• Akvarisztika Kezdőknek

 

Miért érdemes garnélákat tartani az akváriumban?

 

 

A garnélák színesebbé és mozgalmasabbá teszik az akváriumot. De nem csak a szépségük, hanem a hasznosságuk is elkápráztathat bennünket! Egy egészséges és tiszta akvárium kialakításában a garnélák rettentő nagy szerephez jutnak. A garnélák ugyanis rendkívül hatékonyak az akváriumi szennyeződések és az algák eltávolításában, ami segíthet az akvárium tisztán tartásában.

Fire Red Cherry garnéla -Neocaridina

A garnélák képesek a talajon található ételmaradékok, az algák és a szerves anyagok eltávolítására. Ezek az anyagok gyakran okozzák az akvárium szennyeződését és befolyásolják az akvárium vízminőségét. A garnélák a szennyeződéseket táplálékként használják. Ha garnélát tartasz, az akvárium alján található szennyeződések és ételmaradékok kevesebb idő alatt tudnak lerakódni, mivel a garnélák azonnal felfalják őket. Ez azt jelenti, hogy kevesebb takarítást kell végezni az akváriumban, mivel a garnélák képesek gondoskodni az akvárium tisztán tartásáról.

 

Miért a Neocaridina garnélák ajánlottak kezdőknek?

 

 

Kezdőknek azért ezt a garnéla fajt ajánlom, mert viszonylag szívós, csapvízben is jól tartható, így a vízparaméterek széles skáláján tartható mert sem a vízkeménységre, sem a kémhatásra nem túl érzékenyek (KH/GH: 10 - 30nk pH: 6 - 8,5 tarthatóak). Viszont ahogyan a halakra sincs kedvező hatással az ammónia és a nitrit szint túlzott mértéke, a garnéláknál is érdemes ezeket a méreganyagokat alacsonyan tartani. Van még egy elem a Nitrát, amire még figyelmet kell fordítanod, és érdemes alacsonyabb szinten tartani. Ha már olvastad többi tartalmainkat, ezért is fontos a rendszeres vízcsere, hogy csökkentsed ezen anyagok szintjét.  Az alábbiakban kicsit részletesebben és remélem érdekesen be tudom mutatni nektek ezt a kezdő garnélát a Neocaridinat.

 

Általános információk a Neocaridina garnélákról

 

 

A Neocaridina a törpe garnélák egy csoportja, amelyek a következő általános típusokkal rendelkeznek: Snowball - Hógolyó garnéla, Blue Pearl garnéla, Red Cherry garnéla és Yellow garnéla. A Neocaridina kezdő hobbisták számára a legegyszerűbb garnélarák, mivel a többi fajt meglehetősen nehéz tartani, nagyobb figyelmet kell szentelni a vízparaméterekre és a tartási körülményeire. Ezeknek a garnélarákoknak az eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia. Általában tavakban és patakokban találhatók, és természetes élőhelyeiken sziklákon, növényeken és uszadékfákon élnek. A Neocaridina garnélák békés és nyugodt temperamentumú állatok, amelyek jól megférnek más kisebb halak, rákok és garnélák társaságában. A Neocaridina garnélák napközben aktívak és éberek, míg éjszaka általában pihennek.

A Neocaridina garnélák általában nem nőnek túl nagyra, és a kifejlett méretük általában 2-3 cm hosszúságú. A hímek és a nőstények mérete hasonló lehet, de a nőstények általában kissé nagyobbak és szélesebbek lehetnek, különösen, ha éppen petéznek. Az akváriumban tartott garnélák közül a leggyorsabban a Neocaridina garnélák nőnek. Viszont rengeteg tényező befolyásolja a növekedésüket. Ilyen például a hőmérséklet. 20oC fokon vagy az alatti hőmérsékleten nagyon lelassúl a növekedésük, de befolyásolják a vízparaméterek is. Ha szennyezett a víz, nagyon nitrátos, az is lassítja a növekedést. Ha ideális körülmények közt vannak, akkor kb. 3 hónapos korban már ivarérettek lesznek. Az ivarérettség még  nem a kifejlett méretét jelenti. Körülbelül még 3-5 hónap, hogy elérje a végleges méretét.

 

 

A garnélák élettartama nagyban függ az adott fajtól, valamint az életkörülményektől és a táplálkozástól is. Általánosságban elmondható, hogy az akváriumi garnélák általában 1-3 évig élnek, de vannak olyan fajok is, amelyek 4-5 évnél is tovább élnek. Az élettartamot befolyásoló tényezők között szerepel a vízminőség, a víz hőmérséklete, a megfelelő táplálkozás, az akváriumi társak és a stresszszint. A garnélák érzékenyek a vízminőség változásaira, így fontos, hogy az akváriumot rendszeresen karbantartsuk, és figyeljünk a vízparaméterekre, hogy megfelelő életkörülményeket biztosítsunk nekik. Összességében elmondható, hogy a garnélák élettartama fajtánként változik, és az életkörülmények is befolyásolják. Ha megfelelően gondoskodunk róluk, akkor hosszabb ideig élhetnek és élvezhetjük társaságukat az akváriumunkban.

