• Akvarisztika Kezdőknek

Amikor akváriumi növényeket vásárolsz legyen szó igényesebb vagy kezdőknek szánt akváriumi növényekről, két típust különböztetünk meg. Laboratóriumi steril növények, és minden más. A laboratóriumi steril növények egy zselés, tápanyagokban gazdag „talajban” nevelkednek, és csomagolásukkor is steril körülményeket biztosítanak. Ezek a növények csiga, alga és baktériumoktól mentes állapotban kerülnek hozzád.

Zselés akváriumi növények

Ha csak ilyen növényekből vásárolsz az akváriumodba, garantáltan, csiga és baktériummentes lesz. Itt semmi más teendőd nincs, ültetés előtt, csak a zselét óvatosan most le langyos csapvízben és szétszedve egy csipesszel ültetheted is. Értelemszerűen ezek a növények a szaporításuk és a steril eljárás miatt drágábbak az átlag kosaras növényeknél.

Kosaras akváriumi növények fertőtlenítése

A másik csoportba olyan növények tartoznak, amelyek nem sterilek. Ezek lehetnek, gyűrűs, kosaras, előre csomagolt vagy dobozos növény.
Sajnos a kezdő akvaristák, de még a rutinosabbak is elkövetik azt a hibát, hogy ezeket a növényeket nem karanténozzák nem fertőtlenítik. 

Ezután jön a rengeteg poszt, hogy tele lett az akvárium csigával, planária fertőzött lett, vagy más férgek kerültek be, mint pl. a pióca.
Nem csak élősködőket, de akár algákat is becipelhetsz az akváriumodba, még akkor is, ha nem valamely más akvaristától kaptad a növényt, hanem akvarisztikai boltban vásároltad.

 

Te ne kövess el ilyen hibákat,
légy előrelátó, türelmes, és
kezeld a megvásárolt akváriumi növényeid.

 

A növényeket az akváriumodba helyezés előtt karanténba kell helyezni és sterilizálni is érdemes függetlenül attól, hogy mennyire jó hírű a beszerzési forrásod.
Az akváriumi növény karanténozás, és fertőtlenítés nagyon fontos, hogy elkerüld a káros növényvédő szerek, paraziták, algák és kórokozók bejutását az akváriumodba.

 

Miért karanténozd és fertőtlenítsed az akváriumi növényeket vásárlás után?

 

1. Csigafertőzés

 

Őszintén szólva ez a leggyakoribb oka a növények karanténozására és fertőtlenítésére a csigák. Az akváriumi csigák gyakran stoppolnak a vízinövényeken, és hidd el a te akváriumodban is jól fogják érezni magukat, ha nem figyelsz rá. Általában, hólyagcsigák (Physa acuta), a tavi csigák (Lymnaea stagnalis) és a malajziai trombitacsigák (Melanoides Tuberculata) azok, amelyek megjelenésére számíthatsz. Lehet nem is magát a csigát hurcolod be, hanem a petéit. Így hiába is mostad le a növényt a peték ott maradnak a levelek alján.

Akváriumi csiga
2. Paraziták és ragadozók

 

Ragadozó pl. lehet a szitakötő lárva, és hidd el, nem szeretnél vele találkozni az akváriumodban. A szitakötő lárva egy igazi ragadozó, egy nagyobb példány simán leírtja a 3-4 cm-es halaidat, és a garnéla állományod sem ússza meg a pusztítást. A lárva fajtától függően évekig fejlődik a vízben, tehát bármikor előkerülhet, és nagy pusztítást tud végezni. Nézd végig a videót, ajánlott rész 04:15-től.

 

Planária

Lapos fehéres férgek, két sötétebb szemfolt figyelhető meg rajtuk. A planáriáknak több faja is létezik, ezek mérete pár millimétertől 1-2 centiig terjed. Húsevők, viszont a halainkra nem jelentenek veszélyt, viszont a kisebb garnélákat simán levadásszák.

