• Akvarisztika Kezdőknek

A Betta splendens, ismertebb nevén a sziámi harcoshal, a legszélesebb körben ismert, kedvelt és gondozott díszhalak közé tartozik. Az évek során a faj népszerűsége továbbra is növekszik, új szín és formaváltozatok folyamatos megjelenése mellett, melyek rendkívül népszerűek szerte a világon. Megjelentek a fátyolos és egyre színesebb változatai, ami népszerűvé tette a fajt az akvaristák között. Európában a 19-ik század vége óta jelen van. Ma már az édesvízi akvarisztika dizájnerhalaként ismerjük a sziámi harcoshalat.

 

 

Mivel a Betta nagyon népszerű, így Magyarországon is rengeteg akváriumban megtalálható. Nincs olyan díszhalkereskedés, ahol ne lehetne kapni valamilyen változatát. Túlnyomó többségben azért választják a sziámi harcoshal tartását a kezdő akvaristák, mert kicsi akváriumban tartható, így nem foglal nagy helyet, pont jó lesz a gyereknek, az eladó azt mondja a tartása könnyű, csak vegyél meg hozzá egy 30.000Ft-os szett akváriumot, és csiribú-csiribá, van is egy Bettás akváriumod.

Pedig hidd el nem ennyire egyszerű a sziámi harcoshal tartása.

A népszerűség azonban magával vonzotta azt is, hogy a Bettákat olyan akváriumi körülmények között tartják az akvaristák, amelyek egyáltalán nem jók a faj számára. A cikk megírását is ez ösztönözte, hogy ezek a csodálatos halak, ne csak nekünk okozzanak örömet szépségükkel, hanem nekik is megfelelő körülményeket biztosíthass.

 

 

Sajnos a Betta tartásával kapcsolatban rengeteg a félretájékoztatás Úgy van beállítva, mintha egy könnyen tartható hal lenne, pedig nagy figyelmet és gondoskodást igényel. Figyelmet kell fordítani az akváriumára, berendezésre, vízre, társításra, az etetésére stb. Ebben a cikkben áttekintjük a megfelelő akváriumot, szűrést, fűtést, dekorációt, étrendet és akvárium karbantartást is. Olvasd végig a cikket és szerezd meg az alap tudást a Betta helyes tartására.

 

 

 

A sziámi harcoshal története, származása, kinézete

 

 

A Betta splendens, ismertebb nevén a sziámi harcoshal, Délkelet-Ázsiából, különösen Thaiföldről (korábban ismert mint Sziám) származik. Eredeti élőhelye állóvizek, mint a mocsarak, tocsogók, pocsolyák és az árterületek. Az élőhelyeit jellemzi a meleg, lágy, enyhén savas, oxigénben szegény víz, ami ritkán hűl le 24 °C alá.

 

Vadon élő Betta splendens
Vadon élő Betta splendens

 

Vadon élő Betta splendens
Vadon élő Betta splendens

 

 

A Betta labirintkopoltyús hal. Azzal a sajátossággal ruházta fel a természet, hogy kopoltyúikon keresztül csak a szükséges oxigén töredékét tudják magukhoz venni a vízből. Ez annak köszönhető, hogy eredeti élőhelyük mocsaras, lápos területek, ahol a víz hőmérséklete gyakran meglehetősen magas, és az oldott oxigén mennyisége rendkívül alacsony. Az oxigénhiányt a kopoltyúüreg felső részében helyezkedő labirintszervvel pótolják, amely lehetővé teszi számukra, hogy a víz feletti levegőből vonják ki a szükséges oxigént.

A Betta splendens nevet onnan kapta, hogy a 19. században a helyi emberek Thaiföldön harcba fogták őket, a harcos viselkedéseik miatt. Ezt a gyakorlatot a "Betták", egy helyi harcos klán után nevezték el. A "splendens" a latin "ragyogó" szóból származik, és a hal színpompás, fénylő skáláira utal. A "sziámi harcoshal" nevet a hal eredeti élőhelyének és agresszív természetének tiszteletére kapta. Thaiföld korábban Sziám néven volt ismert, és a halakat gyakran harcba fogták, ezért "harcoshal"-nak nevezték el őket. Az eredeti, vadon élő Betta splendens formája sok szempontból eltér a fogságban tenyésztett változatoktól. A vadon élő hímek gyakran olívazöld és barna színűek, hosszú, áramvonalas testükkel és rövidebb, gyakran törött vonalú uszonyaikkal. A nőstények általában még visszafogottabbak színben és uszonyformában.

A fogságban tenyésztett változatoknál azonban a tenyésztők a szín- és formavariációkat hozták elő, mivel a vásárlók gyakran a legélénkebb színekben és leginkább díszes uszonyokban pompázó példányokat részesítik előnyben. Ez eredményezte azt, hogy manapság számtalan szín- és formavariációt találhatunk. A színek szinte bármilyen árnyalatban előfordulhatnak, a fehértől a mélyvörösön át a királykékig és a feketéig.