 

Neocaridina garnéla megjelenése, színezete

 

 

A Neocaridina garnélarák a legkisebb és legszínesebb garnéla faj. Természetes színe zöld-barna (vadas), de tenyésztések során vörös, narancssárga, ibolya, zöld, fekete, sárga, kék stb. a széles színválasztéka kapható. Így nem csak a viszonylagosan könnyű tartása, de a sokszínűsége miatt is őrizte meg töretlenül a népszerűségét nem csak a kezdő akvaristák körében.

Vadas garnéla
Vadas garnéla

 

 

 

 

A Fire Red Cherry, Sakura Red Cherry és Bloody Mary garnélák mind az Atya genus (Neocaridina davidi) garnélák alfajai, és számos színpigmentációs variációval rendelkeznek. Ezek a színvariációk származhatnak szelektív tenyésztésből vagy természetes genetikai mutációkból. A három típus közötti látható különbségek elsősorban a színintenzitásban és az átlátszóságban találhatók.

 

 

Fire Red Cherry garnéla

A Fire Red Cherry garnélák sötétvörös színűek, és általában egységes színűek a testük nagy részén. Ezek a garnélák kevésbé átlátszóak, mint a többi Neocaridina davidi típus.

A sötétvörös szín sűrűbb és intenzívebb, mint a többi két típusé.

Fire Red Cherry garnéla
Fire Red Cherry garnéla

 

 

Sakura Red Cherry garnéla

A Sakura Red Cherry garnélák világosabb vörös árnyalatúak, és átlátszóbbak, mint a Fire Red Cherry garnélák. Általában közepes intenzitású vörös színűek, és a színük nem olyan egyenletes vagy teljes mint a Fire Red Cherry garnéláké.

Előfordulhat, hogy néhány fehér folt vagy minta látható a testükön, és ezek az egyedek gyakran kevésbé értékesek a szelektív tenyésztők számára.

Sakura Red Cherry garnéla
Sakura Red Cherry garnéla

 

 

Bloody Mary garnéla

A Bloody Mary garnélák a legintenzívebb vörös színűek a három típus közül, és a vörös színük mélyebb, gazdagabb árnyalatú.

A Bloody Mary garnélák színe teljesen egyenletes lehet a testükön, és a színük sötétebb lehet, mint a többi két típusé.

Bloody Marry garnéla
Bloody Marry garnéla

 

A három garnélatípus közötti fő különbségek a színintenzitásban és az átlátszóságban találhatók. A Fire Red Cherry garnélák sötétvörös színűekés kevésbé átlátszóak, a Sakura Red Cherry garnélák világosabb vörös színűek és átlátszóbbak, míg a Bloody Mary garnélák a legintenzívebb vörös színűek és átlátszóbbak, ami miatt a belső szerveik is vörösesnek tűnnek. Mindegyik típus esztétikai értéke a színintenzitás és az átlátszóság egyensúlyától függ, és a szelektív tenyésztők gyakran az egyenletes színű és intenzív színű egyedeket részesítik előnyben. Az egyéni ízlés és a tenyésztési célkitűzések alapján választhatsz a három garnélatípus közül.

 

Rili garnélák

A Neocaridina színváltozatai között a rili garnélák jelentik az egyik változatot. Ezek a garnélák többnyire pirosak, de az átlátszó részek megtörik az egyöntetű színezetet. Az igazi érdekesség a változatos mintázatukban rejlik.

A blue rili garnéla a legújabb változat, ahol a garnéla alapszíne piros, de az átlátszó rész kékes színű. Ezek a garnélák dekoratívak és könnyen tarthatóak, így kezdő garnélatartók számára is ideálisak.

A rili garnélák népszerűsége egyre nagyobb az akvaristák körében. Egy kicsit kényesebb a vízminőségre.

Red rili garnéla
Red rili garnéla

 

Yellow Fire garnéla

A Yellow Fire garnéla a Neocaridina heteropoda változata, hasonlóan a red cherryhez. Ez a fajta garnéla citromsárga színéről híres. A garnéla gondozása nem igényel különleges odafigyelést, ahogy a többi heteropoda fajta esetében sem, hiszen nem különösebben érzékeny a víz paramétereire.

Nem célszerű más Neocaridina garnélafajtákkal együtt tartani őket. Ha a Red Cherry garnélával egy akváriumban helyezzük el őket, az utódok nem sárga és piros foltosak lesznek, hanem barnásak, az eredeti vadas szín jelenik meg.

Yellow garnéla
Yellow garnéla

 

 

Blue Sky garnéla, Blue Velvet garnéla, Blue Dream garnéla

A kék színvariációknak is több megjelenése van mint a Blue Sky garnéla, Blue Velvet garnéla, Blue Dream garnéla. Ezek a garnélák a különleges kék színével egy szokatlan jelenség az akváriumban.

A Red cherry garnélák kék változata. Tartásuk rendkívül egyszerű, és hasonló a Red cherry garnélákéhoz.

A vízparaméterekkel kapcsolatban nem igényesek, és akár csapvízben is tarthatóak. Azonban más fajta Neocaridina heteropodákkal nem ajánlott együtt tartani őket, mert keveredésükből halvány utódok születnek. A jól szűrt víz nagyon fontos számukra, mint minden más garnélának.

