• Akvarisztika Kezdőknek

Olajos az akvárium vizének felszíne? Okok és kezelése egyszerűen

Az akvárium folyamatos karbantartást, odafigyelést igényel ahhoz, hogy az élővilágod rendszere stabil és egészséges legyen.
Sajnos az egyensúly nem mindig áll fent, így az akvárium azonnal jelzést küld, hogy valami probléma van. Ilyen az olajos vízfelszín is. Most megtudhatod mi okozza a felszín olajosságát, és kezelését.
 

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Mi okozza az akvárium vízfelszínén az olajos réteget, felszíni zavarosságot?

Egy vastag néha habos olajos anyagrétegről beszélünk, általában ködös esetenként zöldes árnyalatú.
Az olajos réteg elhalt növények, szerves anyagok, növényi fehérje (protein), nyálka és számos baktériumkultúra, alga keveréke. Ha zöldes árnyalata van, az azt jelenti, hogy az alga is megtelepedett a biofilmen.

A színe állaga attól függően változik, hogy mi okozza. A réteg idővel megvastagodik, baktériumok, és algák tenyész telepévé válik, ettől láthatod ködösnek, vagy zöldes színűnek.

Ne hagyd sokáig figyelmen kívül ezt a problémát, mert gátolja a gázcserét.

 

 

 
 

 

 

Olajos nyálkás, habos vízfelszín okai

 

 

01Új növények

A növényeknek időbe telik, mire megszokják új környezetüket. Ezt növényi stressznek nevezzük. Ezen időszak alatt proteint, azaz növényi fehérjét bocsájt ki magából. A fehérje felhalmozódik a víz felszínén. Mivel a protein könnyebb a víznél, ezért a víz felszínén látod. Más szerves anyagokkal és baktériumokkal együtt képezik a vízfelszín olajosságát. Ez a természetes folyamat még a legegészségesebb és legjobban karbantartott környezetben is megtörténhet, ha új növényt telepítesz.

 

 

 

02Újonnan indult akvárium, vagy szűrőbaktériumok hiánya

Az új akváriumoknak időbe telik, hogy egy önfenntartó biológiai körforgást felépítsen. Amíg ezek a szűrő baktériumok nem szaporodtak el az akváriumban, addig nem indul be a lebontási és öntisztulási folyamat. Ezért felhalmozódnak a felszínen az olajosságot okozó fehérjék. Amint kialakul egy egészséges szűrőbaktérium állományod, az olajosság magától megszűnik, viszont addig is kezelned kell. Az olajos felszín megakadályozza a normális gázcserét, ami szó szerint megfojtja az akváriumot.

 

03Rossz gázcsere

A az akvárium vize mikroorganizmusok milliárdjait tartalmazza, főként olyan mikrobákat, amelyek oxigént vesznek fel. Ha nincs elég friss oxigén az akvárium vízben, ezek a szervezetek a víz felszínére vándorolnak, ahol magasabb az oxigénszint. Idővel tömörödnek a víz felszínén, ami biofilmet alkot. Sajnos ez tovább súlyosbítja a problémát, öngerjesztővé válik, mert megakadályozza a gázcserét, így tovább csökkenti az akvárium oxigén ellátását, amely még több biofilmet eredményez.

 

04Túl sok vas az akváriumban

A vas megtalálható különböző növényi tápszerekben. A vasat az akváriumban könnyedén túlzásba lehet vinni, mert nagyon kis mennyiségre van csak szükség. A növényeknek szükségük van a vasra a túléléshez, de a túl sok gyorsan visszaüthet. A baktériumok is hasznosítják a vasat, amely baktérium virágzáshoz vezethet és felhalmozódnak a víz felszínén.

olajos akvárium víz
Olajos vízfelület

 

05Nem megfelelő CO2 szint

Az élő növények a fotoszintézis folyamatának részeként CO2-t vesznek fel az akvárium vízéből. Világítási időben CO2-t vesznek fel, és oxigént bocsájtanak ki, éjszaka pedig oxigént vesznek fel, és CO2-t termelnek. A probléma ott keletkezhet, ha a megtermelt CO2 kevesebb mint amennyit nappal fel kellene vennie a növényzetnek. Ez stresszes állapotot okoz a növényzetben, mert tápanyaghiány lép fel. Ezért extra CO2, vel érdemes ellátni az akváriumot (magasnyomású CO2 berendezés vagy carbo adagolás).