 

Általában az akvárium talajában élnek, de ha túlszaporodik az akvárium üvegén is megjelenhetnek, a vízben evickélve is láthatod őket.

 

Planária az akváriumban

Nem egyszerű megszabadulni tőlük, van hogy az akvárium újraindítása sem nyújt megoldást. Van pár halfaj, amely előszeretettel fogyasztja a planáriát ilyen pl. a paradicsomhal, a szumátrai díszmárna vagy a törpe gömbhal. De mielőtt rohannál halat venni, nézd meg, hogy a te élővilágodba, akvárium méretbe alkalmas-e a tartásuk. További irtásuk a nem túl hatékony csapdázás, és nagy hatékonysággal működő különböző vegyszerek használata. Viszont mérlegeld, hogy vegyszert, mérgeket teszel az akváriumba, így légy óvatos és körültekintő.

 

 

 

 

Piócák

Ha nagy a csiga szaporulatod a piócák gyorsan elintézik ez még lehet pozitívum is :-). Ez akkor nagyon kellemetlen, ha van pár drágább csigád is. Szívják a halak vérét, sebeket hagynak a testükön, ami könnyen elfertőződhet, így halveszteséged is lehet. 

A kiirtásuk nagyon nehéz, akinek már volt, úgy fertőtleníti a növényeket mint a kisangyal, hogy többé ne kelljen megküzdeni velük.

Az általános féregírtók hatástalanok ellenük, így olyan készítményeket keress, amely Trichlorfon vagy fenbendazol tartalmú. De ezek a szerek sem minden esetben hatásosak.
pióca akvárium

 

 

 

3. Növényvédő szerek

 

A növényeket kezelhetik növényvédő szerekkel pl. a paraziták ellen. A növényeknek ezek a szerek nem ártanak, ha nagyobb dózisban adagolják, viszont, az élővilágra kihathat. Ezért, ha karanténozás nélkül beteszed a növényt, az a kényesebb halakra nézve akár halálos is lehet. Ritkán áll fent ilyen eset, de benne lehet a pakliban.

Növényvédő szerek

 

4. Algák, gombák és egyéb betegségek

 

Erről rengeteget olvashatsz a közösségi médiában. A pont megnevezése megáért beszél. Ha ezt a témát kinyitnám, soha nem érnénk oda, hogy is fertőtlenítsed az akváriumi növényeket. Igen, a növényekkel algákat, gombákat, és egyéb betegségeket is behurcolhatsz, ha nem karanténozol, és nem fertőtleníted a növényeket. Algákról bővebben itt olvashatsz.

Akváriumi növények alga

 

 

 

Akváriumi növények karanténozása és fertőtlenítése lépésről-lépésre

 

Kezdő akvaristáknál rengetegszer látom, hogy kosarastól, kőzetgyapotostól teszik bele az akváriumba a megvásárolt növényt. A fentieket figyelembe véve, elég merész húzás főleg úgy, hogy tovább súlyosbítja a helyzetet a kőzetgyapot.  A kőzetgyapot finom szálai, a halak szervezetébe jutva ártalmas. Továbbá a gyártása során kötőanyagként fenol-formaldehid gyantát használnak, ami jóval ártalmasabb, mint a kőzetgyapot szálai. Nagyobb hülyeséget nem is tudsz elkövetni, ha úgy rakod bele az akváriumba a növényt, hogy a kőzetgyapotot nem pucolod le maradéktalanul a gyökereiről.

Kosaras akváriumi növény

 

Hogy kezd a karanténozást, sterilizálást, az akváriumi növényeknél

 

01 Az akváriumi növény előkészítése

 

Távolítsd el mindent a növényről ami nem a növény része. kőzetgyapot, szivacsszerű anyag, zselé, gyűrű, műanyag kötöző, stb. 
A kőzetgyapotot először bontsad le nagyobb darabokban, majd egy villa segítségével szedd ki a gyökérzet közül. Ezután, langyos vízben addig mosd és szedegesd amíg maradéktalanul el nem távolítottad. 