Blue Sky garnéla, Blue Velvet garnéla, Blue Dream garnéla
Blue Sky garnéla, Blue Velvet garnéla, Blue Dream garnéla

 

 

 

 

Neocaridina garnéla tartási körülményei

 

 

 

 

Milyen akvárium méret szükséges a garnélák számára?

 

 

A Neocaridina garnélák kisebb méretű állatok, így 10-15 literes akváriumban is tarthatók. Azonban ahogyan a halaknál is, itt sem ajánlott 20-30 literes akváriumnál kisebb méretben tartani őket, mivel szükségük van elegendő mozgástérre. A garnélák is csapatokban élnek.

Nem érdemes 10- 20 db alatt tartani őket. Így ha veszel egy csapatot, és beleteszed őket egy 10 literes akváriumba, zsúfolt lesz nekik. De nem csak ez a probléma. Többször kitértünk már az akvárium mérettel kapcsolatban arra, hogy minél kisebb az akvárium annál több gond lehet vele

A kisebb akváriumokban a kis víztömeg miatt sokkal nehezebb fenntartani a biológiai egyensúlyt, és ezáltal a víz paraméterei nem lesznek ideálisak a garnélák számára. Ennek oka az, hogy a vízben található szennyezőanyagok és hulladékok nagyobb koncentrációban vannak jelen a kisebb víztérfogatban, és ezek a káros anyagok hamar felhalmozódnak.
Garnélás 30 literes növényes akvárium
Garnélás 30 literes növényes akvárium

 

A garnélák számára fontos, hogy a vízben található nitrogénvegyületek (ammonia, nitrit, nitrát) koncentrációja alacsony legyen, mivel ezek a vegyületek nagyon toxikusak a garnélák számára. Ezért fontos, hogy a kisebb akváriumokban még nagyobb figyelmet fordítsunk a vízminőség és az egyensúly fenntartására.

 

 

Milyen vízminőség és hőmérséklet a legjobb a Neocaridina garnéláknak?

 

 

Neocaridina garnélák számára az ideális vízparaméterek tartománya a következő:

Hőmérséklet: 20-25°C közötti hőmérséklet optimális a garnélák számára. Az optimális hőmérséklet függ az adott garnéla fajtától, és azt is figyelembe kell venni, hogy az akváriumban lévő víz hőmérséklete ne ingadozzon túlságosan nagy mértékben.

Víz kémhatása (pH): Az ideális pH-tartomány 6,5 és 8 között van, de a garnélák sokkal toleránsabbak a pH változásokkal szemben, mint például a halak.

Keménység: A keménységi tartomány 6 és 10NK között van. Az alacsonyabb keménységi szint előnyösebb a garnélák számára, mivel elősegíti az ásványi anyagok könnyebb felszívódását. Ezeknek a garnéláknak tartása nagyon széles skálán mozog, mert akár 30NK-s vízben is tarthatóak. Ha lágyabb vízben szeretnéd tartani őket, akkor itt találsz egy leírást az RO szűrőkről, és a vízkeménység teljes kontrolljáról.

Fontos tudnod, hogy ezek a garnélák sima csapvízben is teljesen jól elvannak, a széles vízparaméter tűrőképessége miatt, de ami nagyon fontos, hogy állandóságot biztosítsunk nekik.

Az állandóan változó vízparamétereket nehezen viselik, törekedj az állandóságra. A garnélákat, az akvaristák általában, halakkal együtt tartják, ezért a halakra szabott vízparaméterek és hőmérséklet jellemző. Viszont, ha az akváriumban csak garnélákat tartasz, akkor a hőmérséklettel kapcsolatban adunk egy jótanácsot.

Érdemes pihentető időszakokat tartani a garnéláknál, ez az időszak általában a téli hónapok. A legtöbben akik csak garnélákat tartanak, télen 15-18°C-os vízben tartják a garnélákat. Ebben az időszakban a petézés lelassul, sőt teljesen leáll, aktivitásuk csökken, pihennek. Tavasszal és nyáron a vízhőmérséklet sokkal magasabb, így egy pihenő időszak után sokkal egészségesebben vághatnak bele az aktív időszakokba. Ha hagyod pihenni a garnélákat, megnövelheted az élettartamukat is.

Nyáron figyelj az akvárium hőmérsékletére, hogy ne legyen túl magas. A garnélának nem a magas víz hőmérséklettel gyűlik meg a baja, hanem azzal, hogy minél magasabb a víz hőfoka, annál kevesebb oxigént tud megkötni. Továbbá a magasabb hőmérsékletű vízben a bomlási folyamatok is felgyorsulnak, így a garnélákat megölheti, az ammónia, nitrit, nitrát töblet. Nyári időszakban érdemes gondoskodni az akvárium hűtéséről.

 

Garnélák és halak együttélése

 

 

Facebook csoportokban folyamatosan felmerülő kérdés, hogy lehet-e a halakkal együtt tartani bármilyen garnélát. A kérdés teljesen természetesen adódik, mert nagyon kevesen fognak azért berendezni egy nano akváriumot, hogy csak és kizárólag garnélákat tartson, hiszen elsősorban az akvárium halaknak készül.  Nehéz azonnal rávágni az egyszavas választ arra a kérdésre, hogy lehet-e halakkal együtt tartani a garnélákat, ennél ez a kérdés jóval bonyolultabb.

