• Akvarisztika Kezdőknek

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

 

Az akváriumban egy önálló ökoszisztéma dolgozik, amely egyensúlyi állapotokra törekszik. A te dolgod az, hogy különböző technikai eszközökkel, és tudással fentarthasd az egyensúlyt. Sajnos az egyensúly fenntartása nem is olyan egyszerű mint gondolnád. Kisebb akváriumoknál 100L alatt, akár azzal is megboríthatod, ha csak egyszer egy kicsit túletetsz. Meg kell értened a természetes körforgást, és támogatni azt.

 

 

 

 

Baktériumok a vízben

 

Ha már megvan a talaj és vízzel is feltöltötted az akvádat, jó eséllyel elkezd benne kialakulni egy hasznos baktérium kultúra. Ezek a baktériumok fontos szerepet játszanak az akvárium életében és a biológiai szűrésben, a szerves anyagok lebontásában és ásványosodásában.

Az akváriumban folyamatosan keletkeznek lebontandó szerves anyagok. Ezek lehetnek a növényi törmelék, halak ürüléke, haltáp, stb. Ezek az anyagok folyamatosan növelik az akváriumod szerves anyag terhelését.

A baktériumok ezen anyagok lebontásában játszanak szerepet, egyszerűbb alkotóelemekre bontják. Ezt hívják nitrifikációnak!

Nitrifikáló baktériumok

 

Nagyon-nagyon elnagyolva, ezek a baktériumok bontják le és segítenek az oxidációs folyamatban, hogy a a halak szennyezéséből származó ammóniát (NH3), ami rettentő mérgező, nitrit és nitrát legyen

Nitrosomonas baktériumok minden faja az ammóniát (NH3) használja energiaforrásként a nitritté (NO2) történő átalakítás során. Az ammóniát először amin vegyületté (NH2) alakítják (hidrolizálják), majd nitritté oxidálják. Ezután jönnek a Nitrobacter baktériumok és a nitriteket energiaforrásként használva, nitráttá (NO3) oxidálja. A nitrát is mérgező, de ezt hasznosítják a növények az akváriumban, és nagy mennyiség kell ahhoz, hogy nitrát mérgezést okozzunk! A nitrátot vízcserékkel tudjuk csökkenteni, vagy nagyobb növény mennyiséggel, akár teljesen is kivonható a vízből.

 

Akvárium, nitrifikáció folyamata
Akvárium, nitrifikáció folyamata

 

Ha nincs jó szűrésed, nagyobb mennyiségű növényed, és szűrő baktériumaid, akkor az AMMÓNIA - Nitrit nagyon gyorsan elérhetik a mérgező szintet.

Ezért fontos, hogy megfelelő méretű szűrőfelülettel rendelkezz (erről az 5. Akvárium szűrés menüpontban olvashatsz), és olyan talajjal, amely megfelelő szemcsemérettel rendelkezik, úgymond tud szellőzni, hogy kialakulhassanak ott is ezek a baktérium kultúrák. Nagyon figyelni kell a talajra, mert a biológiai szűrésben az akvárium egészségének megörzésében egy újabb védvonal!

Ha ez nem megfelelő, vagy túleteted, túltelepíted az akváriumot, és a baktérium állományod képtelen lebontani az ammóniát gyorsan, a halálba, betegségekbe kergeted a halaidat.

 

 

 

A biológiai szűrés

 

A baktériumok, mindenféle beavatkozás nélkül kialakulnak az akváriumban. Az alapvető biológiai folyamatokhoz szorosan kapcsolódik a biológiai szűrés. Biológiai szűrés nélkül, nincs egészséges akvárium. Ha rossz a biológiai szűrésed, a vízminőséged is romlik, így két kimenetel lehetséges, ami felléphet az akváriumban akár egyszerre is.

Halbetegségek

Minél rosszabb a vízminőséged, minél nagyobb mennyiségben halmozódik az ammónia és a nitrit, annál jobban gyengíted a halak immunrendszerét. A gyenge immunrendszerrel rendelkező halak képtelenek védekezni a halbetegségekkel szemben, így jönnek az általános halbetegségek mint a hasvízkór, darakór, uszonyrothadás stb. Egy egészséges akváriumban ezek a betegségek akkor ütik fel a fejüket amikor esetleg már fertőzött halat telepítesz. Van olyan akvarista ismerősöm, aki 15 éve akvarizál, és soha egyszer sem volt az akváriumában beteg hal. Erre a magyarázat nagyon egyszerű, egy egészséges az akvárium méretének megfelelő biológiai szűréssel rendelkezik.

