• Akvarisztika Kezdőknek

Az akváriumi halak, garnélák beszoktatása: Így végezd el helyesen

Az akváriumi élőlények beszoktatása, akklimatizálódása, legyenek azok halak, garnélák vagy csigák, nagyon fontos lépés az új lakók telepítésekor. A kereskedésekben megvásárolt élőlények gyakran eltérő vízparaméterekkel rendelkeznek, mint amilyen az otthoni akváriumban található víz, más a hőmérséklete, más a pH értéke, más a keménysége, az oxigén tartalma, stb.. Ezért is fontos a megfelelő beszoktatás. A hirtelen változások ugyanis stresszt okozhatnak, károsak lehetnek számukra.
Sajnos minden kezdő elköveti ezt a hibát, hogy beszoktatás nélkül, úgy ahogy van beönti az akváriumba a megvásárolt halakat. Ha a halakat hirtelen, beszoktatás nélkül helyezed át az otthoni akváriumodba, több kockázattal és problémával számolhatsz ebből most hármat megemlítenék.

Akváriumi halak beszoktatása

 

01 sokk

A hirtelen változások, például a víz hőmérsékletében, pH-jában, keménységében vagy vegyi anyagok koncentrációjában, sokkot okozhatnak a halak szervezetében. A sokk következtében az állatok stresszesek lehetnek, és az immunrendszerük gyengülhet, ami fogékonnyá teszi őket betegségekre és fertőzésekre.

 

02 Oxigén szint változás

A halak szervezetének időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az új oxigénszinthez, mert a hirtelen változások komoly stresszreakciókat válthatnak ki. A stressz, gyengítheti az immunrendszert és fogékonyabbá teheti a halakat betegségekre és fertőzésekre.

 

03 Ammonia- és nitritmérgezés

A zacskóban lévő vízben az ammónia és nitrit koncentrációja felhalmozódhat. Ha ezt a vizet az akváriumba öntöd, az ammónia és nitritszint hirtelen emelkedhet, ami mérgező hatású lehet a halakra és más akváriumi élőlényekre.

 

04 Agresszió és territorialitás

Az újonnan betelepített halak stresszes viselkedése zavarba ejtheti a régi lakókat, ami fokozott agressziót és területvédelmet válthat ki. Ez komoly sérüléseket vagy akár a halak elpusztulását eredményezheti.

 

Mindezek elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelően beszoktassuk a halakat az otthoni akváriumba. A fokozatos vízkeveréses módszer (öntögetés, csepegtetés) vagy a zacskóban történő beszoktatás segítségével biztosíthatjuk, hogy az új lakók zökkenőmentesen illeszkedjenek be a már meglévő akváriumi közösségbe, és csökkenthetjük a stresszt és az egészségügyi problémák kockázatát. Ebben a cikkben három bevált beszoktatási módszert mutatunk be, és tanácsokat adunk arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan végezd el a beszoktatást.

 

 

Hogyan szoktasd be helyesen az akvárimba a megvásárolt halakat

 

 

01. Fokozatos vízkeverés (lusta módszer) Általánosságban ezt a módszert alkalmazzák a legtöbben, ezért is tettük az első helyre. Ezzel a beszoktatási módszerrel már sokat tettél a stressz csökkentése érdekében, mintha beleborítanád azonnal a halakat. Miután hazaérkeztél a kereskedésből, helyezd az élőlényeket tartalmazó zacskót az akváriumba 15-20 percre, hogy a víz hőmérséklete kiegyenlítődjön. Ezt követően öntsd ki óvatosan az élőlényeket egy tiszta edénybe (ha több zacskót vettél, használj külön edényeket). Ezután 20 percenként adagolj 1 dl akvárium vizet az edénybe. Legalább 2-3 órát szánj az új lakók akklimatizálására. Végül, egy háló segítségével helyezd át őket az akváriumba. 
Hidd el ennél van jobb módszer is, és ezt a kettes pontban le is írom.

