• Akvarisztika Kezdőknek

Akváriumi nano hal ajánló

A saját véleményem az, hogy 70 liter alatt, csak és kizárólag NANO halakat érdemes tartani. A nano halaknak azokat a halakat nevezzük, amelyek nem nőnek meg 3-4 cm-nél nagyobbra, és nincs szükségük nagy úszótérre mint pl. Neonhal!
A Nano halakkal nem lősz mellé, 70 liter alatti akváriumokban.

A nano halak nem terhelik meg olyan szinten a vized, mint pl. egy Molli, vagy Xifó, vagy egyéb nagytestű hal. Sajnos, nagyon sokan vásárolják meg ezeket a "retro" akváriumi halakat, akár 50 literes akváriumba is, amelybe egyszerűen nem tarthatóak! Egy Black Molly (Poecilia sphenops) 6-8 cm-es nagyságra is megnő. Sokszor látod, hogy lóg belőle az ürülék, nagy a vízterhelése a kisebb akváriumokban, és általában az akváriumi szűrőket és a szűrő anyagokat is alulméretezik.

Nanohalak az akváriumban

Egy Boraras brigittae vízterhelése, vízigénye 2,5 liter/hal, addig a Mollinak ugyan ez 8-10 liter/hal! Ezért fontos az, hogy mindig az akvárium méretedhez mérten, válasszad ki a halaid. Mindig figyelj rá, hogy az adott halfaj magányos, vagy csapatban szeret lenni. Így, ha nagytestű halat választasz abból beleraksz egy csapatot, máris túlterhelted az akváriumod. Sok kezdő, itt még nem áll meg, mert kell még mellé 5 másik halfaj is, hogy szép legyen. Ilyet soha ne csinálj! Mindig nézd meg, hogy a választott haladnak, mekkora a minimum akvárium mérete, és mennyi példányt kell ahhoz bele tenni, hogy egy csapatot alkosson.

Felsorolásunkban, olyan akváriumi halakat találsz, amelyeket, 30 litertől 70 literrel bezárólag, tarthatsz az akváriumodban, ha megfelelőek a hal számára a vízparaméterek, és a környezeti igények. Fontos tudnod, hogy a legtöbb akváriumi nanohal méretükből adódóan érzékeny a vízminőségre, és a víz pH értékére. Kérlek, ha akváriumi halat választasz, akkor ezt is vedd figyelembe, és mérd fel, hogy te milyen vizet tudsz nekik biztosítani!

 

Az itt megtalálható leírások, és akváriumi nano hal jellemzések nem teljeskörűek! Minden esetben, nézz jobban utána a választott nano halaknak. Ne csak a kereskedőtől szerezz be információkat, hanem érdeklődj közösségi oldalakon más emberektől a tartásukról, tapasztalatokról.

 

 

14 db akváriumi nanohal, és 2db kakukktojás! NANO HAL ajánló

 

Boraras brigittae nano hal
Boraras brigittae

 

Boraras merah - nano hal
Boraras merah

 

Boraras maculatus - nano halak
Boraras maculatus

 

Törpe gömbhal - nano halak
Törpe gömbhal

 

Corydoras pygmaeus  - nano hal
Törpe cory

 

Törpe szívóharcsa - nano hal
Törpe szívóharcsa

 

Galaxy razbóra - nano halak
Galaxy razbóra

 

Endler guppi - nano hal
Endler guppi

 

Szivárványos guppi - nano hal
Szivárványos guppi

 

Microdevario kubotai - nano hal
Microdevario kubotai

 

Gyűrűs bohóccsuka
Gyűrűs bohóccsuka

 

törpe ékfoltos razbóra
Törpe ékfoltos razbóra

 

Amanda lazac - nano hal
Amanda lazac

 

Ékfoltos razbóra
Ékfoltos razbóra

 

Betta splendens
Betta splendens

 

Hengel karcsú razbóra - nano hal
Hengel karcsú razbóra

 

 

 

 

 

NANO HALAK

 

Boraras brigittae  - Zöldsávos törperazbóra
Boraras brigittae

Boraras brigittae

Magyar név: Zöldsávos törperazbóra
Származás: Ázsia; Indonézia, Szumátra
Testhossz: 2-2,5 cm
Halak száma: 30 literre 6-8 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 2,5 -3 liter/ hal
Hőmérséklet: 25-28 °C
pH: 4-7
Keménység: 5-10NK°
Várható életkor: 4-8 év

 

Boraras brigittae rövid jellemzése

A Boraras brigittae, más néven Mosquito Rasbora vagy Chili Rasbora, magyar nevén Zöldsávos törperazbóra, egy apró édesvízi hal, amely nagyon népszerűvé vált az akvaristák körében. Teste vörös színű, és egy zöldes arany csík fut végig rajta. Kifejlett halaknál a hímek gyakran valamivel élénkebb színűek, a nőstények pedig általában nagyobbak, gömbölyűbb hasúak. A Boraras brigittae az akváriumban középső és felszíni rétegekben él csoportosan. Fontos, hogy csapathal, így minimum 6-8 példányt érdemes belőle egyszerre tartani.

Boraras brigittae nanohal
Boraras brigittae


Természetes élőhelye az indonéziai Borneo déli része. Erdei élőhelyén patakokban és tőzegmocsarakban él, ahol a rothadó tőzeges növényi maradványoktól barnás a víz. Ezeknek a vizeknek nagyon alacsony a pH szintje, ásványi anyagokban szegény, így lágy vizet készíts nekik. A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukra. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, amely árnyékot búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzet a víz felszínén, és csersav tartalmú uszadékfák használata is ajánlott. Érzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését. Nagyon békés hal a Zöldsávos törperazbóra, és félénk. Minél nagyobb csapatot alkotsz belőlük annál bátrabbak, nem bujkálnak el állandóan! Társítani szintén békés halakkal érdemes, és olyanokkal, amelyek nem sokkal nagyobbak náluk.