 

Ahogy a fentiekben is írtuk az olajos vízfelszínnek számos oka van, ezért a megszűntetéséhez több tényezőt is figyelembe kell venned.

Az okok ellenére azonban egy dolog biztos: ezt a felszíni hártyát, ha nem kezeled halálos lehet a vízi élővilágra, mert megakadályozza a természetes gázcserét. A helyzet gyors beavatkozást megoldást igényel.

 

 

5. módszer az olajos réteg leküzdésére

 

 

Először határozd meg, hogy mi okozza az akváriumi vízfelszín olajosságának problémáját, és válaszd ki a neked megfelelő megoldást az öt lehetőség közül.

 

 

01A szűrő méretének felülvizsgálata és rendszeres tisztítása

Minden akváriumhoz megfelelő méretű és megbízható szűrőrendszerre van szükség. A szűrő nem csak a fizikai szennyeződések eltávolítására van, nem is ez az elsődleges szerepe, hanem oxigenizálja a vizet, és megfelelő biológiai szűrésed legyen. Az eltömődött vagy alulméretezett szűrő, nem képes ezekre a feladatokra, felgyülemlik a feldolgozatlan bomló anyag az akváriumban, és ez vízfelszíni olajosságot okoz.

Belső szűrő esetén, legalább 1-2 hetente nézz rá a szűrőre, és ha tömődést észlelsz tisztítsad meg. Ne használj semmilyen vegyszert, vagy csapvizet a tisztítás során, mert ezek elpusztíthatják a szűrőben megtelepedő nitrifikáló baktériumokat. A vegyszer használata talán egyértemű lehet neked, nem kell részleteznem, viszont a csapvíz meglephet. A nem kezelt és nem pihentetett csapvíz klórt és kloramint tartalmaz. A kloramint pihentetéssel vagy a városi legendának számító forralással sem tudod a csapvízből kivonni. A klór egy vegyszer, amely megöli a már kialakult szűrő baktériumaid.

A szivacsot óvatosan nyomkodd ki egy tálban, az akváriumból kivett vízben. Óvatosan nyomkodd ki, hogy a baktériumokat ne mosd ki belőle. A szűrő tisztításának rendszerességében találd meg az egyensúlyt, mert a túl sok tisztítással csökkented a szűrőbaktériumok mennyiségét is, amely ugyan így az olajosodáshoz vezet. Ezért érdemes külső szűrőt alkalmazni, amelynek a tisztítási ciklusa 6 vagy akár 12 hónap is lehet.

 

02Ne telepítsed túl az akváriumot halakkal

Sajnos a túltelepített akvárium, általános probléma. Nagyon kevesen figyelnek oda, hogy az akvárium mérete valójában mennyi halnak képes megfelelő környezetet biztosítani. Töltsed le az excel fájt, és számold ki, hogy a jelenlegi halaid, nem igényelnek-e nagyobb víztömeget, mint amelyet biztosítani tudsz. A terhelés számításához, pontos leírást ide kattintva találsz.

A halak szennyezőek az akváriumban. A túl sok hal, nagyobb szennyezést okoz!

Itt felhívnám egyesek figyelmét arra, hogy hiába tartasz 1 db alanyhalat az akváriumban. Annak az 1db halnak nagyobb a szennyezése mint 30 db kisebb méretűnek! Nézz utána milyen aranyhalad van, mert a legtöbb hidegvizet igényel, és nem tartható akváriumban, inkább kerti tóban! Az akvárium sem lehet általánosságban 300 – 500L-es méret alatt!
Ha nagyobb a szennyezésed, mint amit a szűrő fel tud dolgozni olajosodáshoz vezet.

Aranyhal nagy vízterhelés

A több hal, több ételt jelent. A halak nem tudják maradéktalanul elfogyasztani a táplálékot. A több hal több maradék táplálékot jelent, ami növeli a bomló anyagok mennyiségét. Ha ezzel a szűrőd nem birkózik meg, akkor olajos réteg fog keletkezni a víz felszínén.

