• Akvarisztika Kezdőknek

Barna alga – Hogyan szabadulj meg tőle

Barna alga - Kovaalga - Diatoms

Ha valaha is tartottál már akváriumot, akkor nagy eséllyel futottál már bele a barna algába. A barna alga az algák egyik leggyakoribb formája, az akvarisztikában. Rendszerint az új akváriumok indítása után az első hónapjában találkozhatsz vele. A barna alga körülbelül 1-3 hét után jelenik meg az újonnan indított akváriumokban.

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

Ezek az algák egysejtű szervezetek, amelyek technikailag nem tekinthetők algafajoknak. A növényekhez és az algákhoz hasonlóan azonban fény hatására fotószintetizálnak, majd barna színű rétegeket és foltokat képezhetnek, az akvárium alján tereptárgyakon, és akár a növényeken. A barnaalga sötétebb színű is lehet az akvárium azon részein, amely sok fényt kap.

 

Mi okozza a barna algákat?

Az újonnan indított akváriumokban még nem alakult ki a megfelelő nitrifikációs folyamat. Ezért a legnagyobb számban ammóniát és nitritet tartalmaz az akvárium vize. A barna alga gyors fejlődésnek indul az ammóniadús környezetben. Ezt még tetézheti, ha szilícium-dioxidot SiO2 is biztosítunk neki. Ennek az-az oka, hogy a környezetükben lévő szilícium-dioxidot használják fel sejtfaluk megerősítésére. A vízben lévő nagy mennyiségű szilikát a barna algák elsődleges oka. A szilícium-dioxid gyakran megtalálható a csapvízben és a kutak vizében is. Szilikát lehet a nem megfelelő talajban (pl. dekorhomok), és dekorelemekben. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a giccsparádé dísztárgyakat ne helyezz el az akváriumban.

Barna alga növényeken
Barna alga növényekre telepedve és a talajon

Káros a barna alga?

A szemünknek káros, mert nagyon ronda :) A barna algák (vagy kovaalgák) teljesen ártalmatlanok a halak, garnélarák és a csigák egészségére nézve. Ezen fajok egy részének táplálék ként is szolgál! A barna alga azonban veszélyt jelenthet a növényekre, ha figyelmen kívül hagyjuk növekedésüket. Bevonatot képeznek a lassan növő növények levelein, ezzel elzárva a fénytől, és végül alultáplálttá teszik.

 

Hogyan távolíthatod el a barna algákat az akváriumodból?

Szerencsére a barna algákat nagyon könnyű eltávolítani. Nem kapaszkodik annyira erősen, mint pl. a fekete szakállalga, agancsalga vagy a kék-zöld alga. Az üveg felületekről, akár egy szivaccsal eltávolítható, a tereptárgyakról fogkefével is könnyedén lekaparható.
Ha a kovamoszat bevonja a növények leveleit, finoman dörzsöld, keféld le ujjaiddal vagy fogkefével. Ha a nagy részértől megszabadultál csinálj egy részleges vízcserét úgy, hogy próbáld meg az alga maradványokat is felszívni.

 

Nem sikerül megszabadulnom a barna algától miért?

 

Vagy nem vetted ki az akváriumból a szilikátosodást okozó tárgyakat, vagy pedig a csapvized tartalmaz nagyon nagy mennyiségben szilikátokat. A tereptárgy kivehető, de ha a csapvized a ludas, akkor érdemes meggondolnod, hogy valamilyen vízszűrő berendezést szerzel be, ami megköti a szilikátokat.

Vagy RO szűrőre váltasz, ami a lehető legjobb megoldás az akvárium vizének megfelelő kialakítására. Mielőtt bármit is cselekszel a vízzel kapcsolatban, mérd meg az akváriumhoz használt vized szilikát tartalmát, csepptesztel. A szilikát cseppteszt nem egy olyan akvárium teszt amit alapból érdemes tartani.

Így, ha nem szűnik meg a barna alga, egyre csak nő, akkor érdemes tesztet is használni, hogy kizárhasd, vagy igazold a cserevized szilikát tartalma okozza-e az algásodást.

 

JBL - szilikát teszt

 

 

7 tipp a barna alga kialakulása ellen, és kezelésére

 

1. Tegyél az akváriumba több növényt A növények versenyeznek az akváriumban a tápanyagokért. Ha van megfelelő növényi növekedésed az akváriumban, az nagy eséllyel tápanyag szinten kiéhezteti a barnaalgát.

 

2. Csökkentsed a nitrogénforrásokat Javíts a szűréseden, cserélj rendszeresen vizet, takarítsad folyamatosan az akváriumot, hogy minél kevesebb nitrogén forrás legyen az akváriumban. Így ha csökken az ammónia, nitrit, a nitrát az akváriumban, és ez minden algatípusra igaz, az algák is eltűnnek, köztük a barna alga is!

 

3.RO víz használata Fontold meg a RO készülék beszerzését. A RO szűrő segítségével olyan vizet állítasz elő a csapvízből, amely vegyszermentes, klórmentes, szilikátoktól mentes, nullás víz. Visszasózás segítségével így mindig egy stabil tiszta vizet tudsz előállítani az akváriumhoz. Bővebben a RO szűrésről itt olvashatsz.

 

4. Túletetés ételmaradványok Sok akvarista esik abba a hibába, hogy túleteti az akváriumot. A halaknak épp csak annyi táplálékot szabad beszórni, amit pár perc alatt elfogyasztanak. Ha úgy látod, nem tudott táplálkozni miden élőlény, akkor szakaszosan etess, és mindig csak kicsit. Ha a túletetés miatt a haltáp megül a talajon, nincs eltávolítva, a bomlás során ammónia szabadul fel, ami az algásodás egyik oka.

 

5. Akvárium túltelepítése Ne telepítsed túl az akváriumot halakkal. Az akvárium méretének megfelelő számú és nagyságú halakat tegyél csak az üvegbe. A túltelepítés több ételt, több salakanyagot jelent, ami még több ammóniát. Az ammónia többlet pedig algásodáshoz vezet.

 

6. Növeld a vízáramlást A megfelelő szűrő és szűrőanyag kiválasztása a lehető legfontosabb tényező az akváriumban. A megfelelő áramlás mindig lebegésben tatja a salakanyagokat, így az nem az akváriumban ül meg, hanem a szűrőben, ami könnyedén eltávolítható.

 

7. Megfelelő világítás A barna alga az alacsony világítást szereti. Ha növeled a fényt, azzal a többi növényt, erősebb fotoszintézisre kényszeríted, ami több tápanyag felvételt jelent. Ha a növények több tápanyagot vesznek fel a barnaalgának nem marad. Találd meg a világításban is az egyensúlyt!

 

+1 Tipp - Tegyél az akváriumba olyan halakat amelyek szívesen fogyasztják a barna algát

Nem szeretek plusz halat ajánlani az akváriumba, mert álltalában a kezdők mindig tultelepítenek, vagy olyan halakat vesznek, amelyek az akvárium méretéhez alkalmatlanok. Ha ez mellett döntesz, adok most pár tippet halfajtákból, de mindig nézd meg, a hal igényeit, és a saját akváriumod méretéhez, vízparaméteréhez, berendezéséhez válaszd ki a halfajt.

Halak:

  • Ancistrus cirrhosus
  • Plekó - Hypostomus plecostomus
  • Törpe szívóharcsa Otocinclus
  • Kövicsíkfélék (Hillstream loach)

Csiga:

  • Nerita csigák (Sisak csiga)

Garnéla:

  • Amano garnélarák