 

Mivel táplálkozik?

A Boraras Brigitte ragadozó nano hal, amely apró rovarokat, férgeket, rákokat és más állati planktont eszi. Akváriumban elfogadja a megfelelő méretű száraz ételeket is, de nem szabad csak ezekkel etetni. A fehérjedús ételekkel javíthatod a színét és az egészségét. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába. Nem egy ugrándozó típus, így nyitott akváriumokban is tarthatóak.

 

 

 

Boraras merah  - Főnix törperazbóra
Boraras merah

Boraras merah

Magyar név: Főnix törperazbóra
Származás: Ázsia; Indonézia, Szumátra
Testhossz: 2 cm
Halak száma: 30 literre 6-8 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 2,5 - 3 liter / hal
Hőmérséklet: 25-28 °C
pH: 4-7
Keménység: 5-10NK°
Várható életkor: 4-8 év

 

Boraras merah rövid jellemzése

A Boraras merah, magyar nevén Főnix törperazbóra, egy apró édesvízi hal, amely nagyon népszerűvé vált az akvaristák körében. Apró termetű akváriumi díszhal, felső nyílású szájjal. A teste vörös színű, sötétebb középső résszel és oldalán tojásdad folttal. A hát és a farok alatti úszókon sötét foltok találhatók. A Boraras merah az akváriumban középső és felszíni rétegekben él csoportosan. Fontos, hogy csapathal, így minimum 6-8 példányt érdemes belőle egyszerre tartani.

Természetes élőhelye az Dél-Borneó. Erdei élőhelyén patakokban és tőzegmocsarakban él, ahol a rothadó tőzeges növényi maradványoktól barnás a víz. Ezeknek a vizeknek nagyon alacsony a pH szintje, ásványi anyagokban szegény, így lágy vizet készíts nekik. A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukra. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, amely árnyékot búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzet a víz felszínén, és csersav tartalmú uszadékfák használata is ajánlott. Egyszerűbben tartható mint a Brigitteah nem annyira érzékeny a víz minőségére, de nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését. Nagyon békés hal a Főnix törperazbóra, és félénk. Minél nagyobb csapatot alkotsz belőlük annál bátrabbak, nem bujkálnak el állandóan! Társítani szintén békés halakkal érdemes, és olyanokkal, amelyek nem sokkal nagyobbak náluk.

Boraras merah nanohal
Boraras merah nanohal

Mivel táplálkozik?

A Boraras Merah táplálkozása mindenevő, vagyis növényi és állati eredetű táplálékot is elfogad. A természetben apró rovarokat, lárvákat és algákat fogyaszt. Akváriumban elfogadja a megfelelő méretű száraz ételeket is, de nem szabad csak ezekkel etetni. A fehérjedús ételekkel javíthatod a színét és az egészségét. Fagyasztott vagy élő eleségként kaphat Artemiát, Daphniát, Cyclopsot, Rotatoriát, banánférget. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába. Nem egy ugrándozó típus, így nyitott akváriumokban is tarthatóak.

 

 

 

Boraras maculatus - Törperazbóra - nanohal
Boraras maculatus - Törperazbóra

Boraras maculatus - Törperazbóra

Magyar név: Törperazbóra
Származás: Ázsia; Indonézia, Szumátra
Testhossz: 2-2,5 cm
Halak száma: 30 literre 6-8 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 2,5 - 3 liter / hal
Hőmérséklet: 25-28 °C
pH: 4-6,5
Keménység: 5-8NK°
Várható életkor: 3-5 év

 

Boraras maculatus rövid jellemzése

Természetes élőhelye Maláj-félsziget, Szumátra, Indonézia. Erdei élőhelyén lassú folyású patakokban és tőzegmocsarakban él, ahol a rothadó tőzeges növényi maradványoktól barnás a víz. Ezeknek a vizeknek nagyon alacsony a pH szintje, ásványi anyagokban szegény, így lágy vizet készíts nekik. A Boraras maculatus, magyar nevén Törperazbóra, egy apró édesvízi nanohal. A hal színe téglavörös, és három fekete, vagy sötétbarna folt található rajta. Az első folt a kopoltyú mögött a test középső részén, a második a farok alatti úszónál, a harmadik pedig a farok tövénél található. A hímek színezete a vöröstől a narancssárgáig változhat, ami függ a táplálkozásuktól és a megvilágítástól is, míg a nőstények kevésbé színesek inkább rózsaszínes árnyalatúak. A Boraras maculatus az akváriumban középső és felszíni rétegekben él csoportosan.

 

Tartási körülmények

Fontos, hogy csapathal, így minimum 6-8 példányt érdemes belőle egyszerre tartani. A magyarországi csapvizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukra. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, amely árnyékot búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzet a víz felszínén, és csersav tartalmú uszadékfák használata is ajánlott. Érdemes a talajt is sötét színnel alkalmazni vagy dekorálni.

Érzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését. Nagyon békés hal a törperazbóra, és félénk. Minél nagyobb csapatot alkotsz belőlük annál bátrabbak, nem bujkálnak el állandóan! Társítani szintén békés halakkal érdemes, és olyanokkal, amelyek nem sokkal nagyobbak náluk. Legjobb egyfajos akváriumban tartani, vagy hasonló méretű halakkal.

Mivel táplálkozik?

A Boraras maculatus táplálkozása mindenevő, vagyis növényi és állati eredetű táplálékot is elfogad. A természetben apró rovarokat, lárvákat és algákat fogyaszt. Akváriumban elfogadja a megfelelő méretű száraz ételeket is, de nem szabad csak ezekkel etetni. A fehérjedús ételekkel javíthatod a színét és az egészségét. Fagyasztott vagy élő eleségként kaphat Artemiát, Daphniát, Cyclopsot, Rotatoriát, banánférget. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába. Nem egy ugrándozó típus, így nyitott akváriumokban is tarthatóak.

