• Akvarisztika Kezdőknek

Ködös, zavaros, zöld vagy barna az akvárium vized?

Ködös, zavaros, felhős, zöld vagy barna az akvárium vized?
Van megoldás! Az újonnan indított akvárium tulajdonosok egyik leggyakoribb kérdése, hogy miért lett zavaros ködös, felhős, tejes, zöld vagy barna az akvárium vize. Ebben a cikkben három jelenséggel is foglalkozunk, egyik a ködös - felhős akváriumvíz, a második a zöld színű akváriumvíz, és a harmadik a barna színű akvárium víz.

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Zavaros, ködös, felhős vagy tejes az akvárium vize

 

Általában azt szokták leírni erről a jelenségről kérdezők, hogy

 

eddig semmi baj nem volt, pár nap után viszont zavarossá vált a víz. Hiába cserélek vizet, 1-2 napon belül újra ködös, zavaros lesz a víz.

 
Mit jelenthet a ködös akvárium víz?
Miért történik ez?
Hogyan tudom megszűntetni a ködös akvárium vizet?

 

Ködös akvárium víz
Ködös akvárium víz

A jó hírem, hogy a zavaros víz új akváriumban nem feltétlenül vészhelyzet, és nem feltétlenül jelent rosszat. Néhány nagyon egyszerű módszert írok le a zavaros víz diagnosztizálására és kezelésére.

 

Miért felhős az új akvárium vize?

 

 

 

 

Ne aggódj! Az újonnan indított akvárium biológiája még nem áll készen arra, hogy meglegyen az úgynevezett, biológiai szűrés. Gyakorlatilag az akvárium vízében, talajában, szűrőjében, nincs jelen semmilyen hasznos nitrifikáló bakteriális életforma. Miután elindítottad az akváriumod, napokon belül különféle mikroszkopikus élőlények kezdenek megtelepedni. A különféle szabadon lebegő baktériumok és más mikrobák kihasználják a vízben lévő ásványi anyagokat és tápanyagokat, és ellenőrizetlenül szaporodni kezdenek. Ezt hívjuk baktérium virágzásnak! Mivel nincs a vízben gátló tényező, robbanásszerű szaporodásuk hatására az akvárium vize ködössé, felhőssé tejessé válik. A helyzetet súlyosbíthatja, ha nem várod ki, azt a 2-3-4 hetet amíg beérik az akvárium, vagy idő előtt halat teszel bele, elkezdesz etetni, és az etetésben bevitt étel is nagyobb mennyiségű mint amelyre szükség lenne.

A természetes reakció az, hogy

 

Úr Isten, azonnal tenni kellene valamit
Vízcsere?
Valamilyen vegyszer adagolása? "

 

 

Furán hangozhat, de új akvárium esetén, ha ködös lesz a víz, a legjobb, ha hagyod, hogy önmagától megoldódjon.

Kétségtelenül akkor teszed a legjobbat, ha újonnan indítottad az akváriumot, ha nem teszel semmit, és hagyod, hogy elszaporodhassanak azok a baktériumok, mikrobák, amelyek ezt a jelenséget kezelik és kordában tartják. Viszont érdemes figyelned az ammónia és a nitrit szinted, hogy ne emelkedjen túlzott mértékben. Főleg akkor figyeld ezeket az értékeket, ha voltál olyan tájékozatlan, és már az induláskor halakat tettél az akváriumba.

Sokan, azonnal nekilátnak szűrőt is tisztítani, amivel csak ronthatsz a helyzeten. A szűrő tisztítása nem tesz mást, mint megzavarja baktériumok kialakulásának folyamatát. A tisztítással kimosod belőle a már alakuló félben lévő baktériumokat, így csak elnyújtod azt az időt, hogy rendbe jöhessen az akvárium.

 

Hogy szűntesd meg a ködös akváriumvizet

 

Ne cserélj azonnal vizet!