Az uszonyokat illetően számos változat létezik. Az uszonyformák közül a legismertebbek a hosszú, lebegő "fátyolúszós" (Veiltail) és a kerek, széles "deltaúszós" (Delta) uszonyú változatok, de léteznek "koronás úszójú" (Crowntail) és "félhold" (Halfmoon), Plakat rövid uszonyú Betták is, amelyek még inkább hangoztatják a hal díszes megjelenését. A nőstényeknél is megfigyelhetőek ugyan ezen jellemzők, azonban a különbségek sokszor csak nagyon alapos megfigyelés után tűnhetnek fel.
Sajnos a túlzottan hosszú vagy nehéz uszonyok megnehezíthetik a hal úszását, ami stresszhez vezethet. Ezenkívül a túlzott tenyésztés hosszú távon genetikai problémákhoz és betegségekre fogékonysághoz vezethet. Ez okozza a tartási nehézségeit is.

 

Betta - crowntail
Betta - crowntail

 

Betta - delta
Betta - delta

 

Betta - roundtail
Betta - roundtail

 

 

 

 

 

 

Betta - Delta
Betta - halfmoon

 

Betta - plakat
Betta - plakat
Betta
Betta - 

 

 

Ha kezdőként vágsz bele a Betta tartásába, akkor érdemes a
Plakat Betta változatot megfontolnod, és ezért írok róla neked egy kis jellemzést.

 

A "Plakat Betta", amely gyakran "Plakat Thai"-nak is hívják, a Betta splendens egyik változata. Jellegzetes tulajdonsága, hogy rövidebb, széles úszókkal rendelkezik, amelyek sokkal jobban hasonlítanak a vadon élő Betta splendens úszóihoz.


Amiért érdemes megfontolnod a Plakat Betta tartását kezdőként!
 

Testalkat és fizikai jellemzők: A Plakat Betta rövidebb, széles uszonyokkal rendelkezik, melyek jobban hasonlítanak a vadon élő Betta splendenshez. Ezzel szemben a hosszú uszonyú Betta, az ember által tenyésztett változat, ahol a hosszú, fátyolszerű uszonyokat részesítették előnyben.

Betta - HM plakat
Betta - HM plakatEgészségügyi előnyök: A Plakat Betták uszonyai rövidebbek, így kevésbé hajlamosak az uszonyrothadásra, amely gyakori probléma a hosszú uszonyú Bettáknál. Emellett a rövidebb uszonyok miatt a Plakat Betták kevésbé szenvednek a gerincproblémáktól, amelyek a hosszú uszonyú Bettákra jellemző.
Aktivitás és viselkedés: A Plakat Betták gyakran agilisabbak és gyorsabbak, mivel rövidebb uszonyaik nem gátolják őket a mozgásban. Ezzel szemben a hosszú uszonyú Betták lassabbak, de a hosszú, elegáns uszonyaik lenyűgöző látványt nyújtanak, amikor úsznak vagy a területüket védelmezik.

Dekoratív érték: A Plakat Betták vadon élő kinézete sokak számára vonzó lehet. A Plakat Betták és a hosszú uszonyú Betták mind szépségükről és egyedi viselkedésükről ismertek, de más-más előnyökkel rendelkeznek. Míg a Plakat Betták agilisabbak és ellenállóbbak bizonyos egészségügyi problémák ellen, addig a hosszú uszonyú Betták lenyűgöző uszonyaikkal hozzáadnak az akvárium dekoratív értékéhez. A választás végül a halak igényeitől és az akvarista személyes ízlésétől függ, de érdemes azt is szemelőt tartani a Betta változatok kiválasztásánál, hogy idősebb korban a Plakat Bettának nem okoz majd problémát az úszás.

 

 

A Betta splendens hímjei és nőstényei között számos fizikai különbség tapasztalható.
A hímek gyakran nagyobbak és sokkal színesebbek. A nőstények kisebbek, visszafogottabb színűek, és uszonyaik rövidebbek és kevésbé díszesek. Általában kevésbé agresszívek, bár egyes nőstények is mutathatnak agresszív viselkedést. A halak nemének megállapítása a hímek színesebb megjelenése és hosszabb uszonyai, valamint a nőstényeknél megfigyelhető ivarszemölcs (az a pont, ahonnan az ikrákat rakják) alapján lehetséges. A nőstényeknél a has alatt, farokalatti úszó és a hasúszók között található egy kis fehér pont. Ez a jellemző a hímeknél hiányzik.

 

 

Technikai feltételek és az akvárium berendezése

 

 

 

Milyen akváriumot válasz a Bettának?

A Betta halak tartásához kiválasztott akvárium nagymértékben befolyásolhatja a halak egészségét és jólétét. A minimum 30 literes akvárium az ideális választás, alacsony vízoszloppal és nagy alapterülettel. A Betták természetes élőhelyeiken alacsony vízoszloppal találkoznak, ezért a fogságban is nagy könnyebbséget jelent számukra, ha az akvárium vízoszlopa nem haladja meg a 30 centimétert. A nagy uszonyokkal rendelkező halak nehezebben úsznak, így egy alacsonyabb akvárium megkönnyítheti számukra az életet.

Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő
Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő

 

Az alapterület nagyságának kiemelt jelentősége van, mivel ez biztosítja a Bettának a szükséges úszótér nagyságát, és nagyobb életteret nyújt számára. Fontos megjegyezni, hogy a Betták természetes élőhelyén a vizek gyakran szélesek és sekélyek, tehát a nagy alapterületű, alacsonyabb akvárium jobban utánozza ezt a környezetet.

Érdemes fedett akváriumot választani a Betta tartásához, hogy megakadályozd a hal kiugrását. A fedett akváriumok továbbá segítenek szabályozni a hőmérsékletet és a páratartalmat, megakadályozva ezzel, hogy a Betta "megfázzon" a melegebb víz és a hidegebb levegő közötti hőmérsékletkülönbség miatt. A tökéletes 30L-es akvárium kezdőknek menüpontban rengeteg féle akváriumot mutatunk be.

Ha magasabb akváriumot választasz, akkor a növényzetet úgy kell kialakítani, hogy lépcsőzetes legyen. Ez lehetővé teszi a Betta számára, hogy különböző magasságokban pihenjen, ami különösen fontos a nagy uszonyokkal rendelkező hímek számára.

 

 

Összefoglalva: A legideálisabb akvárium a Betta számára olyan, amely nem magasabb 30 cm-nél, nagy alapterülettel rendelkezik, és részben vagy teljesen fedett. Ez biztosítja a Bettának a természetes élőhelyéhez leginkább hasonló környezetet, és hozzájárul a hal egészségének és jólétének megőrzéséhez.

 

 

 

Fűtés és vízhőmérséklet 

A Betta halak egészségének és jólétének fenntartásához kritikus jelentőségű a vízhőmérséklet megfelelő szabályozása. Az ideális vízhőmérséklet a Betták számára 26-28 °C között van. Vigyázz arra, hogy a vízhőmérséklet ne süllyedjen 25 °C alá tartós időtartamra, mivel a Betták könnyen megfázhatnak az alacsonyabb hőmérsékleten.

Sokszor hangsúlyozom, hogy halakat érdemes tenyésztőktől beszerezni. Az ideális hőmérséklet megtalálásánál is van különbség, ha tenyésztőtől vagy boltból vásárolsz. Ha tenyésztőtől szerzed be a halat és alacsonyabb hőmérsékleten nevelték, akkor 24 °C is teljesen ideális lehet, de a bolti import halakat általában 27-28 °C-on nevelik, ezért nekik már a tartós 26 °C is kevés lehet. Ha tenyésztőtől vásárolsz mindig kérdezz rá, milyen vízhőmérsékleten és vízparaméterekben (pH, GH, KH) nevelkedett, és azt használd a saját Bettás akváriumodban.

Az éjszakai 1-2 °C hőmérsékletváltozás előnyös lehet a Betta immunrendszerének, azonban nagyobb hőingadozásokat ne engedjed, hogy a stresszt és a potenciális egészségügyi problémákat elkerülhesd. Tartsad szem előtt, hogy ha a szobahőmérséklet 24 °C alá esik és az akvárium fűtése nem megfelelő, a Betta könnyen megfázhat. A 28 °C feletti vízhőmérséklet sem jó hosszú távon. A magas hőmérsékletű vízben tartott Betták anyagcseréje felgyorsul ezért gyorsabb az öregedés. Az immunrendszere legyengül az élettartama lecsökken.

Ezért nagyon fontos a megfelelő vízmelegítő kiválasztása. Ajánlott a magas minőségű vízmelegítők használata, amelyek automata termosztáttal rendelkeznek a pontos hőmérséklet szabályozáshoz. Az átgondolt választás és a hosszú távú megbízhatóság érdekében, érdemes valamelyik elismert márka termékét választanod. A vízhőmérséklet beállítása folyamatában először a vízmelegítőn állítsad be a kívánt hőmérsékletet, majd hagyjad a készüléket a vizet felmelegíteni. Ez általában néhány órát vesz igénybe. Ha a vízmelegítőn a jelzőfény kikapcsolt, használj egy hőmérőt a víz tényleges hőmérsékletének ellenőrzésére, és szükség esetén állítsad tovább a vízmelegítőt.

 

Eheim thermocontrol e50 Akvárium fűtő
Eheim thermocontrol e50

 

Dennerle Nano ThermoCompact 50W Akvárium fűtő
Dennerle Nano ThermoCompact 50W

 

JBL Protemp e300 külső fűtő
JBL Protemp e300 külső fűtő

 

 

 

Általános szabályként, a rúdfűtők választása esetén az akvárium térfogatának megfelelő teljesítményű fűtőt ajánlott választani - tehát 30 literes akváriumhoz 25- 30W, 100 litereshez 100W fűtőteljesítményt. Ha azonban a szobahőmérséklet nagyon alacsony és jelentős, 5-10 fokos hőemelkedésre van szükség, érdemes legalább kétszeres teljesítményben gondolkoznod. Végül, de nem utolsósorban, mindig ellenőrizd a fűtő méretét, hogy biztosan befér-e az akváriumba. Ne feledd a talaj magasságát is beleszámolni!

