• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Vízlágyítás alapok kezdő akvaristáknak.
Minden amit a RO (Reverse Osmosis) szűrőről tudnod kell!

Elképesztő az a jelenség, hogy kezdő akvarista csoportokba jelentkező tagok, és sajnos még a régebbi motorosoknak is fogalmuk sincs milyen víz van az akváriumukban vagy mit használnak cserevíz gyanánt. Képtelen vagyok felfogni, hogy lehet, úgy belekezdeni az akvarizálásba, akváriumot építeni, növények állatokat telepíteni bele, hogy semmilyen fogalmuk nincs arról milyen vizet tesz az akváriumba.

 

„Csapvíz bakker, én is iszom a halnak is jó vili”
Az idézet egy facebook kommentből származik. Eddig jut el az általános szint, és ez lehangoló!

 

Tehát a víz minősége, összetétele, kémhatása nagy hatással van a halak élet feltételeire is.
Egy kicsit elkanyarodtam a vízlágyítástól, de szerintem szükséges volt ez a bevezető, hogy nyomatékosítsam mennyire fontos a víz.

Hogy miért érdemes lágyítani a vizet, 04. AZ AKVÁRIUM VIZE menüpontban már írtam most inkább a vízlágyítás egyik leghatékonyabb módozatát szeretném bemutatni az RO szűrőt, avagy a fordított ozmozis elvén működő szűrőt! A fordított ozmózis technológiáját először a NASA fejlesztette ki űrhajósok számára, majd a haditengerészetnél használták a sós tengervízből történő ivóvíz előállítására.

 

 

Hagyományos vízszűrő VS. RO szűrő vízlágyító berendezés

A háztartásokban sokan használnak különböző „vízlágyító” berendezéseket, vízszűrőket. Ezek a szűrők nem tudnak olyan nagy hatásfokkal dolgozni mint egy RO szűrő, és inkább a benne lévő szűrő felületek megkötik a vízben lévő anyagokat. Ezekben az eljárásokban nincs úgynevezett „szennyvíz” csak rákötöd a csapra, és ugyan annyi vizet vesz ki belőle a felhasználó, mint amennyit beletáplált. Ez a szűrt víz igaz, hogy tisztább, de még mindig nem vonta ki az oldott sókat. Így ha szikes a csapvized, akkor ugyan úgy szikes is marad, amely akvarizálásra alkalmatlan. Ezzel szemben az RO szűrő teljesen más technológián alapul.

RO szűrő

 

Mi az a fordított ozmózis?

A fordított ozmózis olyan membránszeparációs folyamat, amely nagy víznyomás révén képes visszatartani a nyers vízben jelen lévő oldott sókat (ionokat), és a tiszta vízmolekulákat átengedni a membránon. Az oldott sókat, (Ca, Mg, Na, stb.), nehézfémeket, nitrátot, foszfátot, klórt és egyéb kémiai, mechanikai szennyeződéseket 95-98% -ban eltávolítják. A membrán pórusai olyan kicsik, hogy még a mikroorganizmusok, például a baktériumok és a pirogének sem képesek áthatolni rajta. A fordított ozmózis technológia az egyik leghatékonyabb víztisztítási technológia. A membránszűrő réseinél (0.0001 mikron) a vírusok pl. 200-szor, a baktériumok pedig 2000-szer nagyobbak! Mivel az előszűrt vizet, egy ilyen membránon keresztül préseljük át, nagyon lassú az átfolyási sebessége, továbbá a beáramló víz folyamatosan mossa le membrán felületéről a szennyeződéseket ezért a szennyvíz veszendőbe megy!

RO szűrő membrán
RO szűrő membrán

 

RO szűrő előnye

 • Mindent kiszűr a vízből, egy semleges vizet fogsz kapni. Ez azt jelenti, hogy 0GH - 0KH-val rendelkezik. Tapasztalatom szerint ez a víz 5-14 ppm.
 • A RO víz, pH-ban is csökkentett, ezért már alapból savas kémhatású amely a növények és halak 95%-ának kedvez.
 • Az RO víz használatával soha nem látott tisztaságú vized lesz az akváriumban.
 • Az RO vizet felhasználhatod más háztartási eszközökben amihez jó a lágyvíz, pl. kávéfőző, vasaló, stb.
 • RO víz használatával nem fog kialakúlni vízkő csík az akvárium üvegén és az eszközökön. Soha többet nem kell vízkőtelenítened.
 • Töredék költségekkel jár, mint bármilyen más lágyított víz vásárlása.
 • Ivásra főzésre is használhatod.

