagy előnye van, hogy a szabad széndioxid tartalma a víznek nagyobb. A szabad széndioxidra a növényeknek szüksége van, nekik ez az elsődleges szénforrás, ezt fogják felhasználni a növekedés során. Tehát ha alacsonyabb a pH, szebb, egészségesebb növényeid lesznek, és a halaidnak is ideálisabb életkörülményeket tudsz teremteni, ha ezt igénylik.

Élénkebb növényi színek a CO2 beoldás hatására

Milyen lehetőségeid vannak a széndioxid beoldására?

A CO2 beoldásának több lehetősége van. Olcsóbb és egyszerűbb módok pl. az élesztős, zselatinos vagy a citromsavas rendszerek. Előnyük, hogy nagyon olcsón összerakható, viszont nem egy stabil adagolást végez. Mikor beindul a folyamat, sokszor sok a széndioxid majd pedig túl kevés. A karbantartása koszos, nehézkes. Bármikor kipróbálhatod ezt a fajta CO2 rendszert, fillérekből össze tudod rakni, házibarkács megoldásban. Az esetek 99%-ában, több vele a nyűg, így a próba után általában, magasnyomású CO2 rendszerre váltanak.

 

 

Miért pont a Sodastream palackkal üzemeltetett CO2 beoldás?

 

A magasnyomású széndioxid rendszerek jóval drágábbak boltokban vásárolva 60-80 -100.000 Ft ot is bőven elkérnek érte. Az árak csökkentése érdekében én is utána néztem, hogy tudnám a legköltséghatékonyabbra kihozni az alábbi szempontok alapján.

  1. Kicsi a lakás, kicsi a hely, olyan rendszerre van szükség, ami a lehető legkevesebb helyet foglalja el.
  2. Olyan palack megoldást találjak, amelyet otthon is használok.
  3. A lehető legalacsonyabb költségre hozzam ki.

Ezeket a feltételeket mind teljesítette a Sodastream palackos rendszerek.

 

Mi kell egy Sodastream magasnyomású CO2 rendszer kiépítéséhez?

 

01 SodaStream palack

A palackot bármilyen nagyobb élelmiszer áruházban beszerezheted. Egyszer van vele egy nagyobb költséged mert magát a palackot is meg kell venned, de utána csak a „töltésért” kell fizetned. Vagyis ebben az esetben nincs helyben töltés, hanem cserélik egy teli palackra az üzletekben.

 

02 CO2 adapter W21.8 -14 átalakító

Szükséged lesz egy átalakítóra, hogy csatlakoztatni tudd a palackot és a reduktort.

 

03 Reduktor. 1 vagy 2 órás

Olyan reduktort használj, ami az igényeidnek megfelelő lesz. Ha a cikk végére érsz el tudod majd dönteni, számodra melyik a szimpatikusabb.

 

04 Mágnes szelep

A mágnes szelep kihagyható, főleg abban az esetben, ha 24 órában üzemelteted.

 

05 Diffuzor

A diffuzor egy porlasztó. Ennek a segítségével porlasztod be a gázt az akváriumba. Mivel nagyon apró buborékokra van szükséged, így nem jó a levegőztetésben használt porlasztó kövek. Én a NEO diffuzorokat tudom ajánlani, szerintem árban megfizethető, és minőségi termék. Próbáltam rengeteg diffuzort, rendeltem minden honnan a világból, mind ugyan az a kínai vacak. A NEO gyönyörű kicsi buborékokat ad, a kínai olcsósított pedig vagy 4-hatszor akkora buborékokat bocsájtott ki. A nagy buborékokat, nem tudod sokáig a vízben tartani. Így a porlasztott CO2 gáz nagy része beoldás nélkül távozik. Mivel nagy a buborék gyorsan eléri a felszínt. Ezért több gázt kell adagolnod, hogy ugyan azt a CO2 szintet elérd.

 

06 DropChecker

Ez egy üveg edény, amelyet megtöltesz indikátor folyadékkal, és elhelyezed az akváriumba. A folyadék színváltozásokkal jelzi neked a CO2 szintet az akváriumban.