A nevelő közeget, legyen az szivacs vagy kőzetgyapot azért kell ennyire alaposan eltávolítani, mert bőven tárolhatnak magukban szennyező anyagokat, vegyszereket parazitákat. 

Ne aggódj, ha egy-két gyökér megsérül a növény nem fog elpusztulni. Érdemes a gyökereket is rendezni, így egy ollóval vágd vissza a növény hosszú, benőtt gyökereit körülbelül 1-2 cm-re. A növény egy idő után újra növeszti őket, nem fog elpusztulni. Szedd szét nyugodtan a növényt, nem kell egyben tartanod és elültetned majd, jobb a növénynek is, ha ültetéskor nem egy csomóban van, hanem külön el van ültetve.
Ellenőrizd le a leveleket. Ha algás, elpusztult vagy beteg távolítsad el. Keress petéket, csigákat élősködőket. Ha megtisztítottad jöhet a karanténozás és vagy a fertőtlenítés.

 

Az akváriumi növények karanténozása

 

02 Az előkészített növény öblítése

 

Ez lényegében a karanténozás is. Használj erre egy olyan edényt, amibe belefér az összes megvásárolt növény, és te is bele tudsz nyúlni. Töltsed fel vízzel. A vízbe keverj valamilyen vízelőkészítőt. Ez lehet Seachem Prime, Easy Life FFM, Aqualine Liquid Gold, Tetra Crusta AquaSafe, stb. Ezek az anyagok eltávolítják a klórt és klór-aminokat, megkötik a nehézfémeket, semlegesítik a nitriteket, ammóniát, stb. Hagyd 5 napig ázni.
Ez idő alatt látni fogod, ha valamilyen élőlény lenne a növényeken.

Sokan vannak, akik itt megállnak ez lenne a karanténozás, és nem használnak fertőtlenítőket, viszont ebben az esetben legalább 5 napig karanténozzák a növényeket, naponta cserélik a vizet, és vízelőkészítőzik újra. (Én a karanténozás 5 napja alatt biztos csinálnék egy Neomagnol tablettás, és timsós kezelést is.)

Ha ennél nagyobb biztonságban akarod tudni az akváriumod, akkor haladj tovább a fertőtlenítési folyamattal, és válasz egyet az alább felsoroltakból is.

Sokan türelmetlenek, szeretik, ha a megvásárolt növény minél gyorsabban bekerülne az akváriumba, ezért valamilyen erősebb vegyszeres fertőtlenítést választ. Erre írok most neked pár lehetőséget. Viszont minden esetben olvass utána a növénynek, mert az alábbiakban felsorolt módszerek akár árthatnak is a növényeknek. Tudnod kell, hogy a növény fertőtlenítés sem minden esetben ad 100%-os védelmet.

 

Az akváriumi növények fertőtlenítése sterilizálása

 

Sterilizálás fehérítővel
A fehérítők erős és hatékony fertőtlenítőszerek. A fehérítő denaturálja a fehérjéket a mikroorganizmusokban, ezért hatékonyan elpusztítja a baktériumokat, parazitákat, algákat, gombákat és vírusokat. A háztartási fehérítő gyorsan és hatékonyan működik, és széles körben megvásárolható. A hígított fehérítő ajánlott az akváriumi növények, anyagok és berendezések fertőtlenítésére is.

Fehérítő használati javaslat növények fertőtlenítésére

Készíts két oldatot, két különböző edénybe.

1. Válasz olyan fehérítőt pl. Clorox, Hipó (Nátrium-hipoklorit) amely nem tartalmaz további adalékanyagokat, illatosítót, színezéket, stb. A fehérítőt 19:1 hígítási arányba alkalmazd. 19 rész víz 1 rész fehérítő. A víz hőmérséklete szobahőmérsékletű legyen.

2. A másik oldat egy vízelőkészítős öblítő fürdő lesz.

Tegyed bele a növényeket a fehérítős oldatba úgy, hogy teljesen ellepje a növényt, majd hagyd állni benne 1-2 percig. Minden esetben védd a saját bőröd is, így a növények behelyezésekor, és kivételekor is használj kesztyűt.

