• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Minél természetesebb egy akvárium annál szebb. A változatos talaj, kövek és fák variálásával, csodálatos akváriumi kinézeteket lehet megalkotni. Az akváriumban elhelyezett fa elemek nem csak dekorációs elemként szolgálnak, hanem a növényeknek is ideális lakóhely, a halak az ágacskák között szeretnek rejtőzködni úszkálni, és bizonyos halfajtáknál, élelem gyanánt is szolgál (pl. Ancistrus cirrhosus).

Minél természetesebb egy akvárium annál szebb.

A fák használatával rengeteg kérdés merül fel a kezdő akvaristákban, kezdve azzal, hogy milyen fát használjanak, és hogy kell kezelni az akváriumba helyezés előtt. A fákkal kapcsolatban érdemes odafigyelni ezen kívül még arra is, hogy a tanninok (csersav) pH csökkentő hatású, és színezhetik a vizet.

Fa és a falevelek használata az akváriumban, egy hatalmas témakört ölelne fel. Kicsit félve nyúlok a témához, mert olyan sokrétű akár akvárium fajtákra is lebontható lenne, vagy a vízre gyakorolt hatásaik miatt is bőségesen adhatna témát. Az oldal, mint sok más ponton kezdőknek szól, így próbálok úgy hozzáállni a témához, hogy hagyatkozom az alapvető dolgokhoz, ami kezdetben elégséges tudást adjon neked.

 

Érdemes felhívni a figyelmed arra, hogy a halakhoz mérten válaszd meg az akváriumba elhelyezett fákat. Rengeteg halfaj számára kedvező az oldódó csersav az akváriumban, de nem mindegyiknek. a víz pH értékére is kihatással lehet, így lágyvizes akváriumban erre is érdemes figyelmet szentelni az akváriumi fák kiválasztásánál. Ha már vannak halaid, akkor olvass utána az igényeknek, és úgy válasz fát. Ha már berendezted az akváriumod, a vízparamétereknek, és az elrendezésnek megfelelő halakat válasz. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a halak nem tudnak kopogni az akvárium üvegén, és elmondani nekem ez nem jó! Próbálj meg a lehetőségeidhez, és az elképzeléseidhez mérten a lehető legjobb környezetet biztosítani az élőlények számára!

 

Akváriumi fák használata és kezelése

 

Mi az uszadékfa?

 

Egyszerűen fogalmazva, az uszadékfa olyan fa, amelyet szelek, árapályok, hullámok sodortak a tenger, tó vagy folyó partjára. Az uszadékfa egy kifejezés, amelyet évek óta használunk akvarisztikában, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ha fát szeretnél gyűjteni akkor kifejezetten tavakat, folyókat kell keresned! Akár egy erdőbe gyűjtögetve különböző fákat tudsz összegyűjteni, amelyek használhatók az akváriumba. 

Ha úgy döntesz, hogy nem akvarisztikai boltokban szeretnél fát vásárolni, minden esetben legyél körültekintő, hogy a használni kívánt fa biztonságos lesz-e az akváriumodba. De erről kicsit később írok. Először nézzük meg azokat a fákat, amelyek akvarisztikai boltokban kaphatóak.

Uszadékfa akváriumba

Tudom, a gyűjtés olcsóbb, és nagyon jó kikapcsolódás akár az egész családnak, de rengeteg buktatója lehet. Ezért azt ajánlom neked, hogy kezdőként, ne gyűjtött ágakat, gyökereket alkalmazz az akváriumba, hanem a boltok polcairól válasz. A boltban árusított fafajtákat biztonságban használhatod, nem fog esetleges mérgezést elszenvedni az állatvilágod.

 

Mik a leggyakrabban használt fák az akváriumban?

 

A vékony világosbarna ágaktól a terjedelmesebb, sötétnek tűnő fadarabokig sokféle közül választhatsz a boltokban. Az akvaristák többnyire trópusi és nem hazai fákat használnak. A trópusi faanyagok szerkezete egyenletesebb, mivel az évszakváltozások nem befolyásolják növekedésüket. Az akvarisztikai célra felhasznált fajták anyaga tömör, nehéz és általában sok csersavat (tannint) tartalmaz. Ezért tartósak a víz alatt, és könnyen elmerülnek. Sajnos a magas csersav tartalom megfelelő kezelés nélkül sokáig színezheti az akvárium vízét. Ennek ellenére, mi is azt ajánljuk, hogy hazai fafajták helyett inkább trópusi fákat, gyökereket használj.

