• Akvarisztika Kezdőknek

Darakór megelőzése és kezelése: Részletes útmutató a betegség leküzdéséhez

Az akvaristáknak három rémálma van! Az áramszünet az algák, és a halbetegségek. Ezeknek a rémálmoknak egyikét sem kell megélni, ha nem ész nélkül vágsz bele az akvarisztikába, hanem egy alap tudással. Az nem alap tudás, hogy a kereskedő elmondta neked leegyszerűsítve, hogy az akváriumot töltsed fel vízzel tedd bele a halat, és kész is.

Mind a három rémálom kiküszöbölhető, és ha megfelelő tudással vértezed fel magad, akkor egy hosszabb áramszünet is gond nélkül átvészelhető, az alga kezelhető és teljesen eltüntethető, a betegségek pedig elkerülhetőek, soha nem kell vele találkoznod, ha tanulsz, és megérted mi miért történik az akváriumban. Ezért érdemes a weboldalunk minden tartalmát elolvasnod, főleg az alapokat, amelyeket 1-től 10-ig számoztunk.

Darakór - Ichthyophthirius multifiliis
Darakór - Ichthyophthirius multifiliis

 

Ebben a cikkben egy olyan halbetegségről beszélünk, amely nagyon gyakran előfordul a kezdő akvaristák körében és ez a DARAKÓR!

 

Mi az a darakór?

A legtöbb akváriumi hal elhullásáért a darakór a felelős. A darakór olyan elterjedt, hogy sok szakértő szerint a legtöbb akvárium környezetében jelen van. Valójában szinte minden akváriumi hal többször is találkozik ezzel a protozonnal élete során. Mivel olyan elterjedt, a legtöbb hal jó immunválaszt fejlesztett ki a betegséggel szemben, hogy képesek legyenek leküzdeni a protozoon fertőzést, mielőtt bármilyen tünetet okozna.

A Darakór, vagy ismerheted még "Ich" vagy „ichty” néven. A darakór egy parazita okozta fertőzés, amelyet az Ichthyophthirius multifiliis nevű egysejtű organizmus okoz.
Az akváriumi halak általában akkor kapják meg a darakór betegséget, amikor az immunrendszerük nem működik olyan jól mint kellene. Tudjuk, hogy a stressz csökkenti az immunválaszt, és amikor a halak stresszesek, a darakór könyörtelenül felütheti a fejét.

Darakór

 

Darakór

 

 

Mi váltja ki a halakból a stresszt?

Manapság a "stressz" szó olyannyira mindennapivá, elcsépelté vált, hogy gyakran már észre sem vesszük, amikor meghalljuk és félvállról vesszük. Nap mint nap többször is halljuk ezt a szót, és talán már nem is hat ránk. Sajnálatos, de tapasztalatom szerint, amikor az akváriumi lények stresszes állapotáról esik szó, sokan inkább nevetnek ezen. Pedig minden élőlény, még a növények is képesek stresszreakciót produkálni. A folyamatos stressz pedig az immunrendszer legyengüléséhez, betegségekhez mint például a darakór, és a halak élőlények elhullásához vezet.

Sokféle ok van egy hal életében amely stressz okozója lehet. A vízhőmérséklet, a víz minősége, az akvárium többi lakói, a helytelen étrend és számos egyéb tényező mind hozzájárul a stresszhez, de a stressz egyik legsúlyosabb oka az új hal szállítása és kezelése során jelentkezik.

Rossz életkörülmények darakór kialakulásához vezetnek
Rossz életkörülmények darakór kialakulásához vezetnek

Legyen szó szabadon befogott halakról vagy tenyészetekről általánosságban egy nagykereskedőhöz, majd egy kiskereskedőhöz, és végül az otthonodba kerül a hal. Más-más vízparaméterek, más szennyező anyagok amelyek érik, és még ott van a szállítás is amely rendkívül stresszes a halak számára. A darakór széles körű elterjedése miatt nem csoda, hogy sok újonnan vásárolt hal érintett ebben a betegségben.

 

Nem hoztam új halat vagy növényt, az akváriumi halak mégis darakórosak lettek!

Fontos tudnod, hogy a darakór nem csak akkor jelentkezik az akváriumodban, ha új élőlényeket teszel az akváriumodba. A darakór annyira elterjedt, hogy sok szakértő úgy véli, hogy a legtöbb akváriumi környezetben jelen van a kórokozó. A saját véleményem is ez, hiszen sokszor olvasom a csoportokban, hogy nem tettek semmi új élőlényt, növényt az akváriumba, mégis darakóros lett a hal. Szinte minden akváriumi hal élete során többször is kapcsolatba kerül ezzel a protozoonnal. Mivel nagyon elterjedt, a legtöbb halban jó immunválasz alakult ki a betegséggel szemben, így lehetővé teszi számukra, hogy leküzdjék a darakór fertőzést, mielőtt az bármilyen tünetet okozna.