A rendszeres részleges vízcsere az akvárium életében nagyon fontos. Ha folyamatosan frissíted, cseréled az akvárium vizét, sokat teszel, hogy egészséges legyen az akváriumod, viszont ha újonnan indítottad az akváriumod, és ködössé vált a vized, akkor ne cseréld azonnal, és ne cseréld rendszeresen.

Ennek az az oka, hogy az új víz (kivéve, ha desztillált vagy RO víz) plusz tápanyagellátást biztosít a zavarosságot okozó baktériumoknak, így akár sokkal jobban berobbanhat a baktérium virágzás. 
Ha nem cseréled azonnal a vizet, a vízben lévő tápanyagok fogyatkozni fognak, és lényegénben a víz ködösségét okozó baktériumok, éhen halnak. Fontos, ha már halak vannak a vízben folyamatosan ellenőrizd az ammónia és a nitrit szintet, és cseréld a vizet ha ezen anyagok értékei nagyon magasak, mert halpusztuláshoz vezethet.

Az akvarizálás türelemjáték. A hasznos baktériumok szaporodása lassú, az osztódásuk akár 1-2 hétbe is beletelhet. Így a zavaros víz, megszűnése nem lesz azonnali, viszont gyorsíthatsz is rajta.

 

01Tegyél az akváriumba több élő növényt!

Az élő növények versengenek a tápanyagokért. Tápanyagokat vonnak ki a vízből a fejlődésük érdekében. Ahogy veszik ki a tápanyagot a vízből, annál kevesebb marad a ködösséget okozó baktériumoknak.

 

02Ha már halakat tettél az újonnan indult akváriumba, ne etess minden nap.

A kezdő akvaristák gyakran attól tartanak, hogy halaik éhen halnak, ezért túletetnek. A halak szervezete, fel van készülve a koplalásra. Napokig vagy akár több mint 1 hétig is kibírják eleség nélkül. Így hiába is néznek rád boci szemekkel, drasztikusan csökkentsed le a beadott étel mennyiségét, és ne etess minden nap. A ködösséget okozó baktériumokat is táplálja az el nem fogyasztott étel. Továbbá mivel még nem alakult ki a biológiai szűrésed, az ammóniát is túltermeled az akváriumba, ami méreg a halak számára.

 

03Derítsed ki, hogy esetleg nem telepítetted túl az akváriumod hallal.

Töltsed le a táblázatot, és számold ki, hogy biztos lehess benne nem telepítetted túl az akváriumod. Ha túltelepítetted, érdemes megszabadulnod azoktól a halaktól, amelyek nem abba az akvárium méretbe, vagy vízparaméterekbe valók. Vidd vissza a kereskedésbe, vagy ajándékozd el.

 

04Gyors tuning!

Kérdezz körbe facebook csoportokban, hátha tud neked valaki adni érett akvárium vizet. Az érett akvárium víz, tele van jótékony baktériumokkal, amelyek egy hatalmas löketet tudnak adni a saját akváriumod számára. Esetleg kérhetsz egy kis talajt, köveket. Az érett akváriumban a talaj és a kövek felületét is ellepik a jótékony baktériumok. Arra figyelj, ha ezt alkalmazod, hogy szállítás közben akvárium vízben legyen a talaj vagy a kő, ne száradjon ki, és minél gyorsabban kerüljön bele a saját akváriumodba. A nitrifikáló baktériumok, nagyon érzékenyek. Ha nincs friss oxigéndús vizük, hamar pusztulásnak indulnak.

