• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Az akvárium üzemeltetésében, a legnagyobb károkat, az áramszünet tudja okozni. Ha az áramszünet 6-8 óráig tart egy egészséges, nem túltelepített akváriumban nem fog problémát okozni. Viszont, ha huzamosabb ideig tart az áramszünet ráadásul meleg is van, akkor néhány dologgal érdemes, ha tisztában vagy.

 

 

Mit okozhat az akváriumban az áramszünet

Többször írtam már az akvarisztika kezdőknek oldalán a szűrőbaktériumokról, például az ALAPVETŐ BIOLÓGIAI FOLYAMATOK menüben is. Most is azért kezdem ezzel ezt a bejegyzést mert az akváriumi áramszünet elsőnek ezeket a baktériumokat fogja érinteni. 

Ahhoz képest, hogy nagy általánosságban a baktériumok szívós kis teremtmények a nitrifikáló baktériumokról ez nem mondható el. Amilyen lassú a szaporodásuk annyira gyorsan pusztulnak. Ha az akváriumban leáll a keringés, az oxigén beoldás is lelassul ez többszörösen igaz a szűrőben, mivel egy teljesen zárt rendszer, így nincs benne vízfelszín amin tudna beoldódni oxigén.

Igaz van egy természetes beoldódás az akvárium vízében, és a természet törvényei próbálnak mindig az egyensúlyra törekedni, de mikor a vízmozgás teljesen leáll ez az oxigén beoldódás lelassul. Ebben az oldódásban, és a friss víz eljuttatásában segédkezik a szűrő. Így az akváriumban lévő élőlények oxigén felvétele (főleg ha túltelepített), nagyobb lehet mint a beoldódás mértéke, ezért a vízben felhalmozódott széndioxid és további méreganyagok pusztulást okoznak.

 

Miért a szűrőbaktériumokat írom az elején? A baktériumok életben maradásához fontos a friss és oxigéndús akvárium víz. A baktériumok a nitrifikáció folyamán, oxigént használnak fel a folyamathoz. Ha megszűnik a friss oxigénnel dúsított vízáram, a hőmérséklettől függően a baktériumok már 1 - 2 óra alatt elpusztulhatnak. (Ezért is fontos az, hogy amikor szűrőt tisztítasz figyelj az időre is, nem nagyon szabad töketlenkedni. Ha az akvádban hidegebb víz van, és oxigén dúsabb, a szűrőd űrtartalma is nagyobb akkor 5-7 óra állást is lazán kibír. Bár ebben az esetben azt javaslom, hogy ne közvetlenül az akváriumba engedd bele az első vizet, hanem egy külön vödörbe.

 

A baktérium kipusztulása ahhoz vezet, hogy megszűnik a természetes nitrifikációs folyamat, és így nem lesz mi lebontsa az ammóniát és a nitritet, így ezek a méreganyagok halmozódása az áramszünet után 1-2 nappal is katasztrófához vezethetnek. Ez azért veszélyes különösen, mert a szűrőbaktériumok osztódása akár 14 napot is igénybe vehet, így lassan áll vissza az akvárium természetes biológiája!

Tudom ez így kicsit hosszú volt, de muszáj megértened a természetes folyamatokat, és ha az nem tökéletes mit okozhat.
Tehát, először a szűrődben lévő baktériumok kezdenek el kipusztulni, utána a talajban lévők. A benne lévő élőlények folyamatosan veszik fel az akvárium vizéből az oxigént, és széndioxiddal töltik meg azt.
Huzamosabb idő után, ez a halak elhullásához is vezethet. Az áramszünet elkerülhetetlen minden akvarista számára. De könnyen kezelheted, lassíthatod a nem kívánatos folyamatokat ha felkészült vagy.

 

Mit tegyél az akváriumoddal áramszünet esetén

 

Ha előre bejelentett az áramszünet, akkor egyszerűbb dolgod van, mert felkészülten érhet. Ha előre bejelentett akkor az első lépésben, az áramszünet előtti napon az alábbiakat el tudod végezni:

  • Tisztítsad ki az akváriumot, egy kicsit alaposabban mint a heti karbantartás.
  • Végezd el a vízcserét.
  • Tisztítsad ki a szűrődet.
  • Előtte lévő napon ne etess.
  • Ne adj semmilyen növénytápot.

Minél kevesebb szennyeződés legyen az akváriumban, így nem lesz mi bomlásnak induljon.

 

Ha nem előre bejelentett az áramszünet, akkor először is ne pánikolj, gondold végig logikusan mit szeretnél tenni. A legjobb az, ha technikai eszközökkel megtámogatod az akváriumot az áramszünet esetén. Két eszköz állhat rendelkezésedre.

  1. Szünetmentes tápegység UPS
  2. Elemes légpumpa
  3. Vízkeverés, vízcsere

 

Szünetmentes tápegység UPS

FIGYELEM! NEM MINDEN SZÜNETMENTS ALKALMAS A SZŰRŐK ÜZEMELTETÉSÉRE! AZ ELADÓKTÓL MINDIG ÉRDEKLŐDD MEG, HOGY AZ ADOTT SZÜNETMENTES ALKALMAS-E A FELADATRA!