De itt jön képbe a stressz!

Ha mindenféle utánajárás nélkül építetted fel az akváriumod, amely környezet nem a halnak való, legyen szó berendezési tárgyakról, vízminőségről, vízkeménységről, szennyezésről, méreganyagokról, nem figyelsz a halak párosítására, hőmérsékletre, táplálkozásra stb. a halat folyamatos stressznek, mérgezésnek teszed ki. Az immunrendszer nem egyik napról a másikra, de leromlik, és jönnek a betegségek, mint a darakór, uszonyrothadás, hasvízkór stb. Tehát, ha darakóros lesz a halad, legyen egy józanító pofon, hogy valamit nagyon nem csinálsz jól.

 

Darakór tünetei és felismerése

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a halak súlyos darakórfertőzését, elengedhetetlen a parazitás fertőzés korai észlelése. Az akváriumi halaink naponta legalább néhány perc figyelmet igényelnek, hogy észrevehess bármilyen szokatlan viselkedést.
A fertőzés legkorábbi szakaszában még nincsenek látható foltok a halakon. A foltok észlelése is nehéz, ha kevés van belőlük. Azonban a halak viselkedése hirtelen megváltozhat: a növényekhez, kövekhez, dekorációs elemekhez dörzsölődnek, levegőt nyelnek (pipálnak), vagy kiugranak a vízből - mindez jelezheti, hogy a halak parazitákkal fertőzöttek, és megpróbálják enyhíteni a viszketésüket. Ha a halakat korai vagy enyhe fertőzés esetén kezeled, a túlélési esélyük mindig magasabb, mint a súlyosan fertőzött halak esetében.

Darakór tünetei

1. Korai stádium:

 • A halak dörzsölik a bőrüket kövekhez, növényekhez, berendezési tárgyakhoz.
 • Étvágytalanság.

2. Középső stádium

 • Az uszonyaikat leeresztik.
 • Gyorsabban veszik a levegőt, gyakran a víz felszínéhez közel úsznak, vagy levegő után kapkodva "pipálnak". Akkor már gyanakodj a darakórra, ha csak egy két halad pipál, de a többi vígan úszkál az akvárium minden szintjén.

3. Késői stádium:

 • Fehér jellegzetes pontok jelennek meg test szerte, főleg a fejnél és kopoltyúnál.

A darakór időben történő felismerése és megfelelő kezelése elengedhetetlen a halak egészségének megőrzéséhez és az akvárium hosszú távú jóllétéhez. A tünetek korai észlelése és az azonnali beavatkozás segíthet megelőzni a betegség súlyosbodását és minimalizálhatja a másodlagos fertőzések kialakulásának kockázatát, mint például az uszonyrothadás.

 

A darakór kezelése

Tudom sokan ehhez a részhez ugratok először, mert sajnos már csak akkor kerül elolvasása ez a tartalom, ha már gond van. De szükséged van még egy kis információra a fentieken kívül.
Az Ichthyophthirius életciklusa bonyolult, de nagyon fontos a darakór kezelésének és megelőzésének megértéséhez. A bonyolult életciklus miatt hosszadalmasabb a kiirtása.

A darakór kórokozója egy komplex fejlődési ciklust él meg, amelynek során több stádiumon halad keresztül.

Kezdetben, a fiatal parazita (trophozoitok) a vízben úszkál, majd rátapad a halak testére, és a bőrük alá fúrja magát. Ebben a stádiumban a halak vérével és szöveteivel táplálkozik, amíg teljesen ki nem fejlődik (trophont azaz érett trophozoit). A halak próbálkoznak védekezni a fertőzés ellen, és egy fehér tokot hoznak létre a parazita körül, amelyek a szabad szemmel is jól látható fehér pöttyökként jelennek meg a testükön.

Ebben a szakaszban a tok belsejében a parazita ellenáll a gyógyszeres kezelésnek, ami miatt hosszabb terápiára lehet szükség.

Amikor a parazita (trophont) eléri teljes érettségét, elhagyja a hal testét. A hal testén egy kis seb marad vissza, amely másodlagos fertőzések kapuját nyithatja meg. A talajon, trophont egy zselés tokot képez, amiben intenzív osztódás megy végbe, majd ez a tok felreped. Ennek eredményeként számos új egysejtű (tomitok) kerül a vízbe, amelyek újra gazdaállatot keresnek a további fejlődéshez.

