• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

AZ AKVÁRIUM MÉRETE

 

 

 

Rengeteg méret közül választhatsz most már akváriumokat. Az első amit tisztázni kell, hogy a magyar törvények szerint, gerinces állatot, nem tarthatsz sem gömb, sem pedig 30 liter alatti akváriumban. Első nekifutásra lehet jó dolognak tűnhet egy 30 literes akvárium beszerzése, de hidd el, minél kisebb egy akvárium, annál nehezebb benne fenntartani az egyensúlyt. Nem vagy tapasztalt az etetésben, alá méretezed a szűrődet, egy kicsivel több étel, és máris megvan a katasztrófa. Így kezdőként semmi esetre sem ajánlanám, hogy 30 liter vagy alatti garnélás, növényes akváriummal kezd el az akvarizálást.

Ha társas, vagy másnéven családi akváriumot szeretnél készíteni akkor minimum 54 literes akváriumban gondolkozz. Ebben általános méret a 60x30x30cm-es akvárium. Vagy választhatsz egy 112L 80x35x40cm es akváriumot is. A 112L-es méretnél, már a víztömeg, nagyobb pufferrel rendelkezik, így, ha hibázol bármiben, könnyebben és gyorsabban átvészeli az élővilágod. Tapasztaljuk, hogy helyhiány miatt sokan választják a 30 literes akváriumokat. Ezért részletesen összeszedtük a 30 literes akvárium felszereléseit is. Ami egy jó hír, hogy ezeket az ajánlott felszereléseket akár 54 literes akváriumban is használhatod.

Hátránya egy 110L-es akváriumnak, hogy a nagysága miatt a költségeid is emelkedni fognak. Nagyobb világítás kell, nagyobb szűrő, több aljzat, több növény.

Akváriumok mérete

Előnye: Szélesebb palettájú növényvilág, több hal, ezért szebb látvány. Nehezebb nagyobb hibát véteni, ami az élővilág pusztulásához is vezethet.

Költségeket tudsz faragni szett akváriumok megvételével, de azzal csak óvatosan. A nagy tapasztalatom az, hogy a szett akváriumok esetén a legtöbb gyártó az olcsóságra törekszik, így a szett akváriumokban nem megfelelő méretű sem a szűrés, sem a világítás. Ha ez a két pillér mint az akvárium szűrése és az akvárium világítása nincs rendben, soha nem fogsz tudni egy jól működő akváriumot létrehozni. 

Ezért, ha szett akváriumban gondolkozol, akkor ne válassz az internetről saját magad, ne sufnituning halas boltokból, hanem csak olyan helyről válassz, akiken látszik is, hogy értenek hozzá. Tudom butaság, de én legtöbb esetben úgy ismerem meg a szakértelmet, hogy a boltban tartanak berendezett, jól működő akváriumokat, amire ránézel és olyan érzésed van: „hú, ezt otthon nem biztos, hogy össze tudom rakni”. 

Ha ilyen akváriumot látsz akkor biztos lehetsz benne, hogy időt és energiát fordítottak rá, és szakértelem kell a fenntartásához, amelyhez megfelelő szűrőt, világítást, vizet, technikát alkalmaznak. Ezekbe a boltokba betérve biztos lehetsz abban, hogy olyan szett akváriumot fogsz kapni, ami technikailag alkalmas a növények és a halak tartására. Ha a weboldal végére értél, már te magad is el tudod dönteni, hogy a szett akvárium megfelelő lesz-e az elképzeléseid számára, és a technikai paraméterei megfelelőek-e hozzá.

 

Egy jó tanács! Soha ne vegyél olyan szett akváriumot amelynek a technikai felszerelésében nem látsz paramétereket. Ilyen pl. a szűrő mérete, vízhozama, szűrőbetét nagysága, vagy a világítás fényereje, fénycső esetén a watt, LED esetén a Lumen érték, és mindkettő esetén a színhőmérséklet.

 

AZ AKVÁRIUM ALÁ

 

 

Vegyél az akvárium alá egy polifoamot. Ennek két szerepe van. Az első, hogy óvni kell az akváriumot! Ha egyenletlen a bútor, amire teszed, lehet észre sem veszed ezeket a felszíni egyenletlenségeket, az üvegre nagy terhelést tehet.

Az alátét segít elnyelni a bútoron található szemmel nem látható egyenetlenségeket, így védi az akváriumot az esetleges feszültségtől, nem lesz akvárium törésed, repedésed. A másik pedig a hőmegtartás.