 

05Végső megoldások ha semmi más nem hatott

Aktív szén
Használj aktív szén párnát! Az aktív szén, gázokat képes detoxikálni, eltávolítja a szerves szennyező anyagokat, mely okozhatja pl. a víz sárgás színét. Eltávolítja a szerves savakat, fehérjéket, hormonokat, antibiotikumokat, vegyi anyagokat. Ezért gyógyszeres kezelés után ajánlott a használata. A szervetlen anyagok közül eltávolítja a klórt és mindent, ami az akváriumban elszíneződést, vagy szagot okoz, ilyen pl. a fenol. NE A SZŰRŐDBE TEGYED. Jó minőségű szenet vegyél, ne az olcsó és silány minőségűeket. Tedd bele szűrőzsákba, készíts belőle egy párnát, és lógasd bele a vízbe. Hagyd bent 1-2 napig, majd vedd ki. Ezt megismételheted, 2 hét múlva. A szenet csak szakaszosan használd, és ne állandó jelleggel.

 

 

 

UV szűrő
Nem egy olcsó megoldás, de az UV szűrőt is bevetheted. UV szűrők UV-C fényt bocsájtanak ki, ami sterilizáló hatású. Megszűnteti a vízben található alga csírákat és fertőző baktériumokat elpusztíthatjuk. Megszűnteti a ködös - opálos vizet, sokkal tisztább és fertőzés mentesebb lesz az akvárium vize.

 

Zöld akváriumvíz

 

A baktériumok nem az egyetlen mikroorganizmusok, amelyek zavaros vizet okozhatnak. Ha az akvárium vize zöld, zöld árnyalatú akkor valószínűleg algavirágzásról van szó. A zöld vizet apró, szabadon lebegő algák okozzák
Sok haltenyésztő összeteszi a kezét a zöld akvárium vízért. Rengeteg apró táplálékot biztosít az ivadéknak, de vízibolha és sórák tenyésztésre is alkalmas. Viszont, ha nem ivadékokat nevelünk a hátunk közepére nem kívánnánk az algavirágzást, ami a zöld vizet okozza.

Zöld akvárium víz - kezelése
Zöld akvárium víz


Ráadásul a zöld vizet okozó algák nagyon makacsok és nehéz megszabadulni tőle, mert a fitoplangtonok, rettentő picik. A szokásos szűréssel nem lehet megfogni, és vízcserével sem szüntethető meg, de nem lehetetlen a kezelése. 
A zöld vizet gyakran a túl sok fény és a túl sok tápanyag kombinációja okozza. A zöld akváriumvíz sokszor az induló akváriumoknál jelentkezik, mert az ammónia többlet is a kiváltó ok.

Veszélyes a zöld akváriumvíz a halaira és a növényeire?
Általánosságban elmondható, hogy nem. A zöld akváriumvizet nem tekintik veszélyesnek a halakra. Valójában sok hal boldogan él zöld színű vízben ez akár egy természetes környezet. Ugyanez vonatkozik a növényekre is. A zöld akváriumvizet alkotó algák ugyanazokkal a tápanyagokkal táplálkoznak mint a többi növényed, nem okoz közvetlen kárt. Viszont sötétíti az akváriumot, így kevesebb fény és tápanyag jut a növényeid számára.

 

Zöld akvárium víz kiváltó okai

 

A zöld akváriumvíznek általában három kiváltó oka van.

 1. Túl sok fény
 2. Tápanyag egyensúlyzavar
 3. Karbantartások elmulasztása
Zöld akvárium víz megoldások

 

 

01Túl sok fény

A fitoplankton egy növény. A növények szeretik a fényt. A túl sok fény kiváltó oka lehet, hogy az akvárium vize folyamatosan zöldül.
Mindig meglep, hogy nem csak kezdő akvaristák 12, de találkoztam már olyannal is hogy 24 órát is világítja az akváriumot, vagy éjszakai fényt használ. Az akváriumot nem kell egész nap világítani, a természetben sincs egész nap világos. Az akváriumot 6-8 óránál többet nem érdemes világítani. A másik gyakori hiba az, hogy túl erős lámpát használnak az akváriumhoz.

