• Akvarisztika Kezdőknek

 

Otthon tartott akváriumi halaink megfelelő etetése felelős tartásuk elhanyagolhatatlan része.

 

Az akváriumi halak nem megfelelő etetése rengeteg problémát okozhat, az akvárium vízében lévő mikrobiológiai egyensúly felborulását vagy akár a halak pusztulását is. Fontos ismernünk a tartott halfajaink természetes étkezési szokásait és azt követni otthoni táplálásukban is, ha ezt nem tesszük, akármennyit is etetjük őket, alultápláltak lehetnek, ami különböző hiánybetegségek kialakulásához vezethet, immungyengéké és betegségre fogékonyakká válhatnak.

 

 

 

Milyen gyakran etesd akváriumi halaid

 

 

Az olyan táplálkozási szokásokra visszavezethető betegségek, mint pl. a kettes típusú cukorbetegség a halaknál is léteznek, ezért fontos az etetés rendszeressége. Az etetés gyakorisága fajonként és életkor alapján is eltérhet, pl.: ivadékokat, vagy a sügérfélék egy részét érdemes akár naponta többszőr is, míg a gömbhalak többségét elég csak 2-3 naponta egyszer etetni. De a leggyakrabban tartott halak kifejlett egyedei akár 5-6 napot is kibírnak etetés nélkül, ugyanakkor érdemes minden nap, naponta egyszer, lehetőleg ugyan abban az időpontban etetni, és hetente egy alkalommal kihagyni az etetésüket. Az azonos időpontban történő etetés lényege, hogy az alapvetően bujkáló életmódot folytató halak (mint pl.: kuli-kuli) is megtanulják, hogy mikor kell előjönniük az élelemért.

Párduccsík Kuli-Kuli
Párduccsík Kuli-Kuli

A hetente egyszer kihagyott etetés pedig segíti halainkat a méregtelenítésben, valamint ráveszi őket, hogy az akváriumban fellelhető maradékokat összeszedjék, tisztántartva ezzel akváriumunkat. A koplaló nap nem kötelező, viszont száraz (főleg színezett) eleségek esetén ajánlott megtartani.

 

Halak táplálkozási formái

 

Az akváriumban tartott halaink táplálkozásukat tekintve három fő csoportba sorolhatóak:

  1. Ragadozók
  2. Mindenevők
  3. Növényevők

 

 

 

 

1. Ragadozók halak

A ragadozó halak nem egyenlőek a „rabló” halakkal, bár ezek is ebbe a csoportba tartoznak. Esetünkben a ragadozó a „húsevő” halakat jelenti, amik tápláléka főként alsóbbrendű rákokból, férgekből, planktonokból áll, és csak kevés fajnál jelenik meg a kifejezetten kisebb halakkal való táplálkozás.

 

2. Mindenevő halak

A legtöbb tartott díszhal ebbe a csoportba tartozik, táplálékuk általában tartalmaz alsóbbrendű rákokat, férgeket, planktonokat, algát, vízbe hullott gyümölcsöket, biofilmet, telepes baktériumokat, de nagyjából bármit, ami szembe jön velük megpróbálnak megenni.

 

3. Növényevő halak

Csak úgy, mint a ragadozóknál itt is két táplálkozási formát különítünk el. Vannak a kimondottan algára specializálódott, valamint a növények különböző részeit lelegelő halfajok. Ezek a halak többnyire egyáltalán nem, vagy csak elhanyagolható mértékben fogyasztanak állati fehérjét, ha mégis azt többnyire csak talált dögök elfogyasztásával vagy fészkek kirablásával, ikrák formájában teszik.

 

 

Megfelelő táplálék kiválasztása akváriumi halak számára

 

 

A fent említett táplálkozási formák kielégítéséhez ma már rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, már-már annyi, hogy a megfelelő haltáp kiválasztása is külön gondot tud okozni.