Itt megemlíteném pár szóban az akvárium bútort. Figyelj oda mire is teszed az akvát. Ha egy 50L-es akváriumról beszélünk, vízzel megtöltve 50 kg. Ha szakszerűen raksz bele talajt és köveket, a súlya elérheti akár a 80 kg-ot is. Tehát legyél abban biztos, hogy elbírja, az akvárium súlyát, és nem porlad szét pár csepp víztől. Esetleg közép tájon megerősített, hogy ne horpadjon be!

Az akvárium alá tegyél polyfoamot

 

 

AZ AKVÁRIUMI TALAJOK

 

 

Talaj vastagság és szemcseméret

A talajt minimum 5cm vastagságba tedd az akváriumba. 0.8 – 1.4mm-es szemcseméret megfelelő. Ennél a szemcseméretnél ne legyen se több, sem kevesebb. Ha ennél  a szemcseméretnél kisebb, nagyon letömörödik, nem tudja betölteni a biológiai szűrőfolyamatokban való részvételt. Ha ennél nagyobb a szemcseméret, megül benne az eledel, a lehullott növény, a halak ürüléke, és egy veszély forrássá válik. 

Ha a talajt minimum 5cm vastagságban helyezed el, könnyen tudsz ültetni növényeket, nem fog feljönni a növény, van hely a gyökeresedésre.

 

TIPP!
Ha a talajt emelkedőre teszed (eleje 5 cm hátulja 10 cm) akkor látványra egy tágabb térhatást érhetsz el, nagyobbnak fog látszódni az akvárium.

 

Igaz kezdőknek szánt ez a cikk, de egy kicsit szeretném neked kibontani ezt a témát. Három talajt különböztetünk meg.

  • Egyszerű talaj
  • Aktív talaj
  • Aktív + táptalaj

 

Egyszerű talaj

KEZDŐKNEK AJÁNLOTT! Ez általában valamilyen kvarc homok. Vehetsz medence szűrő homokot (fehér színű) ez egy olcsóbb megoldás, kvarc homokot (fehér színű) vagy zúzott bazaltot (sötét fekete szín).
Ezek az akváriumi talajok semmilyen tápanyagot nem tartalmaznak. A szín választás viszont lényeges, ha pl. neon halakat szeretnél, nem szeretik, ha virít a talaj, így kifejezetten nem jó választás a fehér szín.

Ne próbálkozz sóderrel, vagy egyéb ingyen kiásott talajjal, mert csak katasztrófa lesz a vége.
Ezeket a talajokat minden esetben jól át kell mosni, és átmosás után kerülhetnek csak az akváriumba. Figyelj arra, hogy a szemcsemérete megfelelő legyen.

 

 

Akváriumi talaj, kvarc homok
Akváriumi talaj, kvarc homok

 

Akváriumi talaj, zúzott bazalt
Akváriumi talaj, zúzott bazalt

 

 

TIPP!
Kezdőként ne kezdj rikító fehér színű talajjal. Törekedj a minél sötétebbre. Hidd el sok gondtól megkíméled magad, kezdve azzal, hogy a halürülék nem néz ki olyan szépen rajta, és mikor elkezdesz algásodni, az egész egy koszos hatást fog kelteni.

 

 

Általános növénytalaj „Aktív talaj”

Az aktív talaj elnevezése ebben a formában, nem helyes, mert nem tartalmaz semmilyen tápanyagot. Sokan ezen az elnevezésen használják, mert lehet, hogy tápanyagokban teljesen üres, de miután bekerült az akváriumba, magába szívja a tápanyagokat, aktivizálja magát és szabályozni tudja a vízbe jutó mennyiségeket, balanszírozza a vizet.  A tényleges megnevezése általános növénytalaj.

Ez már nem egy kezdő szint, de ha bátrabb vagy megpróbálhatod. Az általános növénytalajok égetett agyag golyók, amelyek porózusak. Ezek a talajok sem tartalmaznak tápanyagokat, „teljesen üres” viszont mivel porózus, a hasznos baktériumok könnyen megtelepednek benne, az akváriumban lévő vizet is stabilizálni tudja

 

Ada Amazonia V2 - akváriumi talaj
Ada Amazonia V2 akvárium talaj

 

FONTOS!! Az ilyen égetett agyag talajok az akvárium indításakor, és az indítás után jó pár hétig nem a jótékony hatásairól híres. Drasztikusan le tudja csökkenteni a víz PH értékét, ami veszélyes lehet az élőlényekre nézve. A foszfátot is csökkenti, amely egy fontos tápanyag a növényeknek. Elszívja a tápanyagokat így a foszfáthiány borítékolható, amit plusz foszfát adagolással tudod csak pótolni, hónapokig. Manado esetében KH emelkedést is tapasztalnak. De miután beállt csak előnyös tulajdonságai vannak. Ha ezt a talajt választod számolj azzal is, hogy iszaposodhat, így 2-3 év után cserélni kell. Ezeknek a talajoknak a színe mindig sötét, vörös vagy fekete.

