• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

HOGYAN CSERÉLD AZ AKVÁRIUMOD VÍZÉT

 

Facebook csoportokban rengetegszer látom posztokban, főleg akik csapvizeznek, hogy úgy pótolják a víz párolgását, hogy besétál a konyhába, fog egy poharat, megtölti vízzel, majd úgy ahogy van beleönti az akváriumba. Ennél nagyobb maflaságot el sem lehetne követni! Ez ugyan az mint amikor belső szűrő szivacsát a csap alatt mosod el. Azzal, hogy beöntötted a sima kezeletlen csapvizet, a klór megöli a nitrifikáló baktériumokat, így nem tud lebontódni az ammóniád, és az egész akvárium pusztulását idézed elő. SOHA DE SOHA ne csinálj ekkora balgaságot, hogy a csapvizet, kezelés nélkül öntöd az akváriumba, és soha ne pótold a vizet csapvízzel ha teheted. Ennek az alábbi oka van.

Akvárium vízcsere

A vízcsere egy nagyon fontos lépés. A vízcserére elsősorban azért van szükség, hogy a vízben felhalmozódott méreganyagokat csökkentsük (Ilyen anyag pl. a nitrát is, amelyet vízcserével a legegyszerűbb eltávolítani.), frissítjük az akvárium vizét, és kitakarítsuk az aljzatot, a maradványoktól. A maradványok (döglött csiga, bomló levél, mulm, ételmaradék, különböző szerves anyagok) eltávolításával segítesz a szűrőnek, és kevesebb lesz a vízben az ammóniád! 

  • 20-50L-es akváriumoknál ajánlatos a heti akár 50%-os vízcsere is de minimum 30%-ot alkalmazz. 50-100L-es akváriumok esetében a heti 30%-os vízcsere. 200L felett a 10-15 naponta 30-40%-os vízcsere az ajánlatos.
  • A cserevizet csapvíz esetén minden esetben készítsd elő vízkezelővel és pihentesd.
  • Mindig melegítsd fel az akvárium vízhőmérsékletére, ne legyen eltérés a cserevíz és az akváriumvíz hőmérséklete között, amikor beleöntöd.

Ha egy újonnan indított akváriumról van szó az első héten két alkalommal cserélj vizet. Az első vízcsere akár 50%-is lehet. Ha mindent rendben találsz akkor nyugodtan állj át a heti 30%-os vízcserékre. A vízcsere alkalmával van lehetőséged az akvárium kisebb karbantartásainak elvégzésére is. Engedj le egy 10% vizet!

 

 

 

 

 

STOP Itt fontos beszúrni egy mondatot! Mielőtt belenyúlsz az akváriumba, moss alaposan kezet és alkart. A legjobb az, ha fertőtlenítesz is. Az akvárium egy egyedi biológiájú kis vízi világ, nem tudom eléggé kihangsúlyozni a kézmosás fontosságát.
Fontos a kézmosás

 

 

Tehát engedj le 10% vizet, fogj egy mosogató szivacsot, és belülről töröld körbe az üveget, akár a dörzsis felével is csinálhatod, vagy az akvarista boltokban vannak speciális szivacsok is erre a célra. Pucold meg a befolyó-kifolyó csöveket. Ha látsz valami koszt a behelyezett tárgyakon pucold le. Ezután engedj le még 20% vizet.

Ha ez megvan vissza is töltheted a vizet! 

NE SAJNÁLD A VIZET AZ AKVÁRIUMBÓL! Nyugodtan töltsed fel úgy, hogy az üveg tetejétől 5-10 mm re legyen a víz felszín. Az akváriumba nem kell minden nap belenyúlkálni, ezért nyugodtan felengedheted!

Akvárium víz szint
Az ideális akvárium vízszint


Ne feledd, ha csapvizet használsz, mindig használd a vízelőkészítőt, és pihentesd a vizet!

 

 

 

A VÍZPÓTLÁS

 

Ha van fedél, ha nincs az akváriumból minden esetben párologni fog az akvárium vize, amelyet pótolni kell! A vízpótlásnak is vannak szabályai. Logikusnak az tűnhet, hogyha csap, ha lágyított, vagy RO vizet használsz, hogy ugyan azt az eljárást követed, mint vízcserekor. Fogod a vizet, vízelőkészítőzöd, vagy pihenteted, vagy az RO vizet felsózva beleöntöd, miután felmelegítetted az akvárium hőmérsékletére. 

Ez a rossz módszer, így ne csináld és triviális oka van!

