• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Remélem mind a 10 pontot elolvastad, így már nem kell részletesen írnom minden egyes lépésről.
Ha még nem olvastad el, akkor kezd el a főoldaltól, és gyere vissza ide, ha végeztél.

Feltételezem, már tudod, milyen halakat, és növényeket szeretnél tartani. Ezért itt az ideje felépíteni az akváriumod.

Beszereztél minden felszerelést?

Felsorolom neked egy listába, mit érdemes beszerezned, mielőtt nekilátsz az akváriumod megépítésének. Így biztos nem marad le eszközöd az indításhoz.

 

Mi kell az akvárium elindításához?

 

 

Alap felszerelések

 • Bútor, ami elbírja a teli akvárium tömegét
 • Akvárium
 • Az akvárium alá polifon
 • Világítás
 • Az akváriumhoz megfelelő külső szűrő, amit már felépítettél. Felépítésről itt olvashatsz.
 • Fűtő test
 • Hőmérő
 • Starter
 • Növénytápok (Macro és Micro táp, Carbo)
 • Vízelőkészítő (ez akkor is jól jön, ha nem csapvizet használsz, mert ha csapvízben öblíted el majd az alkatrészeket, ezzel a vízelőkészítős vízben áztatva, nem lesz klóros)
 • GH - KH teszt
 • pH-teszt
 • Legalább 1.5 méter gumicső a leszíváshoz feltöltéshez
 • Halháló
 • Növény ültető hosszú csipesz (30 cm)
 • Sima hajlított csipesz
 • Soha nem használt mosogató szivacs
 • Algakaparó (ha mágnesest szerzel be az is nagyon hasznos) 
 • Fogkefe (állat felszerelés boltokban olcsón tudsz venni kutya fogkefét, hosszú így könnyen tudsz vele dolgozni, és mind a két végén van kefe)
 • Fecskendők (1ml, 5ml, 10ml)
 • Fecskendőkhöz minél hosszabb tű lehet akár 20cm is (állat patikákban kapható)
 • Olló a növények vágásához
 • 5-20L-es kanna, ha engeded le a vizet legyen mibe leengedni, vagy a vizet előkészíteni a cseréhez. Annyi kannád legyen ami a 30%-os vízcseréhez a víz mennyiséget be tudja fogadni.
Akvarisztikai eszközök

 

Vízlágyításhoz

 • RO szűrő, vagy a desztillált víz
 • TDS mérő (ha a csapvized lágyítod akkor is hasznos)
 • GH – KH növelő (ha tiszta desztillált vagy RO vizet használsz)
 • GH – KH cseppteszt (ezt fentebb írtam)
Vízlágyítás RO szűrő, GH KH, TDS mérő

 

 

Berendezési tárgyak

 • Talaj
 • Kisebb, nagyobb kövek
 • Kisebb, nagyobb fák
 • Pillanatragasztó (ha ragasztani kell a dekorációs elemeket, vagy növényeket)
 • Növények
Akváriumi kövek dekorációk

 

 

Az akvárium összeállítása

 

A víz elkészítése

 

 

 

Mielőtt bárminek is nekilátnál, első körben megmérted a víz paramétereid, a növény és állatvilágodnak megfelelően el is készítetted. Azért kezd a vízzel, mert csapvíz esetén pihentetned kell, és a vízkezelő használata is ajánlott a kloramin miatt. Erről bővebben az akvárium vize menüpontban olvashatsz. RO víz esetén fel kell sóznod, és mindkét esetben fel kell melegítened olyan hőmérsékletre amit szeretnél az akváriumba.

 

Az akvárium előkészítése

 

Az akvárium első tisztítása

Takarítsad ki kívülről belülről az akváriumot. Mosószert is használhatsz, de ebben az esetben öblítsed ki annyira, hogy biztos legyél benne, hogy még nyomokban sem tartalmazz mosogató szert az akvárium belseje. A legjobb, ha ecetes vizet használsz.