 

Halak helyes beszoktatása az akváriumba
02. Csepegtetős módszer Miután hazaérkeztél a kereskedésből, helyezd az élőlényeket tartalmazó zacskót az akváriumba 15-20 percre, hogy a víz hőmérséklete kiegyenlítődjön. FOTOS, hogy ez idő alatt kapcsold le az akvárium világítást. Ezt követően készít elő egy nagyobb edényt. Az edény ne legyen átlátszó vagy világos színű. Ha átlátszó az edény, akkor az aljához minél sötétebb agyagot tegyél, és ugyan ezt tedd meg az oldalával is. Öntsd ki óvatosan az élőlényeket az edénybe (ha több zacskót vettél, használj külön edényeket). Ezután adj a vízhez 1 dl akvárium vizet az edénybe. Fogj egy levegőztető csövet. Vágd ketté és szerelj rá vagy egy csapot, vagy pedig egy görgős szűkítőt. Az egyik végét az akváriumba a másik végét pedig az edénybe helyezd bele. Hagyd, hogy szépen lassan csepegjen az edénybe az akvárium vize. Ez a folyamat tartson legalább 10 – 12 órán át! Ha már világítási időben vagy, akkor kapcsold le az akvárium világítását. Egy háló segítségével helyezd át a tálból a halakat az akváriumba. Az akvárium világítását, 30 -40 perc múlva felkapcsolhatod. A legjobb az, ha világítási idő előtt helyezed be az új lakókat az akváriumba. Ekkor a már bent lévő halak még nem annyira aktívak. Az új halaknak pedig lesz idejük búvóhelyeket találni az aktív időszak előtt!

 

 

 

03. módszer: Zacskóban történő beszoktatás Ezt a módszert én személy szerint nem szeretem. Ennek az-az oka, hogy nem szeretek az akváriumomba, semmifajta vizet beleengedni, ami nem az én kontrollom alatt keletkezett. Nem bízom meg a kereskedések vizeiben. Nem tudom mi van benne, milyen koncentrációban vannak benne anyagok, milyen algát cipelek be vele stb. Ha neked van bizodalmad akkor ezt a módszert is használhatod a beszoktatásra. Ebben az esetben is helyezd az élőlényeket tartalmazó zacskót az akváriumba 15-20 percre a hőmérséklet kiegyenlítődése érdekében. Fontos, hogy itt is kapcsold le az akvárium világítását. Ezután szúrj 4-5 kisebb lyukat a zacskóra, hogy a lyukakon keresztül beáramolhasson az akváriumvíz. Hagyd legalább 2-3 órát, hogy a víz keveredhessen, majd engedd be az élőlényeket az akváriumba.

 

Mikor a legideálisabb az új halak betelepítésére?

Az ideális időpont az új lakók beengedésére a lámpa bekapcsolása előtti időszak, amikor a halak még pihennek. Ilyenkor zavartalanul elhelyezkedhetnek az új akváriumban, megtalálhatják a rejtekhelyeiket és megismerkedhetnek az új környezettel. Persze más időszakokban is beengedheted az új halakat, de ilyenkor különösen figyelj arra, hogy a meglévő lakók hogyan viszonyulnak az újakhoz.

 

Mikor etetheted leghamarabb az új halaidat és garnéláidat?

A frissen betelepített élőlényeket érdemes 24 órát koplaltatni, ugyanis sokszor még nem fogadják el az eleséget, és a stressz miatt emésztési problémáik is lehetnek. Türelemmel és óvatossággal közelítsd meg az etetést, hogy az új lakók a lehető leggyorsabban hozzászokjanak az új otthonukhoz.

 

Összefoglaló

Az akváriumi élőlények beszoktatása rendkívül fontos lépés annak érdekében, hogy a frissen megvásárolt halak, garnélák és csigák egészségesek és boldogok legyenek új otthonukban. Három módszert ismerhettél meg a beszoktatásra: a fokozatos vízkeverés, a csepegtetős és a zacskóban történő beszoktatás. Mindhárom módszer biztonságos és hatékony, a lényeg, hogy türelemmel és körültekintéssel végezd el a folyamatot. Ne feledd, hogy az ideális időpont a betelepítésre a lámpa felkapcsolása előtti időszak, és a frissen betelepített élőlényeket érdemes 24 órát koplaltatni. Ha extra körültekintő akarsz lenni, akkor karanténozol és fertőtlenítesz is, pl. Neptun malachitzölddel.