 

Milyen szűrést válasz a sziámi harcoshalas akváriumba?

A Bettás akváriumok esetében a szűrés egy állandó vita téma, és mindig a természetes élőhelyükre hivatkozva írják, hogy ott is egy sáros pocsolyában él, minek ide nagy szűrő! Az igaz, hogy a Betták természetes élőhelyükön gyakran alacsony oxigéntartalmú, sekély vizekben élnek, mint például a pocsolyák és árapályos területek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az akváriumban is hasonló körülményeket kellene biztosítanunk számukra.

A természetben, hiába tűnik "koszosnak" egy pocsolya, mégsem mérgező a halak számára. Ez azért van, mert a természetben a víz ökoszisztémája sokkal összetettebb, mint egy akváriumban. A természetben vannak növények, algák, mikroorganizmusok, amelyek részt vesznek a nitrogén ciklusban, lebontják az ammóniát és más káros anyagokat, így tisztítva a vizet. Ez a természetes "szűrőrendszer" hatékonyan működik nagy területeken.

Ezzel szemben egy akváriumban ez a természetes szűrőrendszer nem áll rendelkezésre, vagy csak nagyon korlátozottan működik. Az akváriumban a víz térfogata és a benne élő szervezetek száma sokkal kisebb, mint a természetben, így bármilyen kis változás - mint például a túletetés - hirtelen ammóniaszint-emelkedést okozhat. Ha ez megtörténik, és a szűrőd térfogata kicsi, a halak akár mérgezést is szenvedhetnek.

Ezért fontos, hogy megértsd, az akvárium nem a Betták természetes élőhelyének pontos másolata, hanem olyan környezet, amit az otthonunkban hozunk létre a halak egészséges és biztonságos tartásához. Ez azt is jelenti, hogy az akvárium szűrését és karbantartását mi magunknak kell megoldanunk, hiszen nincs jelen a természet által biztosított szűrőrendszer. Az akvárium szűrése nélkülözhetetlen a tiszta és egészséges környezet kialakításában. Korábban már sokat írtam a szűrés fontosságáról, és nem győzöm hangsúlyozni, milyen kulcsszerepet játszik a megfelelő bakteriális környezet létrehozásában és a víz méregtelenítésében.

Sokan nem értik, mekkora szerepe van a szűrőknek. Ha Betta halat tartasz, tudd, hogy nagyon fontos a megfelelő szűrés. A melegebb vízben ugyanis minden gyorsabban bomlik le. Ha belegondolsz, hogy meddig áll el egy szelet hús a szobában és meddig a hűtőben, máris láthatod a különbséget. A hűvösebb vízben lassabb a bomlás, a melegebben gyorsabb. A gyorsabb bomlás több ammóniát eredményez az akvárium vízében. Minél több az ammónia, annál mérgezőbb a környezet a halak számára. A Betták pedig különösen érzékenyek az ammóniára. Ráadásul a gyorsabb bomlás könnyen algásodáshoz vezethet.

Akasztós szűrő 30 literes akváriumhoz AMTRA FILPRO EX 500
Akasztós szűrő 30 literes akváriumhoz AMTRA FILPRO EX 500

Ha belső szűrőt használsz, akkor is nagyon oda kell figyelned. A belső szűrők ugyanis nagy sodrást okoznak az akváriumban. Az ilyen erős áramlatban a Bettád fáradhat és stresszelhet, ami gyengíti az immunrendszerét. Így a Betta nem tud megfelelően ellenállni a szennyezett víznek, amit a belső szűrő kis térfogata okoz, és a hal idő előtt elpusztulhat. Ha mégis belső szűrőt használsz, akkor vagy csökkentsd a teljesítményt, ami viszont nem biztosít elegendő oxigéndús vizet a szűrőbaktériumok számára, vagy úgy helyezd el a dekorációt, hogy a szűrő ne okozzon nagy sodrást. De ne feledd, ha a szűrőt elrejted, akkor kevesebb hely marad a Bettának úszkálásra.

 

 

Úgy gondolom, hogy a Betták számára a legmegfelelőbb két típusú szűrő,
az akasztós és a külső szűrő popy pipe-pal a nyomó ágon.

 

 

Az akasztós szűrő esetén olyan szűrőt válassz, ami több rekeszes vagy kosaras, és legalább 1 liter szűrőtérfogattal rendelkezik. Természetesen a hagyományos akasztós szűrő is megfelelő, de ebben az esetben a víz nyomóágon történő kiáramlását és ezzel keltett sodrást valamilyen dekor elemmel érdemes tompítani. Mivel a szűrő kívül van, helyet takarítasz meg a Bettának.