Egyetlen érett parazitától akár több száz utód is származhat. Az osztódás tempója erősen függ a hőmérséklettől; 26-29°C a leggyorsabb, ebben az esetben körülbelül 8 óra alatt befejeződik. Az új paraziták, (Tomitok) legfeljebb 3 napig képesek túlélni a vízben, ha nem találnak gazdaállatot. Ebben az életszakaszban a legérzékenyebbek a gyógyszeres kezelésre.

A darakór parazitájának teljes fejlődési ciklusa az akvárium hőmérsékletétől függően 4-21 napig is eltarthat, ezért elengedhetetlen az egész akvárium alapos kezelése. Az újonnan kialakult Tomitok csak akkor képesek túlélni, ha gazdaállatot találnak, ahol tovább fejlődhetnek és újra kezdődik a fertőzési ciklus.

Ezek a paraziták növényeken, szűrőanyagokon és egyéb tárgyakon is megtelepedhetnek. Tehát, ha egy növényt egy fertőzött akváriumból egy tiszta akváriumba helyezel át, megfertőzheted a tiszta akváriumot darakórral.

 

Összefoglalva: A darakór parazitájának életciklusa komplex és a gyógyszeres kezelés csak akkor hatékony, ha a paraziták az akvárium vizében vannak. Ezért javasolt az akvárium víz hőmérsékletének növelése, hogy felgyorsuljon az életciklusuk, és a gyógyszeres kezelés mielőbb hatni tudjon. A kezelés több napig tart, és az egész akváriumot alaposan kezelni kell, mivel a paraziták más felületeken is megtelepedhetnek és újrafertőzést okozhatnak.

 

 

DARAKÓR KEZELÉSE

 

 

01 Lépés - Vízhőfok

 

Mivel az életciklus hőmérséklettől függ, és a parazitákat csak a vízben lévő szakaszban lehet hatékonyan elpusztítani, célszerű megemelni az akvárium vízének hőmérsékletét 26-27 vagy akár 29 °C-ra. A hőfok emelés ne történjen meg hirtelen mert plusz stressz kiváltó oka lehet így ajánlatos minimum 48 óra alatt megemelni a vízhőfokot. Ezzel a lépéssel felgyorsítjuk a paraziták vízbe kerülésének ciklusát. A hőmérséklet emelésével, a kezelés lerövidíthető. Minél alacsonyabb a víz hőmérséklete annál hosszabb ideig tart a gyógyszeres kezelés.

 

FONTOS FIGYELMEZTETÉS! A vízhőfok emelésével az akváriumban a bomlási folyamatok is felgyorsulhatnak. A hőfok emelése előtt takarítsad ki az akváriumot, szabadulj meg annyi bomló anyagtól amennyitől csak tudsz. Az eleséget, csökkentsed, vagy tarts etetés nélküli napot. Ezzel a felgyorsult bomlási folyamat miatt kiküszöbölheted az ammónia tüskék kialakulását, és a halak mérgezését. A másik fontos eleme a hőmérséklet emelésnek, hogy a vízben lévő oldott oxigén csökken. Minél melegebb a víz annál kevesebb. Érdemes fokozni a kezelés időtartama alatt a vízfelszín mozgatását az oxigén beoldás fokozására.

 

MINDEN ESETBEN nézd meg, hogy vannak-e olyan halaid, élőlényeid amelyek nem viselik el az igen magas akváriumi vízhőfokot. Ha tartasz olyan halakat, akkor keress egy köztes megoldást a hőfokra, és az alacsonyabb hőfok miatt hosszabb kezelést választani, vagy ezeket a halakat különítsed el egy karantén akváriumba, és ott folytasd a kezelésüket.