 

RO szűrő hátránya

Mint minden aminek jó hatásai - előnyei vannak, hátrányokkal is jár. Így az RO szűrő sem mentes a hátrányoktól.

 • Magas bekerülési költség! A legolcsóbb RO készülék amit találtam, az 23.000 Ft volt innentől már a csillagos ég a határ.
 • Nagy vízveszteség! Minden anyag, amit kiszűr a szűrő a szennyvízzel távozik. A szennyvíz általában mindig több mint a megtisztított víz. A leg rosszabb esetben 1 liter RO víz előállításához 9L csapvízre van szükség. DE EZ A LEGROSSZABB ESET! Ennél csak alacsonyabb ez az arány! 1L RO víz előállításához 4L vízre van szükség, átlag nyomás esetén. Ez az arány 50-50%-ra is csökkenthető, de akkor növelni kell a víznyomást (a „szennyvíz” nem szennyvíz, csak egy nagyon kemény víz, öntözésre ugyan olyan alkalmas mint bármilyen másik víz).

 

 

A RO szűrés az egyetlen megfelelő és gazdaságos módja annak, hogy lágy vizet állíts elő az akváriumhoz.

 

Mennyibe kerül az RO szűrő

Mennyibe kerül az RO szűrő használata az akvarisztikában?

Tételezzük fel, hogy 1m3 víz ára csatornadíjjal együtt bruttó 1.500 Ft (megjegyezném nem ennyire drága a víz, ez egy elnagyolt érték).

Ha az RO szűrő vízhozama 1:5 arányos akkor 1.000 liter vízből készül 200 liter RO tisztított vized!

Ez azt jelenti, hogy 1 liter RO víz ára 7.5 Ft

Ha desztillált vizet választod, 5L-es palack esetén minimálisan is 600 Ft ért kapod meg, amely, 120 Ft / liter. Ha már így nézed, akkor a desztillált vízért 16x többet fizetsz mint az RO szűrőddel előállított vízért!

 

Akvárium méret 30%-os vízcsere esetén (literben) RO víz ár / liter Heti költség Havi költség Éves költség
30 9l 7,5 Ft 67 Ft 268 Ft 3.216 Ft
50 15l 7,5 Ft 112 Ft 448 Ft 5.376 Ft
70 21l 7,5 Ft 157 Ft 628 Ft 7.536 Ft
100 30l 7,5 Ft 225 Ft 900 Ft 10.800 Ft
150 45l 7,5 Ft 337 Ft 1.348 Ft 16.174 Ft
200 60l 7,5 Ft 450 Ft 1.800 Ft 21.600 Ft
300 90l 7,5 Ft 675 Ft 2.700 Ft 32.400 Ft

Így már pénzben kifejezve is láthatod, hogy a saját magad házilag előállított RO vized, milyen költségekkel jár. Fontos megjegyeznem, hogy az 1m3 csapvíz ára területenként változik, és az általunk meghatározott 1500 Ft-nál jóval alacsonyabb!

 

 

 

 

 

Nézzünk meg egy olcsóbb RO szűrőt miből áll, és hogy kell használni.

 

Olcsóbb RO vízszűrő felépítése
RO vízszűrő felépítése

01Mikronos szűrő

A mikronos szűrő egy tényleges fizikai szűrő, a csapból kifolyó víz nem teljesen tiszta, vannak benne apróbb szabad szemmel nem látható törmelékdarabok. A mikronos szűrő ezeket a törmelékeket szűri ki. Ha ez a szűrő nem lenne akkor hamar eltömődne a (3) középső membrán.

