• Akvarisztika Kezdőknek

Ecsetalga – Audouinella sp. (Black Brush algae, BBA) kezelése

A növényvilágban a vörös algák családjába tartozik. Úgy néznek ki, mint a sötét hajfoltok, és általában a levelek szélén, uszadékfán, köveken nőnek. A  (Black Brush) fekete alga nevével ellentétben lehet fekete, sötétzöld vagy sötétvörös színű. A BBA szívesen nő a nagy áramlású területeken, de megtalálható az alacsony keringésű területeken is. Jellemzően a lassan növekvő akváriumi növények, például az Anubias,  Java páfrány leveleinek szélein nő, és ha egyszer a levélre kerül, nehéz teljesen kiirtani. Az ecsetalgától nehézkes megszabadulni, de nem lehetetlen.

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Mint minden más alga, az ecsetalga növekedésének fő oka az akváriumban az egyensúly hiánya. Ezt az egyensúlyhiányt valószínűleg a tápanyagok bősége okozza. A fekete algák kihasználják a feleslegben lévő tápanyagokat, és felhasználják őket a növekedésre és az egész akváriumban való elterjedésre. Az ecsetalga növekedésének okai lehetnek a rossz vízminőség, a rossz karbantartás, a túladagolt tápok, az alacsony vagy ingadozó CO2-szint, a túl sok fény, vagy mindezek kombinációja.

Ha elmarad a folyamatos karbantartás sok lesz a hulladék és szerves anyag halmozódhat fel. Ezek a szerves anyagok lebomlanak, és nitrátokat adnak a vízhez, amelyeket az élő növények és az algák egyaránt felhasználnak a növekedéshez. Fontos megjegyezni, hogy a halak túletetése vagy a halakkal való túltelepítés nagyobb mennyiségű szerves hulladékot eredményez az akváriumban.

 

Ecsetalga

 

Ecsetalga

 

 

Leggyakrabban a CO2 hiánya vagy az ingadozó széndioxid szint a kiváltó oka az ecsetalgának.

Ha CO2-hiány van, az ecsetalga sokkal könnyebben tudja kivenni a szükséges szenet a hidrogén-karbonátból (a víz KH értéke tartalmazza), mint bármely vízi növény az akváriumban. További magyarázatként az ecsetalgák el tudják választani a szenet a hidrogén-karbonát (bikarbonát HCO3) iontól,  ami viszont hidroxidionokat hoz létre. A folyamat során kalcium-karbonát válik ki, amelyet az algák sejtfaluk megerősítésére használnak fel.

Tudom ez egy kicsit tudományosan hangzik, de elmagyarázom érthetően. Ha kevés vagy ingadozó a CO2 szint az akváriumban, az ecsetalga a növénnyekkel ellentétben a KH-ban található bikarbonátokból azonnal pótolni tudja az életben maradásához szükséges szenet, de a növények ezt nehezebben hasznosítják, a növekedésük lelassul. Mivel a növényeknek, így szén hiányuk keletkezik, a további tápanyagokat alig tudják felvenni a vízből, ellentétben az algával, mert számára van szén. Ha a CO2 szint stabil, a növények egyszerűen és gyorsan hasznosítják, így nem marad tápanyag az ecsetalga számára. Tehát ha az akváriumban megborul a tápanyag egyensúly, és ezt tetézi egy alacsony CO2 szint, az ecsetalga könyvelhetően könyörtelenül megjelenik.

Káros az ecsetalga?

Az ecsetalga nem jelent veszélyt a vízi élőlényekre. Azonban árthat az akváriumi növényeknek. Ha az ecsetalga elterjed annyira, hogy teljesen befedje a növény leveleit, a növény lényegében "megfulladhat" a fény és a tápanyagok hiánya miatt.

 

Tippek, hogyan szabadulj meg az ecsetalgától

 

Számos módszer létezik az ecsetalga eltávolítására az akváriumból. Csak vedd figyelembe, hogy ezek a megoldások ideiglenes megoldást jelentenek, mivel az algák valószínűleg folyamatosan felbukkannak, amíg a kiváltó okot meg nem szünteted. Javasoljuk, hogy vizsgáld felül a tápozás mértékét, világítási időt, a karbantartást a CO2 szinted. Próbáld meg kideríteni, honnan ered az akváriumban lévő egyensúlyhiány.

 

1. Használj Carbót (folyékony szénforrás)

A Carbo adagolása segít meggátolni az ecsetalgák növekedését, de arra is használható, hogy elpusztítsa a növényeken, köveken és más tárgyakon. A folyékony szénnel két módszert alkalmazhatsz helyi kezelést vagy a gyári adagolás duplájának adagolását, egy külön akváriumban.

Ha nem tudod kivenni az akváriumból a tárgyakat növényeket amelyen megjelent, akkor az ecsetalga helyi kezelése a legjobb módja. Ehhez egyszerűen pipettával vagy fecskendővel permetezd a folyékony szenet közvetlenül az algára. Ügyelj arra, hogy ne adagold túl az akváriumot, csak a dobozon lévő adagot használd minden nap. Fontos, hogy kezelés előtt állítsad le a szűrőt, permetezd be a carbóval, várj 15 - 20 percet, tudjon hatni, majd indítsad el a szűrőt. 