A kérdés megválaszolásához, figyelembe kell venni, hogy milyen garnélákat, milyen halakkal szeretnél egy akváriumba tartani, de attól is rengeteg minden függ, mennyi és milyen növényeid vannak, vagy hogy van kialakítva a szűrésed, vagy az akvárium berendezési tárgyai.

Garnélák és a halak

Általánosságban elmondható, hogy ami befér a hal szájába azt megeszi. Az ivadék garnélák pedig nagyon-nagyon picik, és egy hal hatalmasra tudja nyitni a száját.

Sügéres akváriumban, vagy vitorlás halakkal egyáltalán nem javasoljuk a garnéla tartást, mert levadásszák őket. Még a nagyobb méretű Amano és legyező garnélákat sem. A kisebb méretű és nem kifejezetten agresszív halak mellé az Amano és legyező garnélákon kívül a kisebb Neocaridina fajokat is lehet telepíteni, de sűrűbb növényzettel kell rendelkezned, hogy el tudjanak rejtőzni, főleg amikor vedlenek. A sűrűbb növényzet egyébként, egészségesebbé, szebbé teszi az akváriumot, akkor is javasoljuk, ha nem tartasz garnélákat.

Általánosságban elmondható, hogy békésebb kisebb testű halakkal együtt tartva nem lesz különösebb probléma. Ilyenek lehetnek, különféle lazacok, razbórák, coryk, anci, otocinclus, kalászhalak, Endler guppi. Különféle nano halakat, és leírásait itt találod.

 

Garnélák etetése, táplálása

 

 

Természetes élőhelyükön és az akváriumban is a garnélák szinte mindent megesznek. Különféle szerves törmelékeket, elhullott állatokat, algákat, moszatokat, faleveleket stb. Mivel a természetes táplálkozásuk is nagyon változatos, érdemes akvarisztikai körülmények között is ezt a változatosságot tartani.

Ha halakkal együtt tartod a garnélákat, szinte mondhatjuk azt is, hogy semmilyen plusz eleségre nincs szükségük az életben maradáshoz. Az akváriumban folyamatosan fogyasztják a különböző baktériumokat, algákat, lehullott haleleséget, növényi törmelékeket. Ennek ellenére érdemes nekik 3-4 naponta olyan táplálékot adni, amely kielégíti az igényeiket.

Ha egy olyan nano akváriumban tartod a garnélákat, amelyben nincsenek halak, tehát plusz eleség nem kerül be, akkor kétnaponta érdemes etetni, és itt is érdemes figyelni, a változatosságra. Ne etess túl! Fontos, hogy úgy etess, hogy amit adsz nekik, azt pár óra alatt elfogyasszák. Amit nem esznek meg, hamar bomlásnak indulhat, a vízminőséged kárára. 

 

Friss növényi levelek, zöldségek

 

 • Gyermekláncfű levél
 • Brokkoli
 • Cukkíni
 • Spenót
 • Uborka
 • Csalán
 • Répa
 • Sütőtök
Garnéla étel - cukkini, spenót, uborka, répa, sütőtök

 

A friss növényi tápláléknál nagyon figyelj oda, hogy olyan helyről szerezd be, ahol tudod, hogy nem volt permetezve. A felsoroltakat akár frissen is beteheted az akváriumba, viszont elő kell készíteni, ami nem egy bonyolult feladat. Forrásban lévő vízbe áztasd meg 1-2 percre és mehet is az akváriumba. Ki kell tapasztalni, hogy mik azok a friss növényi táplálékok amelyeket elfogyasztanak. Többször olvastam, hogy például az uborkát egyáltalán nem ették. Az én akváriumomba a nagy kedvenc a gyermekláncfű, spenót.

Garnéla étel - csalán, gyermekláncfű

Csalánt és a spenótot érdemes szárítani is. A leveleket, ugyan úgy tudod szárítani, ahogy gyermek korodban csináltad, tedd be könyvek közé, lapuljon ki. Szárítva is tökéletes eleség.
A répa és a sütőtök, nagyon jó hatással van a garnélák színeire. A zöldségeket, ne hagyd 12 - 24 óránál tovább az akváriumba, mert a bomlása során nagyon szennyezi a vizet.

 

Falevelek

 

Garnélás akváriumokban gyakran használják, a faleveleket, és előszeretettel fogyasztják. A levelek közvetlen a behelyezés után a víz felszínén úsznak, majd egy idő után lesüllyednek az aljzatra. A falevelek közül is rengeteg féléből válogathatsz és kipróbálhatod eleségként. Szárított vagy forrázott formában is adhatod. A faleveleknek nem egyből esnek neki. Akkor fogy a legjobban mikor bomlásnak indul. Zöld levelek esetén, ne tartsad az akváriumba 1-2 napnál hosszabb ideig. A szárított faleveleket egy másfél hétnél tovább ne tartsad az akváriumban.

 

 

 

 • Catappa, Tebang levél
 • Tölgy
 • Bükk
 • Nyír
 • Nyárfalevél
 • Fűz
 • Eperfa levél
Catappa, Tebang levél
Catappa, Tebang levél

 

 

Falevelek garnéláknak
tölgy, bükk, nyír, nyárfa, fűz, eperfa


Levelek esetében fontos megemlíteni azt is, hogy színezhetik az akvárium vizét. Ezért ne szórd tele levéllel az akváriumot, inkább kisebb darabokat próbálj behelyezni. Az akvárium vízének elszineződése ellen külnöző szűrőanyagokkal védekezhetsz amelyet az akváriumi szűrőanyagok menüpontban olvashatsz.


