• Akvarisztika Kezdőknek

Zöld Akvarisztika: Egy utazás a GreenAqua világában

Az alábbiakban szeretnék megosztani veletek egy személyes utazást, amelyen keresztül sajátos módon az akvarisztikával foglalkozó GreenAqua lett az útitársam. Az írásom nem szponzorált, és nem célom reklámot csinálni bármilyen terméknek vagy szolgáltatásnak.

 

Az első akvarisztikai szaküzlet amit be szeretnék mutatni nektek az a GreenAqua. 

 

A GreenAqua esetében nem azt kell bemutatni milyen termékek vannak ott, vagy milyen halakat lehet kapni. Ez nagyjából minden boltra jellemző, hogy akvarisztikai termékek vannak. Inkább azt szeretném nektek leírni, mit adott nekem ez a bolt az akvarisztika szemléletében, miért érdemes követni őket YouTube csatornájukon, és bárhol is laksz az országban, miért kell legalább egyszer meglátogatni ezt a boltot.

Éveken át azt gondoltam, gyönyörű akváriumaim vannak. Minden megtalálható volt bennük: talaj, kövek, halak és növények. Amikor a '90-es években elkezdtem foglalkozni az akvarisztikával, egy vidéki kisvárosban nem volt sok inspiráció az akvárium design terén. Volt a városban egy "halas" bolt - azok számára, akik kutyát tartottak, ez a "kutyás" bolt volt -, ahol megvásárolhattál mostanra már retrónak számító növényeket és halakat.

Ott pár akváriumot is megcsodálhattál, bár a berendezésük nem igazán volt látványcentrikus. A másik lehetőség a könyvekből való tájékozódás volt, de a könyvekben szereplő akváriumok sem voltak igazán látványosak. Aztán megérkezett az internet kora, és egyre több filmben is megjelentek az akváriumok, de mindegyik nagyjából ugyanolyan volt: talaj, néhány kövekkel és fával díszített akvárium. Így az évek során ezek az elképzelések rögzültek a velem egyidős korosztályban.

 

Akvarisztikai könyv

 

Retro akvárium

 

 

Sajnos, szerintem a helyzet inkább romlott, mint javult. Eljött a SpongyaBob, a Némó nyomában és az Akvárium extrákkal című televíziós műsor, ami véleményem szerint különösen Amerikában jelentett súlyos visszaesést az akvarisztikában. Olyan ízléstelenül túlzó akváriumokat építettek, melyek szinte nézhetetlenek voltak, és sajnos ez lett a trend.

 

Rossz akvárium berendezési tárgyak

Manapság, amikor a kezdő akvaristák akváriumait vizsgálom, úgy látom, hogy az 50% giccsparádé akváriumot készít, 40% a hagyományos, retró akvarisztikához ragaszkodik, és csupán a maradék 10% az, aki komolyan veszi a feladatot, alaposan utánanéz az akvarisztikának, és egy jól átgondolt koncepció mentén kezd el építkezni.

 

Az én történetem

Én magam is hosszú ideig szüneteltettem az akvarisztikával való foglalkozást. Sokszor költöztem, és egyszerűen nem volt időm, energia a hobbim folytatására. Majd megszülettek a gyerekeim, és természetesen felmerült a háziállat kérdése. Ismerős? Apa, a lakásba nem akar kutyát vagy macskát, a hörcsög sem játszik, akkor legyen akvárium!

Mivel kihagytam legalább 15 évet az akvarizálásból, így újra elkezdtem kutatni, hogy mennyibe kerülne ma egy akvárium összerakása. Így találtam rá számos érdekes forrásra, köztük a GreenAqua videóira. Órákat töltöttem a videók nézésével, az ott található információk feldolgozásával. Már akkor éreztem, hogy valami ilyesmi lesz az én utam. Elkezdtem beszerezni az akvarisztikai termékeket, lassan, de biztosan, bár még néhány apróság hiányzott.

Családi kirándulást szerveztem, a célpont pedig a GreenAqua volt!
Tudtam, hogy ott vannak berendezett növényes akváriumok, szóval a tervünk az volt, hogy bemegyünk, körbenézünk, megvásároljuk a még hiányzó apróságokat, és irány haza.

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

Nos, ez nem így alakult :) Könnyedén eltöltöttünk két órát az üzletben. Videók ide, videók oda, amikor személyesen látod ezeket a mesterien megépített növényes akváriumokat, annyira lenyűgöző látvány, hogy alig tudod eldönteni, melyik akváriumot nézd.

 

 

 

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

Az első dolog, ami szemet szúr, az az akváriumok kristálytisztasága. A víz olyan tiszta, hogy ha nem tudnád, hogy ez egy akvárium, észre sem vennéd a vizet. Miután túl vagy az első sokkon, elkezded megfigyelni a részleteket, és számtalan új építési és alkalmazási technikát fedezhetsz fel.