Vízcserénél
Engedd le odáig ahol elérhető már az ecsetalga (szárazon van). Egy kisebb ecset segítségével, kend le az algát a Carboval. Várj ismételten 10 percet, és mehet a víz visszatöltése. Ha az alga pusztulásnak indul a színe vöröses színűre vált.

Ha el tudod távolítani a fertőzött növényeket és tereptárgyakat az akváriumból, kövessed az alábbi lépéseket:

 1. Egy külön akváriumban vagy vödörben add hozzá az ajánlott adag kétszeresét. Természetesen úgy számold ki a kétszeres adagot, hogy ennek a külön tároló edénynek a vízmennyiségéhez legyen beállítva. Hagyjad benne állni 24 órán át.
 2. A 24 óra elteltével cseréld ki az összes vizet, és hagyjad a növényeket ismét 24 órán át a tiszta vízben.
 3. Ismételd meg az egész folyamatot még egyszer, mielőtt mindent visszahelyeznél az akváriumodba.

Ennek a módszernek meg kell ölnie az ecsetalgát. Ha ezt a módszert növényeken alkalmazod, nézz utána, hogy a növény folyékony szénnel szemben mennyire érzékeny. Vannak olyan növények, amelyek érzékenyek az ilyen típusú termékekre, és károsodhatnak. Például a Cryptocoryne és a Vallisneria.

 

2. Hidrogén-peroxid (H2O2) alkalmazása az ecsetalga ellen

 

A 3%-os hidrogénperoxid oldat egy gyakori háztartási anyag, amellyel az akváriumban lévő algák számos formáját eltávolíthatja. Ne feledjed el, hogy az ajánlott adagolás körülbelül 2,5ml/5L víz.

A folyékony szénhez hasonlóan ugyan úgy használd a peroxidot is, hogy egyszerűen pipettával vagy fecskendővel permetezd közvetlenül az algára.

Fontos, hogy kezelés előtt állítsad le a szűrőt, permetezd be, várj 15 - 30 percet, hogy tudjon hatni, majd indítsad el a szűrőt.

 

A hidrogén peroxidot csakis gyógyszertári 3%-os illat és adalékoktól mentes már kész oldott formában szerezd be. A töményebb formája jelentősen károsíthatja az élővilágot az akváriumban, mivel adagolása közben nem tud elég gyorsan elkeveredni így megmarhatja növényeinket.

 

FIGYELEM! A hidrogén peroxidos kezelés a vékony szárú-levelű növények illetve a mohákat károsíthatják. A mohák vége elfeketedhet, pl zosterifolia a hyrophilla illetve hasonló vékonylevelű növények levelei károsodhatnak, nem jelentős mértékben, de fennáll ez a szituáció is.

3% Hidrogén peroxid gyógyszertár
Hidrogén-peroxid (H2O2)

 

Az élőlényekre a fentiekben leírt dózisnak jelentősebb hatása nincs. A kezelést 4-5 naponta megismételheted!

 

3. Tegyél az akváriumba algaevőket

Nem szeretek plusz halat ajánlani az akváriumba, mert álltalában a kezdők mindig tultelepítenek, vagy olyan halakat vesznek, amelyek az akvárium méretéhez alkalmatlanok. Ha ez mellett döntesz, adok most pár tippet halfajtákból, de mindig nézd meg, a hal igényeit, és a saját akváriumod méretéhez, vízparaméteréhez, berendezéséhez válaszd ki a halfajt.

Halak:

 • Sziámi algaevő márna (Crossocheilus oblongus). Minimum 130L-es akváriumba helyezhető, mert akár 15cm-re is megnő. Sajnos szereti rágcsálni a mohák friss hajtásait is. Szívesen fogyasztják az ecsetalgát, és más típusu algákat is.
 • Floridai fogasponty (Jordanella floridae) 70 literre 1 hím és 2-3 nőstény

Mindíg mért fel, hogy az akvárium méretéhez, vízéhez, berendezéséhez alkalmas-e a halfaj. NE TELEPÍTSED TÚL AZ AKVÁRIUMOT! Nano hal ajánlónkat itt találod

Csiga:

 • Neritina csigák (Sisak csiga, Zebra csiga, király csiga)

Garnéla:

 • Amano garnéla

Hogyan előzheted meg az ecsetalga kialakulását

 1. Ne hurcold be az algát az akváriumba. Legyél körültekintő és fertőtlenítsed a megvásárolt növényeket.
 2. Gyorsan növő vagy úszó növények telepítése. A gyors növekedésű növények és az úszó növények hatalmas mennyiséget hasznosítanak fel a tápanyagokból, így nehezebben alakul ki tápanyag felesleg.
 3. Ügyelj a CO2 szintre. Mivel ez a legnagyobb kiváltó ok, stabilizáld a CO2 szinted, ne hagyd ingadozni.
 4. A Carbot, folyamatosan adagolhatod az akváriumba akkor is, ha megszűnt az algásodás. Ezzel akár meg is előzheted rengeteg alga kialakulását.
 5. A hidrogén peroxid használata 2 hetente az akváriumban.