 

02Kémiai szűrés

Ez valójában egy aktív szénszűrő(2). A szénszűrő eltávolítja például a klórt a vízből, amelyről mindannyian tudjuk, hogy káros az akváriumra. Tehát a szénszűrő kiszűr (megköt) minden vegyi anyagot. A szénszűrőből távozó víz hiába már kétszer szűrt, még mindig nagyon sok ásványi anyag van benne. Ezek az ásványi anyagok adják a vízkeménységet!

 

03RO - membrán

Itt következik a membrán. Rendkívül hatékony technológiájának köszönhetően 0,0001 mikronnál nagyobb szennyeződéseket eltávolítja a vízből. Ahogy a képen is láthatod ez egy több rétegből álló szűrőtekercs. Középen megy be a víz és a víznyomásnak köszönhetően, préseli át a membránon. A kék ágon folyik ki a teljesen semleges víz, a piros ágon pedig egy nagyon kemény víz, amit most a leírásban szennyvíznek neveztem!

 

A szennyvíz ágon találsz egy áramlás csökkentő szelepet. Ez a szelep segíti elő, hogy a membrán házban nagy víznyomás legyen, és ez a nyomás préselje át a vizet a mikronos membránon.
Egy jó RO szűrő semleges ágán akár 10ppm alatti víz folyik le, ha tökéletes a membrán.

Persze lehetnek eltérések, az én RO szűrőm 12 ppm-es vizet állított elő új korában. Az áramlás szabályzón van egy szám. A képen 420-at látsz rajta. Több fajta membránt tudsz venni. Van olyan ami napi 300 liter RO vizet tud gyártani, vagy olyan ami 500-at, 800L-t.

A különböző membránokhoz, különböző értékű áramlás csökkentőt kell alkalmazni. Ha membránt cserélsz, akkor törekedj arra, hogy ugyan azt vedd meg ami benne volt, vagy figyelj rá, hogy az új membránhoz, milyen nyomáscsökkentő tartozik!

Áramlás csökkentő szelep RO szűrőn
Áramlás csökkentő szelep

 

Milyen időközönként kell cserélni a szűrőket és a membránt?

Az előszűrők csere intervalluma nagyban függ a használattól és a csapvíz szennyezettségétől. Gyári ajánlásban olvastam olyat is, hogy 6 havonta érdemes cserélni mind a két előszűrőt, de ha nagyon szennyezett a csapvíz ez akár lehet 3-4 hónap is. A membrán a szűrőnek a legdrágább alkatrésze, ami 15-20.000 Ft is lehet.

csapvíz

 

Az RO szűrő karbantartása

Az élettartamát nagyban növelhetjük, ha az RO szűrő karbantartást nem mulasztjuk el (átöblítés) és figyeljük a PPM értéket. Én, ha már a tiszta ágon 30-50 PPM-et mérek cserélem az előszűrőket. Nálam ez kb. 10 - 12 hónap. Ha az előszűrőket nem cseréled a membrán a nem előszűrt víz miatt, tömődhet, így az élettartama csökken. Tehát, ha már 30-50ppm-et mérsz, akkor cserélj előszűrőt. Ha kicserélted az előszűrőt mérj egyet. Ha visszaesik az érték, 15-alá, akkor a membránnal minden rendben van. Ha maradt a magas PPM értéked, vagy nagyon csekély mértékben csökkent, akkor a membránt is cserélned kell.

RO szűrő előszűrő betét

RO szűrő öblítése

Ha nagyon kemény otthon a csapvized, ami 20 NK feletti, akkor az öblítést érdemes minden használat után vagy előtt megtenned. Ha 14 - 18 NK akkor hetente egyszer érdemes elvégezni, ha 14 NK alatt van akkor 2-3 hetente. Az öblítés ideje 10-15 perc legyen. Vannak olyan RO szűrők amihez van egy csap amelyet elzárva, lezárja a membránhoz jutó vizet, és át tudod öblíteni az előszűrőket, hogy a hálózati vizet ráengeded. Ha erre nincs lehetőség akkor vedd le az előszűrőből a membránházba vezető csövet, és úgy öblítsed át. 

FONTOS! Első üzembehelyezéskor is végezd el az átöblítést!

 

Az RO szűrő beszerelése

Általánosságban a szűrők dobozában megtalálsz minden olyan alkatrészt amely a vízrendszerbe való bekötésre alkalmas. Így akár Fix bekötésben is tudod használni.