Állati eredetű táplálék

Az állati eredetű táplálékot is nagyon szívesen fogyasztják a garnélák. Viszont, ha túlzásba visszük a fehérjedús étkezést, annak megvan a maga hátulütője is, mégpedig az, hogy gyorsabban fejlődnek, és több szaporulatra számíthatsz, viszont rövidebb ideig élnek. Sajnos, halakkal együtt tartva a garnélákat nehéz elkerülni az állati eredetű fehérjéket. Élő eleségként az artemiát is szívesen fogyasztják!

 

 

 

 

 

Előre gyártott készítmények

A garnéla tartás mind társas, mind csak garnélás akváriumokban töretlen népszerűségnek örvend. Nem csak érdekesek és szépek, de hasznos kis élőlények. A népszerűség növekedésével a gyártók is felismerték, hogy nem csak halak etetésével kapcsolatban érdemes tápokat gyártani, hanem a garnéláknak is. Így neves gyártók is beszálltak a versenybe, és minőségi tápok sem elérhetetlenek már. Amelyeket érdemes megemlíteni azok a Dennerle - Shrimp King, NatureHolic, GlasGarten, Shirakura. Ezeknek a gyártóknak az ételei mind elérhetők, Magyarországon is.

 

Shirakura - garnéla eleség
Shirakura
NatureHolic - garnéla eleség
NatureHolic

 

GlasGarten - garnéla eleség
GlasGarten

 

Dennerle - Shrimp King - garnéla eleség
Dennerle - Shrimp King

 

(A képek illusztrációk! Mindig olvasd el az ételek összetevőit, és válaszd ki a legmegfelelőbbet.)

Még egy gyártót szívesen megemlítek az a MOSURA de a termékei sajnos nem kaphatóak idehaza.
Rengeteg garnéla táp közül választhatsz. A gyártók palettáján, már számlálhatatlan mennyiségű garnéla eledel megtalálható. Érdemes rászánnod az időt, megnézni az összetételeket, és aszerint választani a garnéla eledelek közül.

Garnélák etetése, táplálása

Nem olcsók ezek az eledelek, viszont, ha nem nagyüzemi garnélatartást végzel, akkor egy-egy megvásárolt termék nagyon hosszú hónapokig elég.

Amire még érdemes felhívni a figyelmet, hogy a kicsi ivadék garnéláknak is van táp. Ezekből is érdemes tartani, és adni nekik. Ezek a termékek a Shirakura (sárga por), Denerle Shrimp King Baby, és a MOSURA Shrimpton. Sajnos a MOSURE Shrimpton nem kapható Magyarországon, azt külföldi oldalakról tudod rendelni.

 

Denerle Shrimp King Baby
Denerle Shrimp King Baby

 

MOSURA Shrimpton
MOSURA Shrimpton

 

Shirakura Chi Ebi
Shirakura Chi Ebi

 

 

 

Milyen berendezéseket és növényeket ajánlott az akváriumba helyezni a garnélák számára?

 

 

Ezt a témát érdemes ketté bontani a céloknak megfelelően. Tarthatunk garnélákat szaporításra, vagy vegyes vagy halas növényes akváriumokba. A vegyes halas növényes akváriumokat most egynek veszem, mert miért ne akarná valaki, hogy az akváriumában dús szép élettel teli növényzet legyen. Továbbá, garnélákat ne tarts olyan halas akváriumba amiben ritka vagy nincs növényzet.

 

Csak garnéla tartás - tenyésztés

 

Nagyon sokszor leírtuk, hogy ne vegyél olcsó szett akváriumot mert haltartásra teljesen alkalmatlan, de garnélák tartására, az olcsó szett akvárium berendezési tárgyai is tökéletesen megfelelőek. Így a világítása vagy a szűrője is megfelelő lehet. Az akváriumok világításáról és szűréséről itt olvashatsz bővebben.

 

Garnélás akvárium világítása

A garnéláknak nincs szükségük sok fényre. A tenyészakváriumban a növényzet is ritka, nem fényigényes, így akár gyengébb világítás is elegendő, nem kell nagy erőfeszítéseket tenni, így az olcsóbb szett akváriumok világítása is tökéletesen megfelelő.

 

Garnélás akvárium szűrése

A garnélák nagyon keveset szennyeznek, és ha nincs túletetés, akkor a gyengébb szett akváriumban használt kisebb szűrő felülettel ellátott belső szűrő is meg tudja oldalni a feladatot, bár itt oda kell figyelni, hogy biztos megfelelően elvégzi-e a dolgát. Vedd figyelembe ez a lehető legrosszabb megoldás.

Mivel ezek az akváriumok nem az esztétikumról szólnak, így jobban ajáljuk a levegővel meghajtott belső szivacs szűrést, egy jó nagy darab szűrő szivaccsal, a nagy szűrőfelület  érdekében. További előnye, hogy ez a szűrés nagyon hatékony, a garnélák imádnak a szivacson tanyázni, és eszegetni róla. Hátránya, hogy nagyon ronda, és a légpumpa miatt zajos, egy szobában, nappaliban élhetetlen.