 

07 DropChecker folyadék (indikátor folyadék)

Az indikátor-oldat elszíneződése mutatja a beoldott CO2 mennyiségét. Az ideális beoldott CO2 mennyiség 30ppm (mg/l). Kék szín - túl kevés CO2. Zöld szín - optimális szint 30 mg / l (ppm). Sárga szín - túl magas a CO2-koncentráció.

 

08 CO2 cső

Figyelned kell arra, hogy nem mindegy milyen csövet használsz a reduktor és a porlasztó között. Az egyszerű puha levegőcső nem alkalmas a magasnyomású CO2 elvezetésére. A cső végének forró víz alá történő tartásával az üveg eszközökre felhúzását megkönnyíthető.

 

09 Cseppszámláló

Cseppszámláló, buborékszámláló ki, hogy nevezi. A buborékszámláló segítségével könnyedén meg tudod határozni a beadott gáz mennyiségét. Általában azt szoktam javasolni, hogy első beállításakor 1 bubi / másodpercet állítson be a használó.

 

10 Visszafolyásgátló

A visszafolyásgátló a CO2 rendszer fontos része. A használatával meggátolhatjuk, hogy az akváriumvíz egy áramszünet vagy egyéb esetben a CO2 csövön keresztül visszafolyjon az akváriumból és a mágnesszelepben, nyomáscsökkentő szelepben vagy akár a helyiségben kárt tegyen. Én a fém ista márkát szoktam használni. A bekötési irányt mindig jelölik. Bekötése minden esetben a buborékszámláló és a mágnesszelep vagy ha nem akarsz használni mágnesszelepet akkor a reduktor között legyen.

 

 

 

Mennyibe kerül egy Sodastream CO2 rendszer?

Én nagyon kevés dolgot szerzek be hozzá az itthoni boltokból. Ennek az az oka, hogy egy reduktor, vagy egy mágnesszelep is két háromszoros árkülönbséggel kapható. Ezért van amit külföldről rendelek és van amit Magyarországon szerzek be.

Nézzük az árakat:

Én most nem néztem meg, mennyi a legolcsóbb ár. Amit egy keresésben először találtam azt rakom a listába. Az árral kapcsolatban vedd figyelembe, hogy idővel változik. Csak viszonyítási alapnak használd, és az árakról mindig informálódj. A cikk megírásakor, ezeket az árakat találtam, időről időre frissíteni fogom.

 

Termékek Árak Magyarország Árak Aliexpress
SodaStream palack (töltött) 8.500 Ft -
CO2 adapter W21.8 -14 -----> Tr21 - 4 4990 Ft 1.300 Ft
Reduktor egy órás - 7.900 Ft
Reduktor 2 órás mágnesszeleppel 45.500 Ft 16.200 Ft
Mágnesszelep (ez kihagyható) 18.000 Ft 7.200 Ft
NEO Diffuzor 5.700 Ft Kínai 1.500 Ft-tól
DropChecker, DropChecker folyadék szett 3.600 Ft 1.100 Ft
CO2 cső 990 Ft / m -
Cseppszámláló + a cseppszámlálóba olaj 1990 Ft -
ISTA rozsdamentes acél visszafolyásgátló 1.600 Ft .

 

Mindenképp felhívnám a figyelmed arra, hogy a reduktorok, jóval olcsóbbak, viszont a tűszeleppel többet kell játszani a pontos beállításhoz, ellentétben egy jóval drágább Magyarországon beszerezhető márkásabb reduktor esetén. Ha Magyarországon veszed, a garanciát is könnyebben tudod érvényesíteni, ami nem egy utolsó szempont, viszont drágább is a termék.

 

 

Egy ár maradt még hátra, az a palack cseréje ami 2.500 – 3.500 Ft között mozog. A Sodastream palackot, szinte bármelyik nagyobb élelmiszer boltban kicserélheted, de még a nagyobb híradástechnikai bolthálózatokban is van.