Ha letelt a 2 perc, öblítsed le csapvízzel, majd helyezd bele a vízelőkészítős oldatba, és hagyd pár órát ázni. Ezután mosd le csapvízzel és egy friss vízelőkészítős oldatba ismét merítsed meg.
Ezután már lehet a növényt ültetni.

Hypo - akváriumi növények fertőtlenítése

 

 

Biztonsági intézkedések!
Kerüld a fehérítő más vegyszerekkel való keverését. A fehérítőt csak sima vízzel szabad hígítani. Használj kesztyűt, és ne jusson a fehérítős oldat a bőrödre szemedbe.
Ne használd a fehérítőt 10%-nál nagyobb koncentrációban. Az áztatási idő soha ne haladja meg a 2 percet, érzékeny növényeknél én 15-20 másodpercre csökkentem.
A legtöbb akváriumi növény kezelhető ezzel a megoldással: Vallisneria, Hygrophila, Cryptocoryne, Bacopa, Ludwigia, Javai moha, Hydrocotyle, Hemianthus callitrichoides, Alternanthera. A 100% -os vízi növények nem mindig tolerálják ezt a fajta kezelést! Ez a Cabomba, Myriophyllum, Ceratophyllum, Egeria vagy a mohák.
Legyél körültekintő, inkább kérdezz tapasztaltakat is, mert a növényed akár el is pusztulhat.

 

 

Sterilizálás kálium-permanganáttal
Kálium-permanganát egy erős oxidálószer, fertőtlenítő tulajdonságokkal. Vízfertőtlenítőként és lágyítóként használták.

A kálium-permanganát segít eltávolítani a szerves lerakódásokat, elpusztítja a parazitákat, algákat, baktériumokat és gombákat. A kálium-permanganát fény hatására veszít hatásosságából, ezért minden oldatot tarts távol a közvetlen fénytől.

Kálium-permanganát használati javaslat növények fertőtlenítésére

Mint a fentiekben is olvastad tisztítsd meg a növényt minden szennyeződéstől.
A kálium-permanganát, ha kristályos akkor adj 1 liter szobahőmérsékletű vízhez 4 mg kálium-permanganátot. Egy sötétlila / rózsaszínű oldatot fogsz kapni.

Ha folyékony formában vásárolod meg akkor, mindössze annyit kell tenned, hogy néhány cseppet adsz egy liter vízhez. A növényeket helyezd bele az oldatba, és hagyd 10-15 percig ázni. eóEzt az időt kitolhatod, maximum 30 perce.
A 10 -15 perc letelte után, bő vízzel öblítsed le, majd egy második oldatba, ami vízelőkészítős, hagyd ázni 1-2 órát!

Kálium-permanganát - akváriumi növények fertőtlenítése

 

Figyelmeztetés: A kálium-permanganát még kis mennyiségben is káros a garnélák számára! Ezért, ha garnélák is vannak az akváriumodban, érdemes a növényeket minimum 1 napig hagyni ázni a vízelőkészítős vízben.

 

Sterilizálás hidrogén-peroxiddal
A hidrogén-peroxidot általában oxidálószerként, fehérítőszerként és antiszeptikus (fertőtlenítő) szerként használják. Gyógyszertárban kapható 3%-os oldatként (csak a folyékony formáját használd az akváriumban).

A hidrogén-peroxidot, algaölőként parazitaölőként is használják, közvetlenül az akváriumban, területi kezelésekre. Fontos tudnod, hogy a hidrogén-peroxid a vékonyabb szálas növényeket megégetheti, ilyen pl. a mohák. Moha esetében a hidrogén-peroxid nem használható.

Hidrogén-peroxid használati javaslat növények fertőtlenítésére

Mint a fentiekben is olvastad tisztítsd meg a növényt minden szennyeződéstől.
1 liter vízhez keverj 1 ml 3%-os hidrogén-peroxidot.