 

Általános növénytalaj lehet pl. ADA Amazonia, JBL Manado.
Ezt a talajt nem szabad átmosni, a csomagolásból azonnal az akvába kerül.

ADA Amazonai növény talaj akvárium
ADA - Amazonai v2 talaj

 

 

 

Általános növénytalaj + növény táptalaj

Itt nem mennék bele a részletekbe, ez a téma egy külön cikket érdemelne. Mivel a fedőréteg ebben az esetben az általános növénytalaj, arról fentebb írtam, inkább az alkalmazásáról írnék pár mondatot.

Ha táptalajt használsz, azt érdemes oda tenni, ahova a növényeket ülteted. Fontos, hogy soha ne érjen hozzá az oldalüvegekhez, mert a tápanyag mennyisége miatt algásodhat, és ami még rosszabb, szivároghat az akvárium vizébe a tápanyag. A legjobb az, ha az oldalüvegtől 2 cm-re helyezed el. Erre jöhet az általános növénytalaj, minimum 5-7 cm vastagságban! SOHA DE SOHA NEM KEVEREDHET A TÁPTALAJ AZ AKVÁRIUM VIZÉVEL.

Táptalaj pl. Tropica Substrate növény táptalaj.
Fontos, hogy a táptalajt sem szabad mosni, átöblíteni.

Tropica Substrate növény táptalaj
Tropica Substrate növény táptalaj

 

TIPP!
Ha táptalajt használsz, akkor ne öntsd közvetlenül az akváriumba, tedd hálós tasakba, és a tasakokat helyezd oda, ahol a növények lesznek. Ezzel a megoldással, ha felhúzol egy növényt, kevesebb eséllyel kevered a vízbe a táptalajt. Az akvárium újraindítása esetén könnyebben elválaszthatod a fedő rétegtől.

 

Mit ne tegyél az akváriumba?

 

Az üzletek az akváriumi berendezési tárgyak széles palettáját tárja eléd. Tele vannak a polcok giccses tárgyakkal, műanyag növényekkel. Gipsz alapú házak, bújók, „kövek”, kishajó, koponya, csontváz stb. Késztetést érezhetsz gyöngyökre, színes talajra, és a rengeteg szemétre, amit csak megvásárolhatsz!

 

 

Márvány zuzalék

 

Márvány dekorkavics és zuzalék!

Ne használj az akváriumba semmilyen márványt! A márvány egy kalcium-karbonát ásvány, amely reagál a vízzel, és lassan oldódik benne. Az oldódás mértéke függ a víz pH-jától, hőmérsékletétől és áramlásától, valamint a márvány minőségétől és tisztaságától is.

Hosszabb idő alatt a víz jelentősen befolyásolhatja a márvány állapotát. A folyamatos oldódás keményíti az akvárium vízét!

 

 

Akvárium szennyezése
Akvárium szennyezése

Az akvárium, nem szeméttároló és nem egy giccsparádé! A halaknak, növényeknek, nincs szüksége a műanyagból oldódó vegyszerekre, a különböző remekművekből való szilikát oldódásra. Ezzel nem érsz el semmi mást csak szennyezed az akvárium vizét!

A közösségi terekben, ilyenkor szokott az a válassz jönni, hogy a gyerek miatt van benne, vagy nekem így tetszik!

Rosszul összerakott akvárium

 

Műanyag giccsek az akváriumban

A gyerekeket úgy lenne érdemes nevelni, hogyan kell felelősen állatot tartani, meg kell nekik tanítani, hogy mik azok a feltételek, amelyek az állatnak is kényelmesek, hosszú és boldog életet tud élni. 

A saját ízlés pedig egy ócska duma! Egy egyszerű magyarázata az önzésnek. Amikor meglátok egy koponyát a vízben feláll a hátamon a szőr. A természet egy szeletét kellene megvalósítani.

Mi köze van a pusztuláshoz és a halálhoz?
Nem üdének, frissnek élettel telinek kellene lennie?

A hal nem beszél, nem tudod megsímogatni, nem fog odabújni hozzád, nem fog pitizni. Ennek ellenére ugyan úgy megilleti, a minőségi élet! Ez pedig a te kezedben van! Te vagy a felelős érte!