 

Akvárium hátterezés

Ha megszáradt az akvárium, és nem körbejárhatót készítesz a hátoldalára ragassz fekete vagy fehér öntapadós fóliát. Az öntapadós fóliát úgy tudod legegyszerűbben feltenni, ha egy spriccnivel jól bevizezed a hátlapi üveget, és az öntapadós fólia ragasztós felületét is. Így nem tapad fel azonnal, ha levegős marad, egy filc koronggal, vagy puha ronggyal ki tudod húzni a levegőt és a vizet. Ha egy picit buborékos marad, sehogy nem tudod kiszedni, ne ijedj meg, ha megszárad ráfeszül a fólia az üvegre, és eltűnik.

 

Az akvárium helyére tétele

Tedd a helyére az akváriumot, de ne felejtkezz meg a polifonról. Úgy tedd alá, hogy minden oldal alatt legyen. Fontos, hogy mielőtt bármit is teszel az akváriumba egy vízmértékkel (erre használhatod a telefonod is), nézd meg, hogy az akvárium vízszintes legyen minden oldalról. Általában ezt a lépést az esetek 99%-ában kihagyják, és utólag jönnek rá, hogy az akvárium nincs vízszintben, és később gondot jelenthet! Fontos, hogy nem az akvárium üvegét, hanem a bútort kell vízszintezni!

 

Technika behelyezése

 

Ezt a lépést később is megteheted, viszont azért javaslom, hogy kezdőként ezzel kezdjed az akvárium belső építését, mert ne akkor derüljön ki, hogy túl magas lett a talaj, vagy nem fér bele a szívócső, vagy a belső szűrő, ha azt használsz, valamilyen oknál fogva.

Sokszor látom kezdőknél, hogy a hőmérőt, a front üvegre teszik! NE TEGYÉL SEMMIT A FRONT ÜVEGRE! Ez a felület arra van, hogy gyönyörködj. Teljesen felesleges oda bármilyen technikai eszközt tenned. A vízhőfokot hátul is tudod ellenőrizni, és nem is kell folyamatosan látnod!

 

Akvárium Dekoráció

 

Mielőtt bármit is elkezdesz, beletenni az akváriumba, legyen valami elképzelésed a látvány világról, az akváriumi dekorációról.
Érdemes előre tervezned, hogy szeretnéd összeállítani az akvárium dekorációt. Ezért azt javaslom neked, hogy keress egy kb. akkora karton dobozt, mint az akváriumod alap területe. Vágd le a doboz alját, és töltsed fel a talajjal. Ezután kezd el behelyezni a köveket a fákat. Így lesz egy látképed. Hidd el nem olyan rossz ötlet, így kialakítod az akvárium dekorációját, mert nem az üveget karcolod össze, vagy töröd össze, ha leejtesz egy követ.

Akvárium berendezése Kövek fák használata

Az akváriumi dekoráció összeállításánál nyugodtan összeragaszthatod a köveket a fákat, pillanat ragasztóval. Erősebb ragasztást érsz el ha a kapcsolódásni pontoknál a ragasztási helyre használsz zsebkendőt vagy perlonvattát, és azt áztatod át a ragasztóval. Itt csak arra figyelj, hogy ezekre a pontokra szórj, kőtörmeléket, fatörmeléket, hogy elfedje a fehér papírt, vagy perlont.

Nézd csak! 3db fából és egy kőből milyen jó dekorokat lehet kialakítani. Nem kellett hozzá sok pénz, amit a képen látsz szőlőtőke. A másik fát egy séta során találtam. Legyél kreatív, a dekorációban, ne csak egy sima talajt tegyél be, 5 db növénnyel. Alakíts ki dombot, kőpadokat, kusza fa bokrokat. Neked is szebb látvány lesz, és az állatok is jobban fogják élvezni.

 

Fa és kődekoráció összeállítása az akváriumban

 

Fa és kődekoráció összeállítása az akváriumban

 

Fa és kődekoráció összeállítása az akváriumban

 

 

Az akváriumi dekorációnál érdemes figyelned az aranymetszésre. Ahol a csigavonal nagyobb oda nyugodtan rakj nagyobb köveket, fákat, ahol a csigavonal alacsonyabb ott ne legyen annyira sok a dekor elem.