GreenAqua bemutató akvárium

 

Ez a látogatás gyökeresen megváltoztatta a gondolkodásomat. Rádöbbentem, hogy nem halak tartása a cél, hanem növények gondozása, és a halakat arra kell használnom, hogy kiegyensúlyozzam az akvárium ökoszisztémáját. Nem arra törekedtem többé, hogy sokféle halfajt préseljek össze egy akváriumba, hanem rájöttem, hogy a harmónia érdekében 2-3 fajnál nem kell több.

 

Még mindig tanulom ezt az akvarisztikai irányzatot, és úgy gondolom, ez a tanulási folyamat soha nem fog véget érni. Saját akváriumomat már többször átalakítottam. Bátrabban használom a köveket és fákat, bátrabban ragasztok és formázok.

Bár nyilvánvalóan elfogult vagyok a növényes akvarisztikával, az a tapasztalatom, hogy amikor egy kezdő megpillant egy növényes akvárium képet, a 99%-a ilyen akváriumot képzel el a saját otthonába.

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

Azonban a rossz példák gyakran rögzülnek, így a végeredmény eltér az elképzeléstől. Ezért olyan fontos, hogy minél több információt gyűjtsünk össze, és meglátogassunk olyan helyeket, ahol inspirálódhatunk, tanulhatunk, és új szemszögből tekinthetünk rá erre a hobbira.

Nagyon ajánlott meglátogatni a GreenAqua-t! Bár rengeteg videót és képet nézhetsz meg, de bízz bennem, teljesen más élmény, amikor szemtől szemben állsz egy ilyen akváriummal. A valóságban, az akváriumok előtt állva, teljesen új megvilágításba helyezed az akvarisztikát.

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

A GreenAqua bolt elképesztően nagy, ragyogóan tiszta és rendkívül rendezett. Az egyetlen hátrány, ami főként a vásárlók számára, és különösen akkor, ha sietni kell, az az, hogy mindig olyan sokan vannak, hogy gyakran hosszú várakozási idővel kell számolni, ha kérdésünk lenne.

 

 

 

 

Greenaqua akváriumok bemutatóterem
Greenaqua akváriumok bemutatóterem

 

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

 

Greenaqua akváriumok bemutatóterem

Természetesen az eladók mindent megtesznek, hogy minden kérdésünkre válaszoljanak, de mint vásárló néha kellemetlenül érzi magát az ember, mert látja, mennyi ember vár, és nem szeretné tovább foglalkoztatni az eladót, pedig még lennének kérdései.

Egyszer egy ilyen napon az én kiszolgálóm Farkas Balázs volt. Hát az vicces volt! Imádom a palit. Érdemes elkapni, és tőle kérni pár terméket főleg növényt, mert nagyon jó ötletekkel látott el, és árad belőle a lazaság, tisztelet és a szeretet.

Egy dolgot ne kérdezz meg tőle: "mennyibe kerül" :)

Egyszer remélem Néder Attilát is elkaphatom, egy ilyen kalandra :)

Ez a bejegyzés hosszabb lett, mint gondoltam, de remélem, hogy hasznosnak találjátok. Javaslom, hogy legalább egyszer látogassatok el a boltba, és csatlakozzatok a YouTube csatornájukhoz, mert rengeteg új ötlettel gazdagodhattok.

Van azonban egy kis szívfájdalmam: a magyar nyelvű tartalmak sajnos hiányoznak a csatornáról. Igaz, nagyon jó magyar feliratok vannak, de a videók olyan látványosak, hogy az embernek nincs kedve olvasni.

 

 

Ha lenne egy kívánságokat teljesítő aranyhalam, a kérésem az lenne, hogy pár havonta tegyetek fel néhány magyar tartalmat is, srácok. :)

 

 

Összefoglalóként elmondható, hogy az akvarisztika nem csak a halak tartásáról szól, hanem sokkal inkább egy ökológiai rendszer kialakításáról, ahol a növények és halak harmonikus együttélésén van a hangsúly. A GreenAqua üzletben és YouTube csatornáján található inspirációk segítségével új szemléletet kaphatunk az akvarisztikáról, ami lehetőséget nyújt arra, hogy továbbfejlesszük saját akváriumainkat.

Egy látogatás a GreenAqua üzletben felnyithatja a szemünket, és ráébreszthet minket arra, hogy az akvarisztika művészete mennyivel több, mint amit elsőre gondolnánk. Az akvarisztika egy olyan hobbi, amiben sosem fejezzük be a tanulást, mindig van új technika, amit elsajátíthatunk, mindig van új inspiráció, amit meríthetünk. Az akvarisztikakezdoknek.hu weboldal missziója, hogy segítsen ezt a szemléletváltást elérni, és hozzájáruljon ahhoz, hogy olvasói harmóniát teremtsenek és fenntartható, egészséges akváriumot hozzanak létre.

 

Fontos hangsúlyoznom, hogy az itt leírtak a saját véleményem és meglátásom, és NEM SZPONZORÁLT TARTALOM!

Weboldal: GreenAqua.hu
Youtube: @GreenAquaShop
Blog: https://greenaqua.hu/hu/blog 
Fórum: https://akvakertesz.hu/

 

 


GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua
GreenAqua