 

02 Lépés - Gyógyszeres kezelés

 

Most már tudod, hogy a parazitát nem lehet elpusztítani, miközben a halon van, így a hal karantén akváriumba helyezése nem oldja meg a problémát az akváriumban. Ha egy halnak darakór fertőzés van, feltételezni kell, hogy az egész akvárium már fertőzött, és kezelni kell. A gyógyszeres kezelés hatással lehet a szűrőbaktériumokra is, ezért sokan nem választják a gyógyszeres kezelést, az akváriumban. Ha te is aggódsz a szűrőbaktériumok miatt (Sok tapasztalati leírást olvastam már, és a darakórra adható gyógyszerek nem voltak észlelhető hatással a szűrőbaktériumokra.) akkor egy másik módszerrel is élhetsz a parazita eltávolítására, ha eltávolítjuk az összes halat az akváriumból. Mivel tudjuk, hogy a paraziták csak 48 órán keresztül képesek túlélni a gazdatest nélkül, ha eltávolítjuk az összes halat, majd megemeljük a hőmérsékletet, a meglévő paraziták az akváriumban 2 nap múlva elpusztulnak. Biztonság kedvéért várj 4 napot. A karantén akváriumba a halakat külön tudod gyógyszeresen kezelni, és nem érinted ezzel az akváriumod!

Darakór elleni gyógyszerek

Ma már rengeteg gyártó készít gyógyszereket a darakór ellen.

Ilyen lehet a 

 • JBL Punktol plus
 • Sera Costapur
 • Parakill Turbo
 • Neptun malachitzöld

 

 

FONTOS! Bármilyen gyógyszeres kezelést is választasz, minden esetben tartsad be az adagolásokat. Kérd ki szakértők véleményét, hogy az akváriumodhoz, az élővilághoz a legmegfelelőbb szert válaszd. Például a botia-k, neonhalak malachit zöldre érzékenyek. Ha növényes az akvárimod a réz tartalmú szerek árthatnak a növényzetnek. Minden gyógyszernek megvan az előnye és a hátránya is. Ezt mérlegeld és betartva az utasításokat, megfelelő információk alapján kezeld az akváriumod. További ajánlásként, ha gyógyszeres kezelést alkalmazol, és használsz aktív szenet, távolítsad el, mert a szén gyengíti a gyógyszer hatóanyagait, mivel megköti.

 

 

Házi praktika

Házi praktikaként, sokszor olvashatod a jódozatlan só adagolását a vízbe, de konyhasót is írnak. Erre a betegségre már van hatásos gyógyszer. A növények a sót nehezen viselik, a pikkely nélküli halakat irritálhatja. A só adagolására pedig ahány weboldalt olvasol vagy tanácsot kapsz annyi féle adagolással találkozhatsz. A legjobb megoldás az, ha a halaidat egy karantén akváriumba teszed, a halaknak megfelelő gyógyszert választasz és nem sóval kezeled őket. Abban az akváriumban amiben a fertőzés történt, megemeled a hőmérsékletet, és hagyod, hogy a természet elvégezze a dolgát, gyógyszeres kezelés nélkül.

konyhasó darakór

Hogy előzheted meg a darakórt

A darakór nagyon gyakori betegség, és ha a halaid megfertőződnek vele, kénytelen leszel az egész akváriumot kezelni. Ezért sokkal könnyebb megelőzni ezt a betegséget, mint kezelni. Fontos itt is kiemelni, ha elolvasod weboldalunk első 10 pontját, és a leírtak szerint cselekszel a darakórt szinte el is felejtheted, de ennek ellenére alábbiakban felsorolok néhány javaslatot a darakór megelőzésére az akváriumban:

 

 1. Csak egészséges, minden betegség jeleitől mentes halakat vásárolj. Figyeld meg az akvarisztikai bolt összes akváriumát, hogy látsz-e betegségre utaló jelet.
 2. Soha ne vásárolj halakat egy olyan akváriumból, amelyben halott vagy beteg hal található.
 3. Mindig helyezd új halaidat egy megfelelő karantén akváriumba legalább két hétre, mielőtt betennéd a fő akváriumba.
 4. A megvásárolt növényeidet is érdemes 4-5 napra karanténozni, mielőtt beteszed a saját akváriumodba.
 5. Amennyire csak tudod csökkentsd a szállítással kapcsolatos stresszt.
 6. Kerüld el a hőmérséklet, pH, vagy ammóniaszint ingadozásait, mivel ezek mind nagyon megterhelőek a halak számára, és darakór kitörését okozhatják.
 7. Mindig adj különféle, megfelelően tárolt eledeleket, beleértve a fagyasztva szárított, fagyasztott és pehely eledelt.
 8. Ne telepítsed túl az akváriumot halakkal. Figyelj a halak társítására.
 9. Rendszeresen cserélj vizet.
Egészséges akvárium

Bár a darakór lehet a leggyakoribb betegség az akváriumi halak között, odafigyeléssel teljes mértékben elkerülheted. Ha egészségesek a halaid, megfelelő életkörülményeket biztosítasz neki, jelentősen csökkentheted a betegségek kialakulását és a betegségek által okozott károkat.