 

Száraz haleleségek

 

Ez a legkönnyebben hozzáférhető, legáltalánosabban elterjedt és legkönnyebben használható táptípus. Kifejezetten faj specifikusan kifejlesztett és általánosan bármelyik halfajnak adható formában is kapható, az elképzelhető minden méretben, csomagolásban és formában. Ennek kiválasztásakor érdemes faj specifikusat választani, vegyes akvárium esetén, ha kell, ezek keverékét otthon előállítani. Ammenyiben nem a legolcsóbbat vesszük le a polcról, hanem minőséget választunk, úgy kielégítő lehet a legtöbb díszhal számára. Főként mindenevő és növényevő halak számára alkalmasak, de ragadozók kiegészítő táplálékaként is használhatjuk amennyiben azok elfogadják. Három formában kaphatóak.

  • Lemezes
  • Granulátum
  • Tabletta

 

Lemezes tápok


Ezek a tápok a vízfelszínen maradnak, nagyon lassan süllyednek el, ezért főként felszínről táplálkozó halak etetésére alkalmasak, kizárólag ilyen tápok használatakor a talajlakó halaink éhen maradhatnak, ezért olyan esetekben használjuk, ha nincsenek talajlakó halaink. Ha vannak, akkor egészítsük ki a talajlakó halaknak megfelelő, gyorsan süllyedő granulátumokkal vagy tablettákkal.

Lemezes haltáp - lemezes haleledel

 

Granulátumok


A legtöbb faj etetésére alkalmas verziókat és méreteket fejlesztettek ki belőle, van lassan vagy gyorsan süllyedő, az egészen apró nano halaknak való 0,2-0,3mm-es szemcseméretűtől egészen a 20mm-esig.

Akváriumi haleledel, granulátum szemcseméretek
Akváriumi haleledel, granulátum szemcseméretek

 

A megfelelő kiválasztását követően bármilyen szárazeleséget elfogadó fajnak adható. Kiválasztásakor figyeljünk a halaink méretére, és ha vannak olyan halaink, akik a vízfelszínről táplálkoznak, akkor válasszuk a lassan süllyedő típusokat, hogy mindenkinek jusson belőle elegendő.

Akváriumi hal eledel, granulátum

 

Tabletták


Többségében talajlakó halak számára lettek kifejlesztve, viszont már elérhető belőlük az elevenszülők számára készült változat is. Nagy méretük miatt kisebb halaknak nem igazán megfelelő, gyorsan lesüllyed és lassan ázik át. Ezért kiválasztásakor törekedjünk a halainknak megfelelő, fajspecifikus tápot választani. Kiváló kiegészítője a lemezes tápoknak.

Tablettás haltáp- tablettás haleleség

 

Száraz haleledelek használata

A száraz eleséget a vízfelszínre szórva, annyit kell beszórni, amennyit a halak 1-2 perc alatt megesznek. Ha nem tudjuk mekkora mennyiséget fogyasztanak el, akkor szórjunk be egy keveset, és ha a halak összekapkodták, akkor ismételjük meg. Néhány ilyen alkalom után már kitapasztaljuk, hogy mekkora mennyiségre van szükség, és azt egyszerre is beadhatjuk a halainknak. Fontos, hogy minél kevesebb ilyen eleség maradjon az akváriumban, mivel az bomlásnak indulhat, és megfelelő szűrés mellett a nitrát, megfelelő szűrés hiányában az ammónia szint megnövekedését okozza, ami algásodáshoz vezethet.

 

 

Fagyasztott eleségek

 

Általánosan használt táptípus, nagyon sok változata van, a különböző férgek, rákok és faj specifikus keverékek is elérhetőek belőle, használata egyszerű és néhány alapszabály betartását követően az egyik legegészségesebb táplálási forma. Érdemes változatosan használni, vagy akár többfélét összekeverve adni halainknak. Elérhetőek belőle kifejezetten ragadozóknak, mindenevőknek és növényevőknek készített keverékek is. Kiválasztásakor ügyeljünk halaink táplálkozási szokásaira és méretére. Rengeteg változat érhető el belőle, néhányat szeretnék kiemelni közülük.

Fagyasztott halételek

 

 

Fagyasztott Daphnia és Fehér szúnyoglárva


Kiváló kiegészítő eleség, de alacsony tápanyagtartalma miatt ne használjuk fő eleségként, egyéb, magasabb tápanyagtartalmú eleséggel (pl.: Mysis, Artemia vagy Vörös szúnyoglárva) keverve adjuk halainknak.