 

 

Akasztós szűrő
Képfelirat

 

Külső szűrő 30 literes akváriumhoz EHEIM
Külső szűrő 30 literes akváriumhoz EHEIM

 

 

 

 

A legjobb megoldásnak a külső szűrőt tartom. Nem foglal helyet az akváriumban, nagy a szűrőtérfogata, és jól felépítve tökéletes baktériumállományt tudsz létrehozni, így kompenzálhatod a meleg víz negatív hatásait. Ha a nyomó ágra egy poppy pipe kerül, akkor a sodrást is teljesen minimalizálni tudod. Például, van egy 20 literes akváriumom, amiben egy Eheim 2422 eXperience 150 külső szűrőt használok popy pipe-al. Minden csapot maximumra nyitottam, és az akváriumban nincs sodrás.

Poppy pipe
Poppy pipe

 

Természetesen nem azt mondom, hogy egy kisebb szűrővel nem lehet megszűrni egy Bettás akváriumot, de ha most kezdesz bele az akvarisztikába tapasztalatok nélkül, és a Betta tartásba szintén tapasztalatok nélkül, elég nagy a valószínűsége a kudarcnak. Minél kisebb az akvárium mérete annál több tapasztalat kell ahhoz, hogy egy fenntartható biológiát hozz létre. Ezt ellensúlyozhatod egy nagyobb szűrőfelülettel rendelkező szűrővel.

 

MIlyen akváriumi világítást alkalmazz a Bettás akváriumon?

Különböző növények különböző fényerőt és színspektrumot igényelnek. A növényeid igényeit a megvilágítás terén nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ezért a világítással kapcsolatban nem tudok neked egy konkrétumot írni. Az akvárium világításáról az akvárium világítás menüpontban olvashatsz bővebben, ahol részletekben menően megtudhatod, milyen lámpát érdemes megvásárolnod.
A fényerő, valamint a színspektrum beállítása kulcsfontosságú a halak és a növények szempontjából egyaránt. Egy állítható színű, spektrumú lámpa lehetővé teszi, hogy kiemeld a Betta színeinek szépségét és maximális rugalmasságot biztosít a növényekkel kapcsolatos döntésekben.

A fény-árnyék játék is fontos része a megvilágításnak. A különböző fényviszonyok más és más színeket hozhatnak ki a Betta halból. Ha az akváriumban van sötét és világos rész is, az a hal komfortérzetét is növeli. Tehát a megvilágításnak nem csak a növényekre, de a Bettákra is jelentős hatása van. Játszadozz a fénnyel és az árnyékkal, hogy a legjobban kiemeld a hal szépségét és biztosítsd számára a legkényelmesebb környezetet.

 

 

Összefoglalva a Betta tartásának technikai feltételeinél, négy kulcsfontosságú tényezőre kell odafigyelnünk.

Elsőként az akváriumot kell megfelelően kiválasztanunk. Minimum 30 literes, alacsony vízoszloppal és nagy alapterülettel rendelkező akváriumot ajánlunk, amelynek vízoszlopa nem haladja meg a 25-30 centimétert. Például 40*30*25 cm magas. Fontos, hogy az akvárium fedett vagy részben fedett legyen, ezzel megelőzve a hal kiugrását és segítve a hőmérséklet és páratartalom szabályozását. Másodsorban a megfelelő vízhőmérsékletet és fűtést kell biztosítanunk. A sziámi harcoshal számára az ideális vízhőmérséklet 26-28 °C között van. Az éjszakai 1-2 °C hőmérsékletváltozás előnyös lehet, de nagyobb hőingadozásokat kerülni kell. A fűtés biztosítása érdekében ajánlott magas minőségű vízmelegítőt választani, amely automata termosztáttal rendelkezik a pontos hőmérséklet szabályozáshoz. Harmadsorban a szűrés kiválasztása kulcsfontosságú. Bár a Betták természetes élőhelyükön gyakran alacsony oxigéntartalmú, sekély vizekben élnek, az akváriumi környezetben is fontos a tiszta és egészséges víz biztosítása. A megfelelő bakteriális környezet és a víz méregtelenítése érdekében ajánlott az akasztós szűrő vagy a külső szűrő használata, figyelni kell a szűrő teljesítményére és helyére, és ne legyen nagy sodrás az akváriumban, mert azzal ártasz a halnak. Végül pedig a világítás beállítása szintén fontos tényező a Betták tartásában. A Betta halak naponta 6-8 órányi világítást igényelnek. Az ideális megvilágítási idő a halak természetes ébrenléti ciklusát követi, amely napkeltekor kezdődik és naplementekor véget ér. Ne használj éjszakai világítást. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva, biztosíthatod a Betta számára a természetes élőhelyéhez leginkább hasonló környezetet, és hozzájárulhatsz a hal egészségének és jólétének megőrzéséhez.

 

 

Hogyan rendezz be egy Bettás akváriumot

 

 

 

Milyen vízparaméter a legideálisabb a Betta számára?

