• Akvarisztika Kezdőknek

Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)

Mi a zöld pontalga, hogyan szabadulhatsz meg tőle?

A zöld pontalgákat a kinézetükről nevezték el. Kicsi, kör alakú zöld foltok. A legtöbb más algával ellentétben a zöld pontalgák nem nőnek magasra, lapos és kemény tapintású.

Nem szeretsz olvasni? Hallgasd meg a tartalmat hanganyagként!

 

A zöld pontalgák általában olyan tárgyakon, növényeken nőnek, amelyek nem mozognak, lassan lőnek. Sziklákon, uszadékfán az akvárium üvegén, lassan nővő növényeken, mint pl. Anubias.

Leggyakrabban az erősen megvilágított helyeken jelennek meg. A túl sok fény a zöld pontalgák egyik leggyakoribb oka.
Korai stádiumában ez az alga elszigetelt foltként jelenik meg. A legtöbben először az akvárium üvegén veszik észre a zöld foltokat.
A zöld foltok világosabb zöld árnyalatot mutatnak az akvárium üvegén. Ennek az az oka, hogy a fény mindkét oldalról éri az algát, így világosabbnak tűnik.
Ha hagyjuk növekedni, a foltok összeolvadnak, és szőnyeget alkotnak.

Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)
Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)


A Zöld pontalgákat gyakran összekeverik a zöld poralgával. Míg a kettő hasonlónak tűnik, egymás mellett összehasonlítva a különbségek nyilvánvalóvá válnak.

A Zöld pontalgák körkörös alakban nőnek, amelyek lassan összeolvadnak. A zöldpor alga viszont olyan finom, hogy hasonlít… nos… a porra.
Ha látványra nem tudod megkülönböztetni akkor használd a kezed! Ha leggyengédebb érintéssel könnyen felszállnak az algák, akkor zöld poralgád van. Ha makacs, nem tudod letörölni akkor zöld pontalgáid vannak.

A zöld pontalgák károsak a halakra?

Nem, a zöld pontalgák ártalmatlanok a halakra. Sőt, néhány kíváncsi növényevő akár rágcsál is belőle.

A zöld pontalgák károsítják a növényeket?

Igen, de csak akkor, ha teljesen befedte a növény leveleit. Ne hagyd, hogy annyira elszaporodjon, hogy befedje a levelek felszínét.

Ha nem foglalkozol ezzel az algával akkor a zöld pontalgák végül beborítják az egész növényt, és megakadályozzák, hogy a fény elérje azt. 

Mi okozza a zöld pontalgák megjelenését?

A legtöbb algához hasonlóan a tápanyag egyensúly felborulása az ok. Sok szakértő egyetért abban, hogy a zöld pontalgák megjelenésében a következő két tényező játszik legnagyobb szerepet.

 

 

 

01 Túl sok fény

 

Sok más algához hasonlóan, a közeli ablakból beszűrődő napfény, vagy az akvárium világításából érkező magas fényszint felelős lehet a zöld pontalga kialakulásáért. A fényerő csökkentése a legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozd, hogy megjelenjen az akváriumban a pontalga. A világítási idővel is érdemes lehet játszani, ha csökkented a világítási időt is. Napi 8 óránál több világításra nincs szüksége az akváriumnak, ezt az időt nyugodtan tovább csökkentheted, akár 5-6 órára is.

02 Alacsony foszfát szint

 

Túl alacsony a foszfátszint az akváriumban? Nos, ez lehet egy kiváltó oka a zöld pontalgáknak.
A foszfátszintet nem tudod megállapítani ránézésre. A foszfátszintet tesztelned kell. Csak és kizárólag csepptesztet használj erre a célra. A legfontosabb akváriumi tesztek menüpontban megtalálhatod az ajánlott foszfát tesztjeinket is.

Ha a mérés után azt látod, hogy a foszfát szinted a nulla közelében van, akkor valószínűleg ez okozza a zöld pontalgák kialakulását az akváriumodban.

Ha a foszfátszint közel nulla az akváriumban, akkor könnyedén megszabadulhatsz ettől az algától, ha mono foszfátot adagolsz az akváriumba, és a Nitrát, foszfát szintet egyensúlyba állítod. A nitrát foszfát arányáról itt írtunk bővebben.

 

FONTOS! Ne várd el, hogy a zöld pontalgák eltűnnek abban a pillanatban, amikor foszfátot adsz hozzá. Ez egy NAGYON lassú folyamat, hetekbe, hónapokba telhet mire elkezd visszahúzódni.

