• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Az akvárium hűtése a nyári melegben

A nyár az év egyik legszebb időszaka. Nyaralások, baráti találkozók, bulik, éjszakai balatoni fürdőzések, a végtelenségig lehetne sorolni a jobbnál jobb nyári emlékeket, amelyeket átéltünk. Ha már haladó akvarista vagy, és van egy akváriumod panelban a negyedik emeleten, az akváriumodra nézve, a nyári meleg, nem arról híres, hogy sok örömöt ad, azon kívül, hogy nem kell a fűtő berendezést használni.

meleg akvárium víz

Mi lehet a gond a meleg akvárium vízzel?

Több cikkünkben is említettük már, hogy a halaknak megfelelő vízhőmérsékletet érdemes tartani az akváriumban, és megtalálni a víz hőmérsékletében egy arany középutat. Természetesen vannak olyan halfajok, amelyek, ha törik, ha szakad, a melegebb akár 27-28 °C-os vizet igénylik, de pl. a Diszkosz halakat 28-30 °C-on kell tartani. 
Egy átlagos vegyes akváriumnál, főleg, ha burjánzó növényzetet is tartasz a víz hőmérsékletének nem kell magasabbnak lennie 23-25 °C-nál. 
A meleg akvárium víznek két nagyon rossz tulajdonsága van.

 

Oxigénhiány Minél melegebb az akvárium vize, az oldott oxigén tartalma annál jobban csökken. Ha esetleg elkövetted azt a hibát, hogy túltelepítetted halakkal, gyorsan le tud csökkenni a víz oxigén szintje, de ha csak túletetsz, a baktériumok is oxigént fognak fogyasztani az oxidációs folyamataikban. Melegebb víz esetén, hamar el tudod érni az oxigénhiányos állapotot. Ha azt látod, hogy a halak pipálnak, a garnélák nem a talajon sertepertélnek, akkor gyanakodhatsz is az oxigénhiányra.

 

 

Gyorsabb bomlás A melegebb vízben, minden gyorsabban bomlik. Gondolj csak bele, hogy meddig áll el egy szelet hús szobahőmérsékleten, vagy a hűtőben. A hűvösebb víz lassabb bomlás, a melegebb víz gyorsabb bomlást jelent. Minél gyorsabb a bomlás, annál több ammónia keletkezik a vízben. Minél több a felhalmozott ammónia annál mérgezőbb a környezet a halak számára. Az ammónia mérgezés veszélye főleg akkor áll fent, ha vized pH értéke magasabb mint 7pH. Átlag kezdő akvaristák csapvizeznek, így a legtöbb esetben az akvárium pH szintje a víz keménységének köszönhetően magasabb mint 7pH. Nyári időszakokban, ha nem vagy biztos még a dolgodban, akkor érdemes folyamatosan ellenőrizned az akvárium ammónia szintjét. Ebben az esetben a Nitrit szint is emelkedik.

 

 

 

Sajnos sokan alábecsülik a szűrők jelentőségét. Az akvárium szűréséről, és a szűrőközegekről már többször is írtunk. A szűrőd a nyári melegben vizsgázik le igazán. Elönt a szomorúság, amikor azt látom, hogy egy 50- 60 literes akváriumot, egy AquaEl FAN 1 szűrő szűri, és nyáron sír, hogy pusztulnak a halak. Ha pedig valaki oda írja neki, hogy az a szűrő, egy 5 literes dunsztosüveget sem tudna megszűrni, fel van háborodva.

Akvárium szűrése és a nyári meleg
Akvárium szűrőközeg méret

 

A szűrőd teljesítménye, és a szűrőközeged mérete is a nyári melegben vizsgázik le igazán. Az oxigénhiány a nitrifikáló baktériumokat is tizedeli, és hidd el nagyon nem mindegy, hogy a megtizedelt baktérium állományod egy 0,5dl-es szűrőközegben ment végbe vagy 1-2 literben. A nyári melegre való felkészülésre lehet ez egy tanács is, hogy vizsgáld felül a szűrődet.

Mindezek együttvéve vezethet egy algavirágzáshoz is. A többlet nitrogén vegyületek elsődleges nyertese az alga lesz. Ha az alga nem éhezik, könyörtelenül elszaporodik. Ez az elszaporodás pedig nem egy két hónapot vesz igénybe, hanem pár nap alatt is látványos növekedésre képes.
Összegezve a nyári meleg egy akvaristának csak púp a hátára, és alig várja, hogy végre ősz legyen.

 

 

Mi növelheti nyáron az akvárium vizének hőmérsékletét?