Áztasd a növényeket az oldatba 5 percig. Ne lépjed túl az 5 percet, hogy elkerüljed a levelek elszíneződését, megégését. Kezelés után helyezd a növényt vízelőkészítős vízbe 1 órára majd mehet az akváriumba.

Hidrogén peroxid - akváriumi növények fertőtlenítése

 

 

Figyelmeztetés: Fontos tudnod, hogy a hidrogén-peroxid a vékonyabb szálas növényeket megégetheti, ilyen pl. a mohák. Moha esetében a hidrogén-peroxid nem használható.

 

Fertőtlenítés timsóval

Timsó (Alumínium-szulfát). A timsó a legenyhébb sterilizációs módszer. Bár ez a módszer leginkább a csigák eltüntetésében segít, nem igazán hatékony a paraziták és baktériumok ellen.

Timsó használati javaslat növények fertőtlenítésére

Timsó esetében tényleges fertőtlenítésről nem beszélhetünk, de ha a csigákat fertőzésnek tekintjük akkor arra egy kiváló módszer.

1 liter szobahőmérsékletű vízhez adj 3-4 evőkanál timsót. Áztasd a növényeket az oldatban 3-4 órán keresztül. Kezelés után, vízelőkészítős vízben áztassad 1 órát, és ültetheted is a növényeket.

Timsó - akváriumi növények fertőtlenítése

 

 

Fertőtlenítés Neomagnol-al

Gyógyszertárban kapható, tabletta formájában. Hatóanyaga a klorogén-szeszkvihidrát. Elsősorban ivóvíz fertőtlenítésére használják, de a felhasználási területe egy háztartásban szinte határtalan. Legyen szó evőeszközökről, gyümölcsök fertőtlenítésérő, kézfertőtlenítésről. 

Az akvarisztikában növények, halak, és akváriumok fertőtlenítésére is használják mivel minden baktériumot elpusztít. Ha akváriumban használod, körültekintőnek kell lenned, mert a kezelés a nitrifikációs folyamatban résztvevő baktériumokat is elpusztítja, továbbá a csigák sem nagyon tolerálják. Így, ha halbetegségre (pl. darakór) használod, érdemes karantén akváriumban elvégezni a kezelést.

Növények fertőtlenítésére az alábbi módon használhatod.

Mint ahogy a fentiekben is olvastad, mindig tisztítsad meg a növényt a szennyeződésektől.
5 liter vízhez adj 2 db Neomagnol tablettát. Áztasd a növényeket 20-30 percet, maximum 1 órát.
Mivel a hatóanyag itt is a klór ezért áztatás után vízelőkézítős vízben áztasd 2-3 órát a növényeket, de az lenne a legjobb, ha hagynád 1 napig. Ezután ültethető!
A Neomagnol tablettát akváriumi berendezések fertőtlenítésére is használhatod, legyenek gyökerek, kövek, eszközök. Ebben az esetben 5 liter vízhez használj 3-4 tablettát.

Neomagnol tabletta

 

Ha halak betegségeit akarod kezelni vele, akkor karantén akváriumban végezd a kezelést 1 tabletta 100L vízhez. 3 nap után érdemes megismételni, mert elveszti a hatásosságát, a klór lebomlása miatt. Betegségek kezelésére saját felelősségre adagolj.

 

Fontos! Minden vegyszer esetében legyen az fehérítő, kálium-permanganát, hidrogén-peroxid ne felejtkezz meg a biztonságról, és ne kerüljön közvetlenül a bőrödre vagy a szemedbe.

 

 

Összefoglalva

A növényi karantén és ezzel együtt a fertőtlenítés elengedhetetlen. Ha nem tisztítod meg megfelelően a növényeket, nem végzel fertőtlenítést, akár az akváriumi élővilágod is veszélyeztetheted.
Válaszd ki a neked tetsző módszert a felsoroltak közül, nézz utána, hogy az általad vásárolt növényt esetleg milyen módszerrel fertőtlenítheted, mert akár a növény pusztulásához is vezethet. Dönts körültekintően és felelősen.