 

A képek segítségével könnyedén megtalálod a felszereléseket. Láthatod a neveket, és nyilakkal jelöltem, mire kell figyelmet fordítanod!

Két órás reduktor
Két órás reduktor mágnesszeleppel

 

Egy órás reduktor
Egy órás reduktor

 

CO2 adapter W21.8 -14 -----> Tr21 - 4
CO2 adapter W21.8 -14 -----> Tr21 - 4

 

Mágnesszelep
Mágnesszelep

 

 

 

Mennyi ideig tart egy ilyen palack tartalma?

Egy palack élettartama sok mindentől függ. Függ a használattól, az alap vizedtől pl. magasabb pH tartalmú csapvizet használsz vagy alacsonyabb RO szűrővel előállított a víz. Facebook csoportokban való tapasztalati leírások és a saját tapasztalatom alapján az alábbi időket tudom írni nektek.

 

 
Akvárium méret Általános felhasználás
100 - 200 liter 3-4 hónap
70 – 100 liter 5-6 hónap
30-50 liter 6-7 hónap
30 liter alatt 7-8 hónap
 

 

200 literes akvárium méret felett már nem ajánlom ezt a rendszer. Ott már érdemes elgondolkozni a 2-5kg-os palackokon. Házi megoldásban esetleg a széndioxidos tűzoltópalack is megfelelő lehet. Mivel nekem nincs helyem, nincs benne tapasztalatom, de ha valaki pontról pontra megírja mi kell egy ilyen szett összeállításához, szívesen kiegészíteném ezt a leírást is.

 

 

Denerle SodaStream megoldása

 

Hogyan használd a magasnyomású CO2 rendszert. Kérdések és válaszok!

 

24 órában, vagy csak a világítási idő alatt?

Véleményem szerint az akváriumban fontos a stabilitás, a körülmények állandósulása. Ezért én azt javaslom, hogy a CO2 beoldása 24 órában történjen meg. Ha csak a világítási idő előtt kapcsolod be 1-2 órával, és a világítási idő végén lekapcsolod, az azt jelenti, hogy folyamatosan rángatni fogod az akvárium vízének pH értékét. A fizika mindig az egyensúlyra törekszik, így a vízben felhalmozott CO2 gáz, hamar elillan. Amikor visszakapcsolod, sokkal nagyobb intenzitással kell tolnod a gázt, hogy újra egy ideális szintet elérj. Ezért a 24 órás beoldást javasolnám mert nem fog a víz pH értéke fel le mozogni, és a plusz CO2 szint is folyamatos és állandó. Az állandó érték fenntartása viszont kevesebb gázt jelent. Lehet úgy tűnhet, hogy a lekapcsolással spórolsz, pedig ha a vized magasabb pH-val rendelkezik, akkor sokkal több gázt fogsz felhasználni mintha 24 órában üzemeltetted volna.

 

Használnom kell a mágnesszelepet?

Ha időzíteni szeretnéd az adagolást, akkor kihagyhatatlan a mágnesszelep. Viszont, ha 24 órás üzemeltetést választasz, akkor a mágnesszelep teljes mértékben kihagyható. Sokan félnek attól, hogy áramszünet esetén leáll a szűrő, így megszűnik az akváriumban a keringés, és mivel nem állt le a gáz adagolása, túltölti CO2-vel az akváriumot. Az elképzelés helytálló is lehetne, de a tapasztalat nem ezt mutatja. A szűrő leállásával az akváriumban a keringés is leáll. Ha nincs keringés, akkor a pici buborékok nem tudnak a vízben nagyobb utat megtenni, ezzel az oldódást növelni. Így keringés nélkül egyenesen a felszínre kerülnek a buborékok, és a beoldás minimális lesz. Nem tudja annyira megnövelni a CO2 mértékét, hogy az káros legyen. Ha mégis kétségeid lennének, és a 100%-os biztonságra törekszel, akkor érdemes megvenned a mágnesszelepet is!

 

Használhatok levegőztetőt CO2 beoldás mellett?