Leggyakrabban előforduló uszadékfa típusok:

 

 

Vasfa

 

 

A vasfa kifejezést gyűjtőnévként használják a boltokban! Ezek a fák jellemzően sötét színűek, áztatás nélkül azonnal elmerülnek a vízben. A vasfák sok csersavat tartalmaznak, amit hónapokig is eresztenek magukból. Emiatt színezik a vizet.

Ezért minden olyan fát, amit vasfaként árulnak, érdemes pár hétig akár 1 hónapig is előre beáztatni. A beáztatás folyamatáról, lentebb írunk.

Vasfa az akváriumban

 

Mopani Wood vagy African Driftwood

 

 

Őszintén szólva, a forma és a textúra sokszínűsége az, ami a Mopani Wood-ot olyan különlegessé teszi. Dél-Afrika távoli északi részeinek forró és száraz vidékein található.
Ezt az uszadékfát csavart ágai és kéttónusú színezés jellemzi (világos és sötétbarna). Szárazon is inkább süllyed, mint lebeg. Bármilyen környezetben is használod ezt a fát, kiállja az idő próbáját, nem fog elrohadni. Tulajdonságai hasonlóak a malajziai uszadékfához, így csökkenti az akváriumvíz pH-értékét, és színezi a vizet a csersavtartalmának köszönhetően. Forrald fel, mielőtt az akváriumba helyezed, így kiküszöbölheted a Mopani uszadékfa pH-csökkentő és színező hatását. Több fórumon is olvastam, hogy 2-3 órás forralás, és több vízcsere után is engedi a színét. Nem tartozik az olcsóbb fafajták közé, általában kilós árral fogsz találkozni, egy-egy darab a fa tömörségének köszönhetően 3-4 kg is lehet.

Mopani Wood vagy African Driftwood
Mopani Wood vagy African Driftwood

 

Sumatra Driftwood (mangrove)

 

 

Elhalt mangrovefákból vagy Indonéziából és Szumátrából származó gyökerekből származik. Miután a vadonból begyűjtötték, homokfúvással eltávolítják a szennyeződéseket, kérget, majd kisebb darabokra vágják. Szép világos barna színű, és általában egy ideig lebeg, mielőtt elsüllyed. Kis mennyiségű tannint bocsát ki a vízbe, az első 2-3 hétben. Használat előtt érdemes jól kiáztatni! Több fórumon is olvastam, hogyha főzés nélkül helyezik az akváriumba, hamar megjelenik rajta a penész. Persze ez minden az akváriumba helyezett fával előfordul.

Sumatra Driftwood (mangrove)
Sumatra Driftwood (mangrove)

 

Spider Wood, más néven Redmoor

 

 

A pókfa, más néven Redmoor fa. Nagyszerű választás az akváriumba. Ez egy ágas, kusza fa, világosbarna vöröses színű, tapintásra sima. Színe a vízbe helyezve megkopik, barnás árnyalatúvá válik. Körülbelül 1-2 hetes előzetes áztatást igényel, mielőtt az akváriumba helyezed. A redmoor néhány hétig nem mérgező fehér filmet képezhet az akváriumban, ha nem áztatod ki. Nem színezi a vizet, nem változtatja meg a víz pH értékét, és az ára is nagyon kedvező, nem hiába választja a legtöbb akvarista ezt a fajta fát. Érdemes több kisebb darabot vásárolni, ragasztással összeilleszteni, és egy nagyobb kompozíciót létrehozni belőle.

Spider Wood, más néven Redmoor
Spider Wood, más néven Redmoor

 

Cholla Wood vagy Suka Wood

 

 

A chollafa a cholla kaktusz ( Cylindropuntia ) váza, miután elpusztult. Ez a kaktusz Észak-Mexikóban és az USA délkeleti részén őshonos, és akár 4 méter magasra is megnőhet. A cholla egy puha fa, lebeg, és általában 1-2 nap alatt süllyed el, így érdemes áztatni. Meg kell jegyeznünk, hogy ez a fajta uszadékfa idővel lebomlik az akváriumban. Néhány hónaptól akár 2 évig is eltarthat, mire ez megtörténik. Üreges belseje miatt tökéletes választás a talajlakó halak számára búvónak, de a garnélák is előszeretettel használják!