Csak mérsékelten etesd a halakat. Annyi ételt adj, amelyet 2-5 percen belül elfogyasztanak. Minden, amit ezen felül adsz túlzás!
Nem kell minden nap etetned! A halak, hozzá vannak szokva az éhezéshez. Mindig pontosan tájékozódj arról mit esznek a halaid, milyen mennyiséget, és milyen rendszerességgel érdemes etetned! Úgy válogasd össze az akváriumodba a halakat, hogy a táplálkozásuk ételeik ne legyenek nagy mértékben eltérőek. Törekedj arra, hogy ne legyen túl sok a táplálék, és ne legyenek olyan halak az akváriumban amelynek merőben eltérő a táplálkozása, így túl sok féle táplálékot kell használnod.

 

03Növeld a szűrő teljesítményét

A kettes pontban már kiveséztük, hogy ez miért szükséges, de van más oka is.

olajos ködös akvárium víz felszín

Az erősebb szűréssel két dolgot érsz el

Nagyobb lesz a vízmozgás az akváriumban, így a lebegő törmelék nagy része lebegésben marad, amelyet a szűrő el tud távolítani, és nem a talajban megülve kezd bomlani. Ezért is fontos továbbá a megfelelő talaj választás is, amelyről bővebben itt olvashatsz.

Ha a szűrőt megfelelően helyezed el az akváriumban, a vízfelszín mozgatásával, az olajos réteg nem tud összeállni, töredezett lesz, ezért jobb lesz az oxigén beoldás. A több oxigén, egészségesebb és nagyobb mennyiségű szűrő baktériumot eredményez. A több baktérium hatékonyabb szűrést, így megszüntethető az olajos réteg a víz felszínén.

A megfelelő szűrő méret az, amely a legjobb megoldást jelenti számodra az akvárium legtöbb problémájára, többek között az olajos rétegtől való megszabaduláshoz is! A szűrés az akvárium lelke, és szomorú tény, hogy ezt az esetek nagytöbbségében félvárról veszik az akvaristák. Beteszik a szett akváriumokhoz tartozó alul méretezett belső szűrőt, vagy lehet vesznek egy nagyobb belsőt, de a kicsi szűrőtérfogata révén nem képes megbirkózni a terheléssel.

Ennek eredményeként jön a facebook csoportokban a rinya, hogy baj van!

Hiába írod, hogy a szűrő a probléma, valahogy nem jut el az infó! Ezt tovább súlyosbítja a kezdők hozzászólása, akiknek 1-2 hónapja van csak akváriumuk, tapasztalatuk nincs, és azt írják, hogy nekem is belsőm van minden rendben van. Ezzel igazolást ad a kérdezőnek, hogy jó az a belső akváriumi szűrő neki, majd pár hét múlva azt olvassuk tőle egy posztban, hogy algásodik, halbetegsége, halpusztulása van. Kidobott rengeteg pénzt a belső szűrőre, a gyógyszerekre, az algaírtókra, mikor csak egyszer kellett volna egy normális szűrőt beszereznie. A szűrést nem veheted félvállról!

 

04Használj ideiglenesen légpumpát

Levegőztetésre csak abban az esetben van szükséged, ha nem megfelelő a szűrőd (ismét a szűrés), és egy áthidaló megoldást szeretnél alkalmazni. A légpumpa használatával a feláramló buborékok egyrészt mozgásban tartják a vizet, és mozgatják a víz felszínét. Ezzel feltöredezik az olajos réteg és az oxigén beoldása javul. Ha a szűrőd megfelelő, ugyan ezt eléred a vízfelszín mozgatásával.

 

05Rendszeres vízcsere

A vízcsere szükséges a jó vízminőség megőrzéséhez, a nitrátok hígításához, a környezet oxigénellátásához, és természetesen az olajos réteg eltávolításához. A vízcserét igazítsad az élővilágodhoz.

 

+1Tipp

Stabilizáld a CO2 szintet az akváriumban, egy magas nyomású széndioxid rendszerrel. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a carbo adagolásával is ellensúlyozhatod az alacsony vagy ingadozó CO2 szintet.

 

 

Két gyors ideiglenes tipp az olajos réteg gyors eltávolítására

 

 

Most végig vettük, hogy szűntetheted meg az akváriumodban az olajos vízfelszínt, de az eltávolításához két gyors megoldást is javaslok neked. Ez nem a probléma megoldása, csak gyors kezelése a tüneteknek, a kiváltó ok ettől nem szűnik meg.

 

01Papírtörlő használata

Olyan papírtörlőt válasz, ami nem illatosított, nem tartalmaz festékanyagot. Tépj le egy darabot, fektesd le a víz felszínére és húzd le vele az olajos réteget.

 

02Skimmer használata Ismét a szűrő!