A levegőztető használatáról már írtunk, és egy teljesen felesleges dolog az akváriumban, de erről bővebben itt olvashatsz. A levegőztető használatával együtt nem leszel képes feltölteni plusz széndioxiddal az akváriumot, mert kihajtja a vízből.

 

Figyelnem kell a pH értéket?

Igen! Minden esetben érdemes figyelemmel kísérned a pH értéket, a széndioxid adagolásával a pH értéked esni fog. Így, ha nagyon alacsony a víz pH értéke az az élőlényekre is veszélyes lehet. Ezért érdemes egy ideális pH értéket tartani, ami 6.5 - 6.8

 

Carbo adagolásával tudom-e helyettesíteni a CO2 adagolást?

A Carbo folyadékok lebomlásukkor CO2-t pótolnak. De ez a vegyület soha nem lesz képes akkora mennyiségben biztosítani, mint egy magasnyomású rendszer. Sőt a kettő össze sem hasonlítható ezen a téren.

 

Veszélyes-e az élővilágra, mik a széndioxid túladagolás tünetei?

Ha betartasz minden adagolási szabályt, az élővilágodra nem jelent veszélyt. Fontos, hogy soha ne használj magasnyomású CO2 rendszert DropChecker nélkül. Mindig ellenőrizd a pH értéket, és ne hagyd, hogy a pH 6.2-es érték alá essen.

Hogy viselkednek a halak CO2 mérgezés esetén?

Több fázisa van. Fontos tudnod, nem az oxigén lett kevesebb a vízben, hanem a CO2 oldott állapotban lett nagyon magas. 

Első fázisban a halak viselkedése megváltozik. Rendszertelen idegesebb úszás figyelhető meg.
Második fázisban a halak pipálni kezdenek a víz felszínénél.
Harmadik fázisban az aljzaton fekszenek, kopoltyújuk gyorsan mozog.

Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, 4 dolgot érdemes megtenned.

  1. Állítsad le a CO2 rendszert
  2. Azonnali vízcsere
  3. A szűrőt állítsad úgy, hogy ne csak fodrozza a vízfelszínt hanem csobogjon is.
  4. Tegyél be levegőztetőt.

 

Hogy és hova helyezd el a diffuzort az akváriumban, hogy a beoldás megfelelő legyen?

Fontos a jó minőségű diffuzor. Erről már fentebb írtam neked, és fontos kiemelni, hogyha rosszul porlaszt egy diffuzor, túl nagy buborékokat csinál, akkor csak a széndioxid gázt pazarolod. A nagy buborékot nem tudod a vízben tartani, gyorsan eléri a felszínt, ezzel csökkented a beoldást. Sokkal több gázra van emiatt szükséged, hogy elérj egy optimális CO2 szintet. A fentiekben leírtakból már sejtheted, hogy a cél az, hogy olyan diffúzorod legyen, ami a lehető legapróbb buborékokat porlasztja. Az apró buborékokat tovább tudod a vízben tartani, és ezzel a beoldást elősegíteni.

Milyen módszerekkel tudod a porlasztott buborékokat a vízben tartani?

A diffúzor helyére két lehetőséget tudok javasolni. Az első, hogy tedd a szűrő beáramló ágával szembeni üveg felületre, és lehető legközelebb a talajhoz (1-3 cm). Az áramló víz, amikor megfordul az üvegen, és te is látni fogod, azonnal magával viszi a pici buborékokat, az egész akváriumban, és nem csak a felszínen látod, hanem minden vízrétegben. A pontos helyet kísérletezd ki, figyeld meg az áramlást, mi az ami egy-egy buborék tömeget a legtovább tartja a vízben, és oda helyezd el. A nyomóág szemközti oldalára elhelyezni egy bevált módszer. 