Cholla Wood vagy Suka Wood
Cholla Wood vagy Suka Wood

 

Dragon Wood

 

 

A Dragon Wood egy lenyűgöző fa, amely a sárkánykőre (Dragon stone) emlékeztet. Színtónusában egy másik népszerű fára hasonlít a malajziai uszadékfához. A Dragon Wood olyan érdekes fizikai jellemzőkkel is rendelkezik, mint a természetes pórusok és lyukak. Ez a tulajdonság különbözteti meg a Dragon Woodot a többi fától. Emellett az akváriumi mohák és az olyan epifita vízinövényfajták, mint az Anubias, Bucephalandra használata is kötözve vagy ragasztva csodás látványt nyújthat ezzel a fával. Apró járatai kiváló búvóhelyet nyújtanak a garnélák és kisebb halak számára. Használat előtt érdemes 1-2 hetet áztatni, mert lebeghet.

Dragon Wood
Dragon Wood

 

Ent wood

 

 

Fantasztikusan szép dekorfa, megjelenésével már önmagában díszít. Növényes vagy társas akváriumban is jól alkalmazható, garantáltan vonzza a tekintetet. Igazán érdekes akváriumi fa, izgalmas vonalak és színátmenetek jellemzik. Szinte bármilyen berendezéshez illik. A vizet enyhén színezi, így érdemes 1-2 hetet áztatni. Az esetek többségében egyből lent marad az akvárium alján. Sajnos az ára, elég magas, a képen szereplő darabok amelyek 40cm magasak, kb. 10.000 Ft. Viszont ha emelett a fa melett döntesz egy különleges látványban lesz részed az akváriumodban. 

ENT wood uszadékfa
ENT Wood 

 

Savannah Wood

 

 

A Savannah Wood egy Afrikából származó fa viszonylag nehéz fa. Nem igényel előzetes áztatást, hogy a víz alatt maradjon, de mivel enyhén színezi a vizet, érdemes 1-2 hetet áztatni. Szinte bizarr megjelenésű fa, valóban egyedülálló a megjelenése és a göcsörtössége és a sötét színe!

Savannah wood
Savannah wood

 

Bonsai fa

 

 

A Bonsai fa különböző kis uszadékfa darabokból áll, és szakképzett kézművesek kézzel készítik. Tehát ne dőlj be a látványnak ezek nem igazi bonsai fák, hanem arra hasonlító kézműves termékek. A bonsai fa elkészítése akár 7 napig is eltarthat. Az üzletek ma széles választékot és méreteket kínálnak belőlük. A kézműves mivolta miatt nem olcsók, viszont nagyon dekoratív tud lenni, és mohát ragasztva a tetejére, valódi élő fa hatást tud nyújtani az akváriumban. A legtöbb uszadékfához hasonlóan a bonsai fa is kezdetben lebeg, ezért ezeket is érdemes áztatni.

Bonsai fa
Bonsai fa

 

Ritkábban kapható fafajták

 

Manzanita Driftwood

 

 

Ha egy kis fát keresel, hogy természetes hatást adj az akváriumodnak, akkor ezt a fát keresd. A manzanita néhány apró fa vagy örökzöld bokros cserje (Arctostaphylos).  Észak-Amerikában, Texasban, Kaliforniában, Új-Mexikóban és Oregonban őshonos. Színe világos szürkés, természetes tónusokkal és elágazó ágaival, fa hatást kelt. Általában a darabokat homokfúvással tisztítják. Ellentétben a mopanival vagy a malajziai uszadékfával, a manzanita nem engedi ki a tanninokat az akvárium vizébe, így nincs szükség főzésre, hosszú ideig tartó gyakori vízcserés áztatásra. Csak dörzsöld le, öblítsd, és már mehet is az akváriumodba.
A manzanita uszadékfának azonban az a nagy hátránya, hogy lebeg, így ki kell találnod a módját, hogyan rögzítheted. Ritkán találkozni ezzel a fával, és sajnos drága. Továbbá pár hónap után elveszti a kezdeti színét, és nem mondod meg, hogy az a fa nem egy Redmor.

Manzanita Driftwood uszadékfa
Manzanita Driftwood

 

Malajziai uszadékfa

 

 

Ezt a fajtát ritkán használják akváriumokban. Mivel nagyon ritkán találkozok vele boltokban ezért is érdemes róla pár szót megemlíteni, hogy megismerd. Ezt az egyenes vonalvezetésű, sötét uszadékfát Délkelet-Ázsiából gyűjtik be. Bár sok hal kedveli a tea színű és savas vizet, ezt a fajta uszadékfát ritkán használják a vízi környezetben, mivel nagyon színezi a vizet, ezért Blackwater biotóp akváriumokban használják. A malajziai uszadékfa a magas csersav tartalmának köszönhetően csökkenti az akvárium vizének pH-értékét is. Ennek elkerülése érdekében áztasd vízbe 1-2 hétig, napi vízcserével. Tökéletes uszadékfa a vízi mohák és más apró növények, például az Anubias nana rögzítésére. 