 

Daphnia
Daphnia

 

Fehér szúnyoglárva
Fehér szúnyoglárva

 

Vörös szúnyoglárva
Vörös szúnyoglárva

 

 

 

 

Fagyasztott Vörös szúnyoglárva


Tápértéke igen magas, viszont savas, ezért olyan halaknak, amelyek érzékenyek lehetnek bélgyulladásra (pl.: Törpesügérek) ne, vagy csak kis mennyiségben, 1-2 hetente egyszer, kísérő vagy kiegészítő táplálékként alkalmazzuk.

 

Fagyasztott haleledelek használata

Egy kis pohárkában, hideg csapvízzel, vagy akváriumvízzel felengedve várjuk meg míg felolvad majd szűrjük meg egy hálóval, lehetőleg olyannal, aminek a szövése elég sűrű ahhoz, hogy csak az olvadék víz és az olvasztásra használt víz távozzon, ezt követően adjuk a halainknak. Fontos, hogy ennél a táptípusnál fokozottan figyelni kell a túletetés elkerülésére, mivel a bomlásnak induló maradék fertőzést okozhat. Ne adjuk fagyasztott állapotban halainknak, mivel a jeges eleség bélgyulladást okozhat, valamint az a víz, ami az eleségbe bele van fagyasztva nem biztos, hogy olyan anyagokat tartalmaz, amit szívesen látnánk az akváriumunkban. Ne használjunk a felolvasztáshoz meleg vagy forró vizet és ne használjunk olyan eleséget, ami már egyszer felolvadt és vissza lett fagyasztva, mert mindkét esetben az eleség megromolhat. Hátránya, hogy a vízben maradó, el nem fogyasztott eleség növeli a vizünk foszfát tartalmát, ezért minimális túletetés esetén is, hosszútávon pontalga jelenhet meg az akváriumban. Ez rendszeres vízcserékkel, és megfelelő növényzettel megelőzhető.

 

 

Friss zöldségek, gyümölcsök

 

 

Halainknak szinte bármilyen nyers zöldséget, gyümölcsöt adhatunk. Használatuk egészséges, tápanyagtartalmuk növényevő halak tartása esetén kielégítő lehet. Viszont, ha mindenevő halaink vannak, akkor csak kiegészítő táplálékként használjuk. Itt is szeretnék bemutatni párat a legelterjedtebbek közül:

Otocinclus törpeharcsa uborkát eszik
Otocinclus törpeharcsa uborkát eszik

 

Zöld leveles növények


Az olyan zöld leveles növények, mint a banánlevél, fejessaláta vagy a spenót, magas vas, kálium és K-vitamin tartalmúak. Ezért erősítik halaink immunrendszerét, ugyanakkor rengeteg csersavat és oxálsavat is tartalmazhatnak, ami kis mennyiségben antioxidánsként hat, nagy mennyiségben viszont bélproblémákat okozhat, és akváriumunk vizét is savanyíthatja, ezért mértékkel (havonta 1 alkalommal) adjuk halainknak. Főként növényevő halak fogyasztják, viszont otthon készített haleleség keverékekben sügéreknek is adhatóak.

Zöld leveles növények

 

Tökfélék


Legelterjedtebben a cukkinit, uborkát és a sütőtököt használják. Ezek A, C-vitamin, folsav és kálium tartalmuk miatt igen jó immunerősítők halaink számára. Főként növényevő és mindenevő halaknak adjuk 1-2 hetente egyszer. Ha magas cukortartalmú zöldséget választunk, akkor fontos a megfelelő szűrés, mert a vízbe oldódó cukor mielőbbi lebontása szükséges.

