• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Az akvárium VILÁGÍTÁS

 

A világításra ne sajnáld a pénzt, mert ez határoz meg minden növényi fejlődést, és az akvárium vizuális élményét. Ahhoz, hogy növényi fejlődésed legyen kell a jó világítás. Ha a növények jól érzik magukat a halaknak is ideális körülményeket fogsz biztosítani. 

Engedd meg, hogy ezt a témát nagyon leegyszerűsítsem mert az akvárium világításával kapcsolatban egy egész könyvet lehetne megtölteni, ilyen lehet a színspektrum összeállítása, UV-s vagy UV mentes a fény, színesek a LEDek, vagy fehér, RGB vagy wrgb, PAR érték, stb.

Ezért alapvetéseket nagy általánosságokat fogok leírni. Ebben a témakörben érdemes tovább okosítani magad, és hozzáértőket megkérdezni, hogy a te akváriumodhoz esetleg mi lehet az ideális világítás. Ha ezt elrontod akkor nem lesz jó növényi fejlődésed, ha alul világítasz algásodhatsz, a túlvilágítasz algásodhatsz, a növények tönkre mehetnek.

Két fajta világítást tudsz az akváriumba tenni

  • LED
  • fénycső

Szerencsére a fényerő meghatározásához tudunk szám értékeket rendelni. Ezért könnyű lesz számolni. A legjobb az lenne, ha lumenben tudnánk számolni mindent, de fénycső esetén nem mindig adják meg a Lumen értékeket, ezért ott wattban is számolhatsz. LED világítás esetén csak és kizárólag a Lumen értékre hagyatkozhatsz.

Watt számítás

Ha Watt-ban számolsz, akkor arra kell figyelned, hogy 0.5L/Watt teljesítményre van szükséged!
Tehát ha az 54 liter-es akváriumra nézzük akkor 25Watt-ra lesz szükséged a minimális fényerőhöz, ha a 110 Litert nézzük, akkor 55 Watt fényerőre lesz minimálisan szükséged.
Fontos megemlíteni a színhőmérsékletet is, mert nem rakhatsz bele bármit. Minimálisan a 6500 Kelvin az a színhőmérséklet amelyben már van elegendő piros és kék szín tartomány a növények fejlődéséhez.

LED világítás akvárium

 

 

 

Lumen számítás

LED esetén nincs lehetőséged Watt-ban számolni ezért ott a Lumen érték lesz az amivel számolhatsz.
LED esetén minimálisan 20 Lumen / Liter lesz az, amivel ugyan azt a hatást éred el mint a fénycső esetén. Itt is figyelni kell rá, hogy meglegyen a 6500 Kelvin-es színhőmérséklet.

EZ A MEGVILÁGÍTÁS NEM EGY NÖVÉNYES AKVÁRIUMNAK MEGFELELŐ! Ezen az értéken csak nagyon alacsony fényigényű növények tarthatók mint pl. anubias, mohák, bucephalandra, Cryptocoryne aponogetifolia, Marsilea quadrifolia, Echinodorus bleheri, stb. 

A 20 Lumen / liter érték egy halas akvárium. Ha már a növénytartással is kacérkodsz, és miért ne tennéd, akkor viszont feljebb kell menned a fényerővel, így minimum olyat válassz ami 25 Lumen / literre képes. (Mindig nagyobb Lumen értékű LED-es lámpát válassz mint a kitűzött cél, mivel a LED élettartamát növeled, ha nem teljes fényerőn járatod!)

Tehát 54 Liter esetén 20 Lumen / Literrel 1080 Lumen, 110L esetén 2200 Lumen fényerőre lesz szükséged. 

Fontos, hogy LED-es világítás esetén olyan lámpát válassz amelynek a fényereje állítható! Így, ha nem találsz pontosan egyező Lumen értéket akkor van lehetőséged visszavenni a fényt, vagy akár finom hangolni.