 

Természetes élőhelyükön, Délkelet-Ázsiában a lágy és savanyú vizeket kedvelik, ahol a víz gyakran sötét és tőzeges a lehulló levelektől és a természetes bomlásból eredő anyagoktól. A Betta halak számára ideális vízparaméterek a következők: a pH érték 6,5-7,0 közötti savas- semleges kémhatás, a víz hőmérséklete 26-28 °C közötti. Lehetőleg lágy vagy közepesen kemény víz 6-10NK. Az akváriumi változatok már alkalmazkodtak a némileg keményebb 10NK feletti csapvízhez is, de mivel kicsi akváriumról van szó, a csapvizet érdemes lágyítani desztillált vagy RO vízzel, hogy a lehető legjobb paramétereket érhesd el.

A legjobb természetesség eléréséhez használhatsz a vízben catappa, dió, tölgy, bükk, platán leveleket, amelyek antibakteriális hatásúak, és csersavtartalmuknak köszönhetően csökkentik a pH értéket, viszont színezik a vizet. Ne tekints úgy a levelek által elszínezett vízre, hogy az probléma, SŐT! A bettának egy ideális körülmény. Akváriumba helyezhető levelekről bővebben itt olvashatsz! Az akvárium vízének teszteléséről előkészítéséről az akvárium vize menüpontban olvashatsz. SOHA NE HASZNÁLJ NEM ELŐKÉSZÍTETT KEZELETLEN CSAPVIZET!

 

Talaj, kő, és fa dekoráció

 

Az akváriumi talajokról bővebben az akvárium berendezése menüpontban olvashatsz, ezt itt nem fejteném ki. Úgy válaszd meg a talajt, hogy az a választott növényeidnek megfelelő legyen. Ami nagyon fontos, hogy ne válassz olyan talajt (pl. zúzott bazalt), köveket, ami éles, hegyes, mert a Betta könnyen megvághatja magát, sérüléseket szerezhet. Ha pedig a vízminőséged rossz, egy kisebb sérülés is a hal halálához vezethet. Inkább sötétebb színű talajban gondolkozz pl, valamilyen égetett agyag talaj (Ada Amazonia, JBL manado). Ha nem tudsz valamilyen sötét talajt beszerezni, csak világos talajra van lehetőséged, akkor F2-es vagy 0,8-2 mm közötti szemcseméretű szűrőhomokot, kvarchomokot válaszd. Mivel ebben az esetben világos a talaj, ültesd be sűrűn, és használj leveleket takarásnak.

Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő
Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő

 

A Betta rettentően kíváncsi hal. Ezért amikor az akvárium dekorációját építed, mindig tartsad szem előtt, hogy ne legyenek olyan helyek ahova beszorulhat a feje. Legyél kreatív az akvárium dekorációban, használj nyugodtan magasabbra épített köveket, fákat. Alakíts ki lépcsőzetes elrendezéseket, ahol a hal pihenni tud, az akvárium minden szintjén. Ezek alapján az instrukciók alapján, számos képet, youtube videót fogsz találni amiből inspirálodhatsz.

 

 

Növényzet

 

A Betták imádják a növényzetben gazdag akváriumokat. Természetes élőhelyükön is a növényzet dúsan benőtt és számottevő az úszó vegetáció. A dús növényzet számos búvó- és pihenőhelyet kínál nekik, ami hozzájárul jóllétüknek és komfortérzetüknek. Az ázsiai eredetű növények, mint például a Cryptocoryne fajok, ideális választások, mert ezek a növények jól alkalmazkodnak a Betta igényeihez, hiszen természetes élőhelyükön is ezek között találhatók. A széles levelű, a vízfelszín közelében található növényeket különösen kedvelik (Anubias fajok), mivel ezeken éjszaka előszeretettel pihennek. Az ilyen növényeken való pihenésnek az-az előnye, hogy a Betták könnyedén vehetnek levegőt anélkül, hogy úszniuk kellene, így több időt tölthetnek pihenéssel. Alakítsad úgy a növényzetet, hogy legyen dús, helyenként sötétebb pontokat létrehozva, továbbá világosabb pontokat is hozz létre. Az úszó növényeket is kedveli, mert alattuk biztonságban érzi magát, és ha erősebb megvilágítást használsz, tompítja a fényt. A Limnobium vagy a Riccia kedvelt a Bettás akváriumokban. Használj mohákat. Kerüld az olyan növényeket, amelyek élesek vagy érdesek.

Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő
Betta akvárium - Kép: Keresztes Klementina tenyésztő

 

Mint minden akváriumban, kerülendők az előre gyártott műanyag és festett tárgyak. Törekedj a természetességre. Hidd el a műanyag és a festett vackok nélkül is csodálatos és természetes akváriumot hozz létre. 
Fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy kell elindítani, karbantartani egy akváriumot. Friss akváriumba soha ne tegyél halakat. Ezért mielőtt belevágsz a Betta tartásába olvasd el a weboldalon található első 10 pontot. A Betta tartásában is nagyon fontos az akvárium karbantartása. Ha elolvasod ezeket a menüpontokat, mindennel tisztában leszel ami az alap akvárium fenntartásában fontos szerepet játszik.