Aranymetszés akváriumi dekoráció

 

Ha összeraktad az akvárium dekorációját indulhat is az akvárium felépítése

 

Elsőként tedd bele arra a helyekre a tápgolyókat, táptalajt ahova a növényeket szeretnéd ültetni. Ha táptalajt szeretnél használni az akváriumba, figyelj arra, hogy az akváriumi táptalaj ne érintkezzen az akva oldalüvegeivel. Az oldalüvegektől minimum 1cm-es távolságot tartsál, ahogy a képen is látod. A weboldal előző pontjait, ha figyelmesen végigolvastad, többször is említést tettünk a talaj fontosságáról. Ha használsz táptalajt, ha nem, segíthetsz a baktériumok talajban való gyorsabb szaporodásához, ha használsz száraz baktériumkultúrát. Ezt vagy a táptalajra öntöd, vagy az üvegre, ha nem használsz táptalajt. Ilyen baktérium kúltura esetleg lehet az ADA Bacter 100, majd mehet rá a fedőtalaj. Érdemes a fedőtalajt emelkedőre tenned. Ha hátrafelé emelkedik a fedőtalaj vizuálisan nagyobb teret látsz. Ha nem akarod emelkedőre tenni akkor is 5 cm vastagon helyezd el a talajt.

 

 
Táptalaj az akvárimba
Táptalaj

 

Feltöltve talajjal, kövek fák behelyezve
Feltöltve talajjal, kövek - fák behelyezve

 

 

 

Az akváriumi talaj után jöhetnek az összeállított akváriumi dekorációs elemek, kövek - fák

 

A lehető legstabilabban helyezz el mindent. Fontos a stabilitás, mikor vízzel töltöd fel az akvát, és belenyúlsz ne dőljön össze minden.
Ezután egy spricni segítségével nedvesíts be minden dekor elemet.

Nedvesítés után a kövekre fákra tedd fel az olyan növényeket, amelyeket nem szabad elültetni pl. moha és Anubias félék. Ezeket a növényeket, kötözheted is cérnával damillal, vagy pillanatragasztóval is ragaszthatod.

Lávakő akváriumi dekoráció

 

Ha ezzel megvagy töltsd fel az akvát negyedig, félig.

Így már el tudod ültetni egy csipesz segítségével a hosszabb háttér növényeket, és az előtéri növényeket. A háttér növényeket értelem szerűen a csipesszel koppanásig dugd le. Ha füvet ültetsz, azt nem tudod koppanásig, de addig tedd le, hogy stabilan lent maradjon. Előre szólok ez türelem játék.

Ha megvagy az ültetéssel, töltsd fel teljesen az akvát, és rendezd el a növényeket a végleges formájára.

 

 

 

Ekkor a víz zavaros és törmelékes lehet. Én azt szoktam csinálni, hogy ilyenkor leengedem több mit a felét a víznek, ezzel kiszedve a törmelékek nagy részét, majd újra óvatosan visszatöltöm. Ezért első indításkor mindig kétszer annyi vizet készítek!

 

Ültetés megkezdése
Ültetés megkezdése
Ragasztva a mohák, előtéri növények ülttetve
Ragasztva a mohák, előtéri növények ülttetve

 

Háttér növények ültetése
Háttér növények ültetése

 

 

A technika elindítása

 

Mindent behelyeztél az akváriumba, tele van vízzel, indítsd el a technikákat. Nekem van egy meghatározott 8 órás világítási időm. A világítást úgy állítom be, hogy aznap csak azt világítom ki, ami ebben a 8 órás periódusban visszamarad.

A szűrőt légtelenítem, és elindítom a keringést, beállítom a beömlőt, hogy szépen fodrozza a vízfelszínt.
A fűtőt nem minden esetben használom, van olyan helység a lakásban, ahol erre nincs is szükség. Általánosságban az akvárium vizeim nálam 22 - 23 °C.

 

Az akváriumi baktériumok és növény tápozás

 

Ez az utolsó lépés az indításban.

Beleöntöm a baktérium kúltúrát. A dobozon szereplő mennyiségnek 2-3x-osát szoktam bele tenni, amit minden nap csökkentek. Az indító baktériumokat minden nap adagolom, legalább 1 hétig.

A növénytápozást is ekkor kezdem meg. Első tápozáskor csak 3 félét használok.

