• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Hidd el hasznosak a tesztek az akváriumban!

Az akvarizálásra a világ összes pénzét el lehet költeni. Olvastam pár kommentelőtől a facebook-on, hogy ő aztán soha nem tesztelte az akváriumot, mert neki a kisujjába van minden fortély! Ránéz az akváriumra és a szeme előtt lefutnak az értékek.
A többségünk nem így van ezzel, ezért is érdemes kontroll alatt tartani az akváriumot, legalább addig amíg saját magad nem tudod megállapítani a hiány vagy a többlet tüneteket.

Ezért a legszükségesebb teszteket amit érdemes beszerezni, leírom neked. Az már a te döntésed, hogy ezekre a tesztekre szükséged van avagy sem! Az biztos, ha algásodsz, vagy kérdeznél valamilyen növényi romlás miatt, a csoportokba, biztos megkérdezik melyik értéked milyen.

A víztesztekről írtam már neked az akvárium vize menüpontban így azt kihagyom, ott leírtam a vízkeménység tesztet, és a kémhatás tesztelést.
Itt inkább a mérgező anyagokról és a tápanyag tesztekről írnék röviden.

 

Vízparaméterek mérése

Csak és kizárólag csepp tesztet használj. A gyorstesztek nem adnak pontos eredményt.
A gyorsteszt arra jó, hogy megmutatja neked, hogy esetleg mi lehet a probléma, és azokra az értékekre rá tudj mérni újra csepp tesztel.

  1. PH teszt, ebből olyat vegyél, ami legalább 10 pH-ig tud mérni ilyen lehet a JBL pH tesztje
  2. GH - KH teszt, ebből a legolcsóbb cseppteszt az a NEPTUN teszt, tökéletesen megfelel a célnak.

Ezzel a két teszttel meg tudod mérni az akvárium vized, csapvized, RO vized. 

Akkor jó, hogyha a KH érték fele akkora mint a GH.
Pl. 10GH - 5 KH.

Neptun GH - KH teszt
Neptun GH - KH teszt
JBL PH teszt
JBL PH teszt

 

 

 

 

 

Gyorstesztek

Első körben megemlíteném a gyorsteszteket. Vannak komplex gyorstesztek, amelyek több paramétert állapítanak meg egyszerre. Ezek a tesztek egy kontrollnak jók, de ne várj tőlük pontos eredményt.

Én is használok gyors tesztet, mert egyszer megvásároltam, de csak arra használom, hogy lássam van-e valamiben eltolódás. Ha pontos értékeket szeretnék tudni, akkor viszont csepptesztelek.

Ezért neked is azt ajánlom, csak akkor vegyél gyors komplex teszteket, ha úgy gondolod, hogy belefér a költségvetésbe. Én személy szerint, már nem vennék, inkább különálló teszteket vásárolnék az árából!

JBL gyorsteszt

 

 

Csepptesztek

Ha induló akváriumod van akkor érdemes a méreganyagokat tesztelni.
Ez három teszt lehet. Ammónia NH4, Nitrit NO2, Nitrát NO3.
Ezekből a tesztekből, kettőnek a megvásárlását mindenképp ajánlom ez pedig az ammónia és a nitrát.

 

Ammónia teszt (NH4)

Az ammónia teszt megvásárlásával, ellenőrizni tudod az ammónia szinted, ha hal elhullásod van vagy nagyon elkezdtél algásodni, vagy a vized színe, szaga nincs rendben. Ha magas az ammónia szinted, akkor az arra utal, hogy induló akváriumnál még nem alakultak ki a szűrőbaktériumaid. Ha az akváriumod már régebb óta megvan, akkor vagy kiírtottad valamilyen vegyszerrel a baktériumokat (pl. valamilyen klór tartalmú anyagot juttattál az akváriumba), vagy túletettél, elpusztult állatok, növények vannak az akvában, túltelepítetted az akváriumot sok a hal a szűrő ezt nem tudja feldolgozni, vagy hosszú áramszünet miatt leállt a szűrésed, stb..

Ammónia állandóan keletkezik az akváriumban. Ha az ammónia szinted folyamatosan magas, mindenképp orvosolnod kell ezt a problémát. Ha ammónia mérgezés tüneteit látod, a legegyszerűbben azonnali vízcserével oldhatod meg ideiglenesen.

A nitrifikáló folyamatokról már írtam, így ezt mostanra már tudod, de azért ismételjünk. Az ammónia lebontását a nitrifikáló baktériumok végzik, lebontás után egy másik mérgező anyag keletkezik, Nitrit.

Ammónia Tezst NH4
Ammónia Teszt NH4

 

 

 

Nitrit NO2 teszt

 

A nitrit teszttel, azon kívül, hogy ennek a méreganyagnak a szintjét tudod ellenőrizni, nem sok haszna van.

Ennek a tesztnek a megvásárlását nem tartom szükségesnek, ha kíváncsi vagy az értékekre, ami akkor jó ha mérhetetlen, akkor vedd meg nyugodtan, ártani nem ártasz vele senkinek.

Nitrit (NO2) teszt
Nitrit (NO2) teszt

 

 

Nitrát NO3 teszt

A nitrifikáló folyamat utolsó lépésében a nitritből keletkezik a nitrát. A nitrát is egy méreganyag az akváriumban, de hatalmas mennyiség kell belőle, hogy mérgező legyen.

Amíg ammóniából 1 egység már halálos, a nitritből ennek a duplája 2 egység, addig a nitrátból 20-30 egység az amely a halálos szint, halfajtól függően. Nitrát mint tápanyag a növénytartás egyik alapeleme.

A növények elég nagy mennyiséget vesznek fel ebből az anyagból. A nitrát szintet vízcserével tudod csökkenteni.

Ezért is fontos a rendszeres vízcsere.

Nitrát NO3 teszt
Nitrát NO3 teszt

 

 

 

 

Növénytartásban használatos tesztek

Nagyon nehéz nem belemélyedni a témába, szívesen le is írnám a növénytápozás fortélyait, de ennek az oldalnak az a lényege, hogy rapid módon kapj egy tudást az akvarizálás kezdeteihez.

Ezért, még 3db teszt megvételét ajánlom.

  1. Foszfát teszt
  2. Kálium teszt
  3. Vas teszt

 

Foszfát PO4 teszt
Foszfát PO4 teszt 

 

Kálium K teszt
Kálium K teszt

 

Vas FE teszt
Vas FE teszt

 

A Nitrát, foszfát, kálium, vas, okozza a legtöbb hiánytünetet az akváriumban. Ezek a tesztek azok, amelyekre érdemes tudni a választ, ha segítségre van szükséged!

Miért pont a JBL teszteket ajánlottam?

Mert szép a doboza :-)
Van több gyártó is a piacon ilyen pl. a Sera, Easy-Life. Próbáltam már nagyon sok félét, és igazából mind hasonlóak. A JBL-el jó a tapasztalatom, minőségi csomagolás, minőségi belső tartalom, könnyű használat jellemzi. Hogy melyik gyártót választod az a te döntésed, nekem ez vált be.

 

Ha még többet szeretnél megtudni a növények tápozásáról, olvasd el az AKVÁRIUMI NÖVÉNYTÁPOZÁS ALAPJAI menüpontunkat is!