Ha valaki nem tudja elviselni az ezzel járó zajt és kicsit figyel az esztétikumra is, a nagy szivacs látványát sem szereti, akkor az akasztós vagy a külső szűrő alkalmazását tudom ajánlani. A nagyobb szűrőfelület, több baktériumot jelent, hatékonyabb a biológiai szűrést. A szívóágra viszont érdemes garnélarácsot tenni, hogy ne szívja be a szűrő az ivadék garnélákat. Hátránya, hogy drágább mint a szivacsszűrés, viszont halk, nagy szűrőfelülettel rendelkezik, és egy rendes vízmozgást tud biztosítani. A felszín mozgatásával egy szuper oxigéndús vizet tudsz létrehozni.

 

Fűtés

Nem szükséges fűtőtestet tartani a garnélás akváriumokban. Erről fentebb már írtunk. Ami viszont fontos, hogy a nyári melegben a hűtésre érdemes nagy figyelmet szentelni. Az akvárium hűtéséről bővebben itt tudsz olvasni.

 

Talaj

Érdemes sötét színű talajban gondolkozni, mert a tenyész akváriumok az alacsony megvilágítás, és a kevés növényzet miatt algásodik. Az alga nem jelent rossz vízminőséget, ezért ha világos talajt teszel, az algák miatt nem lesz egy szép látvány. Nem ajálom hozzá az inert azaz teljesen közömbös talajokat, mint a zúzott bazalt vagy szűrőhomok, és ennek egyszerű oka van. Fentebb már írtuk, hogy ezek a garnélák nagyon széles vízparaméterekben tarthatóak. Viszont nem tolerálják, a vízparaméterek hirtelen változásait. Ezért az aktív agyagos aljzatok használata ajánlott, mert folyamatosan pufferelik a pH-t és a vízkeménységet, ezáltal stabilizálják a vizparamétereket, és porozitásuk miatt a baktériumoknak is egy ideális környezet. Ilyen talaj lehet az ADA Amazonia vagy a Dennerle ShrimpKing Active Soil talaj.

 

Növényzet

Növényzet szempontjából sem kell túlzásba vinni, hiszen a tenyésztésben fontos, hogy könnyedén hozzáférhetővé váljanak a garnélák, akár egy szelektálás alkalmával. Mohák, Anubias félék, Cryptocoryne, Bolbitis heteroclita difformis, Bucephalandrák, Microsorium pteropus, illetve különböző mohák, mint Lomariopsis lineata, Fissidens fontanus, Gömbmoha, Vesicularia ferriei 'Weeping' moha (Cladophora aegagropila). Ezeket a növényeket, főleg ha csapvízben tartod, nem vagy csak minimálisan kell tápozni. Néha napján érdemes Carbo folyadékot alkalmazni. Viszont, ha növényes akvarizálásba kezdesz, esetleg lágy vízzel CO2 beoldása mellett, megfelelő világítással, a növénytápozás elengedhetetlen. Növénytápozás esetén mindig figyelj az akváriumíz tápanyag tartalmára, így tápozás esetén minden esetben mérned kell csepptesztekkel.

 

Dekoráció és az akvárium berendezése

A dekorációt nem kell túlzásba vinni. Tegyél az akváriumba, 3-4 cm vastagságban talajt. Tegyél bele egy kisebb fát, amire esetleg mohát ragasztasz vagy kötözöl, úgy helyezd el, hogy esetleg egy szelektáláskor könynen kivehető legyen.

Garnela tenyésztő akvárium
Garnréla tenyésztő akvárium (kép: https://www.youtube.com/watch?v=wcJqUNS_pMI)

Tehetsz bele lávakövet, vagy sárkánykövet, amelyre ragaszthatod vagy kötözheted a növényeket. Búvóhelyként tehetsz nekik Cholla Wood vagy Suka Wood fát, ami egy kaktusz kiszáradt szára, erről bővebben a MILYEN FÁT HASZNÁLJ AZ AKVÁRIUMBAN menüpontban olvashatsz bővebben.

 

 

Vegyes vagy növényes akvárium berendezése garnélák számára

 

Nagyon elidőztem a tenyész akváriumoknál, de ennek az-az oka, hogy lásd, a garnélák igényeit. Egy szobába elhelyezett tenyész akvárium nem lesz a helység gyöngyszeme. Ezért biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz a te utad. Ha csak egy egyszerű akváriumra vágysz, akkor a fentebb leírt megoldás is elegendő!

Viszont a lakásba, több mint valószínű ilyen akváriumot szeretnél.

Garnélás akvárium növényekkel

A weboldalunk tartalma olyan akváriumok kialakításáról szól, amelyek növényesítettek. Így ha végig olvastad a tartalmainkat pontosan tudod, hogy érdemes berendezni egy akváriumot, ezért ezzel a részével nem szeretnék, hosszabban foglalkozni, olvasd el mind a 9 pontunkat. 