Az algásodás okai

A rossz biológiai szűrés hatására, halmozódik az akváriumban az ammónia. A növények a nitrogént hasznosítják, az ammónia nitrogén vegyület. Az egyszerűbb formák mint az algák, az ammóniából és a nitritből tudják felvenni a legkönnyebben a nitrogént. Ezért, ha az ammónia kimutatható állapotban van az algák robbanás szerűen szaporodni kezdenek, ugyanis megadjuk nekik, a növekedésükhöz fontos könnyen felvehető tápanyagot a nitrogént.

A nitrátban lévő nitrogént is tudja hasznosítani az alga, de csak csekélyebb mértékben, mert több energiára van szüksége a hasznosításhoz, mint ammóniából vagy a nitritből. Így egy jelentősebb „bonyolultabb felépítésű” növény feldolgozza a nitrátból származó nitrogént, és nem marad az algák számára.

Viszont, ha nem kezeled megfelelően, időben, nem ismered fel és nem számolod fel a kiváltó okot, az alga megerősödik, és a nitrátból is képes lesz nagyobb mennyiségű nitrogén felvételére. Ezért az sem jó, ha hagyjuk a nitrátot is nagyobb koncentrációban jelen lenni a vízben, mert a több nitrát több nitrogént jelent, a több nitrogén, pedig több algát! 

Szaglással is meg tudod állapítani, hogy a vízben van-e halmozott ammónia. Az ammónia büdös! Ha megszagolod a vized és kellemetlen szaga van, cselekedned kell. Ha már így érintettem az algásodás okait, ha csapvizezel, érdemes megvizsgálnod azt is, hogy a csapvized milyen, és mennyi nitrogén vegyületet tartalmaz. Sajnos sokszor láttam rá példát, hogy a csapvíz nem csak a szikességre, hanem a nitrogén vegyületek koncentrációja miatt használhatatlan, és algabummot okoz!
 

 

Ezért javasolják, hogy 2-3 hetet érdemes várni az akvárium elkészülte után, hogy megfelelő mennyiségben legyenek a lebontó baktériumok, de ezt a folyamatot kicsit gyorsíthatjuk is. Nem az időt csökkenthetjük, hanem a baktériumok egészséges számának elérésében nyújthatsz segítséget.

Hidd el rengeteg gondtól megkíméled magad, ha használsz úgynevezett startert, azaz baktérium kultúrát adagolsz a kezdetekor, és a vízcserék alkalmával. Én erre az AquaLine startert használom (rengeteg jó minőségű terméket találsz ezen kívül is, és van külön száraz formája amint a talajba lehet keverni), amely segítségével felgyorsíthatod te is a hasznos baktériumok szaporodását. 

Egy tévhitet szeretnék itt eloszlatni. Ezek a baktériumok nem a vízben élnek, és dolgoznak, hanem a szűrőben és a talajban. Ezért kell nagyon odafigyelni a szűrő megválasztására, de a szűrésről később beszélek.

Most, hogy már átlátod mire valók a baktériumok, ezért fontos az, hogy az akvárium indítása és a halak telepítése között legalább elteljen 2-3 hét, hogy ezek a baktériumok elszaporodhassanak. Ha túl korán telepíted a halakat, elpusztulhatnak ammónia, vagy nitrit mérgezésben. Sajnos ezt a facebook csoportokban sokszor olvasom, hogy nem értik miért halnak meg a halak, pedig teljesen egyértelmű a folyamat.

Nitrifikáló baktérium kultúra
Nitrifikáló baktérium kultúra

 

 

Mi kell a baktériumok egészséges fejlődéséhez?

Ahogy fentebb már írtam a baktériumok maguktól kialakulnak, de jobb, ha tudod mik az ideális körülmények, és így összefüggéseiben megérted a nagy egészet, és amikor szűrőt választasz az akváriumodhoz, nem fognak megtéveszteni a gyári adatok, vagy a boltos hablatyolása.

A baktériumok fejlődéséhez, négy feltételnek kell teljesülnie. Kell nekik tiszta vegyszermentes nedves környezet, megfelelő hőmérséklet, oxigén, és megfelelő pH érték.

 

Oxigént több módon juttathatsz a vízbe, ennek a legegyszerűbb módja, ha a szűrőd egy normális áramlást tud létrehozni az akváriumban, és folyamatosan mozog a vízfelszín. Ez bőven tud annyi oxigént beoldani az akvárium vízébe, hogy megfelelő legyen a baktériumok számára is a víz oxigén szintje.

