• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Az akvarisztika világában a nano akváriumok egyre népszerűbbé válnak, és bár sokak fejében eltérő kép él erről a kifejezésről, a valóságban egyszerűen csak 50 liternél kisebb akváriumokra utal. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk a nano akváriumok jelentőségét, előnyeit és hátrányait. Magyarországon a 10 és 50 liter közötti akváriumokat nevezzük nano akváriumnak, míg 10 liternél kisebb akváriumokat pikónak hívjuk. A nemzetközi gyakorlatban azonban más mértékegységek és határok érvényesülnek.

A nano akváriumok különlegessége a kis helyigényük, ami vonzóvá teszi őket a kezdő akvaristák számára is. Ugyanakkor a kisebb víztérfogat miatt instabilabbak a biológiai és kémiai folyamatok, ami ártalmas lehet az akváriumban élő állatokra.

A nano akváriumokba választandó állatok körét a kis víztérfogat korlátozza, ezért nagyon fontos, hogy olyan halakat és gerincteleneket válasszunk, amelyek megfelelően boldogulnak ebben a kis térben, és békés együttélésre alkalmasak. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a nézetünk az akváriumi állatok tartásáról, és ma már nem tartjuk elfogadhatónak, hogy nagyobb testű halakat, mint például az aranyhalakat, nano akváriumokban tartsunk.

Feltételezem, hogy elolvastad mind a kilenc pontban összeszedett akvarisztikai alapokat, így már egy biztos tudással felvértezve szeretnél belevágni a saját víz alatti világod megteremtésében. Már letesztelted a csapvized, és pontosan tudod milyen vízbe fogod tartani az élőlényeidet, most már csak egy akvárium hiányzik, amit berendezhess.

A tapasztalataink azt mutatják, hogy a kezdő akvaristák nagytöbbsége kicsi szaknyelven nano akvárium mérettel szeretne kezdeni. Ennek két oka van. Az egyik, hogy olcsó szett 30 és 54 literes akváriumokat lehet kapni, amelynek az ára nagyon vonzó lehet. A másik ok pedig a helyhiány. Így minél kisebb akváriummal akarják megúszni esetleg a gyermeknek vásárolt akváriumot.

30 literes akvárium kezdőknek

Egy tévhitet szeretnék már most eloszlatni. A 30 literes akvárium berendezései sem lesznek olcsóbbak, mint egy 50 vagy 70 literes akváriumé!

Ebben a bejegyzésben összeszedem neked, hogy mire lesz szükséged egy 30 literes növényekkel beültetett akvárium üzemeltetéséhez, ajánlok neked technikai eszközöket, dekor elemeket, növényeket, halakat.

 

Miért pont a 30 literes nano akvárium?

 

Mert Magyarországon 30 liter alatt nem tarthatsz tartósan gerinces állatot. Ez a minimális akvárium méret.

 

A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló, 14§ D pontja kimondja, hogy "d) gerinces állat kifejlett egyedét 30 liternél kisebb űrtartalmú térben tartani." TILOS!

 

Amikor kezdőként akváriumot választasz a haladnak, NEM TARTHATOD A KIFEJLETT EGYEDET 30L alatti AKVÁRIUMBAN! Kérlek, erre figyelj oda!

A szett akváriumokról már az akvarisztika kezdőknek főoldalán írtunk, de elevenítsük fel röviden.

Mielőtt megvásárolnál egy szett akváriumot

Nagyon jól hangzanak az akvárium szettek árai, néhány 10.000 Ft befektetéssel máris a tiéd lehet egy teljes akvárium, benne mindennel amire csak szükséged lehet! A szett akváriumok 90%-a nem jó semmire! Hiába látsz a dobozon egy gyönyörű képet egy növényes akváriumról, azzal a technikai felszereléssel amit a szett tartalmaz, a büdös életbe nem lesz olyan a te saját akváriumod. 

Az ilyen olcsó csábító ajánlat, minden esetben kamu! Rá fogsz jönni, hogy kicsi a szűrő, a megvilágítás nem elég a növények életben tartására, a fűtő nem bír ki 1 évet, és semmi mást nem fogsz tudni használni a szett akváriumból a végére, mint az üveget. Abban az álomvilágban ringatod magad, hogyha már szett akváriumot veszel akkor annak minden paramétere kompatibilis az akvárium mérettel. Így amikor probléma van, veszed a különböző algaírtó szereket, pótlod az elrohadt növényeket és az elhullott halakat. Soha ne vegyél komplett szett akváriumokat. Tervezd meg, mit szeretnél tartani és hogyan, és ehhez mérten kell megválogatni a technikai berendezéseket.

 

Az akvárium mérete

Fontos tudnod, hogy minél kisebb az akvárium mérete annál nehezebb fenntartani benne a biológiai egyensúlyt. Az akvárium biológiájáról a kettes pontban olvashatsz (ALAPVETŐ BIOLÓGIAI FOLYAMATOK) menüpontban. Kicsi a víztömeg, így nagyon könnyen véthetsz hibákat. Akár azzal is, ha egyszer több ételt adsz a kelleténél. Ezért a kisebb akváriumok sokkal nagyobb odafigyelést, tapasztalatot, és technikai felszerelést igényelnek, mint a nagyobb 70 – 100L-es társai. Többször futottam már bele olyanba is, hogy aki 100 liter feletti akváriummal rendelkezik, sikeresen üzemelteti évek óta, hiába a nagy akvarisztikai tapasztalat, nem bír el egy Nano akváriummal.

 

30 literes akvárium kezdőknek

 

30 literes akvárium kezdőknek

 

30 liter nano akvárium
30 liter nano klasszikus nano akvárium

 

Az alábbiakban, összeszedem neked A-tol Z-ig mire van szükséged ahhoz, hogy egy 30 literes kezdő nano akvárium boldog és ne csalódott tulajdonosa lehess. 
Már látom előre, ha ez a tartalom kikerül a Facebook csoportokba, minden nagyokos elmondja, neki aztán 20Ft-ból is egy nagyon jó akváriuma van, de ha megnézem az akváriumát, inkább nem mondanék rá kritikát. Egy biztos! Kezdőként nem tudod megúszni olcsóbban! Nincs tapasztalatod, nincs rutinod, egy kisebb szűrő, gyengébb lámpa, csak a katasztrófához vezet. A feltüntetett árak a cikk megírásakor elérhető árak. Ezek a termékek csak ajánlások, és egyik termékajánlás sem szponzorált. Ha találsz más termékeket, de hasonló paraméterekkel, nyugodtan vedd meg azt. Mi saját és mások tapasztalatai alapján írtuk össze a cikkben említett termékeket.

