• Akvarisztika Kezdőknek

Csak árulod az akvarisztikai használt terméked vagy el is akarod adni?

Hogyan érdemes eladnod egy akvarisztikai terméket a facebook-on.
A facebook egy nagyon jó csatorna arra, hogy akvarisztikai termékeket vegyél akár használtan, vagy ha elakarsz adni, külön szakosodott csoportokat találsz, amik segítségével könnyen új gazdát találhatsz termékeidnek.


Az eladási csoportokban mazsolázva, nagyon jó termékeket lehet találni, töredék áron, mint az új. Sokszor nincs is szükség az új termék megvásárlására, mert a használt is tökéletesen teszi a dolgát.

Viszont sajnos az igénytelenség, lustaság az eladói szegmenst is nagyon jellemzi. Elszomorító, hogy az eladók nagy hányada igénytelen és lusta.
Például hirdet egy akváriumot úgy, hogy koszos, újlenyomatos, poros, vízkőcsíkos. Egy szűrőt, hogy poros, koszos, látszik, hogy több éves szennyeződés van a szűrőn. Mindezt lefotózza egy disznóólban. Egy olyan környezetbe helyezi el, ami igénytelen, rendetlen. Én sokat vásárlok facebookról, és nem csak akvarisztikai terméket. De soha nem veszek meg olyan terméket, amin látom, hogy alapból igénytelenül lett bánva vele.

Egy akváriumról, ami vízköves, koszos, már feltételezem, hogy karcos is lesz, soha nem volt kitakarítva rendesen, így akár olyan vízkő is lehet rajta, ami eltávolíthatatlan. Egy szűrő, ami poros, látszik az oldalán a lefolyt víz, a vízkő, arra utal, hogy azt a szűrőt, soha az életben nem takarították ki rendesen, a rotorház, soha nem kapott egy tisztítást, a tömítések nem lettek szakszerűen karbantartva és folyathat. 

A terméket rettentően rossz minőségű képekkel árulja, nem figyel oda rá, hogy egy fekvőképet készít, de állóra sikeredik, sötét a kép vagy homályos. Információ hiányosan és tele helyesírási hibával tölti fel. Majd csodálkozik, hogy valaki kiröhögi vagy kérdeznek.

 

 

 

5+1 tanács a jó hirdetésre

1. Tisztítás: Mielőtt el akarsz adni valamit, azt tisztítsad meg. Ne legyen poros, koszos, sáros, ujjlenyomatos, vízköves, zsíros stb. Egyrészt nem az látszódik a terméken, hogy trehány vagy, másrészt pedig a vevődet is megtiszteled azzal, hogy ne az általad felhalmozott koszt kelljen vakargatnia. Ha megtisztítod te is jobban fogod látni a hibáit, és segít meghatározni egy az állapotához méltó árat. 

2. Készíts jó minőségű fényképeket: A terméked fényképeinek magas minőségűnek kell lenniük, és olyan környezetben kell készülniük, ami tükrözi a termék értékét és minőségét. Egy tiszta, szép környezetben, lehetőleg olyan helyen, ahol van természetes fény. Fehér fal mindenkinél van. Ha mást nem tudsz akkor fehér fal előtt fotózd le, tiszta padlón. Kisebb termékek esetén, tegyél alá egy homogén egyszínű papírt vagy szövetet. Fotózd le több oldalról, ha hibás karcos valahol azt is fényképezd le. Ha van hozzá tartozék, akkor a tartozékaival együtt. Ha a kép homályos vagy rosszul pozícionált, ne tedd fel, készíts egy új képet.

3. Készíts egy videót: Videóval még könnyebben eladhatod a terméket. Nem kell beszélni a videó alatt, járd körbe a terméket. Most már minden telefon szoftvere képes szerkeszteni a hangot. Videó szerkesztőben vedd le a hangot. Ha ez nem megy, akkor figyelj oda, hogy ne ordítson a gyerek, ne szóljon a TV-ben a Lajcsi, ne ordítson a zene a háttérben, Buksikutya ne ugasson, vagy a szomszéd vágja a fát csukjad be az ablakot, vagy ha apa meccset néz ne azt kelljen hallani, hogy káromkodik, mert kapott egy gólt a kedvenc csapata. Sokaknál, úgy van beállítva a facebook, hogy hanggal indul el. Amint hangos, idegesítő hangot hall, bezárja és lapoz tovább.

 

 

 

4. Termék leírás: Legyél részletes. Adj meg minden paramétert, amely a termékkel kapcsolatos. Ha van hozzá tartozék, akkor a tartozékokra is írj le mindent, amit csak tudsz róla. Ha nem tudsz adatokat, nézz utána, és írd bele a hirdetésbe. Tegyél a leírásba, gyártói linkeket. A leírás tartalmazza az átvétel helyét, módját. Budapest esetében jelölj meg kerületet. Figyelj a helyesírásra. A helyesírás nagyon fontos! Ha oltári helyesírási hibákat vétesz, az azt sugallja, hogy az IQ szinted a béka segge alatt van. Rengeteg eszköz áll rendelkezésedre, hogy azt az 5 mondatot helyesen leírd. Persze mindenki hibázik, a mi tartalmainkban is folyamatosan találunk hibát annak ellenére, hogy rengetegszer átolvassuk. De semmi nem akadályoz meg benne, hogy te is többször átolvasd, vagy ellenőrizd, hogy legalább egy minimum követelménynek megfeleljen, és ne nézzenek hülyének. Ha a telefont használod szöveg megírására, akkor, ha pirossal aláhúz egy szót, az nem azért van mert neked látványosabbá akarja tenni a fránya szöveget, hanem azért, mert hibás! Az sem lehet kifogás, hogy nincs olyan programod, amiben le lehetne ellenőrizni a helyesírást. Ingyenesen elérhető rengeteg szoftver (LibreOffice), vagy ha a gmail-ben rákattintasz az új levél írására, és oda bemásolod a szöveget, is megmutatja a legnagyobb hibákat. 

5. Ár meghatározása: Határozz meg egy reális árat a termékedre, amely figyelembe veszi a termék állapotát, minőségét és a piaci árakat. Legyél kész alkudni, ha a vevő szeretne alkudozni.

6. Figyeld a posztod, ha érkezik kérdés időben válaszolj rá! FIGYELD A MESSENGERT, mert a Messenger üzenetekről nem kapsz mindig értesítést. Az esetek többségében az engedélykérések fülön találod meg az üzeneteket.

Összefoglaló

Facebook jó lehetőséget kínál az akvarisztikai termékek eladására és vásárlására. Ha eladsz termékeket, fogadd meg ezt az öt tanácsot, és sokkal sikeresebben eladhatod használt termékeidet. Ne legyél lusta időt eltölteni a hirdetésed kivitelezésével, hidd el megéri a fáradozást.