Tökfélék a halak etetésében
Cukkini, uborka, sütőtök

 

 

Gyümölcsök


A gyümölcsfélék többségét is alkalmazhatjuk kiegészítő táplálékként, kiválasztásakor figyeljünk, hogy ne citrusféléket, bogyós vagy savas gyümölcsöket válasszunk. Legelterjedtebb az alma és a banán. Mind a kettő megfelelő, ugyanakkor ha a banánt választjuk, legyünk figyelemmel a banán magas pektin és fruktooligoszacharid tartalmára, ami természetes probiotikum. Ezt nem csak halaink, de rengeteg egysejtű és baktérium is szereti (pl.: papucsállatka), így elszaporodásukat okozhatja.

Banán alma akváriumi halétel

 

Friss zöldségek használata haleledelként

A friss zöldségeket és gyümölcsöket ne főzzük (ha csak keménységük ezt nem igényli pl.: répa), forró vízben forrázzuk le, hogy a rajta lévő baktériumok és gombák elpusztuljanak, és adjuk halainknak oly módon, hogy később könnyen eltávolítható legyen a maradék (etető edényben, saslik pálcára szúrva….stb.). A zöldségfélék maradékát 24-36, a gyümölcsfélék vagy más magas cukortartalmú zöldségek maradékát 16-24, a banán maradékát 6-8 óra elteltével távolítsuk el az akváriumból.

 

 

Élő eleség

 

A beszerezhetősége és az életben tartásának nehézségei miatt nem túl elterjedt a használata. Megfelelően alkalmazva a legtermészetesebb és legegészségesebb táplálási forma. Többnyire férgek, alsóbbrendű rákok vagy planktonok formájában beszerezhetőek. Megfelelő alkalmazása mellett ragadozó és mindenevő halak teljesértékű táplálékaként szolgálhat.

 

Vízibolha


A vízibolha a Daphnia és a Cyclops családba tartozó evezőlábú rákoknak a gyűjtőneve. Díszállat kereskedésekben megvásárolhatóak, vagy akár magunk is gyűjthetjük őket természetes vizeinkből. A Daphnia tápértéke alacsony, azzal inkább csak mindenevő halaink „vadász ösztönét” tudjuk kielégíteni, ne használjuk rendszeres táplálékként, kizárólag kiegészítőként. A Cyclops megfelelő tápértékkel rendelkezik, viszont nagyon apró, ezért nagyobb testű halak számára nem megfelelő.

 

 

 

Rotatoria


Vagy másnéven kerekesférgek. Számtalan faj tartozik ebbe a csoportba. Bolti forgalomban nem kapható, természetes vizeinkből gyűjthető. Nagyon apró méretű planktonok, magas tápértékű eleség, ivadékok táplálására kiváló. Mérete miatt (0,1-1mm) kevés kifejlett hal eszi meg őket.

 

 

 

Televényféreg


Egy apró (0,5-0,8mm-átmérőjű, 20-30mm hosszú) gyűrűsféreg. Bolti forgalomban ritkán kapható, otthon könnyen tenyészthető, magas tápértékű hal eleség. Ne használjuk fő eleségként, halainknak 2-3 hetente egyszer adjuk, ellenkező esetben magas zsírtartalma miatt elhízást okoz.

 

 

 

Grindál


A televényféreg trópusi változata, valamivel kisebb (0,2-0,25mm-átmérőjű, 6-15mm hosszú) gyűrűsféreg. Bolti forgalomban ritkán kapható, otthon könnyen tenyészthető, magas tápértékű hal eleség. Ne használjuk fő eleségként, halainknak 1-2 hetente egyszer adjuk, bár kevésbé zsíros, mint a televényféreg, így is elhízást okozhat.

Enchytraeus buchholzi - grindálféreg
Enchytraeus buchholzi - grindálféreg

 

Vörös szúnyoglárva


Nagyon magas tápértékű eleség, kiegészítő tápláléknak alkalmas. Bolti forgalomban kapható ezért könnyen beszerezhető. A legtöbb hal szívesen fogyasztja, ugyanakkor erre érzékeny halaknál, savassága, és a testén lévő kitin tüskék miatt bélgyulladást, bélsérüléseket, vagy egyéb bélbetegségeket okozhat. Kiválóan alkalmas díszmárnák, küllők, razbórák etetésére, viszont Sziámi harcoshal, törpesügérek, Diszkoszhalak számára akár végzetes is lehet.