  • Az akvárium az ablak mellett van, és tűző napsütés éri
  • Ha az akvárium fedve van
  • A fedél alatti világítás
  • A lámpa közelsége a víz felszínéhez
Meleg akvárium víz

A fedéllel vagy üveggel fedett akváriumok, nagyon nagy befolyásoló tényezői az akvárium hőmérsékletének. A fedélbe épített világítás a nyári melegben akár drasztikusan is növelheti a víz hőmérsékletét. Ennek jórészt a víz párolgásának hiánya az oka, és az állandó hőforrás.

 

Hogyan NE védekezz a nyári meleg akvárium víz ellen!

 

Jég az akváriumba

A legtöbbünknek a jég jut az eszébe. Jeget teszünk az italunkba, azt is jól lehűti, a megtöltött üdítő palack erre pont jó lesz. A jég nem tud hosszú időre jó megoldást jelenteni. Nem tudod befolyásolni, a hűtés mértékét, és az akváriumban kialakulhatnak hidegebb foltok is, ami nem tesz jót az élőlényeknek. Mivel úszik a vízen főleg fedett akváriumoknál a lámpa hője gyorsan megolvasztja, és felmelegíti. Reggel belerakod, amire délután haza érnél a munkából, ugyan olyan meleg a víz mint amilyen volt. A jég közvetlen használata az akváriumba nem jelent jó megoldást, kerüld el.

Ne rakj jeget az akváriumba

Gyakori hidegvizes vízcsere

Sok helyen olvastam tanácsként, hogy gyakori hidegvizes vízcserével oldják meg a hűtést. Talán ez-az egyik legrosszabb megoldás. Hasonlóan a jég esetében rövid ideig megoldás. A hidegvízzel történő vízcserével viszont sokkolod a halaidat, növényeidet. Ha növényeket tápozod akkor a tápozást is megborítod vele. Ez egy plusz stressz, több problémát idézhetsz elő vele mint amennyit kezelni szeretnél.

Gyakori hidegvizes vízcsere

 

 

 

Hogy védekezz HELYESEN a nyári akvárium víz felmelegedése ellen

 

Hogy védekezz HELYESEN a nyári akvárium víz felmelegedése ellen

Az első, hogy vizsgád felül a szűrésed, a biológiai szűrésed, és a vízfelszínt erőteljesebben mozgasd, az oxigén beoldás fokozására. Ha nem használsz CO2 beoldást, akkor a levegőztető használata is indokolt lehet. CO2 beoldása esetén a levegőztető használatával, csak pazarolod a gázt, mert kihajtod a vízből.


A legköltséghatékonyabb módja a hűtésnek az, hogy bízz a fizikában!

Akvárium hűtő ventilátor

A párolgás és a párolgással járó hőelvonás fontos szerepet játszik az akváriumban. A víz párolgása során a vízmolekulák energiát veszítenek, és ez hőelvonást eredményez az akváriumból. Ezért a legjobb hőmérséklet csökkentés, vagy szinten tartása az akvárium vízhőmérsékletének a párolgás és a párolgás fokozása.

A nyitott akváriumokra jellemző a fokozottabb párolgás. Ha a szűrés megfelelő, és a vízfelszín mozgása is rendben van, a nagyobb méretű akváriumok saját magukat tudják szabályozni, így a hőmérséklet emelkedésük nem drasztikus. Ez nem azt jelenti, hogy a környezeti meleg nem melegítheti fel, a nagyobb akváriumokat. Ha viszont kisebb vízfelszínnel rendelkezel, akkor a párolgást fokozni kell. Ezért a legjobb módszer az akvárium hűtésére a ventilátoros vízhűtés.

A ventilátoros hűtés, mérettől függően 2-4-5°C-al is tudja csökkenteni a víz hőmérsékletét. Van még egy nagy előnye, hogyha van egy kis kézügyességed, pár ezer Ft-ból megépítheted. Ezek a ventilátorok általában PC ventilátorok.

Ami kell hozzá:

  • Szabályozható PC ventilátor
  • Adapter
  • Valamilyen szerkezet, amellyel fel tudod szerelni az akvárium üvegére.

 

 

Nem a pénzed akarom költeni, de jobb megoldásnak tartom az akvarisztikai üzletekben megvásárolható modelleket. Igaz drágább, de egyrészt csendesebbek, vízállóbbak, jobban rögzíthetőek, és hőfokszabályzóval is ellátottak.