Viszont arra felhívnám a figyelmet, ha garnéla tartásra adod a fejed, és halakkal együtt élnek, akkor alakíts ki sűrűbb növényzetet, mohás helyeket, ahol el tudnak rejtőzni a halak elöl. Kövekből, fákból olyan helyeket amelyekben szintén el tudnkak rejtőzni. Ha ezt jól alakítod ki, akkor a halas akváriumban is megfelelő szaporulatod lesz.


Fontos itt is megjegyezni, hogyha újonnan indított akváriumról van szó, a garnélák esetében is ki kell várni, hogy az akváriumban kialakuljon a hasznos baktérium állomány, és beálljon a biológia. Erről részletesebben az alapvető biológiai folyamatok menüpontban olvashatsz.

 

A Neocaridina garnéla szaporodása

 

 

Az akvaristák számára nagy örömöt okoz, amikor az akváriumban megjelennek apró, áttetsző kis garnélák, de vajon hogyan zajlik a szaporodásuk?

A Neocaridina garnéla fajok többsége 3-4 hónapos korra éri el az ivarérettséget, és ekkortól kezdve folyamatosan képesek a szaporodásra. A nőstény testén, a feje mögött egy rombusz formájú folt jelenik meg. Ez a folt valójában számos apró petét tartalmaz, amelyek még nem lettek megtermékenyítve. A nőstény Neocaridina garnéla következő vedlése során feromont bocsát ki, amely vonzza a hím garnélákat. A hímek megtermékenyítik ezeket a petéket, amelyek ezután a nőstény hasi részére kerülnek, ahol a lábaival tartja és szellőzteti őket. Ez a folyamat akkor is megtörténik, ha nincsenek hím garnélák az akváriumban, és a peték nem termékenyülnek meg. Ilyenkor 2-3 nap múlva a nőstény elengedi a petéket.

 

 

Ha minden a tervek szerint halad, a nőstény 4-5 hétig gondosan forgatja, mozgatja és szellőzteti a petéket, hogy azok elegendő oxigénhez jussanak. A kifejlődött petékből miniatűr garnélák kelnek ki, amelyek szorosan hasonlítanak a felnőtt garnélákhoz. Amikor elég erősek az elúszáshoz, a nőstény elkezdi lerázni őket. Az elengedés után a kis garnélák teljesen önállóak és nem igényelnek szülői segítséget. Ekkor fontos biztosítani számukra a megfelelő táplálékot az akváriumban, amelyek általában nagyon apró por alakú ételek. A Neocaridina garnélák gyorsan szaporodnak, és megfelelő körülmények között a populáció hamar növekedésnek indul. A sikeres szaporodáshoz fontos a megfelelő hőmérséklet, vízminőség és táplálék biztosítása.

 

 

Mi vezethet garnéla pusztuláshoz?

 

 

Sokszor olvassuk facebook csoportokban, hogy az akváriumokban legyen szó csak garnélás, vagy társas akváriumban, hírtelen nagy mennyiségű garnéla elhullást tapasztalnak.
Összeszedtünk pár lehetőséget mi okozhat tömeges garnéla pusztulást.

Nem megfelelő beszoktatás

Fentebb írtuk, hogy a Neocaridina garnélák széles vízparaméterek mellett képesek jól érezni magukat és szaporodni. Viszont a szélsőséges vízparaméterek nem azt jelenti, hogy jól viselik a hirtelen környezet változást. A garnélák esetében a hirtelen, hőmérséklet változás, vízkeménység, vagy vízkémiai jellemzők (pH) változás, stresszt majd elhullást okoz. Így az újonnan hozott garnélákat, csak nagyon lassan hozzászoktatva az akvárium vízéhez kell szoktatni. A legjobb módszer a csepegtetős módszer a beszoktatáshoz. Erről bővebben az akváriumi halak beszoktatása menüpontban írtunk.

Stressz

A Neocaridina garnélák stresszesek lehetnek különböző okok miatt, amelyek általában a környezeti tényezőkkel és a tartási körülményekkel kapcsolatosak. A stressz kiváltó okai között szerepelhetnek:

 1. Hőmérséklet-ingadozások: Az akvárium hőmérsékletének hirtelen változása vagy a túl magas vagy alacsony hőmérséklet stresszt okozhat a garnélák számára.
 2. Rossz vízminőség: A magas nitrit-, ammónia- vagy nitrogénszint, valamint az alacsony vagy magas pH-érték szintén stresszes lehet a garnélák számára.
 3. Alacsony oxigénszint: A vízben lévő alacsony oxigénszint légszomjat és stresszt okozhat a garnélákban. Ha esetleg magsnyomású CO2 rendszert használsz az akváriumban mindig ellenőrizd, hogy ne menjen a széndioxid koncentráció 30ppm fölé.
 4. Túlnépesedés: Túl sok garnéla egy kis térben feszültséget és stresszt okozhat a populációban.
 5. Aggresszív vagy nem kompatibilis lakótársak: A ragadozó vagy agresszív halak, valamint az egyéb nem kompatibilis fajok jelenléte stresszt okozhat a garnélák számára.
 6. Gyenge vagy helytelen táplálkozás: A nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű táplálék is stresszforrás lehet.