Sokaknak viszont ez nem megfelelő, mert vagy nem alakíthatják át a vízrendszert, vagy ők maguk nem szeretnének megbontani semmit. 
MINDEN RO szűröt csatlakoztatni tudsz a zuhanyrózsa helyére, így nem kell fixen bekötni. Az én szettemhez egy záró kupakot kellett vennem az idomhoz, amelybe a csap is beszerelhető. így tökéletesen köthető a zuhanyrózsa helyére.
A videóban azt láthatod, hogy milyen kupakot tettem az idomra, az idomba, hogy kötötd be a csapot, és a videó végén mutatom, hogy melyik menetes fele megy a zuhanyrózsa helyére!

 

 

 
 

 

Hogyan alakítsad át az RO szűrőd a könnyed használathoz?

Ha nem szeretnéd beépíteni az RO szűrődet, és nincsenek ellátva csapokkal, érdemes aprócska átalakítást alkalmazni. Ne gondolj nagy és költséges dolgokra, viszont az átalakítás megkönnyítheti a használatot.

RO szűrő átalakítása
RO szűrő csapok és idomok

Csapok szerepe

Mivel nem szeretnéd beépíteni az RO szűrőt, így két dologra figyelned kell. 

 1. A szűrő nem száradhat ki ezért a szűrőházban mindig víznek kell lennie.
 2. Mivel a szűrőházban víz van, amikor elteszed, az RO szűrőt, kifolyhat a víz.

Fokozottan oda kell figyelni, hogy a szűrőházban mindig legyen víz, ha csapokat szerelsz fel, akkor a víz kifolyását, elkerülheted, nem áztatod el a tároló helyét, és a szűrők sem tudnak kiszáradni. Erre a lezárásra 4 csap szolgál (zöld, sárga, kék, fekete).

A csapok nem csak arra szolgálnak, hogy lezárják, a szűrőházat, hanem a rendszeres karbantartások elvégzésében is segítséget nyújtanak. Az RO szűrőket át kell öblíteni, hogy megszabaduljon a szűrőház a szennyeződésektől és a mikronos szűrő élettartamát meghosszabbíthasd. Karbantartásról részletesebb leírást ebben a cikkben megtalálod. 

Ahhoz, hogy könnyebben átmoshasd a rendszert szükséged lesz egy Y elosztóra (piros karika). Az Y elosztó egyik szára egy csappal végződő csőre megy (sárga) a másik ága pedig az eredetileg az áramlás csökkentőhöz. Az áramlás csökkentőnél ismét van egy csap (szürke).

Így, ha elzárod a szürke, kék karikával jelölt csapokat, és kinyitod a sárga karikával jelölt csapot, az áramláscsökkentő nem tud nyomást teremteni a szűrőházban, így a beáramló víz gyorsan átfolyik. Az átfolyásnak köszönhetően, pedig az áramlás kihajtja a szennyeződéseket. A Sárga csapot elzárva, a kéket és a szürkét megnyitva, ismét használhatod az RO szűrődet.

Amit pluszba vásároltam az RO szűrőhöz:

 • 3db csap
 • 1db Y elosztó
 • 1db fém zárókupak, amely segítségével a zuhanyra csatlakoztatott T idomom egyik felét lezárom.
 • 0,5m cső
   

 

 

 

Mit kell tenni az RO készülékből származó vízzel?

 

Ezt a vizet kezelés nélkül közvetlenül az akvárium teljes feltöltéséhez és hosszútávú üzemeltetéséhez NEM használhatod. A RO víz egy nagyon lágy víz, amely káros az élővilágra nézve!

Először is az RO víz pH-ja jóval 6 pH alatt lesz, amely nem jó a baktériumok számára sem. Első körben így a szűrőbaktériumoknak ad egy nagy pofont. Az állatoknak, növényeknek is szükségük van az ásványi anyagokra.

A garnélák esetében az új külső váz növesztésében nagy szerepe van, mert időről időre vedlenek. Az új páncél kialakításához ásványi anyagra van szükség. A halakat is sokkolja ez a lágy víz ami ha tartós, el fognak pusztulni.

