• Akvarisztika Kezdőknek

Tápgolyók (rúd, kapszula, tabletta stb.)

A tápgolyók (rúd, kapszula, tabletta stb.) témaköre minden élő növényt tartó akvarista számára már biztosan felmerült. A gyökértápok lehetőséget biztosítanak, hogy a tápanyagot nem tartalmazó talaj dúsítható legyen a növényeknek hasznos tápanyagokkal, vagy az eredetileg tápanyagokat tartalmazó, de időközben kimerült talaj frissíthető fel a segítségükkel.

 

Alapvetően két típusba sorolhatóak a tápgolyók

 

 

Az agyag alapú, csak mikroelemeket tartalmazó, és a komplex (mikro-, és makroelemeket is tartalmazó) fajtákba.

 

Agyag alapú, csak mikroelemeket tartalmazó tápgolyó

Az agyag alapúak legtöbb akvarista által ismert márkája a JBL Kugeln. Ez egy nagyrészt vörös agyagból álló golyó, amit a talajba kell, a növény alá süllyeszteni, legalább 4-5 cm mélyre. A növény ezt a golyót átszövi a gyökereivel, és különböző biokémiai mechanizmusok által tud belőlük kinyerni hasznosítható anyagokat. A kugeln főleg káliumot, vasat, mangánt, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, és kisebb mennyiségben egyéb mikroelemeket. Alkalmas minden olyan akváriumba, ahol a növényzet dús és nagy kiterjedésű gyökérzetet fejleszt (Echinodorusok, Cryptocoryne-ok), és nincs szükség makroelemekre, mert a halak azokból eleget biztosítanak.

 

JBL Kugeln Tápgolyó
JBL Kugeln 7 az egyben tápgolyó
Neptun Aqua Plant tabletta
Neptun AquaPlant tabletta

 

 

Komplex (mikro-, és makroelemeket is tartalmazó) tápgolyó

A másik típus ami komplex, teljes körű tápanyagokkal van ellátva. A legismertebb, és legklasszikusabb képviselője a Neptun Aquaplant. A térfogatát főleg zeolitpor adja, a tápanyagokat műtrágyakeverék formájában tartalmazza. Ez mellett tartalmaz tőzeget is a könnyebb tápanyag felszívódás miatt, illetve gyökereztető hormont. Létezik olyan tápgolyó is, ami boltban nem kapható, tehát magunknak kell elkészíteni. Ezeknek az alapja mindig egy „föld”(virágföld, tóföld, de akár komposzt is). Erről a típusról az alábbi videóban beszélek bővebben.

 

 

Csináld magad tápgolyó fillérekből

 

 

A komplex tápgolyókat olyan akváriumokba szokás használni, amikben igényesebb növények vannak, és általában komplex folyékony tápozás is megy. Viszont, a komplex tápgolyókkal akár egy kisebb igényű növényzet is kiszolgálható teljesen, folyékony tápozás nélkül. Erről az alábbi videó szól:

 

 

 

Jó ha tudod! Összességében minden növényes akvárium meghálálja a gyökérzet felőli tápozást. Kivétel az olyan akvárium, ahol csak epifita (fákon, köveken rögzülő) növényeket tartanak. Ezek maximum a vízbe kioldódó tápgolyók tápanyagát képesek valamelyest hasznosítani.

 

 

Az agyag alapú, nitrátot és foszfátot nem tartalmazó termékeket nem lehet túladagolni, hisz alapvetően nem, vagy csak nehezen vízoldhatóak. A JBL kugelnt a növény nagyságától függően kell alkalmazni (egy nagy Echinodorus tő elbír egy egészet), és szükség esetén lehet osztani is (egy kis Cryptocoryne esetén lehet felezni is). Érdemes gyorsan ledugni, mert a vízbeérés pillanatától kezdve válik le az agyag a felületéről, amivel enyhe ködösödést tud okozni. Ettől azonban nem kell megijedni, idővel elmúlik. Ha már összenőt gyep alá szeretnénk juttatni, érdemes sok kisebb darabra vágni/törni, mert így könnyebben ledugható a talajba, a sűrű gyep alá. Lehet csipesszel is ledugni, de ott fennáll az esély, hogy kicsúszik belőle. Véleményem szerint kézzel lehelyezni könnyebb, ekkor a mutató ujjunk segítségével kell ledugni. Ha a mutató ujjunk teljesen a talajba merül, biztosak lehetünk benne hogy elég mélyre ment. A JBL Kugeln jellegű termékeket néhány havonta ismételhetjük.

 

JBL Kugelen tápgolyó

 

 

A komplex tápanyagokat tartalmazókkal jobb vigyázni Túladagoláskor jelentősen megemelheti a tápanyagok koncentrációját a vízben, így halpusztulást, és algásodást is okozhatnak. Mindig tartsuk be a gyári ajánlást, vagy akár még annál is kevesebbet adjunk! Az Aquaplant osztható, de a mérete miatt nem indokolt. A kapszula jellegűeket tilos, és logikátlan lenne osztani, amikben kis golyók tartalmazzák a tápanyagok. A használat időbeli gyakorisága a legtöbb termék dobozára rá van írva(jellemzően néhány havonta kell ismételni), ezt minden esetben kövessük.

 

 

Ha „begolyóztunk” :), akkor jobb elkerülni a növények hirtelen kihúzgálását, mert felkavarhatjuk a golyókat (tablettákat, kapszulákat, stb), amivel különböző gondokat okozhatunk. Az agyag alapúaknál látványos a felkeveredés, mert ködös lesz a víz a benne úszó apró szemcséktől. A komplex golyók felkeverése nem biztos hogy ilyen látványos első körben, mert nem okoznak rögtön opálosodást. Ezeknek a veszélye abban áll, hogy ezeket a talajba tervezik, a talaj pedig gátló hatást fejt ki a tápanyagok kioldódására. Ha ezt a gátló hatást kiiktatjuk azzal, hogy a golyót kifordítottuk, a normálisnál gyorsabban és nagyobb mértékben dúsul a vizünk a tápanyagokkal, ami akár végzetes is lehet az élőlények számára és algsodáshoz vezethet. Megfelelően alkalmazva viszont a golyókat nyugodtan használjuk a funkciójuknak megfelelő célra, a szeretett növényeink meghálálják!

 

Az akváriumi tápgolyók és tápkapszulák használata nagyszerű módszer lehet az akváriumi növények egészségének és növekedésének elősegítésére. Ezek a termékek, és az saját magad álltal elkészített táptabletták különböző típusú növények számára kínálnak megoldást, így fontos, hogy alaposan felmérjük az akváriumunk konkrét igényeit. Ha bizonytalan vagy, keresd fel Facebook csoportunkat, ahol bemutathatod az akváriumodat, és a közösség segíteni fog abban, hogy mit és mennyit érdemes használni. Az akváriumi növénytápozás megértése kulcsfontosságú, hiszen a tápozás nem varázslat, csupán ismerni kell az akváriumi folyamatokat és a növények szükségleteit.