A másik, amit én személy szerint alkalmazok, hogy az apró buborékokat bevezetem a szűrőbe. Tehát a diffúzort nagyon közel teszem a szűrő szívó ágához, és hagyom, hogy a nagyon apró buborékokat beszívja a szűrő. Nem levegősödik fel a szűrőd, ha ezek a buborékok tényleg picik. Így hasonlóan egy CO2 reaktorhoz, az akvárimból eltűnnek a buborékok, és egy jó beoldást kapsz. Ha ezt alkalmazod, mindenképp legyél körültekintő. Figyeld, hogy tényleg ne levegősödjön fel a szűrő, és figyelj a szűrőbacikra is. Ha esetleg ammónia megugrást tapasztalsz akkor ez számodra nem lesz jó módszer.
A beoldáshoz nem csak diffuzort használhatsz. Ha külső szűrőd van akkor használhatsz CO2 reaktort is. 

Mi az a CO2 reaktor?

A CO2 reaktor általában egy hengeres cső, ami a külső szűrő nyomóágára van kötve. A reaktorba van közvetlen beadagolva a gáz, porlasztókő vagy diffúzor segítségével. A reaktor belsejében, a víz útja úgy van kialakítva, hogy általában műanyag labdákon halad át, ezzel még jobban szétverve a buborékokat, és elősegítve a beoldást. A reaktornak nagy előnye, hogy nincs az akváriumban a pici buborékok látványa, sem a diffúzor, sem a plusz cső. Mivel a reaktor a külső szűrő nyomó ágára van kötve, nem tud fellevegősödni a rendszer, és nem is látod. Hátránya, hogy kicsi vízhozamú szűrőkre nem érdemes tenni (600-800 Liter/óra alatt), és ha gyárit akarsz venni drága. Viszont nem egy bonyolult szerkezetről van szó, mérnöknek sem kell lenned a megépítéséhez, így kb 3-4.000 Ft-ból is kihozhatod. Erre egy egyszerű példa videót is választottam nektek, de természetesen jobb, szűrőházas konstrukciókat is találni fogtok rá.

 

 

 

Összefoglaló

A SodaStream rendszer viszonylag olcsón összerakható, és egy alternatív megoldást jelenthet, a nagypalackos rendszerekkel szemben. Kicsi helyet foglal, akár egy fiókba is elhelyezhető, és a cseréje sem egy hatalmas összeg. Ha fejlődni szeretnél az akvarizálásban, akkor érdemes megpróbálnod a plusz széndioxid adagolását. A cikk elején említettem, hogy ez a témakör hatalmas. Egy cikkben lehetetlen is kifejteni minden pontját. Ezért, ez a leírás legyen számodra egy ugródeszka, és próbálj meg minél több és részletesebb információt összeszedni a témában.

 

CO2 palackok töltése

Sokszor kérezitek tőlünk, hogy hol töltenek CO2 palackokat. Szerencsére jelentkezett nálunk egy cég aki Budapesten tölt. Keressétek bizalommal.

Lovas Ádám
+36703208519
Budapest II. és III. kerületben - illetve egyeztetés szerint a környéken - Sodastream és más szódagépekhez rendszeresített (TR 21-4 menettel rendelkező) palackok töltését vállalom, élelmiszeripari minőségű szén-dioxiddal.
Nagyobb méretű, más menettel rendelkező palackok töltése egyedi egyeztetés alapján.

CO2 palack töltés menete:
Üres univerzális (Sodastream, stb) patront leadsz és kapsz helyette egy teli patront. A cserét jelenleg a II., III. kerületben, illetve annak környékén tudom biztosítani.
Van arra is lehetőség, hogy a saját palackot adjam vissza, viszont ehhez kétszeri találkozó szükségeltetik.

Élelmiszeripari CO2: 
Magasabb tisztasági fokú szén-dioxid kerül a palackokba, mint a sima - legtöbbször hegesztéshez védőgázként használt - CO2 esetén.
A tartály tisztaságára is sokkal nagyobb hangsúly kerül, ugyanis ez a típusú gáz közvetlenül élelmiszerrel történő érintkezésre került gyártásra.
Az élelmiszeripari minősítésű széndioxid megfelel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelménynek és az EU élelmiszer-adalékokról szóló irányelvének - EC 96/77/EC