 

RO víz kezelése - visszasózás

 

Ezért a „nyers” RO vizet remineralizációs eljárás alá kell vetni, parasztosan visszasózzuk.

 

Az RO víz kezelése visszasózása

Kétféle sót vásárolhatsz a piacon. Az egyik a GH Plus, a másik a GH/KH Plus. Az egyikkel csak a GH-t emeled meg a KH0 értéken marad, a másikkal a GH - KH értéket is emeled. Ezek a készítmények 2:1 arányúak, tehát ha 8GH-ra sózod vissza a vizet az 4 KH lesz! Akár, hogy is sózol a KH feles aránya mindig meglesz.

GreenAqua GH plus - GH - KH Plus
GreenAqua GH plus - GH - KH Plus

 

Hogyan tudunk dönteni, hogy melyik kikevert készítményt használd? GH Plus vagy GH - KH Plus

Ez nagyon sok tényezős, és az akváriumon múlik. Vannak olyan tárgyak amelyek emelik a KH értéket, ilyen például a Seiryu kő, amely egy csodálatosan szép dekorációs kő, gyönyörű szikla falak építhetők belőle, de sajnos azok a szép fehér csíkok a kőben feloldódhatnak így tudják növelni a KH értéket. Viszont például a Láva, bazalt kövek nincsenek hatással a víz paraméterekre nem emelik meg a KH értéket.

Seiryu kő - KH emelés
Seiryu kő

Ezért, ha olyan dekor elemeket használsz ami hatással van a KH értékre (emeli), akkor GH Plus készítményt érdemes venni, mert az oldódás révén, kerül KH a vízbe. Ha olyan dekorációnk van, amely semmilyen hatással sincs a vízre, akkor a GH/KH Plus-t használj, mivel nincs semmi, amely megemelné a KH-t.

 

Vannak 0KH val üzemeltetett akváriumok, de az már nem a kezdő szint. Kezdőként, semmi esetre se használj olyan vizet, amelynek a KH tartalma 0. A 0 KH növény pusztuláshoz vezethet és a KH szint befolyásolja a pH értéket is. Ha magasnyomású CO2 rendszert használsz akár drasztikus pH ingadozások is lehetnek mert nincs egy stabilizáló KH puffer.

 

Mire jó a TDS mérő, és miért érdemes használni.

A TDS mérő egy kis digitális eszköz, amely segítségével, meg tudjuk mérni a víz vezető képességét. Tehát a TDS mérő nem ad semmilyen információt sem a GH sem a KH értékről és egyéb a vízben oldott anyagokról, hanem csupán a víz vezetőképességét méri, és ezt az értéket PPM-ben kapod meg.
Mivel most RO vízről beszélünk, semmilyen befolyásoló tényező nincs a vízben, így a TDS mérő használata nagyon megkönnyítheti a víz visszasózását.
Az első sózás alkalmával állítsd be a neked megfelelő GH-KH értéket és ezt csepptesztel tedd meg.

 

Fontos a visszasózáskor a víz hőmérséklete. Mielőtt megkezded a visszasózást és a mérést, a vizet minden esetben melegítsed fel az akvárium víz hőmérsékletére, és csak ez után mérj TDS értéket, ugyanis a víz hőmérséklete, kihatással van a vezetőképességre.

 

Ha beállítottad a megfelelő GH-KH értéket, ezt csepp tesztel leellenőrizted, mérd meg TDS mérővel. Kapni fogsz a kijelzőn egy számot. Ezt a számot jegyezd meg. Legközelebbi sózás alkalmával többet nem lesz szükséged a csepp tesztekre, csak annyit teszel, hogy addig sózod a vizet amíg ezt az értéket el nem éred! Ezért hasznos a TDS mérő, mert nem kell állandóan cseptesztelni sózott vizet, hanem csak a vezetőképességét méret. 

TDS - vezetőképesség mérő
TDS mérő

 

 

 

HA AZ AKVÁRIUMBAN SÓZOL VISSZA

Akkor a RO víz betöltése után várj 15 percet, és azután mérj. Minden akvárium értéke más és más lesz. Ehhez a kapott értékhez kezd meg a sózást. Minden egyes sózás után, várj 5-10 percet, hogy rendesen elkeveredjen, és mérj újból. Ismételd addig a folyamatot ameddig el nem éred a kívánt TDS értéket.