 

03 Karbantartás elmulasztása a vízcsere hiánya

 

A részleges vízcsere elengedhetetlen az egészséges akváriumhoz. A legtöbb akváriumban hetente legalább 30 százalékos vízcsere szükséges. A vízcserével, eltávolítjuk a nitrátokat és más anyagokat, amelyek idővel felhalmozódnak a vízben. A növények is segítenek eltávolítani ezen anyagok egy részét, de ha a koncentráció túl magas, a növények nem lesznek képesek egyedül elvégezni a munkát. Ha nem cseréled rendszeresen a vizet, hogy eltávolítsad a felesleges tápanyagokat, az algák szívesen felhasználják a növekedéshez, a növények helyett.

Szerencsére van még lehetőséged az eltüntetésére, így további tanácsok segítségével felgyorsíthatod az egész folyamatot.

 

 

Hogyan lehet megszabadulni a zöld pontalgáktól?

 

 

Miután kiderült számodra mi a kiváltó oka a zöld pontalgának, elkezdheted az eltávolítását.

1. Kézi eltávolítás

Amikor az algák eltávolításáról van szó az akvárium üvegéről, tényleg nincs jobb megoldás, mint lekaparni. A lehető leg egyszerűbb, ha fogsz egy lejárt bankkártyát, és azzal lekaparod, de vehetsz ehhez egy pengés algakaparót is. De használhatsz erre a célra mágneses algakaparót, vagy egy egyszerű mosogatószivacsot is. A pengés algakaparó esetében legyél óvatos. Vannak olyan algakaparók amelyeknek a pengéje nincs visszavágva, így a sarkokban megsértheti a ragasztást, és az üveget is könnyű megkarcolni vele.

Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)
Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)

 

 

 


Kövekről és egyéb tereptárgyakról, fogkefével, elektromos fogkefével, drótos kefével könnyedén el tudod távolítani. Sokszor elmondtuk már, hogy ne tarts az akváriumban semmiféle giccses csicsás dísztárgyat (koponya, csatahajó, pagoda, hidacska, spongyabob, vár stb). Fontos tudnod, hogy készülhetnek olyan anyagokból, amelyek a festékréteg megkopása, vagy megkarcolása miatt, oldódhat az akvárium vízébe, rosszabb esetben mérgezi az akváriumot, „jobb” esetben keményíti a vizet. Egyik sem egy jó kimenet. Ezek a tárgyak az akváriumok szégyenfoltjai, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, a tisztításukkal csak óvatosan.

Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)
Zöld pontalga (Green Spot Algae, GSA)

 

Zöld pontalga kézi eltávolítása a növényekről.

A növények leveleit ecsetelheted Carbo folyadékkal, vagy hidrogén peroxiddal. Ecsetelést csak akkor tudod elvégezni, amikor cseréled a vized, és a növény nincs vízben. A hidrogén peroxidos vagy a carbós kezelés ne tartson 1-2 percnél tovább, és a legjobb, ha higított formában alkalmazod, mert a növény levelét is megégetheti.

Zöld pontalga ecsetelése carbo folyafékkal
Zöld pontalga ecsetelése carbo folyafékkal


Utolsó lehetőség zöld pontalgák növényekről való eltávolításához, ha minden már teljesen befedett levelet levágsz.

2. Algaevők

A zöld pontalgával a legnagyobb probléma, hogy kemény. A legtöbb algaevő megrágcsálja ugyan, de nem fogyasztja rendszeresen, sőt inkább kerüli ezt az algát. A legjobb megoldást egy csiga betelepítése adhatja, ez pedig a Zebra csiga.

Zebra csiga - Neritina natalensis sp. zebra
Zebra csiga - Neritina natalensis sp. zebra


Amikor a zöld pontalgák eltávolításáról van szó, egyetlen állat van, amely megfelel a feladatnak a Zebra csiga.
A Zebra csiga - Neritina natalensis sp. zebra, egyik előnye, hogy nem fog szaporodni az általános akváriumi körülmények között. 40 literre 3-4 csiga nyugodtan tehető. A növényeket nem bántják, ha nincs alga az akváriumba a haleledelt is előszeretettel fogyasztja, így csökkentve a bomló anyagokat az akváriumban.

 

Összefoglaló

A Zöld pontalga nem utal a rossz vízminőségre. Ez az alga nem egy agresszív alga, így könnyű kordában tartani. 
Láttam már olyan akváriumokat is, ahol direkt hagyják az akvaristák az alga elszaporodását, mert szeretik a látványát.
Mérd meg az akváriumban a foszfát szinted, ha alacsony pótold a foszfátot úgy, hogy a nitrát, foszfát egyensúly ne boruljon. Ha a foszfát rendben van, akkor csökkentsed a fény intenzitását, és a világítás idejét!