A szünetmentes tápegységek olyan berendezések, amelyek a beépített akkumulátorok segítségével, akár több órán át is el tudja látni a szűrődet. áramszünetek esetén ez a legjobb megoldás viszont a leg drágább is. Ha a szünetmentes mellett döntenél, akkor érdemes azt megfontolnod milyen fogyasztókat kötsz rá! Én azt tanácsolnám neked, hogy inkább a minél hosszabb üzemidőre apellálj, így a szünetmentesre csak és kizárólag a szűrőt tenném. Olyan szünetmentest választanék amely teljesítményében 2-3 órán keresztül tudja működtetni az akváriumi szűrőt. Ezt az időt kitolhatod, úgy, hogy az áramszünet alatt időről időre kikapcsolod a szűrőt. Ha hidegebb az akváriumod vize, akkor akár ez 20 perc is lehet, ha melegebb akkor 10-15 percre kikapcsolhatod óránként.

UPS - szünetmentes tápegység - Akvárium áramszünet

 

Az árak folyamatosan változnak, de írok nektek egy példát.

Ha a szűrőd teljesítménye: 16W

Egy olcsóbb szünetmentes kb. 20-25.000 Ft (olcsó tehát tartósságban ne várj sokat). Ebben az árkategóriában 650VA-es készülékeket lehet kapni, amely általában 360W-os. Ez azt jelenti, hogy maximum 360W-al lehet összesen terhelni, és 650W-ot tud kiadni magából (persze ez akkor van ha új az UPS-ben a cella). Így számoljunk 400W-al. Tehát a szűrő 16W-ot fogyaszt, azaz 16VA, így a szünetmentes tápegység a szűrőt 25 óráig tudja ellátni.

FIGYELEM! NEM MINDEN SZÜNETMENTS ALKALMAS A SZŰRŐK ÜZEMELTETÉSÉRE! AZ ELADÓKTÓL MINDIG ÉRDEKLŐDD MEG, HOGY AZ ADOTT SZÜNETMENTES ALKALMAS-E A FELADATRA!

 

Elemes légpumpa

Az elemes légpumpák üzemideje az elemektől függően 10-15 óra. Igazából a használatának nincs korlátja, legyen otthon egy csomag ceruzaelemed, és a működése biztosított. A buborékoltatás által mozogni fog a vízfelszín, így az oxigén beoldás nagy mértékben megnő, és csekély mértékben ugyan de az akváriumban lesz vízmozgásod.

Hátránya az elemes légpumpáknak, hogy nagyon hangos.

Az igazán profik, nem csak egy sima porlasztó követ tesznek a cső végére, hanem kiegészítik egy karos szűrővel. Meglepő, hogy milyen jó hatékonysággal tudja mozgatni a vizet.

Áramszünet akvárium

 

Árban sem a légpumpa, sem a karos szűrő nem egy megterhelő kellék.
Viszont pár órás áramszünet esetén a szűrőben lévő baktériumok így nem biztos, hogy túlélik, ugyanis a szűrőbe nem jut be a friss oxigéndús víz.


A kétkaros szűrő ára 1.500 - 2.000 Ft, az elemes légpumpa ára 3.000 - 6.000 Ft, teljesítménytől függően.

Áramszünet karos szűrő

 

Vízkeverés és vízsere

Ez a legolcsóbb módszer, semmilyen technikai eszköz nem kell hozzá maximum egy fakanál. Erről a módszerről nem tudok neked mit bővebben írni, időnként keverd meg óvatosan az akvárium vizét, mozgasd meg a víz felszínt. Huzamosabb áramszünet esetén részleges vízcserét is érdemes alkalmazni. A vízcsere szabályai itt is érvényesek amelyet elolvashatsz az akvárium üzemeltetése menüpontban.

 

TIPP

Elemes légpumpa, és a vízkeveréses, vízcserés megoldásnál te magad ne terheld az akváriumot.
Így az áramszünet ideje alatt ne etess, ne tápozz! Ha a halak esznek, anyagcseréjük felgyorsul, és több oxigénre van szükségük. Hidd el jobb ha egy kicsit éheznek, mint a fulladás.

 

Mit tegyél ha vége az áramszünetnek!

Először is örülj, hogy ismért elindult minden :)

Ez attól függ, hogy a felsorolt három módszerből melyiket alkalmaztad. 
Ha a szünetmentes tápegységgel átvészelted a teljes áramszünetet semmi dolgod nincs. 
Viszont, ha a légpumpás, vagy a keverős módszert alkalmaztad, akkor azt javaslom, hogy csinálj egy részleges 30%-os vízcserét. Továbbá adagolj bele az akváriumba baktérium kultúrát. Figyeld az akváriumot, és ha gyanús dolgokat látsz a halak viselkedésében, érdemes tesztekkel letesztelned az akváriumot, és a tesztek értékei alapján megoldani a problémát! Ha több órás leállás volt, és külső szűrőd van, érdemes egy szűrőtisztítást is elvégezni.