 

Akvárium és technikai felszerelések

 

30 literes akváriumok

Mindenkinek megvan a saját ízlésvilága, így el tudod dönteni neked milyen akvárium típus tetszik. A leírt típusok alapján ki tudod választani a neked leg megfelelőbbet. Nekem személy szerint 15, 20, 30 literben a hajlított élű akváriumok tetszenek a legjobban.

Hajlított élű akvárium

Hajlított él egy különleges látványt biztosít, és nem látsz semmilyen ragasztás nyomot vagy összeillesztést. Ezek minimál szett akváriumok, így tartalmaznak fedlapot (ha nem bettás akváriumnak szeretnéd nem kell használni), fekete háttérfóliát, és polifon alátét lemezt.

 

 

„Kocka” akváriumok hajlított élekkel  
AMTRA NANOTANK 30 (30x30x35cm) - hajlított élű akvárium 28.350 Ft
Dennerle NanoCube akvárium - 30 liter (30x30x35 cm)  29.390 Ft

 

Amtra nano akvárium 30 liter

 

Denerle Nano akvárium 30 liter

 

 

 Komplett szettben még hasonló árban:

„Kocka” akváriumok  
AQUAEL SHRIMP SMART SZETT 30 35.900 Ft

 

Aquael Nano akvárium 30 liter

Ez a szett tartalmaz, fedelet, alátét lemezt, és ha jól emlékszem háttérfóliát is. Továbbá van hozzá, egy semmit nem érő lámpa és szűrő, és egy fűtő. A lámpa és a szűrő használhatatlan ebből a szettből. Amit még nem szeretek ebben a szettben, hogy eddig csak ez a típus volt az aminek az üvege nálam elpattant, továbbá az Aquael felirat a front üvegen igénytelen.

Olcsóbb kivitelben, kaphatsz még előregyártott 30 literes üvegeket, amelyek szabvány méretek. Klasszikus ragasztott akváriumok, fekete, vagy színtelen ragasztással.

 

Szögletes akvárium  
40x25x30 cm 4mm 7.500 Ft
Klasszikus akvárium

Ha klasszikus akváriumban gondolkozol, érdemes odafigyelni, hogy a ragasztás átlátszó legyen. A fekete ragasztás az akvárium esztétikáján sokat ront. Az esztétika pedig nagyon fontos, hiszen egy gyöngyszemet szeretnénk nézegetni a lakásban, és nem egy tákolt élményt akarunk. Így a ragasztás színe is fontos lehet, de még az is lehet egy kritérium, hogy az akvárium illesztéseinél az üveg 45 fokban van csiszolva, így az még szebb látványt nyújt.

Gépi csiszolásos akvárium
45o-os csiszolás

Külön írom le, mert az üveg típusa is lehet döntő kérdés számodra. Van egy üveg típus amit úgy neveznek, hogy Opti-White.

 

 

 

Opti-White akváriumok

Az Opti-White üveg különlegessége, hogy egy nagy tisztaságú üveg, így nagyon magas átláthatósággal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a víz és az állatok benne a lehető legjobb minőségű fényáteresztést kapják, ami javítja az akváriumokban élő növények és állatok élénk színét. Szinte olyan látványt biztosít ha a vized is tiszta, mintha a halak lebegnének a levegőben.

Az Opti-White üveg drágább mint a hagyományos üveg, de sok akváriumban használják, hogy a látvány élénkeb legyen, és a lehető legjobb belátást biztosítsa az akvárium belsejébe.

Kocka akváriumból nagy tisztaságú üvegből (Opti White) is kapsz kockát vagy hagyományos szögletest. Ezeknek az éle nem hajlított.

 

„Kocka” akváriumok - Opti-White    
AMTRA TANK NANOSCAPING 30x30x30cm 18.900 Ft
   
Szögletes akvárium - Opti White   
AMTRA TANK NANOSCAPING (35x28x30cm) 19.000 Ft
Green Aqua, Opti-White - 36 l, 45x27x30 cm 17.000 Ft
Opti-White 30 literes akvárium

 

Ha egyik akvárium típus sem felelne meg neked, még mindig van lehetőséged akvárium készítőkkel felvenni a kapcsolatot és egyedi kivitelezésben elkészíttetni!

Miért nem javasoltam, teljesen hajlított frontüveges akváriumot?

Sokaknál nagy kedvenc az egész front üveg felületén hajlított akvárium. Különleges, és a megszokott akváriumoktól nagyon eltérő, hogy a front üveg hajlított. Sok akvárium választás posztnál olvastam, hogy elsőre megtetszett nekik a dobozon látható kép, és a hajlított üveg különlegessége, az eltérés a megszokottól. Amikor viszont már berendezték az akváriumot, akkor döbbennek rá, hogy a látványvilág még sem olyan mint a dobozon, és bármilyen szögből néznek az akváriumra mindig eltorzult elhajlott látványban van részük. Ezért ezek az akváriumok, hamar ki is kerülnek a használt piacra. Természetesen, ha meg vagy győződve róla, hogy neked egy ilyen különlegességre van szükséged, akkor szerezz be egyet, de mi nem javasoljuk.

Hajlított front üveges akvárium 30 liter

 

Akváriumi szűrők 30L-es nano akváriumhoz

 

Az akvárium biológiájáról, és a biológiai folyamatokról egy teljes menüpontot szántunk, és az akváriumi szűrésről és a szűrőanyagok is kaptak egy hosszabb leírást. Ezekből és a fentebb leírtakból már tudod, hogy ennyire kicsi vízmennyiségnél tapasztalat nélkül nehéz megtartani a biológiai egyensúlyt. A szűrésről szóló menüpontban pedig azt is megtanulhattad, hogy a szűrés abban az esetben lesz a leghatékonyabb, ha a szűrőközeg az akvárium méretének 3-5%-a. Ha nem olvastad, ebben a menüpontban részletezve elolvashatod. Akvárium szűrés és világítás, akváriumi szűrőanyagok.