 

 

 

Carinotetraodon travancoricus - Törpe gömbhal - nanohal
Carinotetraodon travancoricus - Törpe gömbhal

Carinotetraodon travancoricus - Törpe gömbhal

Magyar név: Törpe gömbhal
Származás: India, Kerala tartomány
Testhossz: 2,5 - 3 cm
Halak száma: 30 literre 1 hím és 2-3 nőstény
Minimális akvárium méret: 30 liter
NEM TARTHATÓ TÁRSAS AKVÁRIUMBAN!
Vízigény: 2,5 3 liter/hal
Hőmérséklet: 22-28 °C
pH: 6,8-8
Keménység: 5-25NK°
Várható életkor: 5-10 év

 

Carinotetraodon travancoricus - Törpe gömbhal rövid jellemzése

A Carinotetraodon travancoricus, magyar nevén Törpe gömbhal, egy apró édesvízi nanohal. Természetes élőhelye India, Kerala tartomány. Erdei élőhelyén lassú folyású patakokban tavakban él. Ezeknek a vizek lágyak és enyhén savasak. Általában ezek a vizek tele vannak növényzettel és különböző típusú kis élőlényekkel, mint például rákokkal, csigákkal és kisebb halakkal, amelyek a Törpe gömbhal fő táplálékát képezik.

A törpe gömbhal alapszíne aranybarna, a hasi részen pedig fehér. Testén kékes-zöld, vagy fekete mintázat található. Szemei kékek. A gömbhalak képesek felfújni testüket, úgy, hogy vizet vagy levegőt szívnak a gyomrukba. Ha új környezetbe helyezed őket, vagy félnek stresszesek gyakran ferde farokkal úsznak körbe-körbe, ami a védekezés jele. Ha hozzászoknak új környezetükhöz, nem éri őket stressz farokúszójuk újra kiegyenesedik.

 

Tartási körülmények

A hímek agresszíven viselkednek és területvédők. Szaporodáskor akár meg is ölhetik egymást, ezért kisebb 30-50 literes akváriumba ne tarts több hímet egyszerre. 30 literre 1 hím és 2-3 nőstény tartható. Ne tartsad más halakkal együtt, mert csipkelődnek!

Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, gyökerek amely árnyékot búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzet a víz felszínén, ami takarja az erős megvilágítást. Érdemes a talajt is sötét színnel alkalmazni vagy dekorálni.

 

Érzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését, így állandó vízparamétereket biztosíts nekik. A Víz keménysége és pH értéke nagy tartományban mozog, így akár csapvízben is tartható a hozzá szoktatott példányok, de a legideálisabb az enyhén savas, lágyabb víz. Nem ugrálós fajta, így nyitott akváriumban is tartható.

 

Mivel táplálkozik?

A Carinotetraodon travancoricus ragadozó, csigákat, kagylókat, gilisztákat, és más akváriumi halak számára kapható élő és fagyasztott eleségeket adhatunk neki. A száraz tápokat ritkán fogadják el. Fagyasztott vagy élő eleségből adható neki Artemia, Daphnia, Cyclopso. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. A gömbhalak fogai folyamatosan nőnek, ezért kell nekik adni csigákat, vagy más meszes házzal rendelkező eleséget, hogy koptatni tudják fogaikat.

 

 

 

Corydoras pygmaeus - Törpe cory - páncélosharcsa
Törpe cory - páncélosharcsa

Corydoras pygmaeus - Törpe cory - páncélosharcsa

Magyar név: Törpe cory - páncélosharcsa
Származás: Brazília, Rio Madeira
Testhossz: 2,5 - 3,5 cm
Halak száma: 30 literre 3-4 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 2,5 - 3 liter/hal
Hőmérséklet: 21-26 °C
pH: 6,4-7,4
Keménység: 5-15NK°
Várható életkor: 3-5 év

 

Corydoras pygmaeus - Törpe cory - páncélosharcsa rövid jellemzése

A Corydoras pygmaeus, magyar nevén Törpe cory - páncélosharcsa, egy apró édesvízi harcsafaj. Természetes élőhelye Dél-Amerika, Brazília, Rio Madeira folyó. Teste sárgásszürke, nagy sötét szemgyűrűvel, a faroktőn sötét folttal. Úszóhólyagjuk, ellentétben a többi Corydoras fajjal, alkalmassá teszi őket a lebegő úszásra. Talajlakó, de sokszor úszik fel a felszínre, egy korty levegőért. Talajlakó, de sokszor láthatod úszni a középső vízrétegekben. Békés, jól társítható szintén békés nem territoriális halakkal.

 

Tartási körülmények

Társas akváriumban is ideálisan tartható. Érdemes minimálisan 3-4db-ot tartani belőle.

Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, gyökerek, nem éles kövek amely búvóhelyet biztosít nekik. Érdemes a talajt is sötét színnel alkalmazni vagy dekorálni. A talaj ne legyen éles, hegyes, így a finom homok, vagy az általános növénytalajok (égetett agyag). Nem ugrálós fajta, így nyitott akváriumban is tartható.

 

Mivel táplálkozik?

A Carinotetraodon travancoricus mindenevő, kedveli a grindal férget, tubifexet, fagyasztott eleséget, de a tablettás ételeket is elfogadja.