Általában a túlvilágítás szokott lenni a kiváltó ok, így legtöbbeteknek csak az akváriumába jutó fény mennyiségének csökkentésére lesz szükség ahhoz, hogy megakadályozd a zöld víz megjelenését.

Zöld akvárium víz napfény


De nem csak az akvárium világítása lehet felelős a zöld akváriumvízért. A napfény is lehet az oka. A napközben besütő nap is kiválthatja. Ezért fontos, hogy az akváriumot soha ne helyezd el olyan helyre, ahol közvetlenül tűző nap érheti. Ez a fény lehet annyira erős, hogy beleszámít a világítási időbe. Ha nem tudod máshova elhelyezni az akváriumot, akkor napközben takard le az akváriumot, vagy húzd le a redőnyt.
A világítás problémájának megoldása roppant egyszerű. Vegyél egy időzítő kapcsolót állítsad 6 és 8 órás világítási idő közé, így nem kell neked le és felkapcsolnod a világítást. Csökkentsed a fény intenzitását, védd meg a besütő nap fényétől.

 

02Tápanyag egyensúlyzavar

A megfelelő mennyiségű tápanyag biztosítja, hogy a növények egészségesek legyenek, és a legszebb formájukat hozzák. 
A kezdő, de még a haladó akvaristáknak is fejtörést okoz a növénytápozás. Ha az egyik tápanyagból túl sok van a másikból túl kevés, hamar romlásba döntheti az akváriumot.
Mivel az alga egy növény, a tápanyagokat hasznosítják. Ha nincs meg az egyensúly a tápozásban, ezek az egyszerű növények valamely fajtája azonnal felüti a fejét. 
Ilyen kiváltó ok lehet az ammónia többlet is, amely származhat egy túletetésből, a talaj felkavarásából, vagy rossz talaj választásból (nagy szemű a talaj) a rossz vagy esetlen biológiai szűrésből.
Megelőzésként érdemes legalább az alap tápanyag szinteket ellenőrizni az akvárium vízében, legalább addig, ameddig nem leszel rutinos, és ránézésre nem tudod megállapítani a hiánytüneteket.

Amit érdemes ellenőrizni:

 • Ammónia (NH3)
 • Nitrát (NO3)
 • Foszfát (PO₄)
 • Vas (Fe)
 • Kálium (K)

Akváriumi tesztekről bővebben itt olvashatsz

 

03Karbantartások elmulasztása

Az akvárium karbantartásáról lesz egy hosszabb cikkünk is. A karbantartás az akvarista számára napi és heti feladatokra van felosztva. Soha ne mulaszd el a karbantartási munkákat, mert mind algásodáshoz vezethet, akár a zöld akvárium vízhez is.

 

Zöld akvárium víz kezelése és megszűntetése

 

A baktériumok virágzásához hasonlóan a zöld víz sem távolítható el finom szűrőselymekkel vagy óriási vízcserékkel.

 

01Sötétkúra

Mivel az algáknak is fotoszintézisre van szükségük a tápanyagok hasznosításához, ezért egy sötét kúra jó megoldás lehet. Az akváriumi növények sokkal nagyobbak több tápanyagot tudnak raktározni, így nekik egy sötétkúra nem okoz problémát. Olvass utána részletesen a sötét kúrának, de röviden leírom. 

 1. Csinálj egy nagyobb vízcserét legalább 50%-ot
 2. A szűrőt ne kapcsold le, mert a sötétkúra alatt is fontos a szűrés, és ha a szűrővel fodrozod a víz felszínét az oxigén beoldásod is megállna. Ha van magasnyomású CO2 azt is kapcsold le. Sokan a sötétkúra alkalmával légpumpát is használnak.
 3. Ne tápozd a növényeket, és ne etesd a halakat.
 4. Fény nem érheti az akváriumot, így a legjobb az, ha fekete fóliával több rétegben bevonod mindenhol az akváriumot, hogy tökéletes sötétség legyen a belsejében. Ne szűrődjön be fény (a zöld vizet okozó algák nagyon kevés fény mellett is életben maradnak). 5 napig, rá se nézz az akváriumra!