 

A 30L-es akvárium esetén 1 - 1.5 liter szűrőközegre lenne szükséged.
Most képzeld el, hogy ebbe az amúgy is kicsi akváriumba beleteszel egy 1.5L-es kóláspalackot mennyi helyed marad?

Kicsi az akvárium, kevés a hely.

Minden technikát amit csak lehet ki kell szervezni az akváriumból. Ebben az akvárium méretben a legnagyobb értékes helyet a szűrő fogja elvenni.

Ezért két akváriumi szűrő típust tudok neked ajánlani.

  1. Akasztós szűrő
  2. Külső szűrő
Belső szűrő térfoglalás
Belső szűrő térfoglalás

 

Szűrő típusok  
AMTRA FILPRO EX 500 - akasztós külső szűrő (4 kosaras 1L szűrőközeg) 19.000 Ft
Oase FiltoSmart 60 (közel 1L-es szűrőtérfogat nincs benne kosár) 26.000 Ft
Eheim Classic 150 (1L szűrőtérfogat nincs benne kosár) 23.000 Ft
Tetra EX 500 Plus (2 kosár, kosaranként 1,5L szűrőközeg befogadás) 36.900 Ft
Eheim 2422 eXperience 150 (5L-es térfogat, 2 kosár, kosaranként 1L szűrőközeg befogadás) 47.000 Ft
Eheim 2271 professionel 4+ 250 (4L-es térfogat, 2 kosár, kosaranként 1,5L szűrőközeg befogadás) 65.000 Ft


Érdemes pár szót váltani ezekről a szűrőkről. Elemezzük ki egyesével, hogy jó döntést tudj meghozni.

AMTRA FILPRO EX 500

Ez a szűrő kicsi helyet foglal el. Felakasztod az akvárium hátuljára, így nem kell csövezni, nem kell külön kiegészítőket vásárolni hozzá. A kosarakban elhelyezett gyári szűrőanyagok viszont használhatatlanok, azokat variálni kell, de a szűrőanyagokról egy kicsit később. 4 kicsi kosara van, ami nagyban segít abban, hogy a szűrőanyagokat, meglehetősen széleskörűen variáld. Halk, és igazán jól teszi a dolgát! Nem folyatott, nem volt vele probléma. A műanyag ki és befolyó nem foglal sok helyet az akváriumban. Én személy szerint azért nem szerettem, mert zavart a műanyag csövek látványa, bár ez növényekkel eltakarható. Egy átalakító szett segítségével, akár teljes értékű külső szűrő is variálható belőle.

Akasztós szűrő 30 literes akváriumhoz AMTRA FILPRO EX 500


 

Oase FiltoSmart 60

Az Oese egy nagyon régi szűrő gyártó, és minőségi szűrőket gyárt. Nem fog folyatni, nem fog megállni. Hangja csekély. A szűrőhöz kapsz szűrőanyagokat, ami kb. egyenlő a nullával, mindenképp cserélni érdemes. Két fakkos, és nem kosaras.  A szűrőanyag variálhatósága kicsit nehézkes, hogy csak két fakkal rendelkezik. 30L-es akváriumhoz, ennek a szűrőnek a szűrőközeg mérete az alsó határ. A csomagban benne van a nyomó és a szívóág is. Lehet venni hozzá egy kiegészítő kengyelt, ami segítségével az akvárium hátuljára is akasztható, hasonlóan az amtrához. Ehhez a szűrőhöz már használható, poppy pipe, és akár szkimmeres szívóág is, amit külön kell megvásárolni.

Akasztós szűrő 30 literes akváriumhoz OESE

Eheim Classic 150

Ez a szűrő egy régi klasszikus. Az eheim a megbízhatóságáról híres. Ez a széria pedig már több mint 50 éves konstrukció. A belseje lényegében egy hengeres tér, ebben egyáltalán nincsenek kosarak. A víz alulról érkezik a szűrőbe, és a szűrőanyagokon átszívva felül távozik. A szűrőanyagok ugyan úgy variálhatóak mint egy kosaras szűrőnél, csak kicsit komplikáltabb az összerakása, tisztítása. Pl, a bio szűrőanyagokat zsákokba kell tenni. A csomagban itt is megtalálható a nyomó és szívóág. Nem tudom, hogy minden csomagban zöld színűek-e ezek az elemek én csak olyannal találkoztam. Mivel esztétikailag ronda, itt is érdemes lecserélni a nyomó és szívó ágat, egy poppy pipe ra, és egy szkimmeres szívóoldalra.

 

 

Külső szűrő 30 literes akváriumhoz EHEIM

 

 

Tetra EX 500 Plus

Ezen a szűrőn biztosan sokan felhördülnek, mert a pumpa teljesítménye 910L/h. Viszont ha ez a szűrő normálisan meg van tömve 440L/h-t tud csak, így tökéletes egy 30L-es akvárium szűrésére is. A Tetra az olcsóbb szűrők közé tartozik. Sajnos nincs olyan nap, hogy facebook csoportokban valamilyen hiba miatt ne kérdeznének ezzel a szűrővel kapcsolatban. 1-2 év használat után csöpögő csapok, levegősödés, és szivárgó tömítésekről számolnak be. A tapasztaltabbak, azt hangsúlyozzák, hogy a gyorsindító pumpa gombot inkább ne használd. Kapsz hozzá szűrőanyagokat is, viszont a nagyrészét érdemes átvariálni, TM30-as szivacsra, a perlonvattája idővel így is úgy is cserés lesz, és a kerámia gyűrű helyett érdemesebb bármilyen más biológiai szűrőanyagot használni. Ki és befolyókat is kapsz hozzá, viszont esztétikailag, a fekete tapadókorongjaival együtt ronda. Ennél a szűrőnél is érdemes beszerezni hozzá egy poppy-t, és egy szkimmeres szívóoldalt.