LED esetében nem érdemes teljes fényerőn használni a lámpát, amely a LED élettartamának csökkenéséhez vezet. Ha teheted úgy válassz lámpát, hogy az 60-70%-os üzemelés mellett kivilágítsa a megfelelő Lumenben az akváriumot.

Ha 25 vagy annál nagyobb Lumen / Liter teljesítményen üzemeled az akvárium világítását, akkor minden esetben érdemes a magasnyomású CO2 használata is.

Fénycső esetén lehetőséged van külön növényes fénycsővet is venned, amely jó hatással van a növények egészséges fejlődésére, de ebben mindenképp kérd ki szakember tanácsát.
LED esetén pedig úgynevezett WRGB-t tudsz vásárolni, ami a fehér LED-ek mellett kék és piros színű LED-eket is tartalmaz.

 

Az akvávium világítási ideje

Ne világítsd túl az akváriumot, egy átlag akváriumnak nincs szüksége a napi 8 órán túli világításra.

TANÁCSOK AZ AKVÁRIUM VILÁGÍTÁS MEGVÁLASZTÁSÁHOZ

  1. A mai energia árak mellett LED-es világítást válassz.
  2. Hagyd az olcsósítást, kerüld a LED szalagokat, és az egyéb DIY megoldásokat.
  3. LED esetében ne válassz olcsó „kínait” olcsó húsnak híg a leve, lehet LED-es de általában semmit nem ér
  4. Csak olyan LED-es lámpát válassz amely állítható fényerővel rendelkezik
  5. Csak olyan LED-es lámpát válassz, amelyen a gyártó feltünteti a vetített színspektrumot. Erről érdemes kikérned, facebook csoportokban a véleményt.
  6. Nem olcsó az akvárium világítás, és minél nagyobb az akvárium annál drágább. De ez egy olyan befektetés, amely segít abban, hogy gyönyörű egészséges akváriumod legyen. A lámpa egy sarkalatos pont és nem veheted félvállról.

 

NEM KELL AZ AKVÁRIUMBAN ÉJSZAKAI VILÁGÍTÁS! Sok LED-es lámpába beleépítik az éjszakai fényt, vagy másnéven hangulatvilágítást. A növények és a halak is éjszaka a sötétben pihennek. Ahogy neked is kell a pihenés, nekik is kell. Lehet, hogy tetszik neked egy éjszakai fény, és lehet, hogy szép is, de csak abba gondolj bele, ha neked kellene egy ilyen állandó fény mellett aludni, hogy éreznéd magad!

 

Többen kértétek e-mail-ben, hogy ajánljunk akváriumi lámpákat.

Kérlek benneteket, hogy ne kérjetek ajánlásokat. A facebook csoportokban segíteni fognak nektek, hogy ki tudjátok választani a nektek megfelelő LED-es lámpákat. Nem szívesen, de ajánlunk három márkát, és nézzetek utána ezen akváriumi lámpák tulajdonságainak. Az első a Sinkor, amely egy nagyon kedvező árú lámpa. Döntsed el, hogyha ennyire kedvező az ár az mit takarhat. Mindegy is, válassz belőle olyat, amiben több színű LED van. Az biztos többet ér, mint a piacos LED szalag, vagy az olcsó szett akváriumok, beépített lámpái. A második, a Week Aqua lámpa. Ezt a lámpát állandóra is használom. Az ára szerintem a tudásához, minőségi anyaghasználatához, a színspektrumához mérten megfelelő. Javaslom neked, ha ezt a típust választanád akkor csak olyan szériát válassz, ami már APP-al vezérelhető. A harmadik egy Chihiros lámpa. Ez a lámpa most már felső kategóriás lámpának számít, árában biztos az. Jelenleg is használok belőle két típust. Egy biztos az anyaghasználat profi, rohamosan fejlődik, és gyönyörű színeket képes visszaadni. Bár szerintem ebben az Aqua Week sem panaszkodhat. Nem szeretnék több szót áldozni a lámpákra, keress rá mind a három termékre, és válaszd ki a neked megfelelőt. Fontos, hogy mindig érdeklődj csoportokban, mik a tapasztalatok, és kérjétek meg őket, hogy ne csak a jókat, hanem a negatívumokat is írják le. Mi ebbe azért sem szeretnénk részletesebben belemenni, mert amire olvasod, lehet az a széria már átment 3x is egy ráncfelvarráson.
 