 

 

 

Macrotocinclus affinis - Törpe szívóharcsa - Otocinclus affinis
Macrotocinclus affinis - Törpe szívóharcsa - Otocinclus affinis

Macrotocinclus affinis - Törpe szívóharcsa - Otocinclus affinis

Magyar név: Törpe szívóharcsa
Ismerheted még ezen a néven: Otocinclus affinis
Származás: Brazília, Rio de Janeiro környéke
Testhossz: 4 cm
Halak száma: 50 literre 4-5 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 6 liter/hal
Hőmérséklet: 22-25 °C
pH: 6-7,2
Keménység: 6-11NK°
Várható életkor: 3-5 év

 

Macrotocinclus affinis - Törpe szívóharcsa - Otocinclus affinis rövid jellemzése

A Macrotocinclus affinisnek szívószája van, mely lehetővé teszi, hogy rátapadjon a dekoráció különféle elemeire. Szívesen él csapatban és szeret olyan zónában elhelyezkedni, ahol erős a víz áramlása. Az akvakertészek egyik kedvenc hala, de minden akvarista számára is igen hasznos és érdekes hal. Nagyon sokféle algát fogyaszt, szorgalmas takarítói az akváriumnak. Természetes élőhelyén a gyors folyású, tiszta vizeket kedveli. Fogságban nem szaporítható, így a boltokban kapható halak szabadon befogott példányok. A stressz, és a folyamatos vízminőség változása azt eredményezi, hogy a megvásárolt példányok jó része elpusztul. Nagyon tiszta vizet kedveli, így ha azzal sem vagy tisztában milyen keménységű pH értékű a vized ez a hal nem neked való. Ha megvásároltad ezt a halat, lassú beszoktatásra van szükség, hogy hozzá tudjon szokni a vízhez!

 

Tartási körülmények

Társas akváriumban is ideálisan tartható. Érdemes minimálisan 3-4db-ot tartani belőle. Hasonlóan az Ancikhoz, nekik is jó ha van fa az akváriumban amit néha rághatnak, mivel fontos a rostanyag az emésztésükhöz. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, gyökerek, nem éles kövek amely búvóhelyet biztosít nekik. Érdemes a talajt is sötét színnel alkalmazni vagy dekorálni. A talaj ne legyen éles, hegyes, így a finom homok, vagy az általános növénytalajok (égetett agyag). Nem ugrálós fajta, így nyitott akváriumban is tartható.

 

Mivel táplálkozik?

A törpe szívóharcsa elsősorban algaevő, de megeszi a tubifexet is, vagy és minden olyan táplálékot, amit a kereskedelemben a többi hal számára dobbsz be. Külön vásárolható algatabletta, csak figyelj já, hogy meg is találja.

 

 

 

Danio margaritatus - Galaxy razbóra - Gyöngy dánió
Danio margaritatus - Galaxy razbóra - Gyöngy dánió

Danio margaritatus - Galaxy razbóra - Gyöngy dánió

Magyar név: Galaxy razbóra vagy Gyöngy dánió
Ismerheted még ezen a néven: Danio margaritatus
Származás: Mianmar (Burma), Észak-Thaiföld
Testhossz: 2 cm
Halak száma: 30 literre 5-6 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: 3 liter/hal
Hőmérséklet: 20-26 °C
pH: 6.5-7.5
Keménység: 5-15NK°
Várható életkor: 3 év

 

Danio margaritatus - Galaxy razbóra - Gyöngy dánió rövid jellemzése

A Danio margaritatus csak 2006 augusztusában fedezték fel, de gyorsan nagyon népszerű lett az akvaristák körében, köszönhetően gyönyörű színezetének, apró termetének gyors és játékos mozgásának. Ez a nano hal, az akvárium tényleges gyöngyszemeivé válik.Felfedezésükkor tévesen a razbórák közé sorolták be, de hamarosan rájöttek azonban, hogy a dániókhoz tartozik. Ezért van az, hogy több néven is megtalálható a kereskedésekben. A hal tipikus élőhelye a belvizek által elárasztott füves síkság. A Gyöngy dánió egy békés, félénk csapathal. Nagyobb rajokban viszont bátrak, és folyamatosan látod őket. A hímek színezete sokkal élénkebb: testük alapszíne acélkék, míg a nőstényeké fakóbb, kékes-zöld, és a hímek úszói is sokkal intenzívebb színűek. Testüket apró világos pöttyök díszítik, hátuk zöld színű, míg a nőstények hasi része sárgás-fehér.

 

Tartási körülmények

Társas akváriumban is ideálisan tartható. Érdemes minimálisan 6-8db-ot tartani belőle. Társas akváriumban is tartható, de ügyelni kell arra, hogy jóval nagyobb halakat ne tarts mellette. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, amely búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzettel tompítható nekik a fényerő. Érdemes a talajt is sötét színnel alkalmazni vagy dekorálni. Nem ugrálós fajta, így nyitott akváriumban is tartható, de ügyeljünk arra, hogy a hirtelen lámpaoltástól megijed, és kiugorhat.

 

Mivel táplálkozik?

A Galaxy razbóra mindenevő, a természetben apró gerincteleneket és algát is eszik. Akváriumban a megfelelő méretű száraz tápokat, apró fagyasztott és élő eleségeket adhatunk neki. Fagyasztott vagy élő eleségként kaphat Artemiát, Daphniát, Cyclopsot, Rotatoriát, banánférget. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress.

 

 

 

Poecilia wingei - Endler guppi
Poecilia wingei - Endler guppi

 

Poecilia wingei - Endler guppi

Magyar név: Endler guppi
Ismerheted még ezen a néven: Poecilia wingei
Származás: Venezuela
Testhossz: hím:2,5 cm, nőstény:4,5 cm
Halak száma: 50 literre 6-8 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: átlag 3 liter/hal
Hőmérséklet: 24-30 °C
pH: 7.5-8
Keménység: 15-35NK°
Várható életkor: 3-5 év

 

Poecilia wingei - Endler guppi rövid jellemzése

FIGYELEM: ELEVENSZÜLŐ!
IGAZI KEZDŐ HAL, a leendő akvaristáknak! A kemény vizet kedveli, ezért a csapvizes akváriumokba praktikus választás. Kifejezetten könnyen szaporodik, akár társas akváriumban is. A nőstények 23-24 naponta képesek szülni, ezért fokozottan figyelj az akvárium méretre, mert szaporaságának köszönhetően hamar túlterhelheted az akváriumod! Számtalan színváltozata elérhető. A szivárványoshoz képest jóval kisebb termetű, igazi nanohal, és magasabb hőmérsékleten is jól érzi magát. A szivárványoshoz képest jóval kisebb termetű, igazi nanohal. A hímek kisebbek, karcsúak, színesek, a nőstények egyszínűek, hastájékon vaskosabbak és nagyobbak.