A víz párolgásával, a vízben oldott anyagok, sók, nem távoznak a párolgással együtt, hanem sűrűsödnek! Ezért kevesebb vízben nagyobb lesz a sók koncentrációja.

Akvárium vízpárolgás pótlás

Ezért, ha te csapvizet használsz, vagy felsózott RO vízzel pótlod a párolgást, tovább növeled az oldott anyagok koncentrációját! Ezzel emeled a víz GH – KH tartalmát. A KH növekedéssel pedig növeled a pH-t.

A víz párolgását, minden esetben, nullás vízzel, azaz vagy az akvarisztikában is használható desztillált vízzel, vagy sózatlan RO vízzel pótold! Fontos itt is kihangsúlyozni, hogy a pótlásra használt víz hőmérséklete azonos vagy közel azonos legyen az akváriumi víz hőmérsékletével!

 

A LÉGPUMPA HASZNÁLATA


Erről a témáról azért írok a cikk végén, mert nem egy létszükséglet az akváriumban. Inkább csak az akvaristák szépség ideáit elégíti ki.
Egy jó szűrés, egészséges növényzet, a víz felszín mozgatása bőven elég ahhoz, hogy elegendő oxigén legyen az akváriumban.
A légpumpák fontos szerepet töltenek be az akvárium működtetésben, HA NEM az akvárium méretéhez választod ki a halaidat, vagy erősen túltelepíted, vagy nyári időszakban a melegebb víznek csökken az oxigén szintje és emiatt használod világítás időn kívül.

A víz oxigénszintje mindig a világítási időn kívül csökken, reggelre lesz a legalacsonyabb, hiszen a növények éjszaka maguk is fogyasztják, nem pedig termelik az oxigént! Ha kritikus szint alá esik az oxigén szint az akváriumban, a halak „pipálni” fognak, közvetlenül a vízszint alatt úsznak, és a levegőből próbálnak oxigénhez jutni. Hidd el ez sem azt jelenti, hogy légpumpára van szükséged. A modern szűrők akár levegő buborékokat is tudnak juttatni a vízbe, így ha szűrőt cserélsz, így egy zavaró hangforrástól is megszabadulhatsz. Az is lehet, hogy túl mélyen van a szűrőd, így nem mozgatja a vízfelszínt, ezzel csökkentve a beoldást.

Fontos tudnod, hogy nem a buborékok lesznek azok amelyekből oldódik az oxigén a vízbe. Azok a buborékok ehhez túl nagyok, kevés ideig vannak a vízben. A felszínre érkező buborékok, növelik a víz felszínét, ezért nagyobb területen megy végbe a beoldás! Ezt egy jól beállított szűrővel is eléred ha mozog a vízfelszín. A másik, hogy a felfelé áramló buborékok, alúlról huzzák felfelé a vizet, így egy áramlás alakul ki. Természetesen ez jó dolog, hogy kering a víz az akváriumba, de ezt is egy normális az akvárium méretéhez választott rendes szűrő is elvégzi.

Akvárium légpumpa hsználata
Akvárium légpumpa porlasztó kő

 

 

 

Ha az akvában a gázok koncentrációja megváltozik, például keletkezik az akváriumban, vagy valami elfogyasztja, akkor a fizika az egyensúlyi koncentráció felé mozdítja vissza (ha ezt valamivel fizikailag meg nem akadályozod). Ha hagyjuk a diffúziót dolgozni, akkor az egyensúlyi érték visszaáll egy idő után. Ez a jelenség nekünk dolgozik az oxigén esetében, mivel így folyamatosan pótlódik a légkörből. Ha mozgatjuk a vízfelszínt akkor a gázcserét, azaz egyensúlyi helyzetet felgyorsíthatod. Az egyensúlyi helyzetet ha eléred, bármennyire is nyohatod bele az akvába a levegőt, plusz oxigént NEM TUDSZ bejuttatni.  Rosszat a levegőztetéssel nem lehet csinálni, nem tudod túl oxigenizálni a vizet. Hátránya, hogy feleslegesen megy egy fogyasztó, ami hangos, zavarod a halakat az állandó buborékozással, és összefröcskölsz vele mindent! Továbbá neked sem jó állandó zajban élni. Tervezd meg úgy az akváriumod, hogy ne legyen erre a felesleges termékre szükség.

TIPP: Ha CO2 beoldást használsz, a légpumpa használata egyáltalán nem ajánlott, mert a beoldott széndioxidot kihajtja a vízből.

08. Akvárium üzemeltetése