 

Mi van az elpárolgó víz pótlásával? Azt visszasózott vízzel vagy anélkül csináld?

Az akváriumból elpárolgó víz pótlására csak és kizárólag tiszta sózatlan RO vizet használj. Ennek az az oka, hogy a vízpárolgással a vízben oldott sók NEM TÁVOZNAK. Ha te sózott vizet használsz a párolgás pótlására, a meglévő mellé plusz oldott anyagot viszel be az akvárium vízébe. Ezért, csak tiszta sózatlan RO vizet használj a párolgó víz pótlására.

 

ÖSSZEGZÉS A vízlágyítás leghatékonyabb, legköltséghatékonyabb módja az akvarizálásban az RO szűrő. Nem teszed ki az akváriumod, a vízszolgáltató által biztosított vízminőségnek, így te magad tudod kontrollálni a víz minőséget! Ezért nem érdemes az RO vizet keverni a csapvízzel.

 

 

Mit kell beszerezned RO szűrő. Olyat válasz, ami a te akvárium méretednek megfelel. pl. 70-200L akváriumhoz bőven megfelelő egy napi 350L-es kapacitás.
GH-KH növelő. Ezek nélkül soha ne használd, tisztán az RO vizet hosszú távon az akváriumban, huzamosabb ideig.
TDS mérő. Ezzel az eszközzel megkönnyítheted az életed, a visszasózást pillanatok alatt el tudod végezni a segítségével.

 

Akvarizáláson kívül mire használható még az RO víz?

Ideális minden olyan eszközbe, amely kényes a vízkőre. Ilyen lehet a vasalók, kávéfőzők, teafőzők, párologtatók vagy ablakmosó folyadék keverésére az autóba, stb. Mi főzéshez, iváshoz is használjuk. Az ételek íze teljesen más ezzel a vízzel, és nem a rossz értelemben, de a kávé és a tea is gazdagabb ízekben tőle. Hosszantartó jégkocka is készíthető belőle.
Egészségmegőrzés céljából is használható. Ebben a témában sokat lehet olvasni. Ilyen lehet:
Segít a diétázóknak az előírt étrend betartásában. Pl. ez a víz nagyon alkalmas a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésére, akiknek nátriumszegény diétán kell élniük. Nem tartalmaz ásványi anyagokat, így a legtöbb eltávolítandó salakanyagot, méreganyagot tudja felvenni és kiüríteni a szervezetből.

 RO szűrő kérdések és válaszok

Bármilyen legyen a csapvized, az RO szűrő ugyan úgy közel nullás vizet fog neked előállítani! Fontos azonban megjegyezni, hogyha ilyen rossz minőségű a csapvized, akkor gyakrabban végezd el a szűrő átöblítését. Az előszűrők gyorsabban koszolódhatnak.

Ha a tiszta víz PPM értéke eléri a 30-50-et, akkor érdemes cserélni az előszűrőket. Ez általában 10-12 hónapig tart.

Ha az előszűrőket nem cseréli, a membrán tömődhet a nem előszűrt víz miatt, így az élettartama csökken.

Miután kicserélte az előszűrőt, mérjen egyet. Ha az érték visszaesik 15 alá, akkor a membránnal minden rendben van. Ha a magas PPM érték marad, vagy nagyon csekély mértékben csökken, akkor a membránt is cserélni kell.

Ha otthon a csapvíz keménysége 20 NK feletti, akkor az öblítést érdemes minden használat után vagy előtt megtenni. Ha 14-18 NK, akkor hetente egyszer érdemes elvégezni, ha 14 NK alatt van, akkor 2-3 hetente. Az öblítés ideje 10-15 perc legyen.

Első üzembehelyezéskor is végezze el az átöblítést, legalább 10 percig.

Minden RO szűrőt csatlakoztatni tud a zuhanyrózsa helyére, így nem kell fixen bekötni. Az ehhez szükséges záró kupakot meg kell vásárolni.