 

 

 

Fehér szúnyoglárva


Alacsony tápértékű eleség, kiegészítő tápláléknak alkalmas. Bolti forgalomban kapható, bármelyik hal etetésére alkalmas. Alacsony tápanyagtartalma miatt ne ez képezze a fő táplálékát halainknak.

 

 

 

Fekete szúnyoglárva


Magas tápértékű, bármelyik hal szívesen fogyasztja. Bolti forgalomban nem kapható. Természetes vizeinkből gyűjthető. Beszerzési nehézségei miatt fő táplálékot nem alkothat, bár alkalmas lenne rá.

 

 

 

Artemia


Magas tápértékű, bármelyik hal szívesen fogyasztja. Bolti forgalomban kapható pete és nevelt formában is. A petéket otthon keltetve ivadék táplálásra használjuk apró mérete és magas tápanyag tartalma miatt. A nevelt változatot pedig kifejlett halaknak adjuk, fő táplálékként használható. Mivel sós vízi élőlények, ezért édesvízi akváriumban 4-6 óra alatt elpusztulnak, tehát ha a halak nem fogyasztják el azonnal, szennyezhetik vizünket.

 

 

 

Tubifex


Magas tápértékű haleledel, bármelyik hal szívesen fogyasztja, enyhén savas ezért a nagyon érzékeny halaknál bélproblémákat okozhat (pl.: Dario fajok), fő táplálékként alkalmazható. Bolti forgalomban kapható, illetve természetes vizeinkből gyűjthető. Fontos, hogy a Tubifex erősen szennyezett vízben található, ezért megvásárlását, begyűjtését követően legalább 3-4 napig ne etessünk velük, hogy a bélcsatornájuk kiürüljön. Minden etetést megelőzően át kell mosni, hogy az elhullott egyedek el legyenek távolítva, elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt. Ügyeljünk a túletetés elkerülésére, mivel az akváriumban maradt tubifex elkezd táplálkozni és erősen szennyezi a vizet.

 

 

 

Black worm


A tubifex trópusi változata, általában előre csomagolt 90-150ml-es zacskókban kapható, laboratóriumi körülmények között tenyésztett, ezért egy gyors öblítést követően halainknak adható, képezheti fő táplálékukat. Ügyeljünk a túletetés elkerülésére, mivel az akváriumban maradt Black worm, csak úgy, mint a Tubifex, elkezd táplálkozni és erősen szennyezi a vizet.

 

 

 

Mivel ne etesd akváriumi halaidat

 

Szeretnék megemlíteni két olyan etetési formát, ami inkább arra példa, hogy hogyan NE csináld.

 

Liofilizált haleleségek:

Könnyen beszerezhető, majdnem minden díszállat kereskedés polcán megtalálható a szárított tubifex, szúnyoglárva, vízibolha... stb. Ezeknek az eleségeknek a tápértéke majdnemhogy egyenlő a nullával, ha fő tápláléknak használva ezekkel etetjük halainkat, jóllaknak ugyan, de tápanyagot nem visznek be, ezért alultápláltak lesznek. Tapasztalt akvaristák is használják ezeket, de kizárólag kiegészítő táplálékként, mivel egy-egy betegség kezelésénél, tinktúrák vagy oldatok halba juttatásában segítségünkre lehetnek.

 

Horgászoknak készített etetőanyagok, pelletek, csalik:

Ezeket a termékeket nem a halak táplálására készítik, bár lényegesen olcsóbbak, mint a díszhalak etetésére kifejlesztett tápok, nem ezen kell spórolni. Sajnos többször találkoztam már olyannal, aki kipróbálta, de ezeket a termékeket nem halak táplálására, hanem figyelmük felkeltésére fejlesztették ki, ezért főként ízfokozókat, színezékeket és illatanyagokat tartalmaznak, valamint különböző tartósítószerekkel és antibiotikumokkal tartósítják, hogy évek alatt se penészesedjenek el. Akvarisztikai felhasználásra teljesen alkalmatlan, mérgezi halainkat és tönkreteszi vizünket.
Szerző: Borók János