Egyszerűen nem tudom mennyiszer kell még leírni, és hangoztatni, hogy mennyire fontos a szűrés! A szkimmer leszívja az összes felszíni biofilmet. 

Skimmerben két megoldást használhatsz!

Veszel egy különálló felszíntisztítót1, és azt teszed az akváriumba. Előnye, hogy gyorsan letisztítja a víz felszínét, és ha nincs külső szűrőd ez az egyetlen lehetőséged, de hátránya is van. A kis akváriumokban nagy sodrást csinál, és sok értékes helyet foglal el. Egy újabb technikai eszköz az akváriumban, egy újabb áramfogyasztó.

 

Eheim skimmer
Eheim skimmer1

 

Külső szőrőre üveg szívóág, skimmerrel
Külső szőrőre üveg szívóág, skimmerrel2

 

 

Ezért is ajánljuk folyton bármilyen akvárium mérethez a külső szűrőt, legyen az akár egy 15L-es akvárium, mert erre is megoldást tud adni. Veszel hozzá egy olyan szívó ágat, amely skimmeres2. Így ugyan azzal az energiával fog működni, mint amennyit a külső szűrő felvesz az elektromos hálózatból. Nincs plusz sodrás az akváriumban, folyamatos a működése.

 

 

 

 

 

Egy kis kitérő

Sokszor látom, hogy azt írják, hozzászólásokban, hogy

"minek a külső szűrő"
"erőltetve van a külső szűrő"
"tökéletes a belső szűrő bármilyen méretre"

Nekik csak annyi a válaszom, hogy a belső szűrő csak értékes helyet foglal az akváriumban. Továbbá, soha nem lesz akkora szűrőfelülete amekkorának egy akváriumban szükség lenne, azzal a 2dl-es mérettel.

Itt van két példa a külső szűrőre, amit kicsi akváriumokhoz használhatsz (5-40L), az ára szinte egy minőségibb belső szűrő ára, és jóval nagyobb, akár 6x-os a szűrő térfogata, és variálhatod kedvedre a szűrőanyagokat! Amikor belső szűrőt vásárolsz, gondolj arra, hogy közel hasonló árban vehetnél egy külső szűrőt is, jóval nagyobb szűrő felülettel. A belső szűrőd, szűrőfelülete soha nem lesz jó az akvárium méretéhez, mert kicsi akvába nem tudsz beletenni egy nagy belső szűrőt, csökkentened kell a belső szűrő méretét hogy egyáltalán elférjen, ezzel arányosan csökken a szűrőfelület is. Akkor inkább gondold meg ennek a két olcsó szűrőnek a megvételét, vagy keress használtan külső szűrőket.

 

Még mindig jobb megoldás akár 50L-es akváriumba, az 1 - 1.5L-es szűrőfelület, amelyet variálhatsz, mint a belső adta 2-3dl-es méret, és árában sem jelentősen drágább, ha összehasonlítod egy minőségibb hozzászólásokban úgy szokták nevezni "FULLOS" belső szűrőével. Ha egy ilyen külső szűrőt választasz, tettél egy kis lépést az egészséges akvárium felé!

 

Itt megjegyezném, hogy 50L-es akvárium mérethez, ha halakat is tartasz, legalább 2 - 2.5L szűrőfelület lenne szükséges.

 

AMTRA FILPRO EX 500 - akasztós külső szűrő

Egy kicsit kakukktojás ez a szűrő mert akasztós, de gyári szettel teljes értékű külső szűrő válhat belőle. Négy rekeszes, így van bőven lehetőség a szűrőanyagok variálására. Az ára szinte semmivel sem drágább (1-2 ezer Ft.) mint egy minőségibb (Eheim) belső szűrőnek. Max. 40-L-ig ajánlanám.

Amta külső szűrő

 

 

 

Oase FiltoSmart 60

 

Oase FiltoSmart 60

A szűrő egy kiegészítő adapter segítségével az akvárium oldalára (hátuljára) is függeszthető, így helyet takaríthatsz meg. Közel 1L-es szűrőtérfogata van, így 40L-ig odafigyeléssel használhatod.

 

 

 

Remélem megtaláltad a számodra megfelelő választ a leírásból, és orvosolni és megszűntetni is tudod az olajos réteget az akváriumod vízfelszínén. Figyelj a szűrésedre, és törekedj a biológiai egyensúlyra az akváriumban!