 

 

 

Betta etetése

 

 

 

A halak etetéséről megtalálsz egy nagyobb összefoglaló menüpontot: A halak megfelelő etetése címmel, ami rettentő hasznos lesz számodra. Viszont a Betták esetében fontos, hogy felhívjam az etetéssel kapcsolatban a figyelmed pár dologra.

 

Etetés

 

A legkülönbözőbb lemezes és granulált díszhaltápokat is elfogadják. Kaphatóak már kifejezetten a Betták számára készült eledelek is. DE SEMMI ESETRE SEM AJÁNLOM EZEKNEK AZ ÉTELEKNEK A MEGVÉTELÉT! Ennek az oka nagyon egyszerű! A granulátumok hiába Bettáknak készültek a vízben megdagadnak. A Betta nagyon mohó, így általában még azelőtt lenyeli az ételt mielőtt megdagadna a granulátum. Az étel vízfelvétele a gyomorban történik meg, és a térfogata a többszörösére nő. Gondolj bele, neked milyen lenne, ha olyan ételt fogyasztanál, ami a gyomrodban dagad meg...

túletetett - Betta
túletetett - Betta


A kezdők általában itt rontják el elsőre az etetést. Néz a hal boci szemekkel, azt hiszi a kezdő, hogy a Bettája még éhes, és további granulált táplálékot ad neki. Ez pedig a gyomrában megdagadva bélelzáródáshoz, és a hal pusztulásához vezet. 
Ha mindenképp ragaszkodsz a granulátumos ételekhez, akkor előáztatni kell!

Vedd figyelembe, hogy a Betta egy ragadozó hal! A felfelé álló szájuk a vízfelszín közelében lévő apró élőlények elfogására szolgál.

A Betták etetése gondos tervezést és figyelmet igényel. Ahogy minden élőlény, a Betták is igényelnek változatos és tápláló étrendet. Élő és fagyasztott eleségek széles skáláját elfogyasztják, ideértve a sórákot (artémiát), muslicát, tubifexet, vizibolhát, hangyát, levéltetűt, szúnyoglárvát, televényféregtől a grindálig.

A fagyasztott eleségek széles választékát is elfogadják, ideértve a sórákot (artémiát), szúnyoglárvákat, mysist, sügér mixet, krillt, artemiát. Fagyasztott eleség esetén is fontos a változatosság, hogy a halak megkapják a szükséges tápanyagokat.
Az etetés gyakorisága és mennyisége is fontos. Heti 4-5 nap etetés teljesen megfelelő a Betta számára, és érdemes a mennyiséget korlátozni és a koplaló napokat bevezetni. A Betta tartókra nagyon jellemző a túletetés. A túletetés elkerülése érdekében mindig csak annyit adj neki, amennyitől épp csak kidudorodik a hasuk, de nem szétpukkan a kajától.

Végül, kerülendők a liofilizált (szárított) ételek, mint például a tubifex, vizibolha, és szúnyoglárva, mivel ezek alacsony tápértékűek, és bélelzáródást, illetve rossz emésztést okozhatnak. Ezért mindig érdemes friss vagy fagyasztott eleséget használni.

 

 

Betták és a testmozgás

 

 

 

Tornáztatás

 

A Betta halak egészséges életmódja éppúgy szükséges, mint az emberé. A testmozgás fontos része ennek, és a tükrözés egy bevett, bár megosztó módszer a tornáztatásukra.
A tükrözés során a Betta saját képmását látja, és a természetes ösztönének köszönhetően harci pózt vesz fel. 

Ez a gyakorlat számos előnnyel járhat:

Izomzatot erősíti: A tükörbe nézés és a harci pózba kerülés folyamata erősíti a hal izomzatát.
Uszonyokat karban tartja: A harci pózban való úszás segít az úszók karbantartásában.
Hormonálisan stimulálja: A harci állapotba kerülés hormonális változásokat idéz elő a halban, ami serkenti az anyagcserét és az egészséget.
Inger a hal számára: A tükörbe nézés izgalmat és változatosságot hoz a Betta mindennapjaiba.
Emésztést segíti: A testmozgás serkenti az emésztést, ami a Betta egészségének megőrzésében fontos szerepet játszik.
Vérkeringést élénkíti: Az izmok használata serkenti a vérkeringést, amely segíti a tápanyagok és az oxigén szállítását a testben.

 

 

Ennek ellenére a tükrözés nem ajánlott mindenkinek. Beteg legyengült halaknál a tükrözés felesleges stresszt okozhat, amely ronthatja az állapotukat. Emellett a túlzottan agresszív vagy stresszes hímek esetében is kerülendő, mivel túlságosan felidegesítik magukat. A tükrözés használatát mindig a hal egyéni temperamentumához kell igazítani. Alternatív módszereket is használhatsz a Betta tornáztatásához. Ilyen például a "Betta stick", az evőpálcika, a csipesz, vagy bármilyen Betta alakú tárgy, amelyre a halak szintén reagálnak.