 

 

Külső szűrő 30 literes akváriumhoz Tetra ex 500

 

 

Eheim 2422 eXperience 150

Egy 30 literes akvárium jó szűrése valahol itt kezdődik. Ez a készülék hihetetlen csendes. Az éjszakai csendben is oda kell figyelni, hogy meghalljad a mechanikai zaját. Fentebb írtam, hogy 30 literes akváriumban a víztömeg miatt nehéz fenntartani a biológiát. 30 liter az egy bruttó térfogat. Ha normálisan megcsinálod a talajt, valami értelmes kinézetet alkotsz meg, 5-6 litert bővel elveszel a vízmennyiségből. Mivel ez a szűrő 5 literes térfogattal rendelkezik, ezt a plusz vízmennyiséget visszakapod. Szűrőanyagaiban az Eheim Substrat-ot kapod, ez egy fehér kavics. Akár ezt is használhatod szűrőanyagnak. De ha szeretnél egy jó szűrő összeállítást, akkor az alsó kosarába TM30-as szivacsot teszel, a felső kosárba valamilyen jobb minőségű biológiai anyagot ¾ litert, és a fennmaradó helyet kitöltöd perlon vattával. Kapod hozzá a ki és befolyókat, a megszokott rusnya Eheim zöld színben. Ennél a szűrőnél is érdemes beszerezni hozzá egy poppy-t, és egy szkimmeres szívóoldalt.

 

 

Külső szűrő 30 literes akváriumhoz EHEIM

 

 

Eheim 2271 professionel 4+ 250

Ez az igazán extrémek választása. Ez a szűrő is hihetetlen csendes. Mivel ez a szűrő 4 literes térfogattal rendelkezik, ezt a plusz vízmennyiséget is megkapod. Ez a szűrő már előszűréssel is rendelkezik, amely a fej levételével azonnal elérhető és tisztítható. Én ezt az előszűrőt 3-5 havonta szoktam tisztítani. A teljes szűrőt pedig 12 – 16 havonta. Szűrőanyagaiban mechanikai szűrőanyagként kapsz: 1 liter MechPro-t, biológiai szűrőanyagban pedig 1 liter Substrat pro-t.

A MechPro jó lesz a gyerekeknek nyaklánc fűzésre, de nem a szűrőbe. A Substrat pro-t pedig nyugodtan használhatod, a szűrőben mint biológiai anyag, nem kell helyette mást venned. Én keverten használom, így a kosárban van Seachem Matrix és Substrat pro is. A gyári előszűrő szivacsot meghagytam, viszont az alsó kosárba TM30-as szivacs van. Kapod hozzá a ki és befolyókat, szűrke színben. Ennél a szűrőnél is érdemes beszerezni hozzá egy poppy-t, és egy szkimmeres szívóoldalt.

A külső szűrőknek nagy előnye a belsőkkel szemben, hogy a tisztításukat fél évente - évente érdemes elvégezni, míg egy belső szűrőt állandóan tisztítani kell. Nem foglal helyet az akváriumban, és plusz víztömeget kapsz az akvába. Tény és való, hogy árban drágább mint egy belső szűrő, viszont az előnyei számottevően magasabb. Ha csak pár hónapra tervezel egy akvát, akkor vegyél belső szűrőt. Viszont, ha komolyan gondolod az akvarizálást és az akvakertészkedést, akkor nem is jöhet más szűrés szóba mint a csendes, kevés karbantartást igénylő külső szűrők.

Külső akvárium szűrő 30 literes akváriumhoz EHEIM

 

Szűrő tartozékok, szűrőanyagok

 

Poppy, skimmeres szívóág

Az akasztós AMTRA szűrőn kívül mindegyikhez oda írtam, hogy ki és befolyónak érdemes venni hozzá egy Poppy kifolyót, és egy skimmeres szívó csövet. Azt is mondhatnám, hogy ezek teljesen felesleges eszközök, ha a nagy egészet nézed, akkor bőven jó az is amit gyárilag kapsz. Viszont pár szóban leírom miért érdemes ezeket az eszközöket mégis csak beszerezned a szűrőhöz.

skimmeres üveg szívóág külső szűrőkhöz

 

Esztétikum Mivel ezek üveg termékek, alig látszódnak az akvárium belsejében. Nem egy ronda színezett műanyag csőhalmazt látsz, hanem diszkrét körvonalakat. Gondolj bele, rengeteg időt és energiát ölsz bele, hogy egy szép kinézetet adj az akváriumnak, majd az egész szépségét lerombolod a műanyag látványával.

 

lily pipe, poppy pipe, spin pipe
Funkcionalitás

Üveg termékekből három típust tudsz megvásárolni a szűrő nyomóágára, Spin, Poppy, és Lily Pipe.

A Lily Pipe nagyobb sodrást tud létrehozni, a vízfelszínen is egy egyenletes a teljes akvárium felszínét beterítő vízmozgással. A Lily Pipe-al nem lesz az akváriumban pangó zóna, a széles terítésének köszönhetően. A 30 literes akvárium méretei nagyon kicsik. Egy Lily túl nagy sodrást jelentene az akváriumban, ami a halak számára akár egy élhetetlen környezetet biztosítana. Így marad két választás a Spin és a Poppy.

A Spin Pipe nevét a kialakításáról kapta. A beáramló víz megfordul a kör alakban, és kétoldalon örvényeket létrehozva távozik. Használatával csökkenthető az áramlás, és a szűrőnek a nagy teljesítménye sem vész el. Viszont a vízfelszínt kevésbé mozgatja.
A Popy Pipe még jobban lecsökkenti az akvárium belsejében a sodrást, viszont kialakítása miatt a vízfelszínt dolgoztatja, így egy rendkívül jó oxigén ellátást biztosít az akváriumban. Tökéletes választás egy Bettás akváriumban a csökkent sodrás miatt, de más nano halak tartásához is ideális. Mivel nagymértékben dolgoztatja a víz felszínét, így az olajos vízfelszín egybefüggő kialakulását is csökkenti!

Választhatsz többféle között. Én használtam több félét is Nano akváriumokban, és nekem a Popy Pipe vált be a legjobban kocka akváriumok esettében. Klasszikus akváriumok esetében szívesen használom a Spin-t is.

 

 

 

Az üveg termékek árai nagyon eltérőek lehetnek, főleg ha Kínából rendeled őket. Higgyétek el rengeteg a minőségbéli különbség, üveg és üveg között.

Itt már megfizettem én is a tanulópénzt! 

Megrendeltem az olcsónak tűnő kínai no name terméket az Aliexpressről, és tisztításkor a balesetin kötöttem ki mert eltört a kezemben! Ha hétvégén végzed a takarítást, akkor törik el a gyenge minőségű üveged, elég kellemetlen az akvárium átszerelése. Ezért árakban most magyar árakat írok!