Malajziai uszadékfa akváriumba
Malajziai uszadékfa

 

Hazai fák használata biztonságos az akváriumban?

 

Általánosságban elmondható, hogyha uszadékfát vásárolsz az akváriumodba egy akvarisztikai boltban, az nagy valószínűséggel biztonságosan használhatod.

Amikor uszadékfát gyűjtesz magadnak folyóparton tóparton, nem igazán lehet tudni, honnan származott eredetileg, és milyen útvonalon járt odáig, ahol megtaláltad. Ugyan ez vonatkozik az erdőben vagy egyéb helyeken gyűjtött fákra is. Sajnos nem egyszer találkoztunk már fórumokon vele, hogy a természetben talált fa, megmérgezte a teljes állatvilágot az akváriumba helyezés után. Ha Gyűjtésre szánod el magad csak és kizárólag olyan helyen tedd ezt, ami távol van a lakott területektől, forgalmasabb utaktól. Így valószínűsíthető, hogy nem érte méreganyag, avagy permetszer. Ismerjük a kifogásokat!

Sokszor olvasom, hogy én nem permetezek, a kertemben lévő száraz fa jó lesz! Biztos vagy benne, hogy a szomszéd sem permetezett?
 

Fontos tudnivaló, hogy a fának teljesen halottnak és a lehető legszárazabbnak kell lennie. 

 

Az online fórumokat és közösségi tereket böngészve az alábbi fákat, fás szárú növényeket használják biztonsággal az akváriumokban:

 • Égerfa
 • Almafa
 • Bükkfa
 • Birs fa
 • Cseresznyefa
 • Szilva
 • Kőris
 • Fűzfa (puha fa, hamar tönkremegy az akváriumban)
 • Galagonya
 • Hanga
 • Tölgyfa
 • Körtefa
 • platánfa
 • akácfa
 • cseresznye

 

A következő fafajták nem alkalmasak az akváriumba, és néhányuk még mérgező is a halakra és a gerinctelenekre, ezért a legjobb elkerülni őket:

 • Cédrus fa
 • Ciprus
 • Vadgesztenye
 • Jacaranda (Lila fa) – mérgező a halakra
 • Borostyán - mérgező
 • Fenyő
 • Lucfenyő
 • Tuja

 

Két fajtát nem tudok besorolni sehova mert megosztóak a vélemények, és lehet számodra is furcsa lesz, miért nem került be egyik felsorolásba sem.

 • Szőlőtőke
 • Dió

Alapjában véve a szőlőtőke nem mérgező, de nagyon nehéz találni olyat, amelyet ne permeteztek volna valamilyen növényvédő szerrel. Lehet találni elhagyatott szőlészeteket, amelyeket évek óta nem permeteztek, de erre hagyatkozva szinte soha nem fogsz találni megfelelőt. Így csak olyat ajánlunk belőle, amelyben biztos vagy, hogy nem permeteztek. Boltokban viszont árusítanak biztonsággal használható szőlőtőkét is! A dió alapjában véve mérgező. Sokan használnak diófát az akváriumba, de már olyat, ami több éve szárad, így a méreganyagok már nem jelentenek veszélyt. Diófa levelét is használják az akváriumokba, de azt is csak a teljesen kiszáradt formájában. Ha nem vagy biztos benne mennyire száraz a diófa, inkább ne használd!

 

Ha el tudod kerülni akkor ne használj puha fákat, és egyáltalán ne használj örökzöldeket. Ha  korhad a fa, akkor semmi esetre se használd az akváriumban. Ha a fa nem teljesen száraz, valamennyi „élet” még maradt benne, és úgy rakod az akváriumba be fog rohadni! Ha nem teljesen száraz a fa a szerves anyagok bomlásával sok káros anyag kerül a vízbe. A kiszáradt fában már a csak nehezen lebomló anyagok maradnak.

 

A fa előkészítése az akváriumban

 

Akár a boltból vásárolt, akár a természetben talált, minden fát elő kell készíteni az akváriumi használatra. Az előkészítéssel eltávolítod a törmeléket, port, a színező anyagok egy részét és elősegíted a gyorsabb süllyedését.

 

Hogyan tisztítsad meg a fát

Tiszta kefével vegyszer mentesen dörzsöld át a fát. Szedd le az esetlegesen rajta maradt kéregdarabokat. Ha olyan fát választasz amin nagyobb mennyiségű kéreg van, és nem jön le, azt 1-2 hét áztatás után könnyen le tudod szedni! Ne használj vegyszereket, mert a fa beszívhatja és az akváriumban kiázva elpusztíthatja a növényeket és a halakat. Előkészítés után, kész az áztatásra.