 

Sinkor
Sinkor

 

Week Aqua
Week Aqua

 

Chihiros
Chihiros

 

 

 

 

Extra információk az akváriumok világításáról PAR, Kelvin, Watt, Lumen

 

 

Azért szedtem külön extra tartalomba ezt a témát, mert az akváriumi világítás jóval bonyolultabb, mint amit fentebb olvashattál. Ha kezdő akvaristaként a fentebb lévő írást, megérted és alkalmazod, már könnyebb dolgod lesz abban, hogy megfelelő fényt biztosíts a növényeid számára. Most viszont kicsit bonyolítsunk a dolgokon, és megpróbálom minél érthetőbben leírni az akváriumi világítás mélyebb bugyrait. Hangsúlyozom nem vagyok szakértő én sem ezen a területen, próbálok minél több információt gyűjteni, és azt nem száraz tudományossággal átadni nektek.

Az évek során sok minden változott az akvárium világításánál, főleg LED-es lámpák megjelenésével és a LEDek rohamos fejlődésével. Korábban a fény intenzitását  wattban mértük fénycsöveknél, és próbáltuk a Watt teljesítmény alapján meghatározni mi a megfelelő fényerő az akváriumban. A LED-es lámpák megjelenésével, a Watt már használhatatlan volt, így a Lument vettük alapul.

A LED technológia egyre jobban fejlődik, és rá kellett jönni, hogy a Lumen érték sem nyújthat teljeskörűen megfelelő meghatározást. Ezért manapság a PAR értékre összpontosítunk, és már egyre többen használják a világítás fényerejének beállításához. Külföldi akvarisztikai oldalakon, egyre gyakrabban futok bele, hogy a növények fényigényéhez egy PAR értéket is felvezetnek.

Most röviden megtudhatod mi az a PAR, hogyan hat a növényekre, és milyen PAR kimenet a megfelelő az akváriumod számára. Szeretnék még néhány más fontos részletet is érinteni a világítással kapcsolatban, mint például a PUR, a spektrum, a watt, a kelvin és még a lumen is, mert ha kutattál, valószínűleg hallottad már ezeket a kifejezéseket.

 

Mit szólnál, ha azt mondanám neked, hogy nem kell fényágyúzni ahhoz, hogy megfelelő növényi növekedést és egészséges növényzetet tarthass fent?

 

LED akváriumi világítás esetén, ha csak a lumen értékre támaszkodsz, akkor lehet, hogy több fényt adsz a növényeknek, mint amire szükségük van, mert a lumen csak a fényforrás által kibocsátott összes fény mennyiségét méri, nem veszi figyelembe a fény hullámhosszát. A lumen érték nem ad tájékoztatást arról, hogy az a fény amit a lámpa ad mennyire hasznos a növények számára, mert a növények nem minden hullámhosszon hasznosítják ugyanolyan hatékonysággal a fényt.

A növények a fotoszintézishez elsősorban a látható fény spektrumának vörös és kék tartományát használják, a zöld fényt kevésbé. Tehát ha egy fényforrás nagy lumen értékkel rendelkezik, de főként zöld fényt bocsát ki, az nem lesz olyan hatékony a növények számára, mint egy alacsonyabb lumen értékű fényforrás, ami több vörös és kék fényt bocsát ki. Ezért Itt kapcsolódik bele a PAR és a PUR.

Mi az a PUR?