 

Tartási körülmények

Magyarországon a csapból nem igazán folyik lágy víz, ezért az Endler guppi a csapvizes akváriumok jó választása. Békés természetű, érdemes külön a számukra berendezett medencében tartani, vagy más hasonló méretű halakkal egy társas akváriumban. Guppikkal ne tartsad együtt, mert összeívhatnak. A nőstények egymás között civakodhatnak, ezért mindig több nőstényt tartsaz akváriumban, így jobban eloszlik az agresszió. Növényekkel sűrűn beültetett akváriumokat kedveli, valamint a víz felszínen úszó növények árnyékát. Mivel nem egy lágyvizes akváriumról van szó így a növényzetet úgy válogasd meg amely a lúgosabb, keményebb vizet kedveli. Sajnos ezzel szűkül a tartható növény palettád. Nyitott akváriumok esetén, ha már nagyobb a szaporulat érdemes a vizet kicsit lentebb engedni az akvárium peremétől, hogy elkerüld a kiugrást, vagy használj akvárium tetőt.

 

Mivel táplálkozik?

Mindenevő, kedveli az apró élő eleségeket, de nem válogatós megeszi a szárított tápokat is, viszont növényi táplálékot is igényel.

 

 

 

Poecilia reticulata - Szivárványos guppi
Poecilia reticulata - Szivárványos guppi

 

Poecilia reticulata - Szivárványos guppi

Magyar név: Szivárványos guppi
Ismerheted még ezen a néven: Poecilia reticulata
Származás: Venezuela, Guyana
Testhossz: hím:2-4cm, nőstény:5-7cm
Halak száma: 60 literre 4-6 hal
Minimális akvárium méret: 40 liter
Vízigény: átlag 6 liter/hal
Hőmérséklet: 20-27 °C
pH: 7.5-8.5
Keménység: 10-20NK°
Várható életkor: 4 év

 

Poecilia reticulata - Szivárványos guppi rövid jellemzése

FIGYELEM: ELEVENSZÜLŐ!
Méretéből kifolyólag nem igazán nano hal, de kezdőknek 54L-es akváriumtól már megfelelően tartható! IGAZI KEZDŐ HAL, a leendő akvaristáknak! A kemény vizet kedveli, ezért a csapvizes akváriumokba praktikus választás. Kifejezetten könnyen szaporodik, akár társas akváriumban is. A nőstények 23-24 naponta képesek szülni, ezért fokozottan figyelj az akvárium méretre, mert szaporaságának köszönhetően hamar túlterhelheted az akváriumod! A tenyésztők, megfelelő válogatással és keresztezéssel a guppik rengeteg változatát hozták létre. Elsősorban a hímek úszói alakultak egyre színpompásabbá.

 

Tartási körülmények

Magyarországon a csapból nem igazán folyik lágy víz, ezért a Szivárványos guppi a csapvizes akváriumok jó választása. Békés természetű, érdemes külön a számukra berendezett medencében tartani, vagy más hasonló méretű halakkal egy társas akváriumban. Endler guppikkal ne tartsad együtt, mert összeívhatnak. A nőstények egymás között civakodhatnak, ezért mindig több nőstényt tarts az akváriumban, így jobban eloszlik az agresszió. Növényekkel sűrűn beültetett akváriumokat kedveli, valamint a víz felszínen úszó növények árnyékát. Mivel nem egy lágyvizes akváriumról van szó így a növényzetet úgy válogasd meg amely a lúgosabb, keményebb vizet kedveli. Sajnos ezzel szűkül a tartható növény palettád. Nyitott akváriumok esetén, ha már nagyobb a szaporulat érdemes a vizet kicsit lentebb engedni az akvárium peremétől, hogy elkerüld a kiugrást, vagy használj akvárium tetőt. Szereti a tiszta vizet, így a szűrésre fokozottan figyelj!

 

Mivel táplálkozik?

Mindenevő, kedveli az apró élő eleségeket, de nem válogatós megeszi a szárított tápokat is, viszont növényi táplálékot is igényel. A jó egészségüket akkor tudod megőrizni ha rendszeresen adsz nekik élő vagy fagyasztott eleséget.

 

 

 

Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra
Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra

 

Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra

Magyar név: Zöld törperazbóra
Származás: Thaiföld, Mianmar (Burma)
Testhossz: 1,5-2 cm
Halak száma: 30 literre 6-8 hal
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: átlag 2.5 liter/hal
Hőmérséklet: 20-27 °C
pH: 6-7
Keménység: 5-10NK°
Várható életkor: 2-3 év

 

Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra rövid jellemzése


Ázsiából Thaiföld, Mianmar (Burma)-ból származik. Természetes élőhelyén oxigénben gazdag patakokban, és kisebb folyók lassabb folyású szakaszain él. Ezek a patakok többnyire tiszta vizűek, homokos aljzattal, amelyet kisebb-nagyobb kövek, valamint elsüllyedt uszadékfák jellemzik. Békés és aktív csapathal, egyfajos akváriumban a leg ideálisabb tartani, vagy hasonló méretű, és igényű halakkal társítani. A Microdevario kubotai teste sárgás-zöld, amelyen egy aranysárga csík fut végig. Az úszói átlátszóak. Akváriumban érdemes nagyobb csapatot tartani mert, a hímek színezete is intenzívebb, ha több hím is vetélkedik a nőstényekért.

 

Tartási körülmények

Akváriumban érdemes nagyobb csapatot tartani mert, a hímek színezete is intenzívebb, ha több hím is vetélkedik a nőstényekért.

Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra - nanohal
Microdevario kubotai - Zöld törperazbóra - nanohal

Ültess sűrű növényzetet az akváriumba, hogy rejtőzködni tudjanak. Néhány gyökérrel, ággal, és kövekkel is növelheted a konfort érzetüket. Használj sötét aljzatot. A sötét aljzat nem fogja stresszelni őket, és a színük is színpompásabbnak fog látszani. Fontos számukra a stabil, jó vízminőség, és a rendszeres vízcsere. Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését.

 

Mivel táplálkozik?

Mindenevő! Természetes élőhelyén apró gerincteleneket és algákat fogyaszt. Elfogad mindenféle apró élő és fagyasztott eleséget, valamint száraz tápokat is. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába.

 

 

 

Epiplatys annulatus - Gyűrűs bohóccsuka
Epiplatys annulatus - Gyűrűs bohóccsuka

 

Epiplatys annulatus - Gyűrűs bohóccsuka

Magyar név: Gyűrűs bohóccsuka
Származás: Sierra Leone, Guinea, Libéria
Testhossz: 4 cm
Halak száma: 40 literre 1 hím és 2-3 nőstény
Minimális akvárium méret: 30 liter
Vízigény: átlag 5 liter/hal
Hőmérséklet: 24-26 °C
pH: 5-7
Keménység: 2-12NK°
Várható életkor: 3-5 év

 

Epiplatys annulatus - Gyűrűs bohóccsuka rövid jellemzése


Afrikából Sierra Leone, Guinea, Libéria származik. A partvidék menti sekély esőerdei patakokban és mocsarakban él. Nagyon békés és félénk hal. Tartható társas akváriumban is, de figyelj arra, hogy táplálékzoz jusson. A vízfelszín közelében vadászik. A teste világos krémszínű, 4 vastag, fekete csík díszíti, erről kapta a nevét is. A hímek nagyobbak és úszóik színesek, farokúszójuk megnyúlt. A nőstényeknek csak a farokúszójuk színes. A hímek farokúszója kékes színű, és a középső, meghosszabbodott részén ragyogó vörös.

 

Tartási körülmények

Kisebb 30 -50L-es akváriumokban 1 hím és 2-3 nőstényt érdemes tartani. Mivel vízfelszín közelében él, és a hím állandóan hajtja a nőstényeket, jól ugrik, így fokozottan hajlamos a kiugrásra, így nyitott akváriumban nem tartható! A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukra. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha az akváriumban sok a növényzet, amely árnyékot búvóhelyet biztosít nekik. Úszó növényzet a víz felszínén, és csersav tartalmú uszadékfák használata is ajánlott. Érzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését.

Mivel táplálkozik?

Mindenevő! Természetes élőhelyén apró gerincteleneket és algákat fogyaszt. Elfogad mindenféle apró élő és fagyasztott eleséget, valamint száraz tápokat is. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába.

 

 

 

Trigonostigma espei - Törpe ékfoltos razbóra
Trigonostigma espei - Törpe ékfoltos razbóra

 

Trigonostigma espei - Törpe ékfoltos razbóra

Magyar név: Törpe ékfoltos razbóra
Származás: Indonézia, Szumátra és Borneó
Testhossz: 2,5 - 3cm
Halak száma: 40 literre 5-7 hal 
Minimális akvárium méret: 40 liter
Vízigény: átlag 3 liter/hal
Hőmérséklet: 23-28 °C
pH: 5-7
Keménység: 1-10NK°
Várható életkor: 4-6 év

 

Trigonostigma espei - Törpe ékfoltos razbóra rövid jellemzése


Nagyon szívós kis hal, kezdők számára is ajánlható. Délkelet-Ázsia, Indonézia, Szumátra és Borneóból származik. Rendkívül békés csapathalak, más hasonló igényű halakkal jól tarthatóak egy társas akváriumban. Fontos, hogy legalább 8-10 példányt tartsunk egy csapatban, ezért a leg ideálisabb ha 60 liter feletti akvárimban helyezed el őket. Kinézete hasonlít közeli rokonaira, de a Trigonostigma heteromorpha (Ékfoltos razbóra) testén található fekete háromszög miatt. Az erdei patakok lassú folyású részein él, ahol sűrű a víz alatti növényzet. Az ilyen erdei, feketevizű patakok gyakran barnás színűek a sok felhalmozódott növényi törmeléktől, és lehullott levéltől. Ezek tipikusan lágy, és enyhén savas vizek.

 

Tartási körülmények

Kezdőknek is ajánlott hal a szívóssága miatt, de ez nem azt jelenit, hogy nem kell odafigyelned a tartási körülményeire! Lágyabb savas vizet kedveli. Növényekkel sűrűn beültetett, sötét aljzatú akváriumba helyezd el! Vízfelszínen úszó növényeket, valamint csersav tartalmú faágakat, és gyökereket is tegyél az akváriumba. Száraz leveleket is dobhatsz be az akváriumba, hogy még természetesebb legyen neki a környezet. Ha leveleket alkalmazol, olvass pontosan utána miket használhatsz.

 

Mivel táplálkozik?

 

Mindenevő, a természetes élőhelyén inkább kisebb rovarokat, és férgeket, valamint zooplanktont fogyaszt. Elfogad mindenféle apró élő és fagyasztott eleséget, valamint száraz tápokat is. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába.

