• Akvarisztika Kezdőknek

A Trópus Díszállatkereskedés: Családi vállalkozásból országos hírnév

A bolt Szegeden található, Dél-Alföld legnagyobb kereskedése. Ez egy régi családi vállalkozás, nagyjából egyidős velem, 1992-ben alapították, a cikk megírásának időpontjában 31 éve működő akvarisztikai cég. Közel 2 évig dolgoztam is náluk, így kicsit közelebbi tapasztalatom is van. Sok kereskedést láttam már életemben, nyugodtan kijelenthetem, hogy a Trópus az elitbe tartozik.

Ez a cikk egy felkérésre született meg, amit az akvarisztikakezdoknek.hu üzemeltetője intézett felém. A továbbiakban a Trópus Díszállatkereskedésről szeretném nektek elmondani a tapasztalataimat, gondolataimat.

Trópus -Szeged
6725 Szeged Petőfi Sándor sgt 83/A

 

Mint vásárló is sokáig ismertem őket mielőtt dolgozni kezdtem volna ott, mivel közel 9 évig Szegeden laktam. Amikor elkezdtem kicsit komolyabban venni a hobbit, az egyidőbe esett azzal, hogy már egyetemre jártam, ráadásul természettudományos szakra. Így minden adott volt, hogy kicsit jobban elmélyüljek az akvárium működését meghatározó folyamatokban, illetve a vízinövények tartásában. Nem túl meglepő módon a szakdolgozatommal is érintettem a vízinövényeket. Ahogy elkezdett egyre jobban érdekelni a hobbi, a boltba is egyre többet jártam beszerezni a kellékeket az állandó jellegű kísérletezéseimhez. Ezt a "kattanást" a mai napig nem tudtam levetkőzni, szinte minden új akváriumomban van olyan elem, ami kísérleti jellegű. Így igyekszem bővíteni, mélyíteni a tudásomat.

 

Növényes akvárium építése

A bolttal való kapcsolatomban az áttörést az jelentette, amikor felmerült bennem egy ötlet, hogy mi lenne, ha az első high-tech akváriumomat a boltban építeném meg. Teljesen nyer-nyer szituáció, mert nekik időt és energiát spórolok azzal, hogy én építem meg az akváriumot, és nyírom, ültetem a növényeket, ők pedig kapnak egy remélhetőleg mutatós bemutató növényes akváriumot :D

 

Az ötletet elfogadták, és meg is valósult.

 

Növényes bemutató akvárium

 

Növényes bemutató akvárium

 

Az akváriumot néhány hónap után befotóztattam egy fotóssal, és neveztem is az akkor még megrendezésre kerülő HAC nevű hazai akvakertész versenyre. Bár csak a középkategóriában végzett, de első high-tech, és „dizájn” akváriumként szerintem a projekt sikeres volt. Sosem vallottam magam igazi művésznek. Nem is vonzott a hobbiban régen és most sem, hogy a látványra hegyezzem ki az akváriumokat. Így a versenyzés azzal az akváriummal ahogy elkezdődött, meg is szakadt. Nekem az akvarisztika inkább az akváriumi kémiai, biológiai folyamatok megfigyelését és megismerését jelenti.

Növényes akvárium HAC
HAC - növényes akvárium

 

 

 

 

A városból azóta már elköltöztem, de a mai napig visszajárok vásárolni, meg persze a volt kollégákkal is váltunk pár szót.

 

A BOLT: Trópus Szeged

 

Ha belépsz az üzletbe, a tágasság érzete fogad, bár alaposan meg van rakva bemutató akváriumokkal a vásárló tér. De egy „garázsbolthoz” szokott embernek biztosan meglepő érzés lesz mekkora térben foglal helyet a bolt (még az emeleten is van vásárló tér).