Törékeny üveg elvághatja a kezed

 

 

Üveg termékek  
AquaGlass üveg kifolyó Popy 6.900 Ft
AquaGlass üveg kifolyó Spin Pipe 7.500 Ft
Ista Mini Glass Skimmer 12mm 14.000 Ft
AquaGlass üveg befolyó és vízfelszíntisztító 14.500 Ft

 

Fontos, hogy választás előtt figyelj, a szűrő csöveinek méretére, a szívóág méretére, hogy beférjen az akváriumba úgy, hogy talaj is van benne. Az üveg termékeket tisztítani is kell. Ezért üveg tisztító spirált érdemes vásárolni hozzá. Ezeknek az árait a kellékeknél sorolom fel. Nagyon figyelj a Poppy esetében a formára. Sajnos van olyan a piacon, amely nagyon hátrafelé dolgozik. Ha bent vagy az akvarisztikai boltban többet is hasonlíts össze.

 

 

 

Szűrőanyagok

Ahhoz, hogy a szűrőt megfelelően tudd üzemeltetni érdemes a gyári szűrőanyagokat lecserélni. A szűrők jellemzésénél már írtam miket ajánlok mi helyett, így csak az árakat szedem össze.

 

Biológiai szűrőanyagok  
Matrix Trop 1 liter 3.800 Ft
Seachem Matrix 1 liter 6.700 Ft
Eheim SUBSTRATpro 1 liter 8.000 Ft

 

Seachem Matrix™ - biológiai szűrőanyag
Seachem Matrix™
Matrix Top - biológiai szűrőanyag
Matrix Top

 

Eheim Substrat Pro - biológiai szűrőanyag
Eheim Substrat Pro

 

A szűrőanyagokról itt találsz egy nagyobb cikket, ahol leírom alkalmazásukat és tulajdonságaikat. 1 literes áraikat soroltam fel, de vedd figyelembe, hogy a felsorolt szűrők közül nem mindegyikbe szükséges ez a mennyiség.

 

Mechanikai szűrőanyagok  
Szűrőszivacs TM30 50x50 5cm 4.600 Ft
AMTRA MASTER FILTER - filter vatta 250gr 2.400 Ft

 

TM30 szivacs külső szűrőkbe
Perlonvatta külső szűrőkbe

 

 

Fontos tudnod, hogy a perlonvattát, és a szivacsot évekig fogod tudni használni. A szivacstáblából legalább 5-6 szivacs cserét tudsz elvégezni. A szennyeződéstől függ, de akkor kell cserélni a szivacsot, ha nem elég rugalmas már vagy összeesik. Én 1-2 évente cserélem. Tehát ha megveszed a táblát hosszú évekig elég.

EXTRA szűrőanyag

Ha az akváriumba olyan talajt, követ, fát veszel ami színezi a vizet, akkor van egy szűrőanyag, amelyet használhatsz állandó jelleggel a szűrőbe, ez pedig a purigen.

Extra szűrőanyag  
Seachem Purigen - Kémiai szűrőanyag - 100 ml, hálóban 6.200 Ft

  

Purigen szűrőanyag

Egyéb tartozékok

Ha olyan szűrőt választasz, amiben nincs szűrő kosár, akkor a szűrőanyagokat érdemes egy szűrőzsákba helyezni. A szűrőzsák használatával könnyebben fogod karbantartani, takarítani a nem kosaras szűrődet.

Egyéb szűrő tartozék  
Szűrőzsák 500 Ft

A szűrő témáját, ezzel körbejártuk. Megértem, hogy több olvasónak ez a szűrő ajánlás kiveri a biztosítékot, és kifejti majd, hogy neki mennyire jó a belső szűrő, meg az fele ennyibe kerül, stb., stb.
Ezeket az érveléseket már ezerszer végig hallgattuk. Viszont, ha megnézed az akváriumát, rájössz, hogy olyat nem szeretnél, vagy nagy tapasztalattal bír, igy felismeri ha probléma adódna. Te nem vagy rutinos, most kezded az akvarizálást. Ha ezek közül a szűrők közül választasz, garantáltan nem lesz szűrési problémád. Hidd el, nem lehet fillérekből akváriumot fenntartani. A kezdők nagytöbbsége 3-6 hónap után abba is hagyja a hobbit. Olvastam egy érdekes statisztikát is, hogy az üzletben megvásárolt halak 70%-a 1-2 héten belül elpusztul. Ez nem a tenyésztők hibája, hanem a rosszul összerakott akvárium, és a tudás hiánya.

 

Akvárium világítás

 

Három fontos dolog van amire oda kell figyelni az akváriumban, és nem veheted félvállról. Ez a három, dolog gondoskodik arról, hogy egy egészséges akváriumot tarthass fenn.

  1. Víz
  2. Szűrés
  3. Világítás

Az akvárium vízéről olvashatsz a 04. AZ AKVÁRIUM VIZE ÉS AZ AKVÁRIUM VÍZÉNEK ELŐKÉSZÍTÉSE menüpontban. A szűrésről és a szűrőanyagokról is van egy hosszabb leírás. A világítás egy komplexebb témakör, még nem éreztem magamban erőt, a bővebb kifejtéséhez de röviden a 06. AKVÁRIUM VILÁGÍTÁS menüpontban olvashatsz.

A világításra ne sajnáld a pénzt, mert ez határoz meg minden növényi fejlődést, és az akvárium vizuális élményét. Ahhoz, hogy növényi fejlődésed legyen kell a jó világítás. Neked sem lesz mindegy a látványt illetően, hogy csak a régi retro növényeket tarthatod az akváriumban, vagy szinte bármit választhatsz az akváriumi növény palettáról. Ha a növények jól érzik magukat a halaknak is ideális körülményeket fogsz biztosítani. 

Fénycsöves világításokkal most nem foglalkoznék. Ha már befektetsz akkor LED-es világítást vegyél.

LED esetén minimálisan 20 Lumen / Liter-re lesz szükséged. Ez egy alacsonyabb világítás. CO2 adagolás nélkül 25 Lumen / Liter-re felmehetsz. Ez 30l-es akvárium esetén, ha 25 Lumennel számolunk 750 Lumen-es fényerőjű lámpára lenne szükséged.