 

A hőfok is fontos. Hidegebb vízben több az oldott oxigén, melegebb vízben kevesebb. Ezért is van az a jelenség, hogy a facebookon az algákkal kapcsolatos posztok nyáron megszaporodnak. A szűrőd nyáron vizsgázik le igazán, hogy képes-e a melegebb vízben annyi baktériumot megtartani, amely az akváriumod terheléséhez elegendő! Általában a kezdők pont ezen véreznek el, hogy megveszik a nyulfarknyi szűrőt, hisznek a gyári ajánlásnak, jön a nyári meleg, és az akvárium pedig felalgásodik, jönnek a halbetegségek és a hal állomány pusztulása. Pedig hidd el, a melegebb víz sem lenne akkora probléma, ha a szűrőfelület, és az oxigéndús víz rendben lenne. Ha kicsi a szűrőfelületed, nincs megfelelő vízforgatás, garantált a katasztrófa. A baktériumoknak a 24-25°C a legideálisabb. 24°C alatt lassabban szaporodnak, 25°C felett pedig a bomlási folyamat durran be jobban. A hőmérsékletben megjegyezném, hogy a halaid igényeihez állítsd be a víz hőmérsékletét, de ehhez mérten a szűrőfelület nagyságát is át kell gondolnod.

 

 

 

A víz pH értéke is befolyásoló tényező, és itt is megvannak az anomáliák. Baktériumoknak legjobb a semleges azaz 7 pH vagy egy kicsivel feletti víz. Viszont az akváriumi növények túlnyomó többsége 6,5 – 6,8 pH között tudja a legjobban hasznosítani a tápanyagokat. Ezért, ha szeretnéd, hogy az akváriumodban a növények is legyenek, érdemes 7pH alatt tartani a vizet. Viszont ebben az esetben meg kell növelni a szűrőközeg térfogatát, hogy minél több baktérium tudjon megtelepedni és elvégezni a nitrifikáció folyamatát. A 7.0 alatti pH-szinteken a Nitrosomonas lassabban fog osztódni, ha nem növeled meg a szűrő térfogatát az ammónia növekedésére lehet számítani. A Nitrosomonas fejlődése 6,5 pH-nál nagyon lelassul. Minden nitrifikáció megállhat, ha a pH 6,0-ra vagy az alá csökken. A nitrifikáció folyamata nem termel túl sok energiát. Éppen ezért ezek a baktériumok lassan szaporodnak. Míg más baktériumok akár 20 perc alatt megduplázódnak, ezek a baktériumok duplázódásához, ideális esetben 15-20 óra is eltelik. Ezért fontos, hogy vigyázzunk rájuk, és fontos, hogy az akváriumban lévő pH szintet is figyelembe véve alakítsuk ki a lakóhelyüket, a szőrőanyagokat. Ha ideális környezetben 15-20 óra szükséges az egyedszám megduplázásához, akkor képzeld el mennyi időbe telik, egy alacsonyabb pH esetén.

 

Apropó növények!
Fentebb írtam, hogy a halak túltelepítése, etetése is növeli az ammónia szintet. Sajnos a növények is emelik abban az esetben, ha nem egészségesek. Ezért, ha növényeid hiányosak tápanyagban, elsorvadt növények gyökerei a talajban vagy hullajtják a leveleiket, vagy már a száron bomlanak a levelek, az a bomlás ismét ammóniához vezet. A növények csak akkor tudnak segíteni a vízminőség javításában, ha egészségesek és fejlődnek. A stagnáló növény nem tesz hozzá szinte semmit a jó vízminőséghez.

Ez a cikk az alapvető biológiai folyamatokról szól.

A szűrésről különállóan is írunk,
de most már tudatosodnia kellett benned,hogy mennyire fontos
a megfelelő szűrő választás, és mennyi minden befolyásolja,a szűrőd méretét, kivitelezését.
Egyszerűen nem veheted félvállról a szűrő jelentőségét, nem hallgathatsz gyári adatokra.

 

Van még egy védvonalad az akváriumban, még egy tényező, ami felveszi a harcot az ammóniával, és segít a nitrifikációs folyamatban, és ez a talaj. A talaj az, ami a legnagyobb felületet biztosítja a szűrőbaktériumok számára. A jó talaj megválasztása az, amely megmentheti az akváriumod a teljes kipusztulástól az ammónia többlet miatt, ha egy tartós áramszünet esetén a szűrőből kipusztul a baktérium kultúra, vagy voltál annyira felelőtlen, hogy csapvízben tisztítottad ki a szűrő anyagaidat. A talaj megfelelő választása nagyon fontos. Figyelj a szemcseméretre, legyen porózus, ne tömörödjön le, hogy tudjon friss vizet befogadni.

 

Összefoglalva az olvasottakat

Az akváriumi ökoszisztéma magától nem lesz egyensúlyban. Folyamatosan be kell avatkoznod, hogy fenntartsd a viszonylagos egyensúlyi állapotot. Ne telepítsed túl halakkal az akváriumot, szabadítsad meg minden bomló anyagtól amitől csak lehet, figyelj a megfelelő szűrésre, figyelj a megfelelő talajra, és nagyon vigyázz a nitrifikálásban résztvevő baktériumaidra, mert ők azok akik egészségben tartják az akváriumod, és megalapozzák az akvárium törékeny biológiai folyamatát.
 

ALAPVETŐ BIOLÓGIAI FOLYAMATOK