 • Mikro táp
 • Makro táp
 • Carbo
Akvarisztikai növénytápok

Mindegyik tápból először a dobozra írt mennyiségeket adom ami az akvárium méretének megfelelő.
Másnap a mikro és makro táp esetében ezt az adagot a felére csökkentem, és azzal folytatom a napi tápozást. Pár nap elteltével megmérem a foszfát, nitrát, és vas szinteket, majd ehhez képest igazítom tovább a tápanyag adagolást. Csak óvatosan emelem, ahogy a növények növekednek. A carbonak nyugodtan adhatod a dobozra írt mennyiségét. Tápnyag szintekről itt olvashatsz.

GreenAqua növénytápok

 

 

Ezzel le is zárult az akvárium indítása.
Most már van egy szépen berendezett akváriumod,
amelyben nincs semmi más életforma, csak a növények.

 

 

01Első hét az indítás után

Az első héten a növénytápozás mellett minden nap adagolom az indító baktériumokat. Most napokat is írok, hogy könnyebb legyen.

Az akvárium indítása vasárnap volt.

2 nap elteltével kedden csinálok egy részleges 50%-os vízcserét.
A vízcsere után 3 nappal azaz pénteken is részleges 50%- os vízcsere következik.
Újabb 2 nap elteltével vasárnap 30%-os vízcserét csinálok.

Első hét, baktérium kultúra adagolása
Első hét, baktérium kultura adagolása

 

 

02Második hét az indítás után

 

Az indító baktériumok napi adagolásával teljesen leállok. Most már csak vízcserekor adagolok pár cseppet.
A vízcserék is ritkulnak, ezen a héten már csak 2x cserélek vizet. Egyszer szerdán egy 30%-os vízcserét, majd vasárnap egy 50%-os cserét csinálok.

 

03Harmadik hét az indítás után

 

Ezen a héten kezdem el telepíteni az első gerinctelen állatokat
Olyan csigákat amelyek nem tudnak vagy nagyon kis mértékben szaporodnak. Ezekből a csigákból akvárium mérettől függően teszek bele 10L-re szoktam 1-2 csigát számolni.
Továbbá az első csapat garnélát is behelyezem, ami egy 10-15db.
A harmadik héten már csak 1x csinálok vízcserét, a vasárnapi napon 50%-ot.

 

04Negyedik hét az indítás után

 

Ennek a hétnek a közepén ellenőrzöm a szűrő baktériumokat. Ammónia és nitrit szintet mérek. Ha a vízben mérhetetlen az ammónia és a nitrit is, a hét közepétől telepítem az első halakat.

Eltelt egy hónap, érkezik az első csapat hal az akváriumba
Eltelt egy hónap, érkezik az első csapat hal

 

Fontos a fokozatosság Ne az összes tervezett halat tedd bele egyszerre, mert az az akváriumra is sokkhatással lehet. Így fokozatosan csapatról csapatra tedd a halfajokat. Hagyj időt az akváriumnak aklimatizálódni a halak szennyezésére. A negyedik héten vasárnap már csak 30%-os vízcserét csinálom, és ezt is tartom mindig. Minden héten vasárnap az a nap amikor az akváriumokat tisztítom és elvégzem a minimum 30%-os vízcserét.

 

Két hónap telt el az akvárium elindítása óta, tápozás, rendszeres vízcsere, karbantartás. Jól látszik a növények nőnek dúsulnak, az akvárium üde a halak egészségesek.

 

Két hónap telt el az indítás óta
Két hónap telt el az indítás óta

 

Remélem, érthetően írtam le az akvárium indításának lépéseit. Persze te másképp is csinálhatod, de ahhoz minden esetben tartsad magad, hogy GERINCES VAGY GERINCTELEN állatot, soha ne rakj bele azonnal.

Gerinctelen állat mehet bele a harmadik héten, gerinces állat pedig a negyedik héten. Ettől soha ne térj el! Hagyni kell időt a nitrifikáló baktériumoknak mert nagyon lassan szaporodnak.

Köszönjük, hogy a tartalom megszületéséhez küldtetek képeket, és ezzel segítettetek másoknak is, az akváriumuk egészségesebbé tételében.

Ha elindítottad az akváriumod, készíts képet, küld el nekünk is. Majd készíts 1 hónap után is, hogy milyen változások történtek, mi is kíváncsiak vagyunk rá!
Algamentes akváriumot kívánunk neked, remélem sok örömöd lesz az akvarizálásban.

 

Nézd meg, hogy csinálják mások