LED világítás esetén jobban teszed, ha nem centized ki ezt az értéket. Próbálj olyan lámpát venni, amivel ezt az értéket 60 – 65%-nál is eléred. Törekedj arra, hogy RGB vagy WRGB lámpát vegyél, és ha teheted app vezérelt legyen. Továbbá érdemes olyan típust választani, ami tudja a naplemente és a napnyugta funkciót is. Ezen funkció nélkül, ha hirtelen fel vagy lekapcsol a világítás, megugorhatnak a halak, és megkockáztatod a kiugrást. A halványított le és felkapcsolással, nem stresszeled a halakat, nyugodtabb környezetet tudsz biztosítani.

Rögzítés terén kétfajtát tudsz venni. Az egyiket az akvárium üvegére egy ponton akasztod és csavarozod fel, a másik pedig, hogy az akvárium két szélére tudod helyezni. Ha az akvárium két szélén állnak a lábak mindig figyelj oda, hogy a lámpát rá tudod-e tenni. Tehát a méretre mindig figyelj.

 

WRGB app vezérelt lámpák  
AQUA WEEK S-SERIES SHARP S300 app vezérelt 34.000 Ft
AQUA WEEK M-SERIES K300 app vezérelt 39.000 Ft
Chihiros C2 RGB LED app vezérelt 44.990 Ft
Sinkor LED II 30 cm WRB app vezérelt 15.650 Ft

 

Chihiros C2 RGB LED
Chihiros C2 RGB LED

 

AQUA WEEK M-SERIES K300
AQUA WEEK M-SERIES K300

 

Sinkor LED II 30 cm
Sinkor LED II 30 cm

 

 

Nehéz a lámpákról teljesen objektíven írni, mert nem olyan mint a szűrő. A lámpa biztosítja a látványvilágot. A látvány, hogy kinek mi tetszik teljesen szubjektív. Mind a három lámpát használtam. A Sinkor belépő szint, ez az árán is látszik, de legalább a minimál követelményeket tudja biztosítani. Az én kedvencem a Chihiros. Minden akváriumomon már ezt a márkát használom. Szeretem egyébként az AQUA WEEK lámpák fényét is, de itt már csak a saját ízlésem alapján hoztam meg a döntést.

 

 

 

Akvárium fűtő

 

A rúdfűtők esetén a liter/watt az általános. Tehát 30 literes akváriumhoz 30W fűtőteljesítmény szükséges. Ez az általános érték csak akkor működik, ha 1-3 fokot kell emelni a víz hőmérsékletén. Ha 5-10 fokos emelést kell végrehajtani, akkor legalább kétszeres fűtőteljesítményre van szükséged. Ne fűtsed túl az akváriumot 23 – 25 fok a legtöbb halfajnak bőven elég. Persze vannak melegebb vizet igénylő halak, de vedd figyelembe, hogy minél melegebb a víz annál oxigénszegényebb is.
Fűtők közül, kétfajtát választhatsz. Az egyik fajtát az akváriumban helyezed el, a másikat pedig a külső szűrő nyomóágának csövére. A nyomóág csövére elhelyezett fűtő azért jó, mert egy újabb eszköz amely kikerülhet az akváriumból. Viszont árában jóval drágább.

 

Fűtők  
Atman AT-50W Fűtő 6.500 Ft
Eheim thermocontrol e50 11.000 Ft
Dennerle Nano ThermoCompact 50W 12.500 Ft
JBL Protemp e300 külső fűtő 19.000 Ft

 

Eheim thermocontrol e50 Akvárium fűtő
Eheim thermocontrol e50

 

Dennerle Nano ThermoCompact 50W  Akvárium fűtő
Dennerle Nano ThermoCompact 50W

 

JBL Protemp e300 külső fűtő
JBL Protemp e300 külső fűtő

 

 

Hol tartunk most?

A cikk első fejezetében a technikai feltételeket foglaltam össze, amely tartalmazza az akváriumot, szűrőt, szűrőanyagokat, világítást, és a fűtő berendezést. A leírás segítségével könnyedén ki tudod választani ami a számodra a legmegfelelőbb. Ebből is láthatod, hogy a szett akváriumok ára egyszerűen nem adhat minőséget. Nézzük meg milyen egyéb alapfelszerelésre van még szükséged amit be kell szerezned, a mindennapi fenntartáshoz.

 

Alap felszerelések

A bútorról nem tennék most említést, legyél tisztában azzal, hogy ez az akvárium meghaladhatja a 40 kg-ot is, így úgy válasszad ki a bútort ami elbírja, nem fog meghajlani alatta, és ha kap egy kis vizet, nem megy tönkre azonnal.

Akváriumi karbantartó eszközök

 

Hőmérő 1.000 Ft
2 méter átlátszó szűrőcső 12/16 mm 1.100 Ft
Halháló 5-6 cm széles 1.000 Ft
Hosszú csipesz 30 cm 4.500 Ft
Mosogató szivacs 100 Ft
Mágneses algakaparó (Dennerle Nano Alginator) 6.800 Ft
Fogkefe 300 Ft
Fecskendő 1ml, 5ml, 10ml 500 Ft
Fecskendő tű 15-20 cm 1.500 Ft
Hajlított olló 7.000 Ft
Szűrő cső tisztító (Hobby csőtisztító kefe 150cm hosszú, 22mm-ig)  2.500 Ft
Poppy és szívó ág tisztító kefe (ADA Spring Washer SS 10 mm-es üveghez) 10.000 Ft
10L-es kanna 1.900 Ft
5L-es ásványvizes üveg 500 Ft


 Pár mondatban szeretném neked részletezni mit mire használhatsz és miért ajánlok ezzel kapcsolatban konkrét terméket.

Akváriumi hőmérő

Fontos tudnod az akvárium vizének hőmérsékletét. Nem lehet a vized túl hideg vagy túl meleg. Meg kell találnod az ideális hőmérsékletet, és azt tartani is érdemes. Nem jó, ha ingadozik az akvárium hőmérséklete. Teljesen mindegy milyen hőmérőt választasz. Az elhelyezésnél majd ne a front üvegre tegyed, hanem dugd el valahova hátra, ahol első ránézésre nem látszik.