A sötétkúra után

Ha vége a sötétkúrának ismét végezz egy nagyobb vízcserét, 50%-ot, és pár nap után egy szűrőtisztítást is csinálhatsz, hogy eltávolítsad az elhalt algákat. A nagy mennyiségű elhalt alga bomlásakor, ammónia többleted keletkezik. 
Etesd meg a halakat, de csak mértékkel. A szokásos adag negyedével kezdj. Erre nagyon figyelj, mert betegségeket is okozhatsz vele.
A növényeid kicsit sápadtabbak lesznek, de hamarosan újra pompázni fognak. A világítást 2 hétig érdemes rövidebb 4-5 órás intervallumban tartani, és a növénytápozást is folytathatod.

Mi lesz a halakkal az akváriumba a sötétkúra alatt?
SEMMI! Hidd el nem fognak éhen pusztulni. A halakba kódolva van az éhezés.

 

02UV sterilizálás

Nem egy olcsó megoldás, de az UV szűrőt is bevetheted.

UV szűrők UV-C fényt bocsájtanak ki, ami sterilizáló hatású. Megszűnteti a vízben található alga csírákat és fertőző baktériumokat elpusztíthatjuk.

Az UV sterilizálás alatt többször is csinálj részleges vízcserét.

UVC - szűrő

 

 

03Kovaföld alkalmazása

 

Diatóma szűrésnek is nevezik a kovaföld szűrést. A vízparamétereken nem módosít, pusztán fizikai szűrést tud végezni.

Tulajdonságainak köszönhetően, olyan finom szűrőfelületet hoz létre, hogy az algákat csillósokat is akár pár óra alatt ki tudja szűrni a vízből. A kovaföldet tedd szűrő zsákba, és helyezd el az egyik szűrőrekeszbe.

A kovaföld hamar tömődik, így nem tudod folyamatosan használni. Pár óra után látható lesz a hatása. Használat után kidobhatod, és újabb szűrésre már friss tiszta kovaföldet használj. Ennek a technikának egy hátránya van az-az ára, és a beszerezhetősége!

Kövaföld akvárium szűrés

 

 

04Kémiai anyagok

Ezt hagyjuk… Kémiai módokon is meglehet szabadulni az algától, de senkinek nem ajánlom.

 

Barna akvárium víz

 

Ha az akvárium vize barnás árnyalatú, azt a tanninok okozzák. Ez egy szerves vegyület, amely természetesen megtalálható a katappa levelekben, vasfában, az uszadékfában és más botanikai anyagokban. A tanninokat gyakran használják bizonyos halak tartására (biotóp akváriumokban) és tenyésztésére, amelyek a sötétvizes környezetet részesítik előnyben, de a legtöbb ember szívesebben tartja az akváriumot kristálytiszta vízzel.

Barna akvárium víz
Barna akvárium víz


A vízcsere elősegítheti a barna víz fokozatos eltávolítását az idő múlásával mindaddig, amíg nem ad hozzá több tanninforrást. Új fák esetében, áztatás vagy forralás (ne főzd a fát sokáig, a forró vízben pár percig tartsad a fát) elősegítheti a tanninok gyorsabb kiürülését, viszont az áztatás egy hosszú hetekig tartó folyamat. Ha az áztatás és a forralás nem működik, használhatsz a barna szín eltávolítására aktív szenet szűrőzsákban az akváriumba lógatva, vagy használd a Seachem Purigent. Az aktív szén idővel eltömődik tanninokkal és toxinokkal, ezért egy idő után ki kell dobni. A Purigen viszont regenerálható ezért többször is újra felhasználható. Az aktív szenet csak kúraszerűen használd, viszont a Purigen folyamatosan lehet a szűrő belsejében.