A PAR mérés segít abban, hogy meghatározd, mennyi a növények számára hasznos fényt bocsát ki a fényforrás, ezáltal segít energiatakarékosabbá tenni az akvárium világítását. Ha ismered a fényforrás PAR értékét, akkor olyan fényforrást választhatsz, ami pont annyi fényt bocsát ki, vagy szabályzással érd el azt amennyire a növényeknek szükségük van, így nem pazarolsz energiát feleslegesen erős világításra. Másrészről a PUR (Photosynthetic Usable Radiation, vagyis a fotoszintetikusan hasznosítható sugárzás) a PAR egy speciális része, ami azokat a fényhullámokat jelöli, amelyeket a növények a fotoszintézis során ténylegesen fel tudnak használni. A PAR mérés azt mutatja meg, hogy mennyi fényenergia éri a növényeket, de nem ad pontos képet arról, hogy ezekből a fényhullámokból mennyit tudnak a növények ténylegesen hasznosítani. Itt jön képbe a PUR, ami pontosabban tükrözi a növények fényfelhasználásának hatékonyságát. A PUR érték segítségével jobban meg lehet határozni, hogy mennyi és milyen fényre van szüksége a növényeknek. A PUR értékek alapján lehet optimális világítást beállítani az akváriumban, ami hozzájárulhat a növények egészségéhez és az energiahatékonysághoz. Ez azt jelenti, hogy egy adott fényforrás esetében a magas PUR érték azt jelzi, hogy a fényforrás által kibocsátott fény nagy részét a növények képesek felhasználni a fotoszintézis során. Tehát a PUR érték alapján lehet a legjobban megítélni, hogy egy adott fényforrás mennyire hatékony a növények számára.

A bökkenő csak ott van a PUR méréséhez PUR mérőeszköz szükséges, ami sajnos elég drága, és nagyon keveseknek adatik meg, hogy PUR értéket mérjenek. A jó hír azonban az, hogy a mai LED gyártók tisztában vannak a PUR jelentőségével. Ezért olyan fényforrásokat terveznek, amelyek a növények számára optimális hullámhosszúságú fényt biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy ezek a fényforrások kevesebb PAR-t (tehát összességében kevesebb fényt) biztosítanak, viszont a fényük spektruma jobban megfelel a növények igényeinek (magasabb a PUR értékük). Így a növények hatékonyabban tudják felhasználni a fényt fotoszintézishez, és jobban növekednek, mégpedig kevesebb fényfelhasználással, ami energiatakarékosabb. Hosszú távon elképzelhető, hogy a PUR mérés lesz az elterjedt módszer az akvárium világításának optimalizálásához. Jelenleg azonban a PAR mérés a leggyakoribb és elegendően jó módszer erre a célra. Ezért a PAR-ról írnék egy kicsit bővebben.
 

 

 

 

Mi az a PAR?

 

A PAR (Photosynthetically Active Radiation) Fotoszintetikusan Aktív Radiációnak, nevezzük a növények fotoszintézise számára hasznos elektromágneses sugárzást. Ez azt jelenti, hogy mekkora intenzitás és sugárzás éri a növény levelét. A kék (400nm-490nm) és vörös (580nm-700nm) hullámhossz-tartomány a legfontosabb, de más spektrumok is hozzájárulnak a növények biológiai folyamataihoz. A megfelelő arányú sugárzás biztosítása kulcsfontosságú.

Látható fényspektrum
Látható fényspektrum

 

Akvarisztikában a 0-40 PAR érték alacsony intenzitásúnak, a 40-80 PAR közötti érték közepes intenzitásúnak, míg a 80-120 PAR és afeletti érték magas intenzitásúnak tekinthető.

 

Minél alacsonyabb a PAR, annál lassabban nőnek a növények, és kevesebb tápanyagra és CO2-re van szükségük. Minél magasabb a PAR, annál gyorsabban nőnek a növények, és több tápanyagra és CO2-re van szükségük.

 

Fényerő és a tápanyagok viszonya

 

A legtöbb jelentős akváriumi lámpa gyártó a lámpa PAR adatait táblázat formájában szolgáltatja, mint ez itt. 

 

Cihiros WRBG2 LED akvárium világítás PAR

 

A fény intenzitása csökken, minél távolabb kerülünk a forrástól. Tehát minél távolabb van egy növény az akváriumi lámpától, annál kevesebb fényt kap. Például vegyük ezt az egyszerűsített PAR táblázatot. 