 

Trópus -Szeged

 

Trópus -Szeged

 

A Trópus fő vonala a tengeri akvarisztika, de bő áruválaszték áll rendelkezésre az édesvízi akvarisztika szerelmeseinek is. Van minden ami egy halas, vagy növényes akvárium felépítéséhez kell: akváriumi lámpák, szén-dioxid rendszerek, dekorkövek, növénytápok, aktív talajok stb.

 

Trópus -Szeged

 

Trópus -Szeged

 

Aki a tengeri akvarisztika iránt érdeklődik, mindenképpen kötelezően meglátogatandó hely a kereskedés, már csak a rengeteg gyönyörű bemutató akvárium okán is. Ilyen élőlényeket legutóbb a National Geographic csatornán láthattál!

 

Trópus - tengeri akvárium
Trópus - tengeri akvárium

 

Trópus - tengeri akvárium
Trópus - tengeri akvárium

 

 

Nálam egy akvarisztikai kereskedés egyik fokmérője, hogy van-e egyáltalán bemutató akvárium, és azoknak milyen az állapota.

Nem véletlen, hogy sok helyen nincs: viszonylag drága fenntartani, főleg szép állapotban. Az a fő "gond" velük, nagy a munkaigényük, amit csak a legjobban menő boltok tudják maguknak megengedni. Ha egy boltban van egy, vagy több szép bemutató akvárium, abból tudni hogy az a bolt jól működik. Egy bolt pedig úgy tud jól működni, ha "valamit" jól csinál. Nem mellesleg egy bemutatóbó akváriumokból kiderül a tulajdonos, és a dolgozók szakmai színvonala is.

Ebben a Trópus jól vizsgázik, nagyjából állandó jelleggel van a földszinti eladótérben 5-6 akvárium, aminek nagy része akár azonnal meg is vásárolható, élőlényekkel együtt. Az én ízlésemhez képest egy kicsit kevés a növényes bemutató, de a bolt fő irányát tekintve ez érthető.

 

 

 

Trópus - tengeri akvárium
Trópus - tengeri akvárium

Amit még kiemelnék, az az édesvízi halválaszték. Amíg ott dolgoztam, egyszer összeszámoltuk, körülbelül 150 féle halat és garnélát (színváltozatokat is beleszámolva) tartanak, jó áron. A mai napig ha egy új akváriumot indítok, és nagyobb mennyiségű halra van szükségem, sokszor még az utazási költséget beleszámolva is jobban jövök ki, ha náluk vásárolok.

 

Halak és növények

 

Halak és növények

A boltban lévő eladók felkészültek, az ott dolgozó csapat változatlan 10+ éve, így a családias hangulat szinte érezhető annak is, aki először tér be hozzájuk.
Amikor még csak vásárló voltam, sosem éreztem azt, hogy tukmálás folyna, mindig igyekeznek a szakmai és „értelmességi” szempontokat figyelembe véve javasolni a vásárlóknak. Amikor már ott dolgoztam, simán mondhattam például azt, hogy ezt a halat nem javaslom az akváriumba.

 

Az állatok jólléte az elsődleges. Sajnos van olyan bolt is, ahol 10 literbe 3-4 aranyhalat simán javasolnak szemrebbenés nélkül, én a Trópusban ilyet nem tapasztaltam egyik oldalon állva sem.

 

Összefoglalva

A Trópus Díszállatkereskedés egy modern, tágas, tiszta, letisztult küllemű bolt, ahol jó az általános áruválaszték, a tengeri vonal országosan biztosan top 3 kategória, és az édesvízi választékra sem lehet panaszunk. Az oldalnak nem témaköre, de a „halas” dolgok mellett vannak még egy kisebb részen madarak, hüllők, stb. is, illetve ezek tartásához és etetéséhez is beszerezhető minden a boltban.
Ajánlom mindenkinek!

Fontos hangsúlyoznom, hogy az itt leírtak a saját véleményem és meglátásom, és NEM SZPONZORÁLT TARTALOM!

 

 

Írta: Nagy Viktor
Youtube csatorna

akvablog.hu