 

 

 

Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbórája
Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbóra

 

Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbóra

Magyar név: Hengel karcsú razbóra
Származás: Indonézia, Szumátra és Borneó
Testhossz: 2,5 - 3cm
Halak száma: 60 literre 8-10 hal
Minimális akvárium méret: 40 liter
Vízigény: átlag 3 liter/hal
Hőmérséklet: 23-28 °C
pH: 5-7
Keménység: 1-10NK°
Várható életkor: 4-6 év

 

Trigonostigma hengeli - Hengel karcsú razbóra rövid jellemzése


Délkelet-Ázsia, Indonézia, Szumátra és Borneóból származik. Az erdei patakok lassú folyású részein él, ahol sűrű a víz alatti növényzet. Az ilyen erdei, feketevizű patakok gyakran barnás színűek a sok felhalmozódott növényi törmeléktől, és lehullott levéltől. Ezek tipikusan lágy, és enyhén savas vizek. Rendkívül békés csapathalak, más hasonló igényű halakkal jól tarthatóak egy társas akváriumban. Fontos, hogy legalább 8-10 példányt tartsunk egy csapatban, hogy ne csak bujkálni lásd őket. Kinézete hasonlít közeli rokonaira, de a Trigonostigma heteromorpha Ékfoltos razbóra. Hengel karcsú razbóra szürkés-zöldes alapszínű, és a fekete ék alakú minta fölött, és mellette egy narancssárga, ragyogó csík húzódik, ami jól kiemeli a sötét foltot. Az úszóik halványsárgás színűek. Nagyon szívós nano hal, kezdők számára is ajánlható.

 

Tartási körülmények

Békés természetű csapathal, de kis mérete miatt csak hasonló méretű, békés halakkal célszerű társítani. Nagyobb csapatban kevésbé félénk, ezért érdemes 8-10 halat beszerezni belőlük. Viszont ilyen darabszámban már érdemes 50 literes akváriumban gondolkoznod! Növényekkel sűrűn beültetett akváriumot kedveli és sötét talaj elengedhetetlen. A vízfelszínen úszó növények is hasznosak lehetnek. A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukraÉrzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését. Savas és lágy vízben tartsad!

 

Mivel táplálkozik?

 

Mindenevő, a természetes élőhelyén inkább kisebb rovarokat, és férgeket, valamint zooplanktont fogyaszt. Akváriumban élő és fagyasztott eleségekkel, és száraz tápokkal is jól tarthatóak. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress, és a szemcsemérete nagyon pici legyen, hogy beférjen a szájába.

 

 

 

Hyphessobrycon amandae - Parázslazac - Amanda lazac
Hyphessobrycon amandae - Parázslazac - Amanda lazac

 

Hyphessobrycon amandae - Parázslazac - Amanda lazac

Magyar név: Parázslazac vagy Amanda lazac
Származás: Brazília
Testhossz: 2 - 2,5cm
Halak száma: 40 literre 5-6 hal 
Minimális akvárium méret: 40 liter
Vízigény: átlag 3 liter/hal
Hőmérséklet: 20-28 °C
pH: 5-7
Keménység: 1-10NK°
Várható életkor: 4-5 év

 

Hyphessobrycon amandae - Parázslazac - Amanda lazac rövid jellemzése


Brazíliából származik. Az Araguaia folyó vízgyűjtő területén, többnyire a feketevizű mellékfolyókban és holtágakban él, ahol a víz enyhén savas, és a talajt száraz levéltörmelék borítja. Igen közkedveltek az akvaristák körében, mivel kisebb méretű akváriumokban is látványosak élénk piros színezetükkel. Színezete erősen hangulatfüggő, lehet világos piros, vagy narancssárga, és vörös. Akkor a legszebbek, ha egyfajos akváriumban tartod őket.

Hyphessobrycon amandae - Parázslazac - Amanda lazac

 

Tartási körülmények

Békés természetű csapathal, de kis mérete miatt csak hasonló méretű, békés halakkal célszerű társítani. Nagyobb csapatban kevésbé félénk, ezért érdemes 8-10 halat beszerezni belőlük. Viszont ilyen darabszámban már érdemes 50 literes akváriumban gondolkoznod! Növényekkel sűrűn beültetett akváriumot kedveli és sötét talaj elengedhetetlen. A vízfelszínen úszó növények is hasznosak lehetnek. A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukraÉrzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését. Savas és lágy vízben tartsad!

 

Mivel táplálkozik?

 

A természetben apró gerincteleneket fogyaszt, akváriumban minden megfelelő méretű eleséget elfogad, ciklopsz, grindál és vágott tubifex szerepeljen az étlapon, de elfogadják a száraz tápokat is.

 

 

 

Trigonostigma heteromorpha - Ékfoltos razbóra
Trigonostigma heteromorpha - Ékfoltos razbóra

 

Trigonostigma heteromorpha - Ékfoltos razbóra

Magyar név: Ékfoltos razbóra
Származás: Thaiföld, Malajzia, Szumátra
Testhossz: 4 cm
Halak száma: 80 literre 10 hal
Minimális akvárium méret: 65 liter
Vízigény: átlag 6 liter/hal
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: 6-6.5
Keménység: 4.5-8.5NK°
Várható életkor: 5-6 év

 

Trigonostigma heteromorpha - Ékfoltos razbóra rövid jellemzése


Méretét illetően még a nano halak közé lehet sorolni, de ennek a halnak nagyobb úszótérre van szüksége, ezért 65 literes akvárium alatt nem tartható! Csapathal, így 8-10 db-ot érdemes egyszerre tartani belőle, de ehhez nagyobb akvárium kell. A listába azért került bele, mert kezdők között igen kedvelt, és sokszor látom, hogy akár 30 literes akváriumba is begyömöszölik. Ázsiából Thaiföld, Malajzia, Szumátrából származik. Természetes élőhelyén kis árnyas és sekély folyóvizekben él. Nevét az oldalán látható háromszögnek köszönheti. Békés természete van, ezért társas akváriumban is jól tartható.

 

Tartási körülmények

 

Az akváriumot úgy rendezd be, hogy nagy helyet hagyj az úszásra de a háttérben legyen sűrű növényzet, hogy biztonságos búvóhelyet is találjon! A magyarországi csap vizek túlnyomó többsége nem ajánlott a tartásukra. Ideális tartási körülményeket akkor teremthetsz neki, ha lágy savas vizes környezetet biztosítasz és csersav tartalmú uszadékfák használata is ajánlott. Érzékeny a víz minőségére, így olyan akváriumi szűrőt érdemes alkalmazni, amely kristálytisztára tudja szűrni a vizet! Nem tolerálja a megemelkedett nitrátot vagy a víz kémiájának kilengését.