A Neocaridina garnélák stressz tünetei a következők lehetnek:

 

 1. Hirtelen mozgások: Rángatózó, nyilaló mozgást tapasztalsz kétségtelen a stressz jele. Érdemes ellenőrizned a vízparamétereket (Oxigénszint, nitrátszint, pH)
 2. Szokatlan viselkedés: A stresszes garnélák lehet, hogy rejtőzködnek, kevésbé aktívak, esetleg a víz felszínéhez úsznak.
 3. Étvágytalanság: A stresszes garnélák esetleg kevesebbet esznek, vagy teljesen elveszítik az étvágyukat.
 4. Színelhalványodás: A stresszes garnélák színe halványabbá válhat.
 5. Gyakori vedlés: A stressz miatt a garnélák túl gyakran vedlenek, ami növeli a betegségek kockázatát.

Ha stressz tüneteit észleled a garnéláidon, először próbáld meg kideríteni a stressz okát, majd tegyél lépéseket a probléma megoldása érdekében, például javítsd a vízminőséget, állítsd be a hőmérsékletet, takarítsad ki az akváriumot, vagy cserélj vizet. A vízcserénél, ismételten figyelj arra, ha nagyon eltérő a cserevíz paraméterei, akkor csak fokozatosan cserélheted a vizet.

A hőmérséklet túl magas, vagy túl alacsony

Meglepő, de a garnélák inkább a 25°C-nál hidegebb vizet szeretik. A forró nyári napokon előforduló rejtélyes garnélahalálozások ennek tudható be. Az akváriumok lehűtéséhez itt találsz további infókat. Persze az alacsony hőmérséklet is okozhat gondot, szóval 15°C-nál ne legyen hidegebb a víz a garnéláknak.

Karbantartás hiánya – elégtelen vízcsere

A garnélák az oxigéndús és tiszta vizet szeretik. Fontos tehát, hogy a víz tisztasága és minősége jó legyen nekik. A rengeteg bomló szervesanyagtól terhelt víz nem biztosít nekik jó életkörülményeket. A heti 20-30% vízcsere tökéletes, hogy megakadályozd a vízben oldott szerves anyagok felgyülemlését. Ugyanakkor figyelj arra is, hogy ne etesd túl a garnéláidat. A maradék eleséget 24 órán belül vedd ki az akváriumból.

Vedlési problémák

A rossz vízminőség vagy a túl lágy víz vagy ezek kombinációja vedlési nehézségeket és gyakran halálozást is eredményez. A tapasztalatok szerint a garnélák a vedlés előtt vagy után pusztulnak el a leg gyakrabban. Tartsd az akváriumot tisztábban, és ha lágy vizet használsz, vízcserekor soha ne feledd rendesen visszasózni, a garnéláknak megfelelő vízkeménységet használj. Etesd őket magas ásványi anyag tartalmú eleséggel, hogy egészséges páncélzatuk alakulhasson ki.

Betegségek, paraziták

Garnéláknak is vannak már ismert betegségei, amiket gombák, vírusok, baktériumok és más paraziták okoznak.

Az egyik ilyen parazita a Scutariella. A garnéla fején apró fehér szőrszerű parazitákat láthatsz. Nem minden esetben halálos a garnélára nézve viszont legyengítheti. A Sera Tremazol vagy JBL Gyrodol alkalmazásával kezelhető. A garnélák páncélján lévő külső elváltozások, foltok bakteriális vagy gombás fertőzésre utalhatnak. Ügyelj jobban a víz tisztaságára. Használj Catappa levelet vagy Catappa X folyadékot. Időnként apró (1-2 mm) csápocskákkal lengedező hidrákat is találhatsz az üvegen vagy növények levelein. A hidrák veszélyt jelentenek az apró újszülött garnélalárvákra.

 

Összefoglaló

A Neocaridina garnélák tartása egyszerű, mégis izgalmas és élvezetes, kezdő és haladó akvaristák számára is. Csupán egy kis odafigyelést kell rájuk fordítani, és a végeredmény minden bizonnyal lenyűgöző lesz. Ha nano növényes akváriumba kezdesz, a Neocaridina garnélák kiváló választásnak bizonyulnak, hiszen ideális lakókká válnak a kicsi a környezetben. Az akvárium tisztán tartásában is segítenek, mivel képesek a talajon található ételmaradékok, az algák és a szerves anyagok eltávolítására. Így hozzájárulnak az akvárium vízminőségének fenntartásához és az egész ökoszisztéma egészségéhez. A színes és mozgalmas garnélák látványa rengeteg örömet okozhat, és az állandó mozgolódásukat izgalmas megfigyelni. A Neocaridina garnélák számos változatban léteznek, így a szín és formavilágban is gazdagodhat az akváriumod.

Ezen kívül a Neocaridina garnélák szaporodása is érdekes folyamat, melynek megfigyelése és követése még inkább elmélyítheti az akvarista és a garnélák közötti kapcsolatot. A garnélák gondozása során számos kihívással és érdekességgel találkozhatsz, amelyek hozzájárulnak a hobbi élvezetéhez és fejlődéséhez.

Összességében tehát a Neocaridina garnélák tartása nemcsak egyszerű és kezdőbarát, de a látványuk és az állandó mozgolódásuk miatt is sok örömöt okozhatnak. Adj nekik egy esélyt, és tapasztald meg, milyen könnyű és szórakoztató lehet a Neocaridina garnélák gondozása és megfigyelése!