PAR táblázat

15cm-re közvetlenül a fény alatt 62-es PAR kimenetet kapunk. Ez közepes világításnak számít, ami nagyszerű azok számára, akiknek sekély akváriumuk van.

De mi van, ha mélyebb akváriumod van, mondjuk 45cm? A fénysugárnak olyan messzire kell eljutnia, hogy elveszti intenzitását, és csak 13 PAR-t kapunk. Ugyanez az intenzitás csökkenés történik, amikor oldalra haladunk a lámpatesttől. Ha egy növény 45cm mélyen van és 22cm távolságra a fény közepétől, a növény csak 9 PAR-t kap.

 

Olyan lámpát érdemes választani, amely az akvárium magasságához viszonyítva a talajon tudja a közepes 60-as PAR értéket. Természetesen nem kell a talajon elérni a 60 PAR-t, de van lehetőséged a fényerő növelésére, ha szükséges.

 

A fény esésében szerepet játszó másik tényező annak formája. A függőlámpák körkörös esési mintázattal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy nagyon intenzívek a fény alatt közvetlenül a központban, és kevésbé intenzívek, minél távolabb vagyunk a központtól. Így az akváriumot nem tudja teljesen kivilágítani, sötét területek jönnek létre.

Akvárium megvilágítása spot LED lámpa

Általában olyan akváriumi lámpákat ajánlunk, amelyek az egész akváriumon végig futnak, jelentősen megnő az a terület amelyet lefed a fény, és kevesebb gyenge megvilágítású pont jön létre.

A fény természetes esése miatt figyelni kell arra, hogy melyik növény fajtát hol ültetjük. Bölcs dolog az összes gyorsan növekvő, nagy fényigényű növényt közvetlenül a lámpa alá ültetni, majd a lassabban növekvő növényeket a sarkokba húzni. Ez biztosítja, hogy a növények megkapják a szükséges fényintenzitást.

Növények telepítésének helye a megvilágításhoz képest

 

Véletlenül se ültessünk nagy fényigényű növényeket sötét sarokba.

 

Növények telepítésének helye a megvilágításhoz képest

 

Mi van akkor, ha nem tudod a megvásárolni kívánt akváriumi lámpa PAR értékét?

 

Sajnos nem minden akváriumi lámpa gyártó szolgáltat PAR adatokat. Természetesen eddig is megvoltunk az akvarisztikában PAR adatok nélkül, de ha egy lámpa rendelkezik ezen adatokkal, akkor az akváriumod magasságához képest, biztos lehetsz benne, hogy megfelelő fényerejű lámpát választasz. Így, ha fejleszted az akváriumod, vagy szeretnél nagyobb fényigényű növényeket is tartani, és a a PAR érték alapján választottál lámpát, biztos lehetsz benne, hogy nem lesz szükséged új lámpa vásárlására.

 

Mi a helyzet a fény spektrumával, a teljesítménnyel, a kelvinnel és a lumenekkel?!

 

Még mindig fontosak az akváriumod megvilávításában, de valószínűleg nem játszanak olyan nagy szerepet, mint gondolnád. A legtöbb nagy gyártó, mint például a TwinStar, Fluval, Nicrew, Chihiros olyan fényeket fejleszt, amelyek megfelelnek a növények elfogadható fény spektrumának. Ezért, ha nem házi barkács LED szalagos megoldást alkalmazol, biztos lehetsz benne, hogy a spektrum megfelelő lesz. Ha az olcsóbb noname kategóriákból választasz azt javasolnám, hogy olyan fényt találj, amelyben lehetőleg minél több szín van, minél több különböző színt biztosíts a növények számára.

Többszínű LED akváriumi lámpa
FULL SPECTRUM LED WRGB akváriumi lámpa

 

Szóval ott van a teljesítmény, vagyis a watt.