2 méter átlátszó szűrőcső 12/16 mm

Erre a csőre azért van szükséged, hogy az akváriumból könnyen le tudd szívni a vizet, és vissza tudd tölteni. Ennél a méretnél bőven elég, ha a cső belső átmérője 12mm, de választhatsz vékonyabbat is.

Halháló 5-6 cm széles

5-6 cm szélességnél nem kell nagyobb. Kicsi az akvárium, kell tudni mozgatni benne. Ezzel a mérettel könnyedén leszedheted a növényi törmeléket metszéskor. Halak ki és behelyezésére is alkalmas, ugyanis ebbe a méretbe úgyis csak nano halakat fogsz tartani.

Hosszú csipesz 30 cm + rövid csipesz (C-ív hajlító)

Hosszú csipeszt rengeteg mindenre fogod használni. Elsősorban növények ültetésénél hasznos, de ha le kell nyúlni valamiért az akvárium aljára, ezzel a csipesszel könnyedén eléred úgy, hogy nem kell kézzel belenyúlni a vízbe. A garnéláknak szánt ételt is könnyen bele tudod tenni az etető tálba. Hidd el sokszor kell belenyúlni az akváriumba, így a hosszú csipesz egy hasznos eszközöd lesz! Ezt akvarisztikai boltokban tudod beszerezni, növényültető csipesz néven. Javaslom neked, hogy szerezz be még egy csipeszt, amit műkörmös boltokban tudsz beszerezni, ezt pedig a C-ív hajlító csipeszként találod majd meg körülbelül 1.500 Ft az ára. Ezzel a csipesszel a vízfelszínről tudod nagyon könnyen leszedni a törmeléket, ültetésnél is nagyon hasznos tud lenni, de a szűrő takarításkor is használhatod.

Mosogató szivacs

Nem kellenek speciális szivacsok az akvárium takarításához, így a sima mosogató szivacs is bőven elég. A dörzsis fele sem fogja megkarcolni az üveget, ha nem kezded el izomból rányomni. FONTOS, hogy ez a szivacs mindig új legyen, olyat ne használj amit már használtál mosogatáshoz. Ne érje ezt a szivacsot soha semmilyen vegyszer, csak az akvárium víz.

 

Mágneses algakaparó (Dennerle Nano Alginator)

Ha tetszik neked, ha nem, algásodni fog az üveged. De nem biztos, hogy alga akár kosz is lehet rajta. A legegyszerűbb módja ezeknek a szennyeződéseknek az eltávolítására a mágneses algakaparó. Ebből mindenképp ajánlanék nektek egy márkát és ez a Dennerle Nano Alginator.

Sok mágneses algakaparót kipróbáltam már, így bizton mondhatom, hogy az egyik legjobb, főleg abban az esetben, ha hajlított élű az akváriumod.

A mágneses algakaparó nem egy létszükséglet. Én használok pálcára rögzített mosogatószivacsot is, a célnak teljesen megfelel, légy kreatív!

Mágneses algakaparó akváriumhoz

 

Fogkefe

A fogkefével könnyedén le tudod pucolni takarításkor az üveg széleket, és a dekor elemeket. Legjobb erre az elektromos fogkefe. NEM! Nem kell félned mi lesz az elektromos fogkefével a víz alatt, mivel minden elektromos fogkefe vízálló, így a víz alatt is használhatod. Ha sima fogkefét választasz akkor állatfelszerelés boltokban találsz kutyák számára kifejlesztett fogkefét, ami jó hosszú szárral rendelkezik így azzal könnyebben takarítasz, mint az embereknek szánt fogkefével. A kutyafogkefe ára is kb. 500 Ft.

Fecskendő 1ml, 5ml, 10ml

Fecskendőket akkor fogod használni amikor már növényeket is tápozol. De én használom arra is, hogy etetés után azokat az étel maradványokat amelyek a talajon végezték megfújom vele, így újra lebegésbe kerül, amit vagy a halak fogyasztják el, vagy a szűrőhöz kerül. Több méretet érdemes beszerezni, tápozásnál nagyon hasznos az 1ml-es űrtartalmú.

Fecskendő tű 15-20 cm

A hosszú tű is abban segít, hogy a tápos üvegekből könnyedén felszívhassad az oldatot. Ezt a méretet sajnos patikában nem kapod meg, viszont állatgyógyászati boltokban kapható.

Hajlított olló

A hajlított ollónak akkor van jelentősége amikor már a növényeket metszed. Az olló hosszú így nem kell a vízben nyúlkálnod, és a hajlításának köszönhetően szép vágásokat tudsz elérni. Természetesen kiválthatod ezt bármilyen ollóval.

 

Szűrő cső tisztító (Hobby csőtisztító kefe 150cm hosszú, 22mm-ig)

A külső szűrő csövei elkoszolódnak. Akár 1-2 hét alatt is láthatod a benne megülő koszt. Érdemes tisztán tartani a csöveket, hogy a szűrő mindig a lehető legjobb teljesítményt nyújthassa.

Továbbá esztétikailag is ronda, ha koszos a cső. Erre ez az ajánlott márka nagyon jó, mert akár 22mm-es csövet is tisztíthatsz vele. Viszont ez nem alkalmas az üveg ki és befolyók tisztítására, nem fordul el a hajlatokban, és eltörheted vele az üveg termékeket.

Külső szűrőcső tisztító spirál kefe

 

 

Poppy és szívó ág tisztító kefe (ADA Spring Washer SS 10 mm-es üveghez)

Az üveg termékek belsejét is érdemes minimum havonta egyszer megtisztítani. Én minden héten tisztítom, hiszen esztétikailag ronda látványt nyújt. A koszos ki és befolyók azonnal oda vonzzák a tekintetet, és csak azt látod, hogy koszos az akvárium. Az ajánlott termék nem olcsó! Viszont minőségi, biztos elfordul a hajlatokban, és törés nélkül ki tudod pucolni vele ezeket az üveg termékeket. Hidd el, ha más fajtát veszel, és eltöröd vele a szívó oldalt vagy a Poppy-t drágábbra jössz ki mint ez a kefe.