Fontos, hogy a testmozgást óvatosan vezesd be a Betta életébe. Az agresszívabb, idegesebb hímeket csak ritkán kell ilyen módon tornáztatni, hogy ne tedd ki őket felesleges stressznek. A cél nem az, hogy a Betta folyamatos idegben legyen, hanem hogy a mozgás segítségével erősödjenek az izmaik az úszóik feszesebbek legyenek, hormonálisan felélénküljenek, és jobb legyen az emésztésük. Ne legyen egész nap előttük a tükör, 5-10 perces torna bőven elég.

 

 

Társas vagy nem társas hal a Betta? Milyen lakótársakat válasz?

 

 

Társítható-e saját fajtársaikkal?

 

Gyors válasz: NEM!

A Betták magányos lények, különösen a hímek, akik nem tolerálják egymás társaságát. Egy kisebb akváriumban, egyedül sokkal jobban érzik magukat mint egy nagyobb vegyes akváriumban. Jobb, ha soha nem társítod a Bettákat, hímeket nőstényeket, főleg nem kezdő Betta tartó ként. Több weboldal is beszámol arról, hogy bizonyos akvárium méretekben saját fajtársaikkal társítható. Jobb, ha nem teszed. Összevesznek ezek a halak mindenen. Lehet pár napig, pár óráig tökéletesen elvannak, de egy időzített bombán ücsörögsz.

 

Mi van más hal fajokkal?

A Betták nem illenek bele a zsúfolt, nyüzsgő akváriumokba, ahol több faj él együtt. Ilyen környezetben csak rövid távon tolerálják a helyzetet, hosszabb távon ez a stressz könnyen a halak pusztulásához vezethet. A Betták megnyúlt fátyolos úszóját előszeretettel csipkedik meg más halak. Emellett a lassú nyugodt mozgású Bettákat, zavarják a gyorsan úszó, cikázó fajok. ÁLLTALÁNOSSÁGBAN KIMONDHATÓ, hogy a Betta nem társas hal, nem igényli sem a fajtársai, sem pedig más halak társaságát! Hidd el nem minden halfaj viseli el a magas vízhőmérsékletet, az oxigénhiányosabb környezetet. Továbbá az etetés is gondot okoz, mivel azt is nagyon nehéz összepárosítani!

 

De akkor mivel tartható együtt a Betta?

Csigákkal kiválóan párosítható. Viszont itt is figyelj arra, hogy olyan csigákat válasz, amelynek nincs hosszú csápja, mert azt is lecsípetti a Betta. Ilyen csigák lehetnek a süncsiga, rohamsisakcsiga, zebracsiga, versenycsiga. Garnélákkal is társítható, viszont csak úgy tedd meg, ha a garnéláknak van bőven búvőhelye, nagyon sűrű aljnövényzete. A garnéla vagy eleség lesz vagy nem. Ez a halad temperamentumától függ.

 

Figyeld meg a Bettád

 

A betta egészséges és jól érzi magát, ha a következő jeleket mutatja:

 • Nagy étvágya van
 • Élénk színei vannak
 • Energikus mozgást végez
 • Interakcióba lép veled
 • Egészséges, lebegő úszói vannak
 • Agresszív reakciók ismeretlen ingerre
 • habfészket épít (csak a hímek)

A betta betegségére utalhatnak a következő jelek:

 • Az étvágyának csökkenése
 • Letargia, és az energia általános hiánya
 • Folyamatosan görbülő úszók és farok
 • Szokatlan úszás
 • Rendellenes jelek, foltok vagy sérülések a testén
 • Színei tompák

 

Összefoglaló

A sziámi harcoshal tartása kétségkívül igényli a gondosságot és a figyelmet, de a lenyűgöző látvány, amit ez a halfaj nyújt, minden ráfordítást megér. Az akvarisztika világában a Betta tartása különleges terület, amely sajátos kihívásokkal és örömökkel jár. Nem tagadható, hogy ez a feladat összetett, és sokkal mélyebb mint amit elsőre gondolnál. Azonban ne hagyd, hogy ez visszatartson téged.

Mielőtt belevágsz a Betta tartásába, gyűjtsél össze annyi információt amennyit csak lehetséges. Csatlakozz Betta tartással foglalkozó facebook csoportokhoz, olvassa el a szakirodalmat, és kérj tanácsot tapasztalt akvaristáktól. Az így szerzett ismeretekkel a sziámi harcoshal tartása igazán gazdag és örömtelivé válhat számodra. A halak lenyűgöző személyisége és egyedi megjelenése minden ráfordított energiát és időt kifizetődővé tesz. A megfelelő előkészületekkel és a halak iránti elkötelezettséggel a Betta tartása hosszú és boldog életet biztosít nekik, és igazi szenvedéllyé válhat számodra.
 

Lektorálta + képek: Freisleben Csilla
Képek: Keresztes Klementina - tenyésztő

Bettás csoportok amelyeket keress a facebook-on: Betta Sziámi harcoshal Felelősségteljes tulajdonosok, Felelős Betta tartók és Minden ami Akvarisztika, Betta barátok Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek
Sziámi harcoshal - Betta tartása kezdőknek