 

Fa áztatása

Néhány uszadékfa, például a malajziai uszadékfa és a mopani fa, vasfa elsüllyed, és víz alatt marad. Más típusú uszadékfák azonban némi segítségre szorulnak, hogy elmerüljenek. Ennek egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb, de időigényesebb módja az, hogy az uszadékfát addig áztatod, amíg megszívja magát vízzel, és elsüllyed.

Ezt úgy érjük el, hogy a teljes uszadékfa darabot a lehető leghosszabb ideig vízben áztatod, minimum 1-2 hét javasolt, de akár 1 hónapot is igénybe vehet! Használj egy nagy vödröt, és a fa minden részét merítsed a víz alá.

Akváriumi fa áztatása

Ez az áztatás segít részben eltávolítani a színezőanyagokat is a fából. Ahogy korábban említettük, ezek a tanninok, ha a fában maradnak, zavarossá teszik a vizet, és sötétbarna színt adnak neki. A tanninok a víz pH-értékét is csökkentik. Az uszadékfa áztatásakor figyeld a vizet, és naponta cseréld. Ha már elsüllyedt és a vizet sem színezi, akkor készen áll az akváriumba való behelyezésre.

Érdemes, az áztatáshoz használni valamilyen fertőtlenítő szert, tömény sóoldatot, csersavat vagy gyógyszertárban vásárolható Neomagnol tablettát. A Neomagnol tablettáról már a növények fertőtlenítése cikkben is írtunk. Véleményem szerint a legjobb megoldás, így a forralás kifőzés is elkerülhető.  Az áztató vízhez használhatsz akvárium vizet is.

 

Forralás, kifőzés

A forralás megosztó az akvaristák között. Sokan úgy döntenek, hogy forralással gyorsítják meg a folyamatokat. Ennek számos előnye, de hátránya is van. Forralással gyorsabban el tudod távolítani a színező anyagokat, és az áztatási időt is csökkenti.

A fő ok, amiért az akvaristák kifőzik az uszadékfát, az-az, hogy sterilizálják. A forralás elpusztítja a fa repedéseiben és hasadékaiban szaporodó összes algát vagy gombát úgy, hogy semmilyen szert nem kell alkalmazni. Az uszadékfát körülbelül 1-2 órán át kell forralni a teljes sterilizáláshoz. Forralás után még mindig érdemes 1-2 hetet ázni hagyni.
A forralás roncsolja a fa szerkezetét, így gyorsabban használhatatlanná válhat az akváriumban. Azok az uszadékfák, amelyek erősebben tudják színezni a vizet, áztatás után is, színezhetik az akvárium vízét. A színezőanyagokat, aktív szénnel, vagy a szűrőben hozzáadott Purigennel semlegesíteni lehet.

 

Fa szárítása

Fentebb már írtuk, csak olyan fát használj amely teljesen halott, és teljesen száraz. A szárítás hosszú folyamat, a fa nagyságától vastagságától mérten, hónapokig évekig is eltarthat. Tedd olyan helyre ahol nem éri csapadék, és minél szárazabb a levegő. Kisebb fákat, sütőben is száríthatsz. Sütőben lévő szárítással órák alatt is ki tudod szárítani a fát. A sütőt állítsad maximum 120 fokra, és ezen a hőmérsékleten szárítsad nagyságtól függően 3-4 órát. Ezzel az eljárással fertőtleníteni is tudod.

Akváriumi fa szárítása

 

Ha türelmetlen vagy, hogy akadályozd meg, hogy felússzon a fa a víz felszínére!

Ha türelmetlen vagy, akkor a fa dekorációkat kötözheted kövekhez, akár ragaszthatod is vagy ráteszel 1-2 követ, mintha alóla nőtt volna ki a fa, vagy ráomlott volna a hegyoldal. Ha nem ázott elég ideig a fa, akkor az akváriumba helyezés után, penész alakulhat ki. A penész nem káros, egyszerűen vedd ki a fát és tisztítsad le, majd tedd vissza. Vannak olyan halak (Ancistrus, Macrotocinclus affinis, garnélák), amelyek szívesen fogyasztják.

 

Hogyan tudod tesztelni, hogy a fa nem tartalmaz már méreganyagot?

 

Ha nem vagy teljesen biztos a kiáztatott fában, hogy nem tartalmaz méreganyagot, dobj az áztató vízbe pár csigát. Ha a csigákon pár nap elteltével nem látsz semmilyen változást, akkor biztos nem tartalmaz méreganyagokat.