ADA Spring Washer SS
ADA Spring Washer SS

10L-es kanna

Tápozástól függően ezekbe az akváriumokba 30 – 50% vízcserét érdemes megcsinálni hetente. 10L-es kanna segít lepihentetni, vízkezelni a csapvizet, vagy RO víz esetén felsózni. A 10L víz cserét pedig könnyedén megoldod vele. Az 5L-es kannát használhatod a víz leengedésénél. Azt ajánlom neked, hogy a 10L-es kannába ne engedj bele koszos vizet. Ha RO vizet használsz, akkor az 5L-es ásványvizes üvegbe tudsz letárolni tiszta sózatlan RO vizet, amivel a párolgást tudod naponta pótolni. Csapvizes akvárium esetén erre desztillált vizet ajánlok. 

Ezzel a végére is értünk egy 30 literes akvárium teljes technikai felszerelésének összeírásával.

Viszont még lehet költséged, mert itt nem érintettük, hogy milyen víz kerül az akváriumba. Ha megfelelő a csapvized akvarizálásra, akkor elég venned egy vízkezelőt, viszont, ha nem megfelelő a csapvíz akkor el kell gondolkoznod az RO szűrő beszerzésén.

Az akvárium vízéről bővebben itt olvashatsz 04. AZ AKVÁRIUM VIZE ÉS AZ AKVÁRIUM VÍZÉNEK ELŐKÉSZÍTÉSE. Az RO szűrőről és a vízlágyításról pedig itt találsz egy kimerítő írást. AKVÁRIUMI VÍZLÁGYÍTÁS LEGHATÉKONYABB MÓDJA A RO SZŰRŐ.

Amire még szükséged lehet az indulásnál az a starter amelyről az alapvető biológiai folyamatokban olvashatsz. Tudom ezután az összefoglaló után, lesznek akik azt mondják, bele sem vágnak az akvarizálásba mert drága. Semmilyen állattartás nem egy olcsó mulatság. Ha a leírtak alapján szeded össze a technikai felszereléseket, nem fogod megkínozni az állatot, kevesebb problémád lesz a jövőben, és tényleg egy szép vízi világot alkothatsz meg.  Az első fejezet itt véget is ért, a következőben a berendezésről, és a növényekről fogunk hosszabban írni.

30L nano akvárium
30L nano akvárium


Mennyibe is kerül egy 30 literes akvárium szett, amelyet saját magad válogatod össze?
Az árakra nem kerestem rá hol a legolcsóbb. Így ami árat találtam, azt felkerekítettem, és így írtam fel a tételekhez. Tehát, amit itt látsz magasabb ár mint amennyiért a valóságban megveszed.

Két árat szedek neked össze, a legolcsóbbat, és egy nagyon felsőközép árat.

Legolcsóbb 30 literes akvárium szett Ár
Szögletes akvárium 40x25x30 cm 4mm 7.500 Ft
AMTRA FILPRO EX 500 - akasztós külső szűrő (4 kosaras 1L szűrőközeg) 19.000 Ft
Matrix Trop 1 liter 3.800 Ft
Szűrőszivacs TM30 50x50 5cm 4.600 Ft
AMTRA MASTER FILTER - filter vatta 250gr 2.400 Ft
Sinkor LED II 30 cm WRB app vezérelt 15.650 Ft
Atman AT-50W Fűtő 6.500 Ft
Egyéb tartozékok:  Cső, háló, csipesz, fogkefe, fecskendő és tű, 10L + 5l kanna 10.900 Ft
Összesen: 70.350 Ft

 

 

 

Felső kategóriás 30L-es akvárium szett  
AMTRA NANOTANK 30 (30x30x35cm) - hajlított élű akvárium 28.350 Ft
Eheim 2422 eXperience 150 (5L-es térfogat, 2 kosár, kosaranként 1L szűrőközeg befogadás) 47.000 Ft
AquaGlass üveg kifolyó Popy 6.900 Ft
Ista Mini Glass Skimmer 12mm 14.000 Ft
Seachem Matrix 1 liter 6.700 Ft
Szűrőszivacs TM30 50x50 5cm 4.600 Ft
AMTRA MASTER FILTER - filter vatta 250gr 2.400 Ft
Seachem Purigen - Kémiai szűrőanyag - 100 ml, hálóban 6.200 Ft
Chihiros C2 RGB LED app vezérelt 44.990 Ft
Atman AT-50W Fűtő 6.500 Ft
Hőmérő 1.000 Ft
2 méter átlátszó szűrőcső 12/16 mm 1.100 Ft
Halháló 5-6 cm széles 1.000 Ft
Hosszú csipesz 30 cm 4.500 Ft
Mosogató szivacs 100 Ft
Mágneses algakaparó (Dennerle Nano Alginator) 6.800 Ft
Fogkefe 300 Ft
Fecskendő 1ml, 5ml, 10ml 500 Ft
Fecskendő tű 15-20 cm 1.500 Ft
Hajlított olló 7.000 Ft
Szűrő cső tisztító (Hobby csőtisztító kefe 150cm hosszú, 22mm-ig)  2.500 Ft
Poppy és szívó ág tisztító kefe (ADA Spring Washer SS 10 mm-es üveghez) 10.000 Ft
10L-es kanna 1.900 Ft
5L-es ásványvizes üveg 500 Ft
Összesen: 207.240 Ft

 

Ezek az árak ÚJ ÁRAK! Érdemes körülnézni a használt piacon, mert töredék áron juthatsz hozzá jó minőségű felszerelésekhez. Facebook-on rengeteg akvarisztikai eszközöket árusító csoport van. Sokszor látok nagyon jó áron minőségi felszereléseket. Legyél türelmes, az akvarizálás alapból is egy türelem játék, és megtalálod a használt piacon is a minőségi eszközöket nagyon jó áron!

 

A 30 literes akváriumba, csak és kizárólag nano halakat tarthatsz!

Akváriumi nano halak színpompásak, játékosak és velük egy izgalmas világot teremthetsz a 30 literes akváriumodba! Látogass el a NANO HALAK menüpontba válogass a gyönyörű fajták közül, és fedezd fel, milyen csodás lényekkel teheted otthonodat még szebbé. Miután kiválasztottad a kedvenc halaidat, töltsed le a halterhelés számítás táblázatot, írd össze a halakat, hogy lássad a terhelést és a tartási feltételeket. Ezután térj vissza ehhez a cikkhez, és válogasd össze a hozzá tartozó legjobb akváriumi felszereléseket. Kattints a nano halak menüpontjára most, és indulhat a felfedezés az egzotikus vízi világ csodái között!30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium
30 liter akvárium