 

 

Akvárium hűtő ventilátor
JBL cooler 100

 

Akvárium hűtő ventilátor vezérlő

 

 

 

 

Ventilátoros akvárium hűtés hátrányai

Sokszor olvasom a termék kínálati oldalakon, hogy csendes. A csendes fogalma viszonyítás kérdése. Minden ventilátornak van hangja, így ne számíts arra, hogy nem hallod a működését. Előnye a hátránya is, hogy fokozza a vízpárolgást, így napi szinten pótolni kell az akvárium vízét.

 

 

A vízpótlásnál figyelj rá, ha csak csapvizes lehetőséged van, hogy pihentetett és vízelőkészítőzött vízzel pótold az akvárium vizét.
Mivel a pótlás sűrűbb, ezért a víz keménységének növelését megelőzendő, hogy ezekben az időszakokban sózatlan desztilált vagy RO vizet használj a csapvíz helyett. A párolgás során, a sók nem párolognak el, az az akvárium vízében marad, és ha sima csapvízzel vagy sózott vízzel végzed a visszapótlást ráadásul sűrűbben, keményíteni fogod a vizet, ami magasabb pH-t jelent. A víz fokozott keményedése pedig az élővilágra is kihat.

 

 

Mit tegyél, ha fedél van az akváriumon?

Ha az akváriumod fedéllel van ellátva akkor az etető nyílásra fel tudod szerelni a ventilátort, hátul pedig nyisd ki a szellőzőket. Így át tudod szellőztetni. A hatékonysága persze nem akkora mint a nyitott akváriumoknál, de ez is megoldást jelenthet.

 

Mit csinálj, ha üveglappal feded az akváriumot?

Érdemes az üveglapot nyári időszakban teljesen levenni, és nyitottá tenni az akváriumot. Ebben az esetben, ha olyan halaid vannak amelyek kiugrásra hajlamosabbak (Betta, Gyűrűs bohóccsuka), engedd kicsit lentebb a vízmagasságot, vagy csak az akvárium felét fedd le.

 

Jégakku használata külső szűrővel

Sajnos nem minden esetben megoldható a ventilátoros hűtés. Nekem van egy kisebb akváriumom, amely olyan helyen van, ahol nem fér már fel a ventilátor. Ennél az akváriumnál a külső szűrőt hívom segítségül. Vásároltam egy vastagabb hűtő táskát, akkorát, amekkorába bele tudtam tenni az egész külső szűrőt, és lezárható a teteje. A külső szűrő 4 oldalára pedig jégakkut tettem.

Akvárium hűtése jégakuval
Akvárium hűtése jégakkuval

Hatékony volt ez a megoldás, mert állandó 25 °C-ot tartott az akváriumban egy egész napon át! Reggel cseréltem a jégakut. Ez a megoldás csak akkor működik, ha otthon tartózkodom. Ha elutazunk már nem használható, nincs ki cserélje az akukat.

 

 

Profi akvárium hűtési technika

Erre nem pazarolnék sok szót. Vannak úgynevezett akvárium klímák. Ezek ugyanolyan klíma berendezések, mint amit a lakás hűtésére használsz. Ezek a berendezések önálló vízforgatásra nem alkalmasak, a külső szűrő nyomóágára vannak bekötve. A berendezés folyamatosan stabil hőmérsékletet tud biztosítani, és akár 10 -15 °C-os vizet és képes produkálni az akváriumban úgy, hogy a külső hőmérséklet 30 °C. Ezek a berendezések nagyon drágák, viszont vannak olyan helyzetek amikor elkerülhetetlen a megvásárlása. Átlagos felhasználásban a sima ventilátoros megoldás teljesen elegendő.

Akvárium klíma
GreenAqua termékpalettáján megtalálod


További tanácsok

Csökkentsed a világítási időt 5-6 órára: Melegebb víz esetén az algásodást elkerülheted vele. Továbbá a rövidebb világítási idő, rövidebb hőnek is teszi ki az akváriumot, ha fedélbe szerelt vagy közel van a vízfelszínhez a lámpa.

Használj légpumpát: Az extra oxigén bejuttatása van, hogy létfontosságú. A porlasztó követ tedd a talajra, hogy minél mélyebbről hozza fel az akvárium vízét a légbuborék. Fontos tudnod, hogy nem a buborékok lesznek azok amelyekből oldódik az oxigén a vízbe. Azok a buborékok ehhez túl nagyok, kevés ideig vannak a vízben. A felszínre érkező buborékok, növelik a víz felszínét, ezért nagyobb területen megy végbe a beoldás! A légpumpa megindít egy plusz vízáramlást, és növeli a vízfelszínt. Hátránya, hogy egy újabb eszköz, amire költeni kell, és hangos. CO2 beoldása esetén pedig ne használd. Erre nem lesz elegendő a belső szűrőbe integrált levegőztetés.