 

Régebben azt mondtuk, hogy 0,5 watt literenként tekinthető közepes világításnak, és azt céloztuk meg. Nos, ennek a problémája már, hogy a fény energiafogyasztása nem igazán árulkodik arról, hogy jó-e az adott lámpatest. Az energiatakarékos LED fények használatával sokkal kevesebb energiát használunk már arra, hogy növényeket tartsunk az akváriumban, mint egy fénycsöves lámpával. A fény intenzitásának mérését a fogyasztott teljesítmény, azaz watt alapján már elavultnak tekinthetjük, mivel rendelkezünk PAR adatokkal. Tehát a teljesítményt figyelembe kell venni a lámpa kiválasztásakor, de már nem használják a fény intenzitásának mérésére.

 

A következő a "Kelvin"... mi az és miért fontos?

 

Anélkül, hogy túl részletesen belemennénk a Kelvin-skálába, így érzékeli szemünk a fény színét. 

Kelvin skála

 

Az alacsonyabb Kelvin-tartományú fények, mint például a 4000, nagyon meleg vagy narancssárga árnyalatúak lesznek, míg a 7500 Kelvin-tartományban lévő fények hidegebbek vagy kékes megjelenésűek. A legtöbb akváriumi lámpa gyártó a lámpáikat alapbeállításon semlegesebb tartományban tervezi, mint például a 6500-6700 Kelvin, ami a szemünknek gyakorlatilag fehér.

 

Végül jönnek a lumenek!

 

A lumen a fényáram egysége, amely azt méri, hogy mennyi fényt sugároz egy adott fényforrás az emberi szem számára látható spektrumban. Egyszerűbben fogalmazva, a lumen azt mutatja meg, hogy milyen erős vagy világos egy fényforrás az emberi szem számára.

Ha az akváriumi növényeknek választunk világítást, fontosabb tudni, hogy a növény hogyan érzékeli a fényt, ami a PAR érték. Viszont a lumen is fontos lehet a tervezésnél. Ha nem találsz PAR értéket akkor a Lumen érték lesz az amire hagyatkozhatsz, a lámpa nagyságának megválasztásánál.

 

Tehát mit ajánlunk?

Függesztett akváriumi világítás

Általában mindenkinek egy közepes PAR értékű, fényerő szabályozós lámpával érdemes kezdeni, 60-80 PAR tartományban. A lámpa választásánál vedd figyelembe az akvárium magasságát, a lámpához biztosított PAR táblázat alapján. Ugyanis, ha a lámpa 100% teljesítményen csak 40 cm-es magasságig tudja biztosítani a 60 PAR-t, de neked egy 60 cm magas akváriumod van, akkor nem lesz meg a közepes intenzitású fényerőd az akvárium talaján!

 

Figyelj arra is, hogy az akváriumi világításoknál szerepeltetett PAR táblázatban szereplő adatok, nyers adatok. Ha üvegtetőt használsz, a talajon mért PAR érték akár 20%-al is visszaeshet. Ugyan így befolyásolja a fény intenzitását, egy árnyékot tartó növény, vagy a víz tisztasága. Ezért próbálj meg úgy választani, hogy ezeket is kalkuláld bele. Ha függeszted a lámpát és emeled a magasságot, a PAR érték megint csökken.

 

Nem javasoljuk a nagy fényerejű lámpákat kezdőknek, mivel a túlzott fény algásodáshoz vezethet. Ezenkívül egy fényerő szabályozós közepes PAR lámpa elkerüli ezt a problémát, lehetővé téve számunkra a fényintenzitás dinamikus szabályozását. Továbbá, nem javasoljuk, hogy olyan lámpát vásárolj, amelynek PAR értékét nem ismered, mivel tudni szeretnénk, hogy a lámpa hogyan fog teljesíteni.

Ez olyan lenne, mint egy versenyautót vásárolni egy versenyre anélkül, hogy tudnánk, milyen gyorsan megy. Végül olyan lámpákat javaslunk, amelyek az egész akváriumon átívelnek, a függő lámpák helyett, mivel így jobb lesz a fényeloszlás. A közepes PAR fényű lámpa lehetővé teszi a legtöbb növény könnyed tartását, főleg CO2 használata mellett.