 

Mivel táplálkozik?

Mindenevő! Természetes élőhelyén apró gerincteleneket és algákat fogyaszt. Elfogad mindenféle apró élő és fagyasztott eleséget, valamint száraz tápokat is. Fagyasztott ételek közül a Daphnia, Artemia, Cyclops ajánlott. Keverd a fagyasztott ételeket, hogy minél változatosabb legyen az étrendjük. Száraz tápokban minőségi tápokat keress.

 

 

 

Betta splendens - Sziámi harcoshal - koronás betta
Betta splendens - Sziámi harcoshal - koronás betta

 

Betta splendens - Sziámi harcoshal - koronás betta

Magyar név: Sziámi harcoshal vagy koronás betta
Származás: Thaiföld, Kambodzsa
Testhossz: 6-7 cm
Halak száma 30 literben: 1db
Halak száma 75 literben: 1 hím és 3-4 nőstény
Minimális akvárium méret: 30 liter
Hőmérséklet: 24-28 °C
pH: 6.8-7.5
Keménység: 5.6-11NK°
Várható életkor: 3 év

 

A Bettákat, az egyik legkönnyebben tartható halként adják el a kereskedések, ezért kezdőknek is ajánljak. Szerintünk viszont az egyik legnehezebben tartható, nagy odafigyelést igénylő hal. Ha egy olyan akváriumot szeretnél létrehozni, amely ideális a halnak, nem pedig a bikinifenék megvalósításán töröd a fejed, akkor a magas vízhőmérséklet, a gyengédebb szűrés, az alacsonyabb fény kihívást jelent, a biológiai egyensúly felállításában. Nem beszéltem még arról, hogy az etetése nem az egyszerű. NEM KEZDŐKNEK VALÓ HAL! Jóval többet megtudhatsz a betta helyes tartásáról a Betta tartása kezdőknek menüpontban

 

Betta splendens - Sziámi harcoshal - koronás betta rövid jellemzése


NEM NANOHAL! A Bettákról és tartási körülményeikről rengeteget lehetne írni. Fontos, hogy a tartásukról minél több tudást halmozz fel, mert igaz általában azt mondják, hogy egy "könnyen tartható" halról van szó, de ez így nem igaz, és ha az igényeit figyelembe veszed, akkor rájössz, hogy a tartása nagy figyelmet, víz, szűrő, és növényválasztást igényel!  MAGÁNYOS HAL! Kis akvárimbnan 30-40L nem tarthatsz több példányt egyszerre, harciasságuk miatt! Társas akvárimban semmiképp ne tartsad! Egy jól felépített akváriumban, amit tarthatsz mellette azok a csigák és a garnélák. A labirintkopoltyús halakra jellemző, hogy kopoltyújukon keresztül csak a szükséges oxigén mennyiségének kis részét képesek felvenni, mivel természetes élőhelyükön ezek a halfajok mocsaras, lápos, nagyon erősen felmelegedő vizek lakói. Gyakran a víz oldott oxigéntartalma minimális. Ezért a hiányzó oxigénmennyiséget a kopoltyúüreg felső részén található labirintszerv segítségével, a vízfelszín fölötti atmoszférikus levegőből nyerik ki.

 

Tartási körülmények

 

Maximum 30 cm magas vízoszlop a javallott nekik, magasabb vízoszlopnál egy nagyúszós hímek megküzdenek a levegővételért. Érzékeny a szervesanyag felhalmozódásra, ezért ne hanyagolg el a vízcseréket! Mivel ugrálós fajta, így vagy a víz felszínét, lentebb engeded az akvárium peremétől, vagy a legjobb megoldás ha fedett az akvárium. A víz hőmérsékletének stabilnak kell lennie 26-28C. Dús növényzet, sok búvúhely, nagyobb levelű növények amelyeken megpihenhet. A sodrást nem kedveli, így érdemes úgy kialakítani az akváriumot, hogy az akasztós szűrő áramlását megtörd, vagy külső szűrő esetén popy pipe használata javasolt. Az etetésére is nagyon oda kell figyelni. Ha túl sokat eszik a betta, elhízhat, illetve a bélműködése is lassul, eltömődhetnek a belei. Ezért érdemes akár koplaló napot is tartani.

 

Mivel táplálkozik?

Ragadozó hal: Idősebb halnak zsírban gazdagabb, fiatal halnak inkább fehérjében gazdagabb eleség, tápok a megfelelőek.
Élő eleség bármi lehet, ami befér a betta száján: pl. levéltetű, hangya, hangyatojás, vizibolha, grindál, televényféreg, napos csonti, muslica nyű, muslica, vizi ászkarák, sórák, szúnyoglárva, tubifex. Heti 4-5 nap etetés teljesen megfelelő a betta számára. A mennyiség tekintetében sem kell túlzásba esni. Érdemes megfigyelni a betta hasát az etetés előtt és után: mindig csak annyit érdemes adni nekik, amennyitől épp csak kidudorodik a hasuk, nem pedig szétpukkan a kajától.

 

 

 

NANO HALAK 30 LITERES AKVÁRIUMBAN! 

Ha szeretnéd, hogy a nano halaidnak tökéletes otthont biztosíts egy 30 literes akváriumodban, akkor kattints a tökéletes 30L-es akvárium kezdőknek nenüpontra! Ebben a cikkben mindent megtalálsz, amire szükséged lehet ahhoz, hogy a kis kedvenceid számára egy igazán élhető, kényelmes és biztonságos környezetet teremts. Olvasd végig a cikket, és ha megfogadod a benne lévő tanácsokat, garantáltan boldog, egészséges nano halaid lesznek!

 

További halakat, és rengeteg